Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Lukasz23212 napisał(-a):

Ed white jest extra, ja sie waham pomiedzy ed hesalit i szafir🙈

Mowie Ci po dobroci 😡 Sprawdz szafir, bo za cena eda teraz tylko mechanizm przemawia... tylko ile razy bedziesz go ogladal 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, artme napisał(-a):

Mowie Ci po dobroci 😡 Sprawdz szafir, bo za cena eda teraz tylko mechanizm przemawia... tylko ile razy bedziesz go ogladal 😉

Jak moj tata🤣 cholera sprawdze… za edem przemawia brak ochrony koronki i przyciskow mniej napisow, ceramika, mechanizm piekny, ale cena….szafir tez ma widoczny mechanizm trochę „gorszy”, za hesalitem przemawia cena i bliskosc oryginalu plus ulepszony mechanizm( jak w szafirze)…🙈

Edytowane przez Lukasz23212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Lukasz23212 napisał(-a):

Jak moj tata🤣 cholera sprawdze… za edem przemawia brak ochrony koronki i przyciskow mniej napisow, ceramika, mechanizm piekny, ale cena….szafir tez widze mechanizm teoche „gorszy” ale widze a za hesalitem przemawia cena ale tez bliskosc oryginalu plus ileszony mechanizm( jak w szafirze)… cholera jasna

Tata to swieta rzecz... ja juz mojego nie mam... ale jakbym go namawial, to na 100% radzilby Ci dokladnie co ja - sam przechodzilem a i podobne zegarki mamy 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, artme napisał(-a):

Tata to swieta rzecz... ja juz mojego nie mam... ale jakbym go namawial, to na 100% radzilby Ci dokladnie co ja - sam przechodzilem a i podobne zegarki mamy 😉

W pon pojade i zobacze i hesalit i szafir… eda niestety nie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Lukasz23212 napisał(-a):

Ed ma wiele smaczkow. Mi osobiscie podoba sie najbardziej bransoleta, ale i ona nie ma szybkiej mikroregulacji. Mechanizm przepiekny, jednak to tylko mechanizm a calosc w szafirze niewiele ustepuje edowi... szczegolnie cena 😉

ps

z edem i moonem jest wg mnie podobnie jak z fiddym i 372 - z jednej strony fiddiego mechanizm i sekundnik a z drugiej rownie fajny mechanizm i plexi - pytanie na ile chcesz wydac 2 x wiecej na sekundnik i "kultowego" juz unitasa? 🤔

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Lukasz23212 napisał(-a):

Rysuje sie od koszuli/ bluzy tez? Co ile trzeba je usuwac?

Rysuje się od patrzenia :), ale tak jak wspominałem to są bardzo drobne ryski. Jak często to zależy głównie od użytkownika, ja swojego Moonwatcha miałem jako jedyny zegarek noszony codziennie po kilkanaście godzin przez jakieś półtora roku i nada nie czułem potrzeby polerowania szkła. Natomiast jeżeli masz mocne OCD i będziesz oglądał co godzinę pod różnymi kątami czy się nowe zadrapania pojawiły to odradzam, musisz sobie niestety sam odpowiedzieć na to pytanie. Dla mnie hesalit robi 70% uroku Moonwatcha, piękne zniekształcenia na tarczy, ciepło i brak szarej obwódki jak w szafirze powodują że chce się na niego patrzeć co 2 minuty, pozostałe 30% to piękny kształt koperty z wykręconymi uszami. Biały Ed ma proste uszy przez co wygląda z profilu podobnie do 90% chronografów na rynku.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, nicon napisał(-a):

Rysuje się od patrzenia :), ale tak jak wspominałem to są bardzo drobne ryski. Jak często to zależy głównie od użytkownika, ja swojego Moonwatcha miałem jako jedyny zegarek noszony codziennie po kilkanaście godzin przez jakieś półtora roku i nada nie czułem potrzeby polerowania szkła. Natomiast jeżeli masz mocne OCD i będziesz oglądał co godzinę pod różnymi kątami czy się nowe zadrapania pojawiły to odradzam, musisz sobie niestety sam odpowiedzieć na to pytanie. Dla mnie hesalit robi 70% uroku Moonwatcha, piękne zniekształcenia na tarczy, ciepło i brak szarej obwódki jak w szafirze powodują że chce się na niego patrzeć co 2 minuty, pozostałe 30% to piękny kształt koperty z wykręconymi uszami. Biały Ed ma proste uszy przez co wygląda z profilu podobnie do 90% chronografów na rynku.

Racja cholpia…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, Lukasz23212 said:

Po mojemu, jak hesalit to 1861. Jak szafir to 3861.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, tts napisał(-a):

Po mojemu, jak hesalit to 1861. Jak szafir to 3861.

Czemu tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Lukasz23212 napisał(-a):

Jak moj tata🤣 cholera sprawdze… za edem przemawia brak ochrony koronki i przyciskow mniej napisow, ceramika, mechanizm piekny, ale cena….szafir tez ma widoczny mechanizm trochę „gorszy”, za hesalitem przemawia cena i bliskosc oryginalu plus ulepszony mechanizm( jak w szafirze)…🙈

Wiesz z tym hesalitem...to już mnie czasem skręca jak słucham, że to akurat wskazuje na bliskość do oryginału. Cały Moonwatch to już w ogóle niewiele ma wspólnego z oryginałem....więc żadna różnica (poza ceną i tym jak się będzie rysować) między szafirem i hesalitem. Mechanizmem 1861 vs 3861 też bym się tak nie ekscytował...ot ten drugi może nieco dokładniejszy.

I na koniec, coś co pisałem gdzie indziej...Moonwatch jest za***istym zegarkiem do noszenia na pasku...więc kwestia czy bransoleta ma mikroregulację czy nie, może odpadać :P

Pisałem Ci już gdzieś...albo bierz Ed White'a bo chyba nigdy nie było tak małej różnicy między nim a Moonwatchem....albo bierz FOISa, póki jeszcze ktoś sprzedaje.

10 godzin temu, nicon napisał(-a):

Święty Graal to może być 321 z 1969 w idealnym stanie, a nie aktualnie produkowana reprodukcja.

Eeee tam :P  W idealnym stanie to by kosztował kilkaset tysięcy pewnie.

Za cenę EW znajdziesz jakiegoś obdrapanego, którym może się będzie podniecać kilku pasjonatów. A tutaj (w sensie Ed White'a) masz super wyglądający zegarek, który jednak nie jest jednym z dziesiątek tysięcy Moonwatchy, wygląda lepiej i ma fajniejszy rozmiar :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dużo o tych Moonach ostatnio tutaj czytam, że jutro pojadę po swojego Snoopiego. Werk 3861 to zdaje się stosunkowo nowy mechanizm Omegi? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Tak dużo o tych Moonach ostatnio tutaj czytam, że jutro pojadę po swojego Snoopiego. Werk 3861 to zdaje się stosunkowo nowy mechanizm Omegi? 

Tak jest, zaprezentowali caliber 3861 w  2019 roku :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, Lukasz23212 said:

Czemu tak?

Dla mnie 3861 w szafirze wydaje się bardziej praktyczny niż hesalit w codziennym użytkowaniu. Do tego przebudowany mechanizm, odświeżona koperta, tarcza i nowa bransoleta z mikroregulacją. Mnie to pasuje jako całość. Jakbym potrzebował Moona do noszenia na codzień, takiego Speedmastera bym dołączył do kompletu z 1861. 1861 w hesalicie jest dla mnie ewolucją kolejnych generacji Moona i takim prawdziwym toolwatchem, coś jak Rolexowy 14060. Dlatego też jak pojawiły się informacje o planowanych zmianach na 3861, bez zbędnego ociągania się nabyłem 1861.

No ale ja to ja... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Tu także wrzucę wiosenne kolorki na jęzorki. Snoopy nie musi się niczego wstydzić. Jak uważacie?

c026843482431c53e90bafcf23cc9576.jpg

Nieczego, poza bransoletą :) Ten zegarek jest idealny na pasku - to nie Rolex :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, pdb napisał(-a):

Nieczego, poza bransoletą :) Ten zegarek jest idealny na pasku - to nie Rolex :P

Paski trawię tylko do elegantów. 😜 A Snoopiego na bransolecie nosi się wyśmienicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest delikatniejszy od Rolexów, one bardziej mięsiste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informacyjnie - od 1 czerwca kolejna podwyżka w Omedze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 hours ago, mario1971 said:

Informacyjnie - od 1 czerwca kolejna podwyżka w Omedze. 

🚝Ależ ten pociąg za….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, logann napisał(-a):

🚝Ależ ten pociąg za….

Niestety...

Kocham tego bydlaka :D

IMG_8903.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi