old time 456 #2101 Napisano 29 Maja 2024 (edytowane) 38 minut temu, Anansi napisał(-a): To dekoracja na urodzinowy torcik? Gratulacje. Żona mówi że urodziny to ja mam co miesiąc a czasem to czesciej . Dzięki. Edytowane 29 Maja 2024 przez old time 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #2102 Napisano 29 Maja 2024 W dniu 28.05.2024 o 08:23, polimerek napisał(-a): Witam, chciałbym swój zegar GB pokazać na wystawie np. w Świebodzicach, jak to się odbywa ? Czy wystarczy się po prostu zgłosić? Możesz przeze mnie, np. na Gustavach we wrześniu. A jaki zegar? 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 255 #2103 Napisano 29 Maja 2024 (edytowane) GB BRAUNAU 2-WAGOWY z 1900 r. neobarokowy i GB kominkowy drewniany z 1892 r. równie ładny. Edytowane 7 Sierpnia 2024 przez polimerek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3480 #2104 Napisano 29 Maja 2024 To pokaż je tutaj chociaż. Zdjęcia kominkowego zniknęły, z wagowego jest tylko wieszak - jest ciut młodszy, o jakieś dwa lata. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 255 #2105 Napisano 29 Maja 2024 (edytowane) GB BRAUNAU Edytowane 9 Czerwca 2024 przez polimerek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 255 #2106 Napisano 29 Maja 2024 (edytowane) GB BRAUNAU Edytowane 21 Czerwca 2024 przez polimerek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2107 Napisano 30 Maja 2024 Jak dawno jesteś właścicielem tego zegara, jeśli wolno spytać ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 255 #2108 Napisano 30 Maja 2024 (edytowane) 🙂 Podoba się ? Edytowane 31 Maja 2024 przez polimerek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2109 Napisano 31 Maja 2024 😉 jak każdy zegar , ale pytam ponieważ mam wrażenie, że go widziałem z jakieś pół roku temu rozebranego... u znajomego. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 255 #2110 Napisano 31 Maja 2024 A to ciekawe, możesz sprawdzić czy był u znajomego ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2111 Napisano 31 Maja 2024 Nie patrzyłem na numer, ale wydaje się identyczny szczególnie charakterystyczny montaż mechanizmu. Niestety nie mogę sprawdzić... bo na razie nie mam kontaktu z tym "wymiarem" przestrzeni, a zegary poszły w świat... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 255 #2112 Napisano 31 Maja 2024 (edytowane) To raczej mało prawdopodobne, zegar wymaga serwisu, jak sądzę długo przebywał w stanie spoczynku, ale takie lubię najbardziej, jednak istnieje ryzyko, że nie da się uruchomić, serwis nie dysponuje częściami zamiennymi😯 Edytowane 2 Czerwca 2024 przez polimerek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 255 #2113 Napisano 31 Maja 2024 Wrzucę później kilka zdjęć mechanizmu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2114 Napisano 31 Maja 2024 (edytowane) Czyli wnioskuję, że masz go niedługo 😉. To najprawdopodobniej ten egzemplarz. Nie zdążył z nim nic zrobić, tylko rozmontował. Mechanizm jak mechanizm. No nie ma takiego, którego nie da się przywrócić do życia. A części zamiennych to od jakichś 120 lat nie ma. Co najwyżej są "dawcy" czyli mechanizmy, których właściciele się poddali i poszły na części... ale to takie dla mnie "niehonorowe" rozwiązanie 😉. Edytowane 31 Maja 2024 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 255 #2115 Napisano 31 Maja 2024 (edytowane) 😯😐😯😐 ok. myślę że mój mistrz sobie z nim poradzi, tak jak z Concordią która teraz naprawdę dobrze śmiga. Edytowane 11 Sierpnia 2024 przez polimerek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2116 Napisano 31 Maja 2024 (edytowane) No to super 👍. Ja także jestem amatorem i początkowo korzystałem z pomocy zegarmistrza, a w zasadzie kilku... Stopniowo nauczyłem się trochę, a to, że jakoś dawałem radę mobilizowało i nadal mobilizuje mnie do dalszej nauki. Korzystam teraz głownie z porad, choć wszystkiego nie jestem wstanie zrobić. Stąd sporadycznie korzystam z pomocy. Sporo sprzętu zegarmistrzowskiego (do pracy nad zegarami (nie zegarkami) udało mi się zdobyć, ale też nie wszystko. Polecam stopniową naukę ale i wsparcie fachową literaturą. Przynosi to wiele satysfakcji. Uczy to też systematyczności jak i cierpliwości (no i dokładności). Ps. Stan strychowy jest pojęciem "względnym" i dającym się osiągać na "życzenie". To tak jak kupowaliśmy jeszcze niedawno samochody z Niemiec z niskim przebiegiem, którymi jeździł "emeryt" tylko w niedzielę do kościoła 😜... Trzeba do tego pojęcia podchodzić z dużym dystansem. Zatem życzę powodzenia i chętnie pooglądam zegar na "GUSTAWACH" w październiku 😉 Edytowane 31 Maja 2024 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 255 #2117 Napisano 31 Maja 2024 (edytowane) Mój zegar ma nabitą starą pieczątkę zegarmistrza na plecach z mojego miasta ( jest nazwa miasta ), a ja nie jestem ze śląska, tak więc ten zegar nie może pochodzić od twojego znajomego 🙂Do Świebodzic trochę kilometrów mam, ale postaram się przywieść, oczywiście po uprzednim uzgodnieniu. Przy okazji, jaką techniką wykonywali takie zdobienia ? wytrawianie czy grawerowanie ? Edytowane 31 Października 2024 przez polimerek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3480 #2118 Napisano 31 Maja 2024 Może się mylę, ale mam wrażenie ze to współczesny wyrób, trawiony. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 255 #2119 Napisano 31 Maja 2024 (edytowane) Zaraz się okaże, że zegar to podróba🙂 żartuje, popatrz na te zdjęcia. Edytowane 10 Sierpnia 2024 przez polimerek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2120 Napisano 31 Maja 2024 Moim zdaniem oryginalne, w tym czasie chyba byłą już znana metoda trawienia - nieelektrolityczna z siarczkiem żelaza podajże. Dziś częściej się frezuje na CNC i zwija rurę - prościej 😉 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3480 #2121 Napisano 31 Maja 2024 Ok, w sumie to się cieszę, że nie miałem racji, ponieważ poprawia to humor Kolegi polimerek. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 255 #2122 Napisano 31 Maja 2024 (edytowane) Oczywiście że poprawia humor. Tak mi się wydawało że wszystko jest ok. Edytowane 1 Czerwca 2024 przez polimerek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3480 #2123 Napisano 7 Lipca 2024 Drugi chodzik z okolic 1888 roku z taką sygnaturą II Q, IQ. HQ (Höchste Qualität). Wieniec raczej wyklucza II jakość. Ten pokazywałem chyba też tutaj w 2018. A tu taki, z sieci: 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 255 #2124 Napisano 14 Sierpnia 2024 (edytowane) W dniu 31.05.2024 o 17:00, polimerek napisał(-a): Oczywiście że poprawia humor. Tak mi się wydawało że wszystko jest ok. GB BRAUNAU wykąpany, naoliwiony i ustawiony ☺️ Edytowane 25 Grudnia 2024 przez polimerek 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5938 #2125 Napisano 13 Grudnia 2024 Dawno nikt nic nie dodawał.... A tu taki GB się trafiła do czyszczenia.. IMG_3899 — kopia.MP4 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach