dziadek 1332 #1426 Napisano 19 Września 2020 Ogólnie bardzo ładny zegar. Ma rzadko spotykany system bicia. Nie bardzo wierzę tylko w to, że drzwi są wykonane z jednego klocka i nie mają żadnej wklejki. Obejrzyj je bardzo dokładnie. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #1427 Napisano 19 Września 2020 4 minuty temu, dziadek napisał: Ogólnie bardzo ładny zegar. Ma rzadko spotykany system bicia. Nie bardzo wierzę tylko w to, że drzwi są wykonane z jednego klocka i nie mają żadnej wklejki. Obejrzyj je bardzo dokładnie. Pewnie jakoweś są . Dokładne oglądanie jeszcze przede mną .... ale wszystko , tak misternie wykonane , że nic nie dostrzegłem . Może później dojrzę . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #1428 Napisano 19 Września 2020 (edytowane) 40 minut temu, Wagro56 napisał: Zegar jest piękny. Tak sobie myślę, że jeżeli GB wbudowywał mechanizmy do rzeźbionych skrzyń, to może i ta moja korona też jest częścią oryginalnie złożonej całości, a nie - jak sugerowali koledzy z Forum i pewien snycerz z Wrocławia - pochodzi z jakiegoś mebla i została wtórnie dołożona do skrzyni. Pozdrawiam. Waldek Korona w Twoim zegarze jest jak mówi młodzież, "za***ista". Zegarów z taką koronką praktycznie w obecnych czasach już się nie kupi. To niezwykła rzadkość. Szkoda tylko że jest w innym kolorze. Kup lakier nitro w sprayu i pryśnij ją na czaro, to zrobisz z niej najprawdziwszy oryginał. PS. Przepraszam, ale patrząc na ten zegar chyba sam nie wierzysz w to że ta korona jest oryginalna i do niego przynależna. Edytowane 19 Września 2020 przez dziadek 1 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6249 #1429 Napisano 19 Września 2020 1 godzinę temu, Wagro56 napisał: pochodzi z jakiegoś mebla i została wtórnie dołożona do skrzyni Czy jak oglądasz swój zegar to nie masz czasem wrażenia , że styl korony nie pasuje do reszty??? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #1430 Napisano 19 Września 2020 Faktycznie górka "styl wolny" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wagro56 109 #1431 Napisano 19 Września 2020 Zgadzam się z wszystkimi powyższymi wypowiedziami kolegów. Tak sobie tylko luźno pomyślałem oglądając piękny rzeźbiony zegar myśliwski. Korona jest w trakcie odnawiania. Sama jej góra jest barbarzyńsko przycięta. Pan snycerz z Wrocławia zaproponował uzupełnienie ubytków. Będzie też pokryta politurą. Dziękuję za uwagi i pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1432 Napisano 19 Września 2020 A kto we Wrocławiu zajmuje się takimi rzeczami? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wagro56 109 #1433 Napisano 19 Września 2020 3 minuty temu, tarant napisał: A kto we Wrocławiu zajmuje się takimi rzeczami? https://oferia.pl/wykonawca/snycerstwo-stylowo-historyczne-jonatan-bialozyt/754238 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #1434 Napisano 20 Września 2020 W uzupełnieniu do myśliwskiego . Drzwi od tyłu , oraz sama skrzynka . No i pytanie .... chyba wskazówki są nie te , z uwagi na rok 1881. ? ps. jest mały brak w ozdobach . Z przodu widać róg z paskiem na torbie , która zasłania strzelbę ( tak myślę ) Widać , idącą w górę , kanciatą lufę , ale brak paska . Dostrzegłem , ten brak paska , dopiero po zdjęciu drzwi i patrząc od tyłu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1435 Napisano 24 Września 2020 (edytowane) Trochę zabawy codziennie i powoli zbliżam się do końca pracy nad tym zegarem ... na chwilę zaświeciło popołudniowe słońce i zegar nabrał kolorów. Ps. nawet udało się znaleźć miejsce do powieszenia 😉 IMG_6477.m4v Edytowane 25 Września 2020 przez LESKOS 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1436 Napisano 26 Września 2020 No i trafił na docelowe miejsce obok zegara (Fortuna lub Borussia... myślę ) w b. podobnej skrzyni stylistycznie. 6 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #1437 Napisano 26 Września 2020 (edytowane) Nie,.... to musimy ustalić, czy Fortuna, czy Borussia Edytowane 26 Września 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #1438 Napisano 26 Września 2020 Przy tej ilości zegarów taki wąski krąg możliwości jest wystarczającym sukcesem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #1439 Napisano 26 Września 2020 A tak przy okazji zapytam ,jak są wykonane te zdobienia metalowe,trawienie ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #1440 Napisano 26 Września 2020 Inkrustacja . https://www.google.com/search?q=inkrustacja&oq=inkrustacja&aqs=chrome..69i57j69i61.9624j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1441 Napisano 26 Września 2020 (edytowane) To są inkrustacje ... robi się to tak, że fornir i blachę (tu z cynkal) zamyka się razem między dwoma płycinami po czym wycina się wzór przez całość, zgodnie z naniesionym rysunkiem na płycinę, piłką włosową. Tak się to robiło. Oczywiście pewnie powstały metody ułatwiające wykonanie , ale inkrustacje w XIX wieku tak wykonywano. Zapewne wykonywano to dla większej ilości warstw w przypadku produkcji np skrzyń zegarowych ... Po przyklejeniu forniru na element (np drzwiczki) wkleja się (uzupełnia puste miejsca) wyciętym metalem (blachą). Widać w powiększeniu różnicę. powstałą z grubości piłki włosowej. Praca b. precyzyjna i wymagająca (stąd ceny elementów inkrustowanych). Różnicę wielości - powstały rowek wypełnia nadmiar kleju kostnego służącego do wklejenia elementu metalowego. Stąd też dla zaintersowanych - naprawa jest dość prosta jeśli taki element się odklei - wystarczy gorące żelazko, lub w przypadku całkowitego wykruszenia , odrobina świeżego tego kleju na ciepło . Żelazko fajnie wprasowuje metal w powierzchnię. Na zdjęciach widać rowek spowodowany grubością piłki wypełniony klejem... Edytowane 26 Września 2020 przez LESKOS 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #1442 Napisano 26 Września 2020 Mieli ludzie cierpliwość😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6249 #1443 Napisano 26 Września 2020 Teraz, mechanik napisał: Mieli ludzie cierpliwość😉 Ale za to jak to wyglądało.. nie jak teraz koloryzowany plastik 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1444 Napisano 26 Września 2020 Intarsja to technika drewno - w drewno. Inkrustacja to metal lub inny materiał umieszczany w drewnie. Kiedyś miałem kolegów ze szkoły, później wyuczonych stolarzy, dwóch braci - robili w intarsji przepiękne obrazy. Niekiedy zrobienie obrazu trwało do pół roku. Do tak drobnych detali używali specjalnych nożyków. Kolega "mechanik" ma piękny blat stołu zrobiony w intarsji, który zawsze podziwiam, jak prezentuje swoje prace. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #1445 Napisano 26 Września 2020 (edytowane) Bez zrozumienia przeczytałem, chodzi o samo przygotowanie metalu. Jak to się robi, nie wiem. Edytowane 26 Września 2020 przez Josza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1446 Napisano 26 Września 2020 (edytowane) Wycina się to takim brzeszczotem (pozwala ciąć w dowolnym kierunku bez nawrotu) na piłce ramowej - blaszka ma 0,3 mm grubości , fornir 0,5-0,7 mm. Do wycinania fornir i blacha są złożone razem, tnie się przez dwie warstwy , dokładnie ten sam wzór.... 37 minut temu, JASI napisał: Intarsja to technika drewno - w drewno. Inkrustacja to metal lub inny materiał umieszczany w drewnie. Kiedyś miałem kolegów ze szkoły, później wyuczonych stolarzy, dwóch braci - robili w intarsji przepiękne obrazy. Niekiedy zrobienie obrazu trwało do pół roku. Do tak drobnych detali używali specjalnych nożyków. Kolega "mechanik" ma piękny blat stołu zrobiony w intarsji, który zawsze podziwiam, jak prezentuje swoje prace. Pozdrawiam Jacek Metoda wykonywania inkrustacji i intarsji wzorzystych, np kwiaty, jest podobna . Dotyczy to wykonywania elementów z liniami nieregularnymi (nie prostymi) . Wzory typu kalejdoskop, wycina się i składa na podkładzie papierowym wklejając kawałek po kawałku , tnąc nożykami podobnymi do tych którymi tniemy tapety. Edytowane 26 Września 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1447 Napisano 26 Września 2020 (edytowane) Polecam też książkę , jest pomocna , choć nie pokazuje samej techniki wykonywania ... trzeba popróbować (np blacha mosiężna i fornir - łatwo dostępne) Renowacja między innymi intarsji i inkrustacji - taki krótki filmik ...😉 Edytowane 26 Września 2020 przez LESKOS 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2300 #1448 Napisano 26 Września 2020 (edytowane) 5 godzin temu, LESKOS napisał: No i trafił na docelowe miejsce obok zegara (Fortuna lub Borussia... myślę ) w b. podobnej skrzyni stylistycznie. To koniecznie trzeba ustalić ... To 45 3x6 ? Jeśli tak, to PraBorussia... Najpóźniejszy przypadek jaki mam odnotowany. Edytowane 26 Września 2020 przez Yahagi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2300 #1449 Napisano 29 Września 2020 Taka skrzynia... prawie na pewno GB. Myślicie że miał coś jeszcze u góry ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1450 Napisano 29 Września 2020 Tak Beckerowska, ostatnio nawet oglądałem taką kompletną - znajdę podeślę .... no jest ... 🙂 Nawet na naszym forum ... w tym temacie ... 🙂 POST 405 kolegi Lusyka 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach