roberto266 1 #1026 Napisano 6 Marca 2016 Ładny bardzo ładny Czyli jednak sygnatury były usuwane celowo. Ciekawe czy tylko na rynek Francuski ale chyba wszystko na to wskazuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #1027 Napisano 6 Marca 2016 Takie sfrezowanie można zrobić nawet bez rozkręcania zegara. Robili to frezem z tzw. pilotem co bardzo ułatwia pracę i można to zrobić na zwykłej wiertarce stołowej. Nawet w stodole i bez prądu... 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #1028 Napisano 6 Marca 2016 Takie sfrezowanie można zrobić nawet bez rozkręcania zegara. Robili to frezem z tzw. pilotem co bardzo ułatwia pracę i można to zrobić na zwykłej wiertarce stołowej. Nawet w stodole i bez prądu...Ok wszystko pięknie Ale chyba za dużo tych domowych przeróbek pokazuje się na rynku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 301 #1029 Napisano 6 Marca 2016 Mysle, ze to sfrezowanie sygnatury GB i moze nie tylko, ale wszystkich niemieckich dotyczylo zegarow po I wojnie swiatowej, kiedy to Niemcy na rynku francusko belgijskim byly "be". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #1030 Napisano 6 Marca 2016 Nie tylko GB tak miał, ale Lenzkirch również. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1031 Napisano 6 Marca 2016 Leszku, a masz jakieś zdjęcie mechanizmu z wyfrezowanym znaczkiem Lenza? Wrzuć, proszę, mnie dosyć interesują wszelkie punce i wszystko wokół nich, a chyba nie widziałem, lub nie zwróciłem uwagi... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2975 #1032 Napisano 6 Marca 2016 Chyba nawet w temacie lenzkirchowym jest taki, z lat 70. Gałązkę też usunięto fezem. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #1033 Napisano 6 Marca 2016 (edytowane) Nie mówię, że są to domowe przeróbki chodzi mi raczej o to że nie wielkość dystrybutora ogranicza zacieranie sygnatur. Może już w fabryce na specjalne zamówienie producent usuwał sygnaturę? Kto wie? Edytowane 6 Marca 2016 przez amroziuk 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #1034 Napisano 6 Marca 2016 Leszku, a masz jakieś zdjęcie mechanizmu z wyfrezowanym znaczkiem Lenza? Wrzuć, proszę, mnie dosyć interesują wszelkie punce i wszystko wokół nich, a chyba nie widziałem, lub nie zwróciłem uwagi... Jak znajdę zdjęcia to wstawię. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klysek 32 #1035 Napisano 7 Marca 2016 Mam taki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5372 #1036 Napisano 14 Marca 2016 Witam kolegów.Nie wiem czy nie zostanę potraktowany jako intruz, ale nie chciałbym otwierać nieskończonej ilości wątków o zegarach Gustawa Beckera. Moja wiedza i dociekliwość pozwoliła mi ustalić przedział 1910 -1940 i na tym koniec. Czy da się na podstawie tego zdjęcia doprecyzować czas powstania i czy pozostałe elementy są od tego modelu? Jeśli i tym razem nie trafiłem w wątek, proszę moderatora o usunięcie posta. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1037 Napisano 14 Marca 2016 Według chyba najnowszych tabel, numer wskazuje na 1905 rok.Znajdziesz link do datowania w naszym dziale: "Zanim zadasz pytanie... " i tam temat nr.7 o zegarach GB. pozdrowienia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5372 #1038 Napisano 14 Marca 2016 (edytowane) Dzięki bardzo za info. Przejrzałem, rzeczywiście wg podanej numeracji tak by pasowało, ale jak to się ma do sygnatury? Czy typ tarczy i wahadła może tu coś uszczegółowić lub potwierdzić? Edytowane 14 Marca 2016 przez zasadas 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1039 Napisano 14 Marca 2016 Poczekaj na opinię miłośników Beckera w wiszących i sprężynach. Ja tylko roczne GB troszkę bardziej liznąłem, a z wisielców to Resch, Jung, inne wczesne takie tam, więc się nie będę wymądrzał. Czy dobrze widzę, że wahadło ma założoną cynkową rurkę na środkowym pręcie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1040 Napisano 4 Kwietnia 2016 A ja wkleję takiego GB tutaj. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 301 #1041 Napisano 30 Kwietnia 2016 Przyszedl do mnie sasiad z zegarem, z prosba o jego uruchomienie.Troche mi wstyd ( chyba nawet bardzo ), ze w temacie dumnie brzmiacym "Galeria Gustava Beckera" wstawiam zdjecia tak taniej masowki, ale .... jest to chyba jednak Gustav Becker.Prosze szanownych kolegow o wiecej informacji na temat tego zegara. Jakies zdjecie katalogowe?Z gory dziekuje.P.S. Nie chcialem otwierac nowego tematu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ondra1955 18 #1042 Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) Witam szanownych Kolegow, mam dwa pytania na temat budzika GB ktory kupilemw Niedziele na Jarmarku staroci,prosze o okreslenie wieku tego budzika oraz opinie czy ta tarcza jest oryginalnaprzeszukalem w internecie i nie znalazlem budzika GB z taka tarcza i takimi cyframi,co ciekawe, tarcza jest emalia a czcionka cyfr jest miedziana i to wszystko jest pieknie wtopione i wyzarzone w piecu, albo oryginal?oczywiscie wskazowka minutowa jest nie oryginalna ale to nie jest problemem,co o tym sadzicie??? Edytowane 6 Maja 2016 przez ondra1955 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ondra1955 18 #1043 Napisano 6 Maja 2016 Witam szanownych Kolegow, mam dwa pytania na temat budzika GB ktory kupilemw Niedziele na Jarmarku staroci,prosze o okreslenie wieku tego budzika oraz opinie czy ta tarcza jest oryginalnaprzeszukalem w internecie i nie znalazlem budzika GB z taka tarcza i takimi cyframi,co ciekawe, tarcza jest emalia a czcionka cyfr jest miedziana i to wszystko jest pieknie wtopione i wyzarzone w piecu, albo oryginal?oczywiscie wskazowka minutowa jest nie oryginalna ale to nie jest problemem,co o tym sadzicie??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2975 #1044 Napisano 6 Maja 2016 Myślę, że tarcza jest nowa, na podkładzie starej. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ondra1955 18 #1045 Napisano 6 Maja 2016 (edytowane) Dzieki, tez tak myslalem bo jakos takiej od paru lat nigdzie nie widzialem, ale pewny nie bylemswoja droga ktos sie postaral, niezly wynalazek,a czy wiek odpowiada numeracji wedlug tabeli albo jest osobna numeracja dla budzikow?pozdrawiam, ondra Edytowane 6 Maja 2016 przez ondra1955 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1046 Napisano 15 Maja 2016 witam,chce pokazacz panstwu zegar GB in Braunau z pierwzsiego roku produkciji 1888.mechanizm,sanky gong.tylna plyta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1047 Napisano 15 Maja 2016 Mam prośbę do kolegów: odnośnie bardzo ładnej skrzyni oryginalnej GB.Chciałbym oddać ją do renowacji ale nie wiem jak powinna wyglądać korna.Może ktoś pomoże lub ma taka skrzynię ? Z góry dziękuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2975 #1048 Napisano 15 Maja 2016 Ładna skrzynia, chyba nigdy takiej nie widziałem. Jaki jest numer mechanizmu? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1049 Napisano 15 Maja 2016 Był w niej 2 wagowy medalowy mechanizm1114443 ,ale po zdjęciu wieszaka odkryłem wcześniejsze ślady otworów po chodziku -także pierwotnie był zamontowany chyba chodzik .? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #1050 Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Gratuluje . Fajna skrzynka tez mi sie podoba. Uprzedziles mnie tez ja chcialem kupic . Lund byl bardzo znanym sprzedawca zegarow, chyba jednym z wiekszych na terenie Danii. Powinnismy sie porozumiec bo mozemy miec te zegary taniej, co o tym myslisz?. Z tego co widze to od paru lat walczymy o te same zegary. . Pozdrawiam R. Kupiles ostatnio bardzo tanio zegar, raczej skladak ale mnie interesowal tylko mechanizm sygnowany na tarczy H.P. Marinus Bork. Czy moglbys zdradzic czy to mechanizm Beckera? Edytowane 16 Maja 2016 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach