LESKOS 3470 #1151 Napisano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Wiesz , to jak z kobietą ... całą przyjemność po mojej stronie A dłubać ktoś musi ... Edytowane 2 Grudnia 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1152 Napisano 2 Grudnia 2018 I cała naiwność z wiarą w te dziewictwo :D 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1153 Napisano 2 Grudnia 2018 Tyż prowda ... Więc nie ma co się cackać 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1154 Napisano 3 Grudnia 2018 Krok po kroczku ... wahadło gotowe . Korozja wżerowa usunięta , blizna została .... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1155 Napisano 4 Grudnia 2018 No to jeszcze jedna ciekawostka ...Skrzynia wiedeńczyka puściła na sklejeniach na linii plecy - górna podstawa korony . Miejsce istotne bo kluczowe , przenoszące część obciążeń , więc sklejenie powtórne wydawało mi się istotne . Po sklejeniu okazało się że skrzynia pękła z naprężeń na plecach i z powrotem stała się zwichrowana po przekątnej (skręcenie) . Nic innego nie pozostało jak zacząć prostować. Wymyśliłem takie rozłożenie ciężarków. (wagi od 2,7 do 2kg), mocne zwilżenie pleców + wilgotna ściereczka i ... rano okazało się że wyprostowała się . Trzeba to tylko utrwalić . Jakby ktoś miał taki problem jest sposób ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1156 Napisano 4 Grudnia 2018 Takie prostowanie robiłem parę razy, kłopot się zaczynał przy utrwalaniu. Doprowadzałem do idealnej geometrii, jednak po powtórnym wyschnięciu wszystkie objawy wracały. Napisz proszę, jak planujesz po odprostowaniu stan powstrzymać, to jest chyba kluczowe. Coś tam wykombinowałem, ale nie jestem w pełni szczęśliwy, bo kolor drewna się delikatnie zmienia... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1157 Napisano 4 Grudnia 2018 Wiem o tym niestety . Wydaje mi się, że problem polega na nierównomiernej wilgotności w drewnie . Lenzkirch dodatkowo zabezpieczał tył pleców papierem aby ten proces ustabilizować. Zastanawiam się co zrobić , a jednocześnie nie zmienić koloru ani nie zamalowywać drewna ... to rzeczywiście może być problem . Jest też szans, że zegar wisząc u mnie na drewnianej ścianie się ustabilizuje i jak to mówią "obwiesi". Tak miałem z jednym miesięcznym ... się delikatnie i po czasie sam wyprostował (prawie idealnie). Pogrzebie w starych książkach ... nie my wynaleźliśmy ten problem . Może ktoś go już rozwiązał ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1158 Napisano 4 Grudnia 2018 Poszukaj w temacie o konserwacji skrzyń, coś chyba było na ten temat (Krzysiek pisał?). 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1159 Napisano 4 Grudnia 2018 Trzeba założyć kontrę... Ale to też nie jest pewne rozwiązanie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1160 Napisano 4 Grudnia 2018 No tak , w zasadzie to co koledzy pisali jest jak najbardziej OK. Poszukam jeszcze coś więcej ... Jak znajdę napiszę . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1161 Napisano 4 Grudnia 2018 Ale arsenał wag!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1162 Napisano 4 Grudnia 2018 No ja zrobiłem w końcu jak wymyśliłem, czyli (już się przyznam) po dwukrotnym rozprostowaniu, odsuszeniu i kolejnym odkształceniu, nasączyłem plecy zamiast wodą- rozcieńczonym pokostem. Potem w "prawidłach" i ściskach zostawiłem na tydzień i nie skrzywiło się do dziś. Jednak surowa decha się przyciemniła, widać od tyłu, że coś tam było dłubane. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1163 Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) No tak , zastanawiam się nad mocno rozcieńczonym roztworem paraloidu w toluenie. Delikatnie spryskać . Nie powinno to zmienić koloru a zatrzyma wnikanie wilgoci ... przynajmiej tak myślę . Wypróbuję i dam znać jak działa... oczywiście na desce testowej Edytowane 4 Grudnia 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1164 Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) zrób 5-8 % roztwór... Edytowane 4 Grudnia 2018 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1165 Napisano 4 Grudnia 2018 Dzięki , tak myślałem ... muszę poczekać do soboty bo z godzinę powietrze na zewnątrz a potem na dzień na strych. Niestety to niezbyt przyjazna substancja i do tego niezbyt pachnie ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1166 Napisano 6 Grudnia 2018 (edytowane) W zasadzie jest proste , delikatna korekta jeszcze na malutkim klocku do jutra... Edytowane 6 Grudnia 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1167 Napisano 7 Grudnia 2018 W zasadzie jest proste , delikatna korekta jeszcze na malutkim klocku do jutra... Nie pomylisz wag ??? Która jest od jakiego ???? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1168 Napisano 7 Grudnia 2018 Wszystkie nowe, da radę... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1169 Napisano 7 Grudnia 2018 A to są w dzisiejszych czasach "nowe" wagi? Kupuje się czy jak? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #1170 Napisano 7 Grudnia 2018 Są, w Opolu pewien człowiek robi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1171 Napisano 7 Grudnia 2018 Acha...dobrze wiedzieć na zaś.Dziękuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1172 Napisano 7 Grudnia 2018 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1173 Napisano 7 Grudnia 2018 (edytowane) Wszystkie nowe, da radę... No nie do końca nowe panie Sokole Oko - cztery mają tak średnio po 2,5 kg i po ~140 lat. Ps. mam ponad 40 wag "w zapasie" a z każdej giełdy coś przywożę , no i kilka nowych , głównie dużych, jak się trafiło okazyjnie. Edytowane 7 Grudnia 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1174 Napisano 7 Grudnia 2018 Lechu Ty gromadniku... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1175 Napisano 7 Grudnia 2018 Komisja robotniczo-chłopska powinna to spisać i rozdać nadważki potrzebującym 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach