LESKOS 3470 #1576 Napisano 20 Listopada 2020 Zobacz kąt ustawienia mimośrodu ... widać zmianę i "posłuchaj" różnicy. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 733 #1577 Napisano 20 Listopada 2020 22 minuty temu, LESKOS napisał: ... widać zmianę i "posłuchaj" różnicy. Dlatego starych wibrografach zawsze na wyposażeniu była słuchawka telefoniczna Miłego wieczoru Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1578 Napisano 20 Listopada 2020 A tak jeszcze testowo na stanowisku 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1579 Napisano 20 Listopada 2020 No , po tym odkryciu ( zmywaniu ) , zegar pięknie wygląda 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1580 Napisano 21 Listopada 2020 (edytowane) Praca nad naprawą tarczy w połowie ... staram się żeby nie zatraciła smaku i klimatu. Udało mi się umyć i przede wszystkim zabezpieczyć powierzchnię przed dalszym kruszeniem , uzupełnić delikatnie ubytki i uzupełnić kolor ... ale to dopiero połowa pracy... teraz trzeba poprawić cyfry i linie... no i całość zabezpieczyć Edytowane 21 Listopada 2020 przez LESKOS 5 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1581 Napisano 21 Listopada 2020 Pięknie wychodzi, a czym uzupełniałeś ubytki, jakąś masą akrylową... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1582 Napisano 21 Listopada 2020 Dzięki, moja receptura na bazie wapna wiedeńskiego 😉 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1583 Napisano 21 Listopada 2020 Jak zescalisz tło? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1584 Napisano 21 Listopada 2020 (edytowane) Nie wiem co rozumiesz przez zescalenie ... ale po wszystkich operacjach pokryję tarczę werniksem TALENS PICTURE VARNISH 003 MAT. Edytowane 21 Listopada 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1585 Napisano 21 Listopada 2020 Na zdjęciu widać liczne przebarwienia i zaplamienia, które powodują fatalny efekt estetyczny... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1586 Napisano 21 Listopada 2020 (edytowane) Hm... ja bym tego fatalnym efektem estetycznym nie nazwał (chyba, co prawdopodobne - mamy odmienne poczucie estetyki i etyki). Dla mnie to tylko refleksy z lampy, i stare przebarwienia podkładu. Powierzchnia była i jest nierówna wykona ręcznie mocno spękana i nierówna. Poza tym zdjęcie było robione na świeżo po pracach. Mógłbym cię zapewniać, że zaplamień nie ma... ale do ciebie i tak to nie dociera co człowiek tłumaczy. Niestety masz zawsze w sposobie myślenia taki kierunek by człowiekowi "dokopać" 😉. Nie chciał bym się czuć wyróżniony ale mam jednak takie fatalne wrażenie że jednak jestem. No cóż, taki klimat. Muszę powiedzieć, że nawet lubię te twoje "merytoryczne" marudzenie. A tak między nami to gdybym chciał stworzyć idealny obraz/tarczę bez skazy to zamówiłbym sobie taką malowaną tarczę u studenta ASP w Katowicach za 300-400 zł ... ale nie o to chodzi prawda ... Edytowane 21 Listopada 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1587 Napisano 21 Listopada 2020 (edytowane) Ej Leszek, przecież w przyrodzie potrzebna jest równowaga... Z jednej strony chór rezonerów z drugiej odrobina zdrowej wątpliwości... nie? Dlaczego uważasz, że nie dociera...? Doskonale dociera, ale na zdjęciu wygląda fatalnie, a jesteś znakomitym fotografem prawda? Na tym się właśnie oparłem oglądając Twoje dzieło... Edytowane 21 Listopada 2020 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1588 Napisano 21 Listopada 2020 Rezonerów... 😶 Chór 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1589 Napisano 21 Listopada 2020 Najlepiej pokaż proszę fotkę po skończonej konserwacji... Wiem, że moje rady są złe i nie należy ich stosować, ale zaznaczę tylko jedną rzecz: różna chłonność podłoża, a przez to różny współczynnik załamania światła... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1590 Napisano 21 Listopada 2020 (edytowane) Krzysiu czy ty nie uważasz, że gdybym chciał zrobić zdjęcie idealne pod jak nazwałeś „rezonatorów” to nie mam narzędzi do zescalenia tła w Phtoshopie albo innym programie do obróbki zdjęć (żeby to zrobić perfekcyjnie)? Nie o to chodzi... Forum oprócz paru REZONATORÓW nie oddycha. Podobnie Paru Kolegów w tym Tarant ( nad czym naprawdę ubolewam i to szczerze , bo człowieka nadzwyczaj szanuje) nazywa nas wazeliniarzami .... i to jakiego powodu , bo zachęcamy się do pracy nad zegarami , bo staramy się wzajemnie wspierać , być może w swojej niewiedzy. Strzy wyjadacze nie piszą już nic bo ...? po co ... lepiej dokopać niż doradzić , będzie więcej satysfakcji... Przykro mi pisać takie rzeczy, ale ludzie których kiedyś szanowałem niezmiernie i byli dla mnie wzorcem , sami powoli się dewaluują ... taka inflacja, a może frustracja. Nie jest moim celem na forum frustrowanie innych. Każdy ma swój krzyż i sam go niesie ... nie koniecznie musi go na forum wnosić. Uf ... musiałem to wreszcie napisać ... Przepraszam wszystkich urażonych. ps. Co do powierzchni i jej niejedrodnego wspóczynnika odbicia światła masz 100% racji. Edytowane 21 Listopada 2020 przez LESKOS 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1591 Napisano 21 Listopada 2020 (edytowane) Kurcze chwalić Boga nie jest chyba aż tak źle... Tu już wszystko chyba zostało napisane... Uważaj na werniks, żeby Ci plamy nie wyszły na powierzchni tarczy. Kity zaizoluj... No to chyba wsjo... Pozdrowionka... Zdewaluowany... Edytowane 21 Listopada 2020 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1592 Napisano 21 Listopada 2020 (edytowane) Masz rację ... Tak myślałem o tym, dlatego powierzenia będzie zmatowiona w całości przed werniksowaniem. Poza tym przygotowując masę do wypełnień jak j farbę dobierałem materiały o identyczny poziomie wchłaniania werniksu co stary podkład . Zrobiłem testy i jest ok. Edytowane 22 Listopada 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1593 Napisano 22 Listopada 2020 11 godzin temu, kiniol napisał: Najlepiej pokaż proszę fotkę po skończonej konserwacji... Wiem, że moje rady są złe i nie należy ich stosować, ale zaznaczę tylko jedną rzecz: różna chłonność podłoża, a przez to różny współczynnik załamania światła... To tak jeszcze post scriptum ... Twoja wiedza i doświadczenie są ogromne, rady bardzo porządane i niezmiernie pomocne, jak się dokładnie czyta ... tylko czasami forma zawodzi. A i tak Cię lubię młody zgredzie ... 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1594 Napisano 22 Listopada 2020 Stary już... niestety... albo jak tam chcesz... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1595 Napisano 22 Listopada 2020 Krzysiu różnica między między 60 a 50 jest taka jak między 30 a 50 ... i idzie takim postępem, przyśpieszając, więc mentalnie jesteś niestety młodziakiem... niestety przekonujesz się o tym dopiero po osiądnięciu tej górnej granicy. Dlatego szacun kolegom starszym ode mnie. Najbardziej wkurza mnie powolna utrata zdolności zapamiętywania i koordynacji, mimo iż cały czas jestem w dużym ruchu i nie ma czasu na spoczynek i odpuszczenie. Nie myśl zatem, że jesteś "stary" bo wszystko przed tobą 😉. Carpe diem ! ✌️ 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1596 Napisano 22 Listopada 2020 16 godzin temu, kiniol napisał: Na zdjęciu widać liczne przebarwienia i zaplamienia, które powodują fatalny efekt estetyczny... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1597 Napisano 22 Listopada 2020 6 minut temu, wafelek napisał: dziękuję... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1598 Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) Trochę posiedziałem nad tarczą i jestem tak w 3/4 roboty ... trochę lepiej już to wygląda ... musi się jeszcze "ususzyć"do jutra i powoli będę się brał za werniksowanie ... Edytowane 22 Listopada 2020 przez LESKOS 8 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1599 Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) Rezonuję (🤪) -> z a r ą b i ś c i e! 👍👏 Edytowane 22 Listopada 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1600 Napisano 22 Listopada 2020 Pięknie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach