Ulan 4 #226 Napisano 13 Lutego 2012 Zegar został sprzedany za 1210 EUR, nie wiem czy do Polski. Taśma celuloidowa nie zachowała się, tuby też mu brakowało. W kwestii mechanizmu, to nie jest zegar z przystawką balansową. To specjalnie zaprojektowany chodzik z regulatorem balansowym pracującym w puszce chroniącej go przed zewnętrznymi wpływami. Ulan mógłby pokazać zdjęcia, bo to ciekawa konstrukcja. Tarant pisal, ze to nie my. Zeagar wyjatkowy, ale i cena bezlitosna, poza tym ta tasma zniechecila, zakladam ze tube byloby latwiej zrobic... Co do przystawki balansowej to tyjko mam ta w Loyd -zie - link podal Tarant. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wicher123 0 #227 Napisano 21 Lutego 2012 A ja dziś kupiłem takiego o to Beckera Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomku80 0 #228 Napisano 21 Lutego 2012 Bardzo ładny okaz kolega trafił niech cieszy oko i ucho właściciela pozdrowienia dla kolegi Wojtka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #229 Napisano 26 Lutego 2012 (edytowane) Wracajac do sprechende uhr tak wyglada z tasma (jeden jest w muzeum w La Chaux de Fonds.Troche pozno ale lepiej niz wcale.Nie znalazlem go w swojej galerii moze byl akurat w renowacji?Oczywiscie Tarant mial, racje z tasma.Ja popatrzylem na swoj gramofon i tak mi sie skojarzylo z odtwarzaniem dzwieku a mialem w pamieci te walki edisona z muzeum fonografow.By janekpysk at 2012-02-26 Edytowane 26 Lutego 2012 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EDwatchMaker 3 #230 Napisano 27 Lutego 2012 moje bekery wisza juz u mnie kilkanaście lat!! niegdy sie nimi nie chwalilem ale mysle ze sa tego warte aby inni je zobaczyli i wyrazili opinie http://imageshack.us/f/834/pict6657.jpg/ http://imageshack.us/f/24/pict6658.jpg/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #231 Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) moje bekery wisza juz u mnie kilkanaście lat!! niegdy sie nimi nie chwalilem ale mysle ze sa tego warte aby inni je zobaczyli i wyrazili opinie http://imageshack.us...4/pict6657.jpg/ http://imageshack.us...4/pict6658.jpg/ Najciekawsza w zegarach jest to, co mają w środku (patrz podtytuł tego tematu) Pierwszy ma chyba nieoryginalne wagi.W drugim ciekawe byłoby też zdjęcie wychylnika, ma chyba podane dane sprzedawcy (?) Edytowane 27 Lutego 2012 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #232 Napisano 27 Lutego 2012 Najciekawsza w zegarach jest to, co mają w środku (patrz podtytuł tego tematu) W drugim ciekawe byłoby też zdjęcie wychylnika, ma chyba podane dane sprzedawcy (?)Ładna klasyczna skrzynia szkoda że ktoś na górze podmienił pierścień na rozetkę. A co do tego co jest w środku to 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #233 Napisano 28 Lutego 2012 moje bekery wisza juz u mnie kilkanaście lat!! niegdy sie nimi nie chwalilem ale mysle ze sa tego warte aby inni je zobaczyli i wyrazili opinie Beckery jak beckery, ale ten Kienzle ze skarbonką z Powszechnego Zakładu Kredytowego z Lwowa w galerii Kolegi wart jest obejrzenia. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
canaletto 1 #234 Napisano 17 Marca 2012 Witam Gustav Becker 49112, kolejny mój zegar z niskim numerem. Mechanizm zegara chodzi bez zastrzeżeń, skrzynia wymaga drobnej kosmetyki, odświeżenia,ale na razie nic nie będę robił, zostawię w tym stanie.Oczywiście brak górki, nie mam szczęścia, zawsze musi jej brakować ale można to zrozumieć, jest to taki element zegara, który ma największe szanse, żeby przez 140 lat gdzieś się schować zawieruszyć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #235 Napisano 17 Marca 2012 (edytowane) Gustav Becker 49112, kolejny mój zegar z niskim numerem. Mniam, mniam, mniam! Wskazowki wymienisz na "oczka"? Moze by pasowala ta korona? U Ciebie jest chyba wiekszy promien ale jakby tu i tam przyciac?Szerokosc tylko 20 cm, akurat na sama gore luku, czy bedzie dobrze wygladac, ocen sam:http://www.ebay.de/itm/Original-alter-Aufsatz-Regulator-/190652640484?pt=Mobiliar_Interieur&hash=item2c63c86ce4 Edytowane 17 Marca 2012 przez Ulan 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
canaletto 1 #236 Napisano 17 Marca 2012 Dziękuje za aukcje górki, spróbuje ją kupić, jak nie będzie pasowała do tego zegara to mam jeszczekilka bez górek, na pewno się przyda.Wskazówki koniecznie muszę wymienić, przegapiłem, ostatnio sprzedawał na al Pa... właśnie oczka -stare, oryginalne- szkoda, ale będę szukał. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #237 Napisano 21 Marca 2012 ja też je przegapiłem........................ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
canaletto 1 #238 Napisano 21 Marca 2012 jest mi trochę lżej na sercu, że nie jestem sam szukamy dalej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #239 Napisano 24 Marca 2012 (edytowane) Może taka Edytowane 16 Sierpnia 2013 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
canaletto 1 #240 Napisano 24 Marca 2012 Skrzynia w komplecie wygląda bardzo ładnie, delikatnie, górka pasuje idealnie.Mam pytanie, czy górka jest stara,oryginalna, czy była dorobiona przez Ciebiedo tej skrzyni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #241 Napisano 24 Marca 2012 (edytowane) Skrzynia w komplecie wygląda bardzo ładnie, delikatnie, górka pasuje idealnie.Mam pytanie, czy górka jest stara,oryginalna, czy była dorobiona przez Ciebiedo tej skrzyni. Albo poszukaj sobie starej, ja od dłuszego czasu szukam wzoru z orginału, ale póki co efektu brak. Edytowane 19 Czerwca 2014 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1331 #242 Napisano 24 Marca 2012 Kiedyś taki GB zastukał do moich drzwi i mieszkamy razem.... Że też do mnie nie zastuka taki zacny Becker, a miałbym dla niego dobre miejsce. Chyba wywieszę kartkę na bramie informującą o wolnym miejscu. Podaję link do strony i wszystkie namiary do Pana Edwarda Poroszewskiego, zadzwoń to się dowiesz kiedy będzie na Kole. http://www.zegary-an...ary_katalog.pdf 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
canaletto 1 #243 Napisano 24 Marca 2012 Bardzo dziękuje za informację na pewno skorzystam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #244 Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) [quoteŻe też do mnie nie zastuka taki zacny Becker, a miałbym dla niego dobre miejsce. Chyba wywieszę kartkę na bramie informującą o wolnym miejscu.Trzeba być dobrej myśli Edytowane 19 Czerwca 2014 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sergei 1 #245 Napisano 28 Marca 2012 Witam wszystkich.Apeluję do koneserów Becker zegar Gustav. Powiedz mi proszę, możemy rozważyć ten zegarek oryginalny Becker?Jestem trochę zdezorientowany następujących rzeczy:1. kształt strzałki.2. Zamontuj pokrętło do mechanizmu.(śruby zamiast shtftov)3. pieczęć na odwrocie platyny, myślę, że nie pasuje oryginalnyPozdrawiam.Siergiej. Здравствуйте всем. Обращаюсь к знатокам часов Густава Беккера. Скажите пожалуйста, можно ли считать данные часы оригинальными Беккерами?Меня немного смущают следующие вещи:1. форма стрелок.2. крепление циферблата к механизму.(винты вместо штифтов)3. клеймо на задней платине, я думаю что оно не соответствует оригиналуС уважением.Сергей. 0 В часах интересно не время, которое они показывают, а времена, о которых они могут рассказать. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #246 Napisano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) Mam pytanie o napis na tarczach GB: Gustav Becker, a mianowicie kiedy zaczął się pojawiać i na jakiego typach mechanizmach? Czy można go spotkać na zegarach produkowanych w czeskiej filii GB ? Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #247 Napisano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) Numer seryjny: Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #248 Napisano 28 Kwietnia 2012 Obserwowalem no zostalo w Polsce;Gratuluje. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #249 Napisano 29 Kwietnia 2012 Koniecznie musisz przywiezsc na spotkanie - ale pelna! Cos tam nalej, cos mocnego! BTW tla zdjecia - widze ze ulubine zegary trzymasz razem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #250 Napisano 1 Maja 2012 (edytowane) Ponieważ materiał jest głównie ilustracyjny, zamieszczę go tutaj. Wczorajszy dzień spędziłem na poszukiwaniach na żywo i w internecie. Rzecz tyczy się browarniczego wątku rodziny Beckerów. Temat rozpoczęliśmy tutaj:http://zegarkiclub.p...__1#entry742378 Upał w Wołowie był 1 Maja okrutny, i o ile w porę nie znalazło się miejsca gdzie można dostać chłodne napoje, koniec mógł nadejść nieunikniony... Zaś co do poszukiwań samego browaru. Dane historyczne można znaleźć w jedynej powojennej monografii: "Wołów. Zarys monografii miasta" Elżbiety Kościk. Niestety, informacje odnośnie właścicieli browaru wymagają zdecydowanie korekty. Browar miał własną studnię o głębokości 100 m. W okresie międzywojennym zyskał znaczenie ponadregionalne. Jedno jest pewne. Browar zniszczyli ...Niemcy. Zdobyty 26 stycznia 1945 roku przez Armię Czerwoną Wołów 8 lutego zbombardowała Luftwaffe. Zburzono lub znacznie uszkodzono tego dnia 65 % budynków w mieście ! Zdjęcie browaru - (lewa strona, widoczny jest komin) z lat 30. I zdjęcie z roku 1945. Browar opierał się o średniowieczny mur miejski. Ciekawe zdjęcia można odszukać na stronie wroclaw.hydral.com.plNagłówek listu firmowego z lat 30. Oraz zdjęcie browaru z czasu powodzi w roku 1932 No i to, co mozna zobaczyć obecnie. Najprawdopodobniej jedyna pozostałość po browarze (garaże/magazyny ?). I widok na ulicę Browarną w kierunku Zamku. Edytowane 2 Maja 2012 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach