erzlot 298 #451 Napisano 5 Stycznia 2024 Wskazówki odlotowe😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #452 Napisano 7 Stycznia 2024 Z oferty internetowej. 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #453 Napisano 7 Stycznia 2024 👍Tylko cena trochę wysoka…. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #454 Napisano 7 Stycznia 2024 Ile chcą cybulionów ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #455 Napisano 7 Stycznia 2024 Pięć dużych … i tylko odbiór własny … 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #456 Napisano 7 Stycznia 2024 Ufffff 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #457 Napisano 8 Lutego 2024 Kolejny z tarczą i wskazówkami "po tuningu". Nie miał mpz, czy otwór w płycie zaślepiono? 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 91 #458 Napisano 8 Lutego 2024 Jak koło napędu ma dodatkowe koło to miał , że też się chciało otwory maskować a nie uzupełnić zapadnika . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #459 Napisano 8 Lutego 2024 (edytowane) Mpz pojawił się na początku produkcji około nr 2000, jednak nie był montowany we wszystkich mechanizmach z tego okresu. Nr 2605 miał. Edytowane 8 Lutego 2024 przez Josza 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #460 Napisano 3 Marca 2024 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #461 Napisano 3 Marca 2024 Taka ciekawostka: ... jeśli numer odczytuje poprawnie, to wychodzi 1064. U mnie to najstarszy RUDY w archiwum... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #462 Napisano 3 Marca 2024 Druga cyfra może być częścią 5, to co może być 1 trochę się przechyla. Ciekawe, tarcza wygląda na starą i nieprzerabianą z dzielonej. Ale ten lity mosiądz na pokładzie... na bogato. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 617 #463 Napisano 3 Marca 2024 (edytowane) 3 часа назад Яхаги написал: Интересный факт: ... это правильный номер 1064. Слушаю то самое старое радио в архиве... Привет! Может быть, все-таки к этому механизму подходит имя К. Воллуна? Вот некоторами с серийными номерами до 1000. Часть элементов соответствует основной массе, часть нет. Вот что мы все знаем об идиосинкразии множественности необъятностей. Моя любимая часть: ++ На этом фо руме тоже была копия https://zegarkiclub.pl/forum/topic/48336-zegary-z-monarchii-austro-w%C4%99gierska/page/14/ ?tab=comments #комментарий-1202290 Edytowane 3 Marca 2024 przez Tatyana 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #464 Napisano 3 Marca 2024 Wszędzie Wolluhn? Ten to też CW? 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #465 Napisano 4 Marca 2024 Chyba rzeczywiście to będzie 1564. Czyli 1355 nie został zdetronizowany... Co do od-berlińskiego pochodzenia ... no to ja nie wiem. Poza dwiema tarczami podpisanymi przez wykonawcę z Berlina - trudno mi w jakikolwiek sposób taki wniosek bronić. Widzę tylko i wyłącznie różnice i zmiany. I one wszystkie musiałyby zaistnieć miedzy mechanizmem 946 (typowo-berlińczyk) a 1355 (typowy RUDY z rudą tarczą). Naturalnie mogę być w błędzie i zupełnie się nie upieram. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 617 #466 Napisano 5 Marca 2024 2 godziny temu, Yahagi napisał(-a): Думаю, на самом деле это будет 1564 год. Значит, он не был свергнут с престола в 1355 году... Что касается его происхождения из Берлина... ну, я не знаю. Если не считать двух щитов, подписанных подрядчиком из Берлина - мне трудно как-либо обосновать такой вывод. Я вижу только различия и изменения. И все они должны были бы существовать между механизмом 946 (типичный берлинец) и 1355 (типичный RUDY с красным циферблатом). Конечно, я могу ошибаться и не упрям в этом. Będziemy czekać na rudę mniej niż 946 lub Berlińczyków starszych niż 1355. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 98 #467 Napisano 25 Marca 2024 "Just another brick in the wall" (c) Numer jest trudny do zauważenia wygląda jak 34XXX 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #468 Napisano 25 Marca 2024 AAaaaaa , jest pewien punkt wspólny . Mam G.Beckera z 1873 roku , nr 67XXX , w takiej samej skrzyni - tylko górka ( korona inna ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #469 Napisano 25 Marca 2024 Fatalnie wyglądają te krzyżowe wkręty użyte do przytwierdzenia wieszaka wahadła. Wygląda na to, że była tu jakaś ingerencja w oryginał całości. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #470 Napisano 25 Marca 2024 Moim zdaniem nie tylko wkręty tu są problemem. Całe zawieszenie zostało zniszczone (ułamana górna część) i wstawiona w jego miejsce, dość prymitywnie wykonana, zawieszka na wzór wiedeński. Problem można było naprawić docinając brakujący fragment ze wzoru "rudego", na mim montując kawałek kołka na sprężynkę wahadła. Uzupełniony element można było zlutować na twardo (więc prawie nie byłoby śladu ...). Oczywiście można to jeszcze poprawić choć otwory po aktualnej zawieszce są trudne do zamaskowania. Korona też do łatwego uzupełnienia (dwa zwieńczenia skośne (takie mini tralki- wzór do znalezienia w internecie) i sterczyna środkowa na górce też do dołożenia ... Można to oczywiście wszystko zostawić jak kto woli 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 91 #471 Napisano 25 Marca 2024 Ten powróz i blok z potężną śrubą ''na stałe'', porządnie miało być ale lipnie to wygląda . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #472 Napisano 25 Marca 2024 (edytowane) Ze zdjęć jest gdybanie, obarczone marginesem błędu. Pogdybam i ja . Według mnie przyczyną tej przeróbki jest wahadło od innego zegara. Moją uwagę zwraca bardzo wysoko zawieszona zawieszka do sprężynki. Oryginalny wieszak był za krótki do zawieszenia tego wahadła. Edytowane 25 Marca 2024 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #473 Napisano 25 Marca 2024 (edytowane) No może masz rację, wahadło nie jest typowe dla tych zegarów, ale bez przesady... z tego powodu zmasakrować wieszak zegara ? ? ? Różne bywają pomysły, ale na to bym nie wpadł ... 😂 (w sensie potencjalnego renowatora zegara) 🤭 Edytowane 25 Marca 2024 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #474 Napisano 25 Marca 2024 (edytowane) Doooooobra... to i ja się podłączę pod gdybanie. :)) Myślę, że prawdopodobnie wieszak został od góry ułamany. Jest taki jak trzeba, ale skoro dokręcono 'szubieniczkę wiedeńską' to widocznie tego elementu zabrakło z jakiejś przyczyny. Wahadło jest takie jak należy, ale sprężynka dziwnie długa. Natomiast skrzynia - mieści się w 'katalogu' RUDYch skrzyń Bywały takie. Obie poniżej są na poziomie 3x xxx PM - pokaż proszę swojego GB o którym wspomniałeś... To jeszcze dodam... wahadło jest OK... Tylko jakoś okucie na palec jakby niżej. Może wahadło pokazane przez OLEDa jest skrócone dołem ??? Edytowane 25 Marca 2024 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #475 Napisano 25 Marca 2024 8 minut temu, LESKOS napisał(-a): No może masz rację, wahadło nie jest typowe dla tych zegarów, ale bez przesady... z tego powodu zmasakrować wieszak zegara ? ? ? Różne bywają pomysły, ale na to bym nie wpadł ... 😂 (w sensie potencjalnego renowatora zegara) 🤭 Leszek, w zasadzie ta przeróbka nie wpływa na samo działanie zegara co najwyżej rodzi teraz u nas niesmak i zdziwienie A swoją drogą idzie wiosna i można by pomyśleć o Srebrnej Górze............ 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach