tarant 2971 #276 Napisano 8 Marca 2013 Latarkowe są te zębniki. Zdjęcia wklej proszę.Or please, sir. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #277 Napisano 8 Marca 2013 Zębniki latarkowe, by taniej było... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #278 Napisano 8 Marca 2013 I z obu stron skrecany. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #279 Napisano 9 Marca 2013 Latarkowe są te zębniki. Zdjęcia wklej proszę.Or please, sir. Próbowałem...nie da się ich ściągnąć z ebaya. sorry 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #280 Napisano 9 Marca 2013 (edytowane) Próbowałem...nie da się ich ściągnąć z ebaya. sorry Edytowane 9 Marca 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #281 Napisano 9 Marca 2013 a tak się napracowałem...To jeszcze: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #282 Napisano 9 Marca 2013 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #283 Napisano 10 Marca 2013 Kupując zegar miałem mieszane uczucia, ale dzisiaj nie żałuję. Koronka i dolna sterczyna wtórna. Wychwyt Brocota. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #284 Napisano 11 Marca 2013 Piekna skrzynia.Super wskazowki! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #285 Napisano 11 Marca 2013 Taa. Znam tego jegomościa. Pewna bananowa republika, sierpień 2011: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #286 Napisano 11 Marca 2013 Taa. Znam tego jegomościa. Pewna bananowa republika, sierpień 2011: Wszędzie Cię pełno. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sergei 1 #287 Napisano 11 Marca 2013 Proszę przyjąć moje gratulacje.Bardzo piękny zegarek.I kiedy zostały one wykonane i co fabryka korekty z zniżania Brokota? Sergey. 0 В часах интересно не время, которое они показывают, а времена, о которых они могут рассказать. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #288 Napisano 11 Marca 2013 Proszę przyjąć moje gratulacje.Bardzo piękny zegarek.I kiedy zostały one wykonane i co fabryka korekty z zniżania Brokota? Sergey. Sergei, co do wieku chciałoby się powiedzieć, że starszy, ale myślę, że jakieś lata 70 XIX wieku?.Co do wychwytu Brocota to musiał by się wypowiedzieć Tarant, bo ja zaraz znowu coś nawywijam, ale stosowany był jeszcze długo? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #289 Napisano 11 Marca 2013 Piękny zegar lusyk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #290 Napisano 12 Marca 2013 Myślę, że w tym dziale można zegar umieścić, ponieważ mieści się parametrach czasowych. Chociaż było tylko ¾ zegara i mechanizm, zdecydowałem się go kupić, decyzja należała tylko do mnie. Kupując go nie wiedziałem, czy jest sprawny, czy też nie i gwoli ścisłości nie wiem tego do dzisiaj. Sprzedający też mi nie udzielił informacji na temat sprawności, bo skąd miał wiedzieć, czyli świadomie poniosłem ryzyko, jako kupujący. Nietestowany, czyli niesprawdzony, ale nie wyklucza, że sprawny. Kupiłem go, dlatego, że na tarczy ma sygnaturkę SULIKOWSKI jak wiemy działał w latach 20/30 XX wieku a ciekawostką jest to, że skrzynia a przynajmniej mechanizm, albo jedno i drugie jest o 50 lat młodsze. Skrzynię uzupełniłem, wagi i wahadło dorobiłem i do kolekcji dołączył zegar dwa w jednym „ wiedeńczyk w stylu Altdeutsch, o, którego zahaczył się Sulikowski” Myślę, że warto go było uratować i przedłużyć mu żywot o dalsze kilkadziesiąt lat, mimo kontrowersyjnych słów „ sprawny, niesprawny, nietestowany” 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #291 Napisano 12 Marca 2013 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #292 Napisano 12 Marca 2013 Lusyk, z jakiego drewna robisz brodę i koronę. Bo rozumiem że potem ją fornirujesz orzechem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #293 Napisano 12 Marca 2013 Podoba mi sie to przeduzenie skrzyni w obu kierunkach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #294 Napisano 12 Marca 2013 A mnie dech zapiera dla Waszej koledzy wiedzy i umiejętności. Ciekawi mnie lusyk, czy wyszukujesz w sieci elementy do dorobienia, czy może też zlecasz wzór wg. projektu własnego. Zegar, jak wszystkie Twoje zegary piękny!Pomyślmy o tym muzeum (w końcu nie będziemy żyli wiecznie) . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #295 Napisano 13 Marca 2013 A mnie dech zapiera dla Waszej koledzy wiedzy i umiejętności. Ciekawi mnie lusyk, czy wyszukujesz w sieci elementy do dorobienia, czy może też zlecasz wzór wg. projektu własnego. Zegar, jak wszystkie Twoje zegary piękny!Pomyślmy o tym muzeum (w końcu nie będziemy żyli wiecznie) . Brakujące części, czy większe rekonstrukcje udaje się zrobić w ponad 90 % na podstawie bazy zdjęć dostępnych w sieci, katalogów itd. Własna interpretacja to tylko przy koronach i to rzadko. Kiedyś kupiłem dwie stare empirowe kolumny i do nich dorobiłem skrzynkę ze starych materiałów. Grawer na wagi i wahadło mój projekt, zresztą cały zegar to mój projekt. I to jest jedyny zegar, który zrobiłem sam i myślę, że na tym koniec. Kasiu, co Ty tak z tym muzeum, już drugi raz o tym wspominasz, chyba, że wirtualne. Przyznam, że już dwa lata mi pomysł w głowie kiełkuje. Jak myślisz z Janka byłby dobry kustosz? Wyobrażasz sobie, jak oprowadza grupy zwiedzających? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #296 Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Jaja se robisz Lusyk z tym kustoszem ,zeby oprowadzac trzeba sie znac na historii zegarmistrzowstwa ,znac budowe zegarow i zasady dzialania ,style ,epoki ,techniki zdobienia,techniki wykonania,gilosz,grawer,cyzelka,snycerka,intarsja ,inkrustacja,mazerunek,Vernis Martin i inne .Ale najpierw musialbys mi co nieco pkazac z tych zegarow.Bo ze masz talent do odtworzenia brakujacego elementu to juz widze.Ja czerpie ogromna radosc z ogladania.Ale korci mnie zeby dokonac jakiejs przerobki gotowego werku na cos ciekawszego ......A ta tarcza z Sulikowskim to mnie zaciekawila.PozdrawiamjanekPs.Lepiej jednak jak napisal Adam za duzo nie pokazywac (moze nie wszystkim). Edytowane 13 Marca 2013 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #297 Napisano 13 Marca 2013 Jaja se robisz Lusyk z tym kustoszem ,zeby oprowadzac trzeba sie znac na historii zegarmistrzowstwa ,znac budowe zegarow i zasady dzialania ,style ,epoki ,techniki zdobienia,techniki wykonania,gilosz,grawer,cyzelka,snycerka,intarsja ,inkrustacja,mazerunek,Saint Martin i inne .Ale najpierw musialbys mi co nieco pkazac z tych zegarow.Bo ze masz talent do odtworzenia brakujacego elementu to juz widze.Ja czerpie ogromna radosc z ogladania.Ale korci mnie zeby dokonac jakiejs przerobki gotowego werku na cos ciekawszego ......A ta tarcza z Sulikowskim to mnie zaciekawila.PozdrawiamjanekPs.Lepiej jednak jak napisal Adam za duzo nie pokazywac (moze nie wszystkim). ....wymieniłeś tu tyle słów terminologicznych, że był byś na właściwym miejscu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #298 Napisano 13 Marca 2013 Trzeba je jeszcze wszystkie odrozniac od siebie ,dopiero co kupilem kilka ksiazek po zmarlym zegarmistrzu z Warszawy i sie przygladam na wychwyty,obserwuje swoje roczniaki,obserwuje budziki,zwracam szczegolna uwage na wyglad mechanizmu widze ze duzo jeszcze przedemna ale czesto dzwonie do ludzi z forum i musze powiedziec ze mi bardzo pomagaja.Mam nadzieje ze reszta przyjdzie z czasem.Jeszcze nie umiem umiejscowic poprawnie w stylu i epoce mechanizmu lub skrzyni i nie odroznie postarzanej od oryginalu. Wycieczki po muzeach bardzo duzo daja.Mialo byc vernis martin a nie saint martin PozdrawiamJanek 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #299 Napisano 13 Marca 2013 Kaska a skad wiesz ze Janek to nie tylko wirtualny byt?Zartuje , wiem ze nie - bo przeciez z nim rozmawialem. Muzeum? Dobry temat na spotkanie SG.Janek ma za daleko i chyba nie przyjedzie... lusyk - a ty? Wpisuj sie na liste! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #300 Napisano 14 Marca 2013 No właśnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach