Ulan 4 #676 Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Czesc,Zdjecia sa doklade wiec wkrotce bedzie weryfikacja. Na szybko porownujac z chodzikiem 27 xxx widze ze:- rozstaw otworow na plycie jest taki sam- mostek jest jakby nizej zamocowany na plycie lub plyta jest lekko dluzsza nad mostkiem.- chyba jest inne wyciecie w plycie na os kotwicy.- plyty sa przyciete na dolach aby sie miescily w półkę wieszaka.- sygnatura wyglada dobrze, ale trzebaby nalozyc zdjecia i znacznie przyblizyc.- te "trojki maja zupelnie inny kroj niz 2 ktore porownywalem ( 3xx xxx i 67 xxx ), byly 2 brzyszki tu jest jeden i linia.- 5 -tka wyglada podobnie jak z tego okresu.- wahadlo i wskazowki - okMoze ktos inny cos doda.... Edytowane 4 Czerwca 2014 przez Ulan 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #677 Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Coś ten werk jest za szeroki (albo sanki za wąskie). 3 przy takiej rozdzielczości "obleci". Natomiast kotwica...wybita czy wygrawerowana ? Zdjęcie ongiś zamieszczone przez Wojtka. Najlepsze zdjęcie kotwicy ( Canaletto) znalezione naprędce: Edytowane 4 Czerwca 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #678 Napisano 4 Czerwca 2014 Dla przypomnienia, starszy brat 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #679 Napisano 5 Czerwca 2014 Po zdjęciu tarczy na przedniej płycie pod numerem i na wszystkich kołach (koła czteroszprychowe) nabita jest cyfra 5.Porównywałem werk z moim domownikiem 86xxx i zauważyłem kilka różnic np: tarcza ma wąską krawędź ramki, wskazówka godzinowa nie ma tulejki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #680 Napisano 5 Czerwca 2014 33335 cd. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #681 Napisano 5 Czerwca 2014 33335 cd. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #682 Napisano 5 Czerwca 2014 Coś ten werk jest za szeroki (albo sanki za wąskie). 3 przy takiej rozdzielczości "obleci". Natomiast kotwica...wybita czy wygrawerowana ? gb32235.jpg Zdjęcie ongiś zamieszczone przez Wojtka. Najlepsze zdjęcie kotwicy ( Canaletto) znalezione naprędce: post-33254-0-11951600-1303751748.jpgPod lupą wygląda raczej na grawer, ale pewności nie mam. Mogę podesłać na pv. zdjęcia w dobrej rozdzielczości. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #683 Napisano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Wrzucę ku pamięci dwa ciekawe werki, które pokazały się na eBay (i drogo poszły - do kogo ? ).Najstarszy ze znanych wiszących werków kwadransowych 414305, z napędem sprężynowym. Oraz najstarszy (i jeden z 2 znanych) werk kwadransowy z napędem linkowym powstały we Freiburgu 447713. Znowu pojawia się Furderer Jaegler: Edytowane 8 Czerwca 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #684 Napisano 8 Czerwca 2014 Ten drugi przydałby mi się naprawdę...Obserwowałem go . 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Santo 0 #685 Napisano 15 Czerwca 2014 Ja oczu oderwać od tego zegara nie mogę nawet zadałem w odpowiednim dziale pytanie co do sensu zakupu bo gotowy jestem narazić się żonie:) i kupić swój pierwszy zegar. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #686 Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Ładny. Ale musisz sobie zdawać sprawę, że zegar powstał na początku lat 20 XX wieku. Nie widać numeru seryjnego, ale werk ostatecznie zmontowano już w Czechosłowacji (która powstała w 1918 roku), w zakładach w Brumovie. Już wtedy zegar musiał uchodzić za staroświecki, nader konserwatywny w formie. I jeszcze jedno trzeba dodać. Ten model skrzyni jest często wykonywany współcześnie. Edytowane 15 Czerwca 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #687 Napisano 15 Czerwca 2014 Ładny. Ale musisz sobie zdawać sprawę, że zegar powstał na początku lat 20 XX wieku. Nie widać numeru seryjnego, ale werk ostatecznie zmontowano już w Czechosłowacji (która powstała w 1918 roku), w zakładach w Brumovie. Już wtedy zegar musiał uchodzić za staroświecki, nader konserwatywny w formie. I jeszcze jedno trzeba dodać. Ten model skrzyni jest często wykonywany współcześnie.e4_27.jpg 114015_131662.jpg114157_132116.jpgNa te skrzynki nalezy uwazac. W Poznaniu byla takowa na sprzedaz za niebotyczna cene i tez sie wystraszylam. Robila wrazenie nowej z mechanizmem GB. Trudno jest to bardzo stwierdzic. Jest niemniej jednak cudowna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jolly_bb 0 #688 Napisano 2 Lipca 2014 Czy koledzy mogliby coś więcej powiedzieć nt zegara jak poniżej? Z logo GB wynika, że zegar wyprodukowano między 1888-1926, ale numer seryjny (o ile to jest numer seryjny... jest bardzo krótki). Skrzyni brakuje ozdóbek z góry i z dołu, nie wiem jak wyglądała oryginalnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #689 Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Można prosić o wyraźniejsze zdjęcia skrzynki ...i jeszcze o podanie jej wymiarów Może jest coś na plecach skrzynki. Jakieś stemple Edytowane 2 Lipca 2014 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #690 Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Ostry tuning na tym werku miał miejsce...Zegar wyprodukowano w zakładach Beckera w Braunau około roku 1894. Mikt nie dojdzie jaka była korona, nie ma katalogów z tych lat, a opcje bywały przeróżne. Tu masz nieco starszego kolegę (80XXX), ta ma 95 x 38 x 22 cm.NN , opisany jako zegar z Braunau:I poprawka: Musze dodać, że (moim zdaniem) zegary z napędem sprężynowym wykonane w Braunau w XIX wieku spotyka się rzadko. Prawie tak rzadko jak ich kolegów z Ebensee. Nie było na nie popytu ? Edytowane 2 Lipca 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #691 Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) O, i jeszcze jeden (71989). Widać jak pierwotnie wyglądał mechanizm: Edytowane 2 Lipca 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #692 Napisano 2 Lipca 2014 Super , tylko te skrzynki są "inne".Zerknij na górę kolumn i inną brodę 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #693 Napisano 2 Lipca 2014 Nie ma lekko ze 100% podobieństwem. Broda w tytułowym jest, jak ją nazywam "broumovska", nad kapitelami kolumn są jeszcze dodatkowe "klocki". 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #694 Napisano 2 Lipca 2014 Bardziej zdobny komplecik. Mało spotykany wieszak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #695 Napisano 2 Lipca 2014 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #696 Napisano 2 Lipca 2014 Następne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #697 Napisano 2 Lipca 2014 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #698 Napisano 2 Lipca 2014 Ładne, ale to już circa 1906 rok 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #699 Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Chodzik tak, ale reszta... Mostek jak w chodziku. Numeru chyba nie odczytamy. Edytowane 2 Lipca 2014 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jolly_bb 0 #700 Napisano 2 Lipca 2014 Panowie jutro obiecuje lepsze zdjecia! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach