Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Bardxo ciekawa relacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Ale czy ja coś mowie ? To koledzy czekali na final sprawy i stwierdzili ze dostałem od Omegi kulfona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy ja coś mowie ? To koledzy czekali na final sprawy i stwierdzili ze dostałem od Omegi kulfona

Dostaleś Omegę, to jest Kulfon :)post-48316-0-72897500-1467824516.jpg

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Bardxo ciekawa relacja.

Nawet Rolex przegrał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem osobiście ciekaw co to za Rolex (chronograf i nie Daytona). A co do Speedmastera wygrał, głównie ze względu na łatwość jego obsługi w rękawicach.

Edytowane przez sprzemo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do Speedmastera wygrał, głównie ze względu na łatwość jego obsługi w rękawicach.

Chyba nie tylko dzięki temu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie tylko dzięki temu :)

Głównie dzięki temu, ale to nie była jedyna przesłanka ;)

Zresztą wszyscy astronauci wybrali Speediego, a to chyba o czymś świadczy. 

Edytowane przez sprzemo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Ja jestem osobiście ciekaw co to za Rolex (chronograf i nie Daytona). A co do Speedmastera wygrał, głównie ze względu na łatwość jego obsługi w rękawicach.

Cosmograph ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cosmograph ?

Pewnie tak..post-48316-0-60822200-1467826995_thumb.jpeg

Wybrali Omegę bo....a kto to wie?, poza komisją?

Przy kazdym przetargu rozne "siły" biorą górę..

Zresztą Szturmanskije Gagarina był pierwszy w kosmosie..

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym wyborem to już legendy obrosły i kilka różnych wersji zdarzeń można wyczytać. Raz, że to nie były testy oficjalnie zlecone przez NASA, innym razem że z początku nie były (ktoś rzekomo chodził prywatnie po sklepach i kupował zegarki do testów) ale po wyjściu na jaw, że ktoś coś takiego przeprowadza były naciski (ze strony producentów?), by przeprowadzić oficjalne testy/"przetarg", jeszcze innym - że od początku do końca wszystko było zamierzone i rzetelnie przeprowadzone przez NASA. Którakolwiek wersja nie jest prawdziwa, we wszystkich konkurencyjne zegarki (Rolex Cosmograph i Longines Wittnauer) zawiodły w wyniku działań ekstremalnych warunków. Omedze bodajże odpadła luma z markera i spieszyła/późniła się w dwóch testach, ale ogólnie zachowała funkcjonalność - stąd wybór padł na nią.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

To prawda wersji jest conajmniej tyle ilu opowiadających. Były też różne naciski i zagrywki, że zegarek powinien być z rynku rodzimego np Bulova. Jednak speedmaster wypadł najlepiej w testach. Wątpię żeby o wyniku przesądziły gusta astronautów. Podobno Omega też najlepiej wypadła w testach na uderzenie w szkło. Pękła ale nie rozsypało się nic. Mnie zastanawia jedno. NASA rozsyła zapytania czy chodzi po sklepach itp. Można było wyczuć pismo nosem ze coś się świeci fajnego. A Omega dowiaduje się ze to ich zegarek został wybrany i to ma samym końcu po fakcie jak juz wszyscy wiedzą ? Jakoś tak to było. Chociaż przepraszam faktycznie przypomniało mi się ze było coś takiego, że Omega i 2 inna firma wypadły dość podobnie i to astronauci wybrali ostatecznie speedmastera

Edytowane przez raphael1215

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakaby prawda nie była, moonwatch legendą jest i już :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa relacja ze spotkania z dyrektorem muzeum Omegi w której wyjaśnia do końca kilka ciekawych faktów związanych z wyborem Speedmastera do misji kosmicznych: http://www.watchprosite.com/?page=wf.forumpost&fi=677&ti=1054643&pi=7607273&pzt=1456703651

Z ciekawszych rzeczy:

1. Rolex nie wysłał do testów Daytony. Ktoś kojarzy jaki inny chronograf na Vj 72 był produkowany przez Rolexa w tamtym czasie?

2. Omega nie była jedynym zegarkiem który przetrwał testy, ale na decyzję o wybraniu właśnie Speedmastera mieli także sami astronauci którzy stwierdzili że jest on wygodniejszy w użyciu i bardziej czytelny.

3. Wyjaśnienie które dokładnie marki były poproszone o zegarki do testów i które faktycznie je wysłały.

4. Dużo kserokopii dokumentów takich jak odpowiedzi na prośbę NASA od różnych firm, zamówienia na Speedmastery, wyniki i notatki  z testów etc.

5. W 2017 mają odnowić muzeum Omegi w którym ma być nowa wystawa ze wszystkimi Speedmasterami wydanymi NASA które udało im się pozyskać. Ma powstać też nowa książka która usystematyzuje informacje na ten temat.

Szkoda że nie mógł ujawnić wszystkie co wie, pewnie ze względu na powstającą książkę i nową ekspozycję w muzeum.

Dzięki za super interesujący link. Przede wszystkim obalono mit o zakupie przez Nasa w Houston w salonach przypadkowych chronografów!

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy jest się czym chwalić, co to za osiągnięcie, że wzięto zegarek do studia filmowego w Teksasie, chęć zwycięstwa nad Rosjanami była wielka. ;) To tak z przymróżeniem oka.

W kosmos latały też inne zegarki: Sturmanskie,  Wostok Amfibia, Unitra Warel, Casio DW-5600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

…......i Bulova Chronograph/Moon, którą Dave Scott zabrał ze sobą na kosmiczną wyprawę.

b39e403d4c7a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny film :-)

https://vimeo.com/104910450

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kosmos latały też inne zegarki: Sturmanskie,  Wostok Amfibia, Unitra Warel, Casio DW-5600.

I Rolex GMT Master

Edytowane przez MasterMind

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Automat w kosmosie?

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ręczne dokręcanie .

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Raczej siła bezwładności. Wachnik jest w jednym miejscu osiowany. Reszta podlega sile bezwładności właśnie. Śmiesznie wygląda praca a raczej ruchy wachnika w stanie zerowej grawitacji ale wachnik nakręca jednak mechanizm przy 0G

Edytowane przez raphael1215

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano, każdy może sobie to sam wpływ siły bezwładności i przyspieszeń inercyjnych na wahnik w domu sprawdzić.

Wystarczy położyć nienakręcony mechanizm automatyczny na poziomej powierzchni tak aby oś wahnika była równoległa do kierunku wektora g. I zacząć przemieszczać zegarek ruchem o zmiennym co do wartości i kierunku przyspieszeniu... Wahnik zacznie się obracać a mechainzm nakręcać. 

Mając zegarek na ręce jesteśmy w stanie samymi ruchami ręki wywołać przyspieszenia dosyć znaczne, nawet wielkrotnie przekraczające wartość 9.81 m/s^2 (g), np.: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.466.3610&rep=rep1&type=pdf

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna z niewielu współczesnych Omeg które chciałbym zobaczyć na żywo. Niestety chyba wszystko już wyprzedane podobnie jak nowy Snoopy, więc nie spodziewałbym się znaleźć jej w sklepie. Chyba że się mylę?

http://www.ablogtowatch.com/omega-speedmaster-moonwatch-ck2998-limited-edition-watch/

okazuje się, że jednak sporo droższa od zwykłej wersji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna z niewielu współczesnych Omeg które chciałbym zobaczyć na żywo. Niestety chyba wszystko już wyprzedane podobnie jak nowy Snoopy, więc nie spodziewałbym się znaleźć jej w sklepie. Chyba że się mylę?

http://www.ablogtowatch.com/omega-speedmaster-moonwatch-ck2998-limited-edition-watch/

W butiku była w zeszłym tygodniu - mnie trochę rozczarowuje - wolę klasycznego FOISa

post-55792-0-73997400-1467893722_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolory są stonowane - panda, nakładane indeksy i logo, ceramiczny bezel, dodatkowy ring na tarczy, stalowe wskazówki alpha, niebieska kolorystyka - każdy element pożądany ale razem jakoś nie powala...może miałem za duże oczekiwania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem przede wszystkim tych kolorów na żywo, bo na każdym zdjęciu inaczej to wygląda, na ile jasny i intensywny jest ten niebieski. No i mam słabość do pand, na tyle że chyba kupię jakiś poor man Heuer.

4-Colors-Relojes-Mujer-2015-Relogio-femi

A na serio, ta Omega całkiem całkiem - mi też się podoba.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi