Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Dascola

Galeria Gustava Beckera

Recommended Posts

16 minut temu, Anansi napisał(-a):

Zweryfikować pokazując "katalogową" nie bardzo, bo nie ma w obiegu katalogów z roku 1905. "Sepulka" z pewnością nie jest oryginalnym zwieńczeniem tej korony. Dodam jeszcze, że moim zdaniem reszta korony raczej też nie jest oryginalna.

Dzięki za odpowiedź. No właśnie, mi też ta korona nie leży... 🙄 Jakaś taka za mała mimo wszystko (pomijając górną sterczynkę zamiast figurki). Najchętniej bym mu coś innego dobrała, tylko nie mogę znaleźć podobnego linkowca. Jedynie jeden sprężynowy GB mi gdzieś w sieci mignął ze skrzynią podobną do tej...

To chyba taka powinna być . :)

Oczywiście głowy nie dam , bo to jednak ponad 120 lat i różnie bywa . Ale tu u mnie , to bardzo rzadko zdarzają się ,, majsterkowane ".

Przy moim nie zauważyłem niczego podejrzanego , a wręcz przeciwnie - wszystko wskazuje , że był nie ruszany .

Ps.. dodam jeszcze , że Twój jest o kilka miesięcy starszy od mojego . ( numery różnią się tylko o 10 tyś )

IMG_4681 (Copy)-crop.JPG

IMG_4682 (Copy)-crop.JPG

Edited by PM1122

6 godzin temu, PM1122 napisał(-a):

To chyba taka powinna być . :)

Oczywiście głowy nie dam , bo to jednak ponad 120 lat i różnie bywa . Ale tu u mnie , to bardzo rzadko zdarzają się ,, majsterkowane ".

Przy moim nie zauważyłem niczego podejrzanego , a wręcz przeciwnie - wszystko wskazuje , że był nie ruszany .

Ps.. dodam jeszcze , że Twój jest o kilka miesięcy starszy od mojego . ( numery różnią się tylko o 10 tyś )

IMG_4681 (Copy)-crop.JPG

IMG_4682 (Copy)-crop.JPG

Oooo! Dziękuję! ❤️ Czyli "braciszkowie" być może... Rodzina! 🙂

Pięknie wygląda z tą koroną 👌❤️

No to szukam jak najbardziej podobnej do tej, bo widzę, że nawet te okrągłe aplikacje są identyczne, jak na skrzyni... Czyli pewnie i u mnie była taka! Dziękuję 💟

Dla poprawy (pogorszenia?) nastroju trzeba dodać, że wariantów były dziesiątki. Tutaj skrzynie z 1912 roku, ale całkiem podobne.

1742021009_Screenshot2023-12-02at16-32-041912GustavBeckerCatalogue-1912GustavBeckerCatalogue_pdf.png.57e7e493ab13de1f4705a8f56f0ab42c.png2023176445_Screenshot2023-12-02at16-31-431912GustavBeckerCatalogue-1912GustavBeckerCatalogue_pdf.png.977d5f7065f25caac680ab67a9682cc7.png886598589_Screenshot2023-12-02at16-31-261912GustavBeckerCatalogue-1912GustavBeckerCatalogue_pdf.png.ee14a0f10e3ae66c7b856d8e092a327d.png2039087502_Screenshot2023-12-02at16-34-311912GustavBeckerCatalogue-1912GustavBeckerCatalogue_pdf.png.9d448767f37b62341cc4e45957a9f270.png

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Tak, to prawda co pisze kolega Anansi.... że tak powiem, był stosowany taki zabieg marketingowy - skrzynia taka sama, a tylko zmieniona korona i w efekcie, jakby zupełnie inny zegar. 

.... no, klient mógł wybierać. 

Tak więc, Jaga92, masz już kilka do wyboru. 

Mam też GB z 1896 roku z koroną, którą kolega pokazał na rysunku. Ale jak widać, to skrzynia się nieco różni kolumnami. 

IMG_9384-crop.JPG

Edited by PM1122

Dziękuję Wam! ❤️ Jak to mówią: od przybytku głowa nie boli. Wariantów faktycznie mnóstwo - zdecydowanie mam z czego wybierać. Jak coś wybiorę i zrealizuję plan zmiany, to się pochwalę 🙂

Dziękuję! 💟

PS W sumie sprytne. Rzeczywiście korona "robi" wygląd zegara, więc małym nakładem pracy mieli co chwilę "nowe wzory" skrzyń... A z drugiej strony - takie to praktyczne: jak zegar nam się opatrzy to cyk, zmieniamy koronę i...mamy zupełnie inny 😅

W dniu 30.11.2023 o 20:35, Zegarowy napisał(-a):

🤔🤔🤨🤨

reo2.jpg

reo1.jpg

reo3.jpg

reo4.jpg

Do zdjęć które dodałeś dopisałbym kilka słów komentarza, że chodzi tutaj o egzemplarz miniatury G. Beckera z tarczą 13 cm (w opisie było 11 cm ale bez ramki). Zdaje się że jedyna tak wczesna miniatura w tym temacie. Pozdrawiam 

W dniu 1.12.2023 o 23:13, Jaga92 napisał(-a):

A ja mam takiego. Czy ta korona może być oryginalna? Śmiem wątpić 🤭😅 Zwłaszcza z tym owocem...

Czy ktoś z Szanownego Grona ma możliwość zweryfikowania, jak to powinno wyglądać? 🙄🥺

17014685871677051685894178005522.jpg

17014685871677051685894178005522.jpg

20231201_230021.jpg

20231125_230558.jpg

20231121_191732_HDR.jpg

Wygląda na to, że Twoja skrzynia jest pozbawiona listwy przy górnej półce.

Co do korony:

1) Toczenie postawione na samej górze trzeba wyrzucić (100%).

2) Owocki moim zdaniem wyglądają na wyrób fabryczny, ale to możnaby było stwierdzić po demontażu tego elementu z korony.

3) Ciężko ocenić kolorystykę i fakturę drewna po zdjęciach, ale jeśli powłoka na skrzyni jest taka sama jak na koronie to jedynie postawiłbym na niej jakiegoś zwierza i resztę zostawiłbym w spokoju.

4) Brak listwy przy górnej półce może psuć wygląd korony. 

5) Dobrze obejrzyj z każdej strony zanim wymienisz - trzeba mieć świadomość, że przez takie ingerencję przepadło bezpowrotnie już wiele oryginalnych elementów skrzyń zegarowych. 

Pozdrawiam Paweł

Może wystarczy dołożyć listwy gzymsowe i wyrzucić tą "sterczynę" z góry korony ( jak wyżej jakiegoś ptoka, czy kUnia wstawić :)

Pozdrawiam Mirek

Tak, bardzo Wam dziękuję - zwierza już mam (muszę tylko zabejcować i dopieścić - niespodzianka, bo nie jest to ani orzeł, ani konik! Mam już jeden zegar z orłem i jeden z koniem, ten ma być inny 🙃). Listwy dołożę - mam jeszcze jednego półtrupka-miniaturę FMS, bez listew, tralek, ozdób na drzwiczkach, korony, odpowiednich sterczyny, młoteczka gongu i ze sprężyną bicia do wymiany... Będę im listwy ogarniać w jednym czasie, bo od jednego sprzedawcy 🙂

Co do owocków - zostają (mieszkam przy ulicy z owocem w nazwie, imię też mam owocowe, więc pasuje do mnie idealnie! 🤗). Nie odważę się sprawdzać, czy są fabryczne - korona była w złym stanie i miała sporo dziurek, teraz już zaślepionych, jednak drewno jest osłabione i im mniej będę przy tym manipulować, tym lepiej 😅

Pomijając kwestię wyglądu - muszę jeszcze pokombinować z mechanizmem (być może wychwyt jest źle ustawiony - kotwiczka za nisko? Dość, że się zatrzymuje po mniej więcej 5 minutach 🤦‍♀️ Werk czysty, zęby całe... Albo to, albo jeszcze sprężynka zawieszki skrzywiona - do przeglądu, chociaż wygląda dość dobrze 🙈).

Będę publikować i i informować, jak tylko będą postępy! Pod choinką znalazłam malutką multiszlifierkę (multinarzędzie akumulatorowe) z pewnej sieci sklepów, więc będę miała okazję wypróbować 🤗 ( zwierz do korony nie ma dziurki do kołeczka, co w tych okolicznościach bardzo mnie cieszy).

Spóźnione Wesołych Świąt! ❄️🌠🎁🎄🤗

Będziesz samodzielnie "grzebała" w mechaniźmie?

Pozdrawiam Mirek

1 minutę temu, mkl1 napisał(-a):

Będziesz samodzielnie "grzebała" w mechaniźmie?

Taki mam zamiar 🙃

Muszę go poobserwować, dlaczego wychylenie wahadła maleje - w sprężynowych byłoby łatwiej (obstawiałabym sprężynę), w grawitacyjnym to mi odpada. Zostaje chyba tylko wychwyt, no i ewentualnie ta sprężynka wahadła (bo jak ją wymieniałam, to pierwotnie mi się przekrzywiła i do teraz mam wyrzuty sumienia połączone z podejrzeniem, że to może moja wina z tym wszystkim... 😅).

Trzeba posłuchać , czy nie kuleje i jeśli trzeba, to można wyregulować ustawienie palca. 

Jak sprężynka przegięła się, to jeszcze nie dramat i wyprostowana będzie jeszcze działać. 

... Ale , chyba koniecznie trzeba przenieść się do nowego tematu, bo ten , to przecież ,, Galeria Gustava Beckera "....., zaczyna się zaśmiecanie tematu. 

Jak tylko przekrzywienie sprężynki, to można sprawdzić "tańcząc" zegarem po ścianie, aż złapie rytm...

(tak miałem z Reschem - wszysto wyczyszczone wymyziane ,a on kulał, aż przekrzywiłem go o jakieś 10 stopni....

Jak zobaczyłem co się stało z zawieszką sprężyniki to....sie Wkk... :)

Pozdrawiam Mirek

Kochani. To jest temat Galeria Gustava Beckera. O sprężynkach może gdzie indziej jednak piszcie? 🤔

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

5 minut temu, Anansi napisał(-a):

Kochani. To jest temat Galeria Gustava Beckera. O sprężynkach może gdzie indziej jednak piszcie? 🤔

Przepraszam! Kajam się i obiecuję poprawę! Wstawię już tylko efekt końcowy, co by było zgodnie z tematem. 

Witam, wreszcie mam skrzynkę zgodną z datowaniem mechanizmu czyli katalog Gustava Beckera z 1909-1910, nume na moim mechaniźmie 2017885 jest z tych lat.  Właściwie kupiłem niedrogo cały zegar, w zegarze jest P48 Silesia nie numerowana, jakbym miał wszystkie brakujące rzeczy kupować to wyszło by dużo drożej, sądzę że dobrze zrobiłem, tarcza z rozstawem pasuje, ucieszyłem się że indeksy są wszystkie wklęsłe i jak nie uda mi się umyć  to oddam do srebrzenia i napuszczę farbą, ale oczywiście postaram się  oczyścić, albo  srebrzenie spatynowało albo zeszło i pod spodem jest mosiądz i przy oczyszczaniu będą plamy, ale zobaczymy, jak będzie źle to oddam do srebrzenia na mat, kolejna rzecz co mnie ucieszyła to to że obudowa nie jest fornirowana ale jeszcze nie wiem z jakiego drewna została wykonana, wygląda na olchę? Bo raczej to nie orzech ale może ktoś z Was podpowie. Poniżej zdjęcia. Wymiary wysokość z koroną: 78cm. Jeszcze się zastanawiam czemu na plecach brak kotwicy wyciśniętej tuszem.

IMG_20231229_135755.jpg

IMG_20231229_135848.jpg

IMG_20231229_135938.jpg

IMG_20231229_140028.jpg

IMG_20231229_135456_1.jpg

IMG_20231229_135403.jpg

Edited by graver

Wydaje mi się, że tarcza jest całkiem elegancka. Trochę poczerniała, ale chyba , nie aż tak głęboko, by nie dało się wyczyścić.... w każdym razie trzeba delikatnie i nie koniecznie dążyć do ideału. Małe różnice w odcieniu, nie będą aż tak widoczne,gdy zegar będzie już na ścianie. 

Godzinę temu, PM1122 napisał(-a):

Wydaje mi się, że tarcza jest całkiem elegancka. Trochę poczerniała, ale chyba , nie aż tak głęboko, by nie dało się wyczyścić.... w każdym razie trzeba delikatnie i nie koniecznie dążyć do ideału. Małe różnice w odcieniu, nie będą aż tak widoczne,gdy zegar będzie już na ścianie. 

Sądzę że najpierw spróbuję myć szarym mydłem ale pewnie nic to nie da, mogłibyście coś podpowiedzieć bo wygląda że tylko patyna jest na warstwie srebrzenia boję się stosować agresywnych środków.

Najlepiej delikatne środki.... Przeszukaj nasze forum - każdy coś w tej sprawie pisał. 

Można trafić na taki opis, np... 

Są też dużo nowsze wpisy i indywidualne pomysły i sposoby. 

Dzięki, ale jak sądziłem, czyściłem szarym mydłem, ludwikiem, kawałkiem jabłka, solą z wodą i wyszło jak się spodziewałem srebrzenie zwykle jest cienkie więc jak są zaczernienia to pod spodem już mosiądz, także oddam do usunięcia resztek powłoki  w galwanizerni i dostanę powierzchnię jakby leciutko piaskowaną i po stwierdzeniu że jest ok zostawię  do srebrzenia, no nie ma wyjścia, papierem ściernym nie może być przed srebrzeniem wzięte bo nie będzie skrzącej faktury srebrzenia tylko będzie za bardzo gładkie i będzie się świeciło jak... a tak nie może być musi być mat.

Z tego co widzę, to drzwiczki są na 100 % fornirowane jasnym orzechem (oczywiście oprócz przyklejonych do nich obustronnie pionowych drewnianych aplikacji). Natomiast plecy oraz boki skrzyni faktycznie nie są oklejone fornirem. Z reguły jako material stosowano brzozę i odpowiednio do koloru drzwiczek dobierano bejcę.

Godzinę temu, Witold 56 napisał(-a):

Z tego co widzę, to drzwiczki są na 100 % fornirowane jasnym orzechem (oczywiście oprócz przyklejonych do nich obustronnie pionowych drewnianych aplikacji). Natomiast plecy oraz boki skrzyni faktycznie nie są oklejone fornirem. Z reguły jako material stosowano brzozę i odpowiednio do koloru drzwiczek dobierano bejcę.

Sprawdziłem masz rację, plecy to świerk, tylko czemu nie ma logo Beckera kotwicy skoro w katalogu jest ta skrzynka

30 minut temu, graver napisał(-a):

Sprawdziłem masz rację, plecy to świerk, tylko czemu nie ma logo Beckera kotwicy skoro w katalogu jest ta skrzynka

Nie na wszystkie skrzynie nabijano logo. Przez moje ręce przewinęło się sporo kompletnych i bez wątpienia autentycznych czasomierzy GB i prawdę powiedziawszy to stosunek tych z nabitą pieczęcią GB i tych bez pieczęci ma się jak 50% do 50%

51 minut temu, Witold 56 napisał(-a):

Nie na wszystkie skrzynie nabijano logo. Przez moje ręce przewinęło się sporo kompletnych i bez wątpienia autentycznych czasomierzy GB i prawdę powiedziawszy to stosunek tych z nabitą pieczęcią GB i tych bez pieczęci ma się jak 50% do 50%

Dzięki, zastanawiało mnie gdyż plecy także są oryginalne nikt nie grzebał