tarant 2972 #276 Napisano 28 Maja 2012 Witam, Zegar sprężynowy GB 81xxx. Mechanizm na chodzie, do wyczyszczenia. Skrzynia do renowacji, była pokryta czarną politurą, po usunięciu której ukazał się /tak przypuszczam/ fornir palisander.Broda nie fornirowana a pokryta mazerunkiem. Góra skrzyni- brak korony i sterczynek. Na górnej desce, co widać na zdjęciu, okrągłe odbicia od sterczynek, co sugeruje, że były tam jakieś listwy. Drzwiczki wokół szyby mają skos pokryty fornirem. Czy spotkaliście się z taką skrzynią? Chciałbym odtworzyć górę zegara - jaka powinna być korona? jaki wzór sterczynek? czy były górne listwy? czy ten fornir to palisander? Bardzo proszę o opinię o tym zegarze. Zegara jeszcze nie kupiłem, jestem w trakcie zastanawiania się nad decyzją kupna. Sprzedający po wyczyszczeniu mechanizmu i renowacji skrzyni wycenia go na 1200zł. Proszę o pomoc w podjęciu decyzji. A skrzynia najpewniej wyglądała tak: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
canaletto 1 #277 Napisano 1 Czerwca 2012 Witam Bardzo, bardzo dziękuję jest to dla mnie ważne, będę mógł odtworzyć moją skrzynię tak, jaktyle lat temu była zaprojektowana. Lenistwo połączone z brakiem czasu i pomysłu niekiedy wychodzi na dobre gdybym wykonał renowacjęwedług domysłów itd musiałbym zaczynać od początku. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #278 Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Niestety, nie mój. Bardzo ciekawa sygnatura - o ile jest oryginalna oczywiście. Przejściowa pomiędzy samą kotwicą a medalem i kotwicą z napisami w kółku. Edytowane 3 Czerwca 2012 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #279 Napisano 3 Czerwca 2012 Obserwowałem go i też zwróciłem uwagę na ta sygnaturę. Moim zdaniem był oryginalny. Zresztą styl skrzyni pasuje do lat 1870-1880. Tylko te wskazówki.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #280 Napisano 4 Czerwca 2012 (edytowane) A z koroną powinno to być chyba coś takiego ( odrabiam zaległą karę) Edytowane 4 Czerwca 2012 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #281 Napisano 5 Czerwca 2012 To Twój? Takie lubię najbardziej. Pytam bo szukam inspiracji dla skrzyni do GB z lat 1865-1870 czyli okresu nazywanego umownie "transitional". Może ktos z kolegów ma jakieś informacje jakie skrzynie wykonywał wtedy GB. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #282 Napisano 5 Czerwca 2012 To Twój? Takie lubię najbardziej. Pytam bo szukam inspiracji dla skrzyni do GB z lat 1865-1870 czyli okresu nazywanego umownie "transitional". Może ktos z kolegów ma jakieś informacje jakie skrzynie wykonywał wtedy GB. Nie posiadam tego zegara. Szukająć wzoru korony do zegara GB jaki posiadam zbierałem wzory zdjęć koron z internetu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #283 Napisano 5 Czerwca 2012 Moja żona twierdzi, że kształt tej skrzynki jest zdecydowanie falliczny... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #284 Napisano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Specjalnie dla tych co marzą o zegarze z centralnym sekundnikiem "karma" fotograficzna by marzenia nie odbiegały zbytnio od rzeczywistości Fotki ze szczegółami budowy zegara linkowego Gustav Becker z roku 1898. Szatony z widocznymi łożyskami rubinowymi. Palety z rubinowymi wstawkami. Ponad 200 fotografii tego zegara przed i po renowacji w mojej galerii: www.picasaweb.google.com/amroziukPozdrawiAM Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez amroziuk 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #285 Napisano 10 Sierpnia 2012 Najadłem się bez dwóch zdań! Marzenia pozostają Precyzja wykonania robi wrażenie. Wahadło rusztowe z kompensacją? Zastanawiam się czy tego rodzaju mechanizmy GB wykonywał w dłuższych seriach po odpowiednim przestawieniu maszyn (koszty produkcji) czy też była to jednak produkcja krótkoseryjna wykonywana na specjalne okazje/zamówienia i robiona np w części ręcznie? Podobne mechanizmy i w podobnym okresie wykonywał też Lenzkirch. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #286 Napisano 10 Sierpnia 2012 Ale przyjemnosc obejrzec taki zegar i tak odnowiony.Dziekujemy za zdjecia! Czesci zegara, mimo wieku, nie wygladaly na specjalnie zuzyte, tz przed czyszczeniemCzy oprocz czyszczenia, ustawiania bylo tam cos do roboty?W sumie to bardzo trwala konstrukcja. Moze i kiedys ja sie pochwale taka . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #287 Napisano 10 Sierpnia 2012 Zegar w super stanie jego jedyne problemy to zgęstniały olej, kurz i ślady po naprawiaczach. Ale to już historia - tak idealnego zapisu na chronokomparatorze jeszcze w życiu nie widziałem (no chyba, że na obrazku w podręczniku).Dlatego gorąco polecam Firmę Gustav Becker* ________________________________________________________________________________*Podkreślam, że już nie pracuję w Firmie GB i nie mam prowizji za reklamę 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #288 Napisano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Już ja tam widziałem gdzie jest Twoja praca A tutaj werk zegara w porównaniu z powyższym bardzo skromnego, ale z najrzadszą chyba sygnaturą* (zdjęcia - dziękuje Tomaszu). *http://zegarkiclub.pl/forum/topic/54291-najnowsza-sygnatura-gustav-becker/ Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #289 Napisano 26 Sierpnia 2012 GB miniatura, nr seryjny 69 437https://picasaweb.google.com/101643811603197206925/GBMiniaturaSerpentine18734?authuser=0&authkey=Gv1sRgCIjgiICOkvHDpQE&feat=directlink 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #290 Napisano 26 Sierpnia 2012 GB miniatura, nr seryjny 69 437https://picasaweb.google.com/101643811603197206925/GBMiniaturaSerpentine18734?authuser=0&authkey=Gv1sRgCIjgiICOkvHDpQE&feat=directlinkPiękny Jacku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #291 Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Ciekawa strona na sprzedaż :blink: http://www.gustavbec...2-wagowe-cienne Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #292 Napisano 27 Sierpnia 2012 nooooo..... aż oczopląsu dostałem od tych traleczek, mosiądzów itp.Bez pojęcia bez ładu bez składu. Ot byle pikne było 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #293 Napisano 7 Października 2012 Chodzik GB. Skrzynia troszke nadjedzona chyba usunięto oryginalną czarną politurę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #294 Napisano 7 Października 2012 [quote....chyba usunięto oryginalną czarną politurę. Mysle ze wyglad skrzyni jest orginalny - byly takie, czesty wzor.Ladny zegar, Wskazowki nie orginalne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #295 Napisano 7 Października 2012 Wskazowki nie orginalne. A na jakiej podstawie tak twierdzisz ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #296 Napisano 7 Października 2012 Mysle ze wyglad skrzyni jest orginalny - byly takie, czesty wzor.Ladny zegar, Wskazowki nie orginalne.Cześć Jacku. Chyba jednak był czarny bo są miejscami ślady w zagłębieniach czarnej politury na przedniej listwie ale może się mylę. Wskazówki tak od razu się rzucają w oczy. No i sygnowany na cyferblacie przez zegarmistrza w małym miasteczku koło Waterloo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #297 Napisano 7 Października 2012 Tak wskazówki jak i wybarwienie skrzyni uznałbym za oryginalne. Przydałyby się lepsze zdjęcia sterczyn, bo tu mam duże wątpliwości. Broda jest OK. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #298 Napisano 8 Października 2012 (edytowane) Te wskazowki mnie troche porazily - jak na 1885 rok. Szczegolnie w skrzyni typu "filip".Ja przynajmniej nie spotkalem w takiej skrzyni takich wskazowek - najczesciej waskie - "oczka" lub trojkaty.Podobnie rozbudowane i grube pasowalyby bardziej do eklektyka.Ale przeciez sie nie upieram....bo wahadlo jest juz duze mosiezne a takie byly w pozniejszych eklektykach. Edytowane 8 Października 2012 przez Ulan 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #299 Napisano 8 Października 2012 Zdjęcia tralek góra i dół oraz wskazówek i tyłu soczewki wahadła 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #300 Napisano 8 Października 2012 Cd 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach