Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Dascola

Galeria Gustava Beckera

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, tyle że półka jest od innego zegara a i sam zegar został nieco przerobiony. W moim przekonaniu dolny element obudowy został dodany aby podwyższyć całość. Wydaje mi się że nie powinno go tam być, a w jego miejscu powinny być niskie nóżki. Mówię tak z czystej zazdrości, ale przyjrzałbym się dobrze tylnej stronie zegara.

Od ponad roku szukam wzoru wskazówki minutowej pasującej do tej godzinowej. Kol. klysek, czy mógłbyś zrobić zdjęcie obu wskazówek na białym tle. Z góry dziękuję.

Dodatkowe zdjęcia dodam w przyszłym tygodniu.

post-34263-0-82582600-1393490894_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pociągnę temat zegarów kominkowych i pochwalę swoim Guciem. Skrzynka po małej kosmetyce, ale poza tym reszta oryginalna.

post-61762-0-50109600-1393705236_thumb.jpg

post-61762-0-08223200-1393705258_thumb.jpg

post-61762-0-41246800-1393705268_thumb.jpg

post-61762-0-60628400-1393705276_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem sympatyczny zegar. Gratuluję !. Delikatna intarsja i ciekawy kształt obudowy. Nie widzę dokładnie napisu pod sygnaturą. Czy widnieje tam SILESIA ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, tyle że półka jest od innego zegara a i sam zegar został nieco przerobiony. W moim przekonaniu dolny element obudowy został dodany aby podwyższyć całość. Wydaje mi się że nie powinno go tam być, a w jego miejscu powinny być niskie nóżki. Mówię tak z czystej zazdrości, ale przyjrzałbym się dobrze tylnej stronie zegara.

Od ponad roku szukam wzoru wskazówki minutowej pasującej do tej godzinowej. Kol. klysek, czy mógłbyś zrobić zdjęcie obu wskazówek na białym tle. Z góry dziękuję.

Też tak mi sie wydaje. Półka jakoś nie  nawiązuje  stylistką  mosiężnych aplikacji do samego zegara, ale sam zegar piękny. Gratuluję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@thomass

Gratuluję, choć przód taki jakiś nijaki :) ( sorry za subiektywną opinię  :D ) ale tył rekompensuje nijakość przodu. Jednym słowem jest się czym pochwalić. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@thomass

Gratuluję, choć przód taki jakiś nijaki :) ( sorry za subiektywną opinię  :D ) ale tył rekompensuje nijakość przodu. Jednym słowem jest się czym pochwalić. 

Faktycznie ciężko stwierdzić z całą pewnością co to za styl.

Wg mnie nawiązuje on do secesji wiedeńskiej, ale oczywiście ktoś inny zobaczy w nim biebermaier'a, albo klasycyzm. Nie wiadomo co autor miał na myśli :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem sympatyczny zegar. Gratuluję !. Delikatna intarsja i ciekawy kształt obudowy. Nie widzę dokładnie napisu pod sygnaturą. Czy widnieje tam SILESIA ?

Tak pod kotwicą jest SILESIA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A teraz coś specjalnego. Najpaskudniejszy zegar GB jaki widziałem w życiu. KOSZMAR moim zdaniem. Ale to też coś niepowtarzalnego ;)

post-6402-0-25832700-1393713584_thumb.jpg

post-6402-0-30687400-1393713847_thumb.jpg

post-6402-0-54132900-1393713618_thumb.jpg

post-6402-0-48127500-1393713665_thumb.jpg

post-6402-0-85960500-1393713705_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie pomyślałem, żeby mieć inne zdanie i napisać, że całkiem fajny i ładnie się komponuje, ale nie za bardzo mam argumenty do inne opinii niż Tarant, choć przecież można się zachwycać mechanizmem :), nieprawdaż. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No trzeba przyznać, że przód  jest nad wyraz osobliwy :blink:  ;) a tralki wyglądają jakby chciały temu zegaru :lol:  przy...fanzolic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) fajnie to ujęłaś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegar, a raczej jego obudowa to faktycznie osobliwość. A tak przy okazji to z którego roku i czego dotyczył patent nr 179651 widniejący na werku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegar, a raczej jego obudowa to faktycznie osobliwość. A tak przy okazji to z którego roku i czego dotyczył patent nr 179651 widniejący na werku ?

Cichobijstwa :)

post-6402-0-03097200-1393761792_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi Tarancie ! Wielkie dzięki za info. Ani przez moment nie zwątpiłem w Twoją wiedzę i Twoje przebogate archiwum. Ukłony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na oryginał, typ i grubość obłogu takie same na całości zegara. Zacieki kleju rozciągnięte na wszystkie elementy podstawy.

post-34263-0-63409900-1393843418_thumb.jpg

post-34263-0-64797600-1393843430_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C.d. i obiecane wskazówki.

post-34263-0-97682300-1393843660_thumb.jpg

post-34263-0-36419300-1393843678_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, cokół wygląda wiarygodnie.

Dzięki za wskazówki. Już biorę się za piłowanie.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kilkumiesięcznych podchodach, właściciel troszkę zmiękł (a może bardziej ja) i kupiłem chodzika nr 33335. Zegar cały oryginalny, ale troszkę nadgryziony, więc idzie do renowacji.

Całością pochwalę się po odnowieniu, a na razie parę fotek skrzyni w stanie przed wizytą u fachowca.

post-61762-0-53336400-1400792389_thumb.jpg

post-61762-0-80837400-1400792435_thumb.jpg

post-61762-0-75827100-1400792442_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kilkumiesięcznych podchodach, właściciel troszkę zmiękł (a może bardziej ja) i kupiłem chodzika nr 33335. Zegar cały oryginalny, ale troszkę nadgryziony, więc idzie do renowacji.

Całością pochwalę się po odnowieniu, a na razie parę fotek skrzyni w stanie przed wizytą u fachowca.

No i gdzie ta calosc???? Numer fantastyczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojego stolarza nie widać zza mebli które ma do zrobienia na wczoraj, więc moja skrzyneczka musi swoje odleżeć, ale warto poczekać.

Numer niezły, ale przez chwilę miałem starszego brata nr 33333( jest na forum).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy my wierzymy, ze jedna osoba - mam na myśli tego pierwszego sprzedającego - mial w kolekcji 33 333 i 33 335? I ze sa oryginalne?

Ja chyba nie.

Ponadto wiemy z relacji Darka ze jeden z nich byl skladakiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy my wierzymy, ze jedna osoba - mam na myśli tego pierwszego sprzedającego - mial w kolekcji 33 333 i 33 335? I ze sa oryginalne?

Ja chyba nie.

Ponadto wiemy z relacji Darka ze jeden z nich byl skladakiem.

Osoba która je przywoziła nie jest kolekcjonerem - on na zegarach zupełnie się nie zna, wie tyle, ile napisał mu kol. Mroziuk i Piotr T. - on je kupuje na LAURITZ'u, a że akurat w krótkim odstępie czasu trafiły się dwa z bardzo bliskimi numerami to faktycznie może wzbudzać podejrzenia.

Widziałem te zegary zaraz po przywiezieniu z Danii ( nie były przywiezione razem) i pierwszy z nich 33333 poza sterczynami,  jest w oryginalnym stanie i za moim pośrednictwem wisi u znajomego kolekcjonera, który to na zegarach się zna.

Natomiast 33335 jest u mnie i teraz jest również  w oryginalnym stanie (poza bloczkiem i śrubami mocującymi werk).

Nie znam kolegi Darka, ale jak mniemam jest to kolekcjoner który przyjechał kupić lub obejrzeć owe Beckery i zobaczył składaki.

Przedstawię historię powstania owych składaków:

Łódzki Duńczyk miał GB o nr 18xxx w XX wiecznej eklektycznej skrzyni i GB 33335 w lekko sfatygowanej, ale oryginalnej skrzyni. Nie mogąc sprzedać tego drugiego wymyślił przekładkę werku 18xxx do skrzynki 33335, zamieniając przy okazji śrubki, korbki etc. na szczęście sanek nie ruszał. Przed zakupem przywróciłem oczywiście stan pierwotny GB 33335.

I tak to człowiek dla którego antyk to tylko kasa, może popsuć reputację oryginalnemu zegarowi, zresztą czytaliście jego posty nie krył w nich, że zegary go nie kręcą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wahadło 33335

post-61762-0-77909300-1401887819_thumb.jpg

post-61762-0-07217900-1401887827_thumb.jpg

post-61762-0-08956600-1401887842_thumb.jpg

post-61762-0-31045100-1401887849_thumb.jpg

Edytowane przez thomass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi