Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Dascola

Galeria Gustava Beckera

Recommended Posts

Godzinę temu, zadra napisał(-a):

wyszło godnie .

Godzinę temu, zadra napisał(-a):

wyszło godnie .

Dzięki😀

Dziękuję wszystkim za polubienie wykonania pracy, jeszcze trochę wody upłynie w Wiśle nim skończę pracę nad zegarem, pomału powstaje jak Feniks z popiołów😄

4 minuty temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

@graver

dobra robota ! Bardzo edukacyjna! Dziekuje

pozdrawiam

Dzięki Andrzeju, powinienem więcej wkleić zdjęć ale za dużo bałaganu było by widać bo po srebrzeniu szybko trzeba było zabezpieczyć a na końcu sprzątać😄

Teraz jest tyle gatunków piwa😁Musisz eksperymentować, może pszeniczne? z górną czy dolną fermentacją? Masz pretekst, żeby degustować, bo na muchy mało zejdzie😄

W dniu 8.01.2024 o 18:07, graver napisał(-a):

jak myślicie mosiężną ramkę przepolerować i zabezpieczyć

Ja zrobiłem szczotkowanie ("metron wahadłowiec") .

Cały czas wygląda b. dobrze a np mosiężna soczewka, polerowana - jest znacznie ciemniejsza niz bezpośrednio po polerowaniu.

W dniu 11.01.2024 o 10:39, erzlot napisał(-a):

Teraz jest tyle gatunków piwa😁Musisz eksperymentować, może pszeniczne? z górną czy dolną fermentacją? Masz pretekst, żeby degustować, bo na muchy mało zejdzie😄

Cholercia, Andrzej Wachowicz  przywiózł mi z Belgi takie ciemne ale wypiłem, sprawdzę czy krajowe zadziałają, ale piwa w 1895 były naturalne a teraz jakby wskrzesić piwosza i dać mu naszego piwka to pewnie by wypluł😄

Wiecie co! Popsiukałem na korniki preparatem zawinęłem w worek ale coś mnie zastanowiło po pół godzinie odwinąłem i okazało się że teraz ze względu na ochronę środowiska chyba wszystko robią na bazie wody, dotknąłem w miejscu gdzie klej stolarski ( perełka) zaczął się lepić!!! Jakbym zostawił na 2 tygodnie skrzynka by była do wyrzucenia! Wytarłem i suszę znaczy suszy się w pokoju, dobrze że coś mnie tknęło

Edited by graver

13 minut temu, graver napisał(-a):

Wiecie co! Popsiukałem na korniki preparatem zawinęłem w worek ale coś mnie zastanowiło po pół godzinie odwinąłem i okazało się że teraz ze względu na ochronę środowiska chyba wszystko robią na bazie wody, dotknąłem w miejscu gdzie klej stolarski ( perełka) zaczął się lepić!!! Jakbym zostawił na 2 tygodnie skrzynka by była do wyrzucenia! Wytarłem i suszę znaczy suszy się w pokoju, dobrze że coś mnie tknęło

A to nie jest tak, że ze specyfiki tych klejów naturalnych (skórnych, kostnych itp) wynika, że puszczają pod wpływem wody lub wysokiej temperatury? 🤔 Myślałam, że to normalne...

30 minut temu, Jaga92 napisał(-a):

A to nie jest tak, że ze specyfiki tych klejów naturalnych (skórnych, kostnych itp) wynika, że puszczają pod wpływem wody lub wysokiej temperatury? 🤔 Myślałam, że to normalne...

Jeśli wystawimy na deszcz, lub jak w wilgotnym pomieszczeniu będzie mebel czy zegar w drewnianej skrzyni to po mału się rozleci wypaczy, ponieważ klej stolarski tzw perełka jest rozcieńczany na gorąco w wodzie, w suchym miejscu bardzo ciepłym się rozeschnie, tak samo klej wikol. wszystko lubi umiarkowaną temperaturę jeśli o to pytałaś-eś. Miałem kiedyś 20 lat temu środek przeciw kornikom ale on nie zawierał wody tylko był na bazie terpętyny i środka na korniki i bardzo śmierdział ale skrzynka była po 2 tygodniach taka jak ją wsadziłem a teraz świństwa robią na bazie wody.

Edited by graver

10 minut temu, graver napisał(-a):

Jeśli wystawimy na deszcz, lub jak w wilgotnym pomieszczeniu będzie mebel czy zegar w drewnianej skrzyni to po mału się rozleci wypaczy, ponieważ klej stolarski tzw perełka jest rozcieńczany na gorąco w wodzie, w suchym miejscu bardzo ciepłym się rozeschnie, tak samo klej wikol. wszystko lubi umiarkowaną temperaturę jeśli o to pytałaś-eś. Miałem kiedyś 20 lat temu środek przeciw kornikom ale on nie zawierał wody tylko był na bazie terpętyny i środka na korniki i bardzo śmierdział ale skrzynka była po 2 tygodniach taka jak ją wsadziłem a teraz świństwa robią na bazie wody.

Ok, czyli chodziło o środek na kołatki na bazie wody, nie o klej... Spoko, to już rozumiem! Ja póki co zawsze się ich pozbywam terpentyną aplikowaną strzykawką do każdej dziurki, więc nie mam pojęcia o tych środkach.

Ja się pozbywałem :

strzykawka + benzyna , potem spiryt, - bo głęboko wnikaja..

Edited by mkl1

Pozdrawiam Mirek

1 minutę temu, mkl1 napisał(-a):

Ja się pozbywałem :

strzykawka + benzyna , potem spiryt, - bo głęboko wnikaja..

Zwłaszcza podpalone...👹

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Anansi sobie jaja robi, wezmę strzykawkę z igłą i aplikował będę w dziurki  terpętyną balsamiczną 

11 godzin temu, Oled napisał(-a):

Dzień dobry, koledzy! Kilka zdjęć świetnego GB. Tarcza jest nowa.

1.trFRHL1.jpg

1.trFRHL2.jpg

1.trFRHL3.jpg

1.trFRHL4.jpg

1.trFRHL5.jpg

1.trFRHL6.jpg

1.trFRHL7.jpg

1.trFRHL8.jpg

1.trFRHL9.jpg

1.trFRHL10.jpg

MAM TAKI SAM MECHANIZM Z TARCZA 15XXX

Ludzie, czy to tak trudno wziąć i poczytać w internecie (o książkach papierowych nie wspomnę), z czego zrobiony jest środek co za dodatki zawiera , jakie są zasady stosowania , skutki ... no ręce opadają jak czytam wasze maile i wypowiedzi. Nie powiem już, że na TYM forum napisano o pozbywaniu się drewno-jadów wszelkiej maści ze dwie prace doktorskie ... No tak, ale nie po ki czort czytać ...  

Uświadomcie sobie, że terpentyna to naturalny środek produkowany przez żywe organizmy drzew iglastych, a nie jad kobry na kołatki - nie zabija, a jedynie odstrasza i to w zasadzie dorosłe osobniki od składania jaj. Co najwyżej larwy mogą dostać rozwolnienia po terpentynie . Poza tym doskonale przenosi właściwe środki owadobójcze zawarte w takich preparatach jak ALTAX, XERIN itd...

Poczytajcie sprawdźcie i piszcie coś z sensem co ma ręce i nogi, a nie banialuki ...

Edited by LESKOS

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Tu macie Encyklopedię w trzech tomach. :D

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

9 godzin temu, LESKOS napisał(-a):

Ludzie, czy to tak trudno wziąć i poczytać w internecie (o książkach papierowych nie wspomnę), z czego zrobiony jest środek co za dodatki zawiera , jakie są zasady stosowania , skutki ... no ręce opadają jak czytam wasze maile i wypowiedzi. Nie powiem już, że na TYM forum napisano o pozbywaniu się drewno-jadów wszelkiej maści ze dwie prace doktorskie ... No tak, ale nie po ki czort czytać ...  

Uświadomcie sobie, że terpentyna to naturalny środek produkowany przez żywe organizmy drzew iglastych, a nie jad kobry na kołatki - nie zabija, a jedynie odstrasza i to w zasadzie dorosłe osobniki od składania jaj. Co najwyżej larwy mogą dostać rozwolnienia po terpentynie . Poza tym doskonale przenosi właściwe środki owadobójcze zawarte w takich preparatach jak ALTAX, XERIN itd...

Poczytajcie sprawdźcie i piszcie coś z sensem co ma ręce i nogi, a nie banialuki ...

Waćpaństwo drwicie. drwijcie dalej, profesory z nosami do góry,  Macie czas na czytanie bo żonka obiadek ugotuje i sprzątnie

Edited by graver

Środki do likwidacji owadzich szkodników drewna są rozpuszczone w benzynie lakowej bezzapachowej zwanej white spirit... To może być Perxil czy Xirein albo Ataxin firmy Altax...ale to było wielokrotnie wałkowane i wystarczy poszukać... Jak pisze kolega Leskos...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

10 godzin temu, LESKOS napisał(-a):

larwy mogą dostać rozwolnienia 

😂😂✌️✌️

Hmm.. wygląda na to, ze w takim przypadku, koniecznym byłoby zaopatrzyć się dodatkowo w papier toaletowy bo "wylewające" sie z dziurek ekskrementy mogłyby zapaćkać politurę 😂.

10 godzin temu, Anansi napisał(-a):

Tu macie Encyklopedię w trzech tomach. :D

🤣🤣.

"Studiowałam" ją (encyklopedię). Dawno temu bedąc w fazie "poczwarki" 😂

Edited by Yodek

Tak z ciekawości zapytam - to jest Galeria Gustav Becker czy temat o naprawie i renowacji?