Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.11.2025 o 15:20, Autor1984 napisał(-a):

Rolex robi na pewno świetne zegarki, ale trzeba uczciwie powiedzieć jedno: to marka skrajnie konserwatywna. Zmiany wprowadzają bardzo rzadko i zwykle są to delikatne korekty: nowy kaliber, lekko zmieniona koperta, inny kolor tarczy, minimalne różnice w proporcjach. Submariner od dekad wygląda praktycznie tak samo, a największą zmianą ostatnich lat było wprowadzenie ceramiki i przeskok na 41 mm. To król stabilności, a nie król rozwoju.

Omega natomiast działa zupełnie inaczej, jeśli chodzi o pełną paletę modeli i tempo zmian. W samym Seamasterze jest Diver, Planet Ocean, Ultra Deep, PloProf i Aqua Terra, a każda z tych linii regularnie przechodzi realne, konstrukcyjne aktualizacje, a nie tylko kosmetyczne poprawki. Do tego dochodzą szeroko rozbudowane Speedmastery, Constellation, De Ville oraz projekty bardziej eksperymentalne. Omega po prostu oferuje większą różnorodność i wprowadza odważniejsze zmiany w krótszych odstępach czasu.

Najlepszym włąsnie przykładem jest najnowsza, 4 generacja PO: całkowicie przeprojektowana koperta, cieńszy profil, nowa bransoleta, usunięcie zaworu helu, inna architektura wewnętrzna i odświeżona estetyka całej linii. To nie jest lifting, tylko pełny redesign. Na tle tego, co Rolex zwykle nazywa nowościami, różnica w odwadze projektowej jest ogromna.

Dlatego jeśli rozmawiamy o pełnej ofercie i realnym rozwoju stylistycznym marek, Omega wyprzedza Rolka o dwie długości. Rolex robi legendy, ale Omega te legendy regularnie rozwija i aktualizuje. Sub może być ikoną, ale przy tempie zmian w Omedze pozostaje mu tylko oglądać ich plecy.

A co do tego obrazka z rzekomą nową, piątą generacją Planet Oceana wyglądającą jak Sub - to jest kiepski żart. Jeśli jedna marka wygląda praktycznie tak samo od kilkudziesięciu lat, a druga regularnie przeprojektowuje całe linie, to chyba jasne, kto ewentualnie mógłby kopiować kogo.

A ten grawer na deklu, narysowany albo przez 5-latka albo przez designera po pijaku, to też rewolucja? W zegarkach za 1000 zł są o niebo lepiej wykonane. Jak sobie przypomnę grawer na mojej PO z 2008 roku…. eeech. No ale Omega to marka robiąca postępy.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, beniowski napisał(-a):

A ten grawer na deklu, narysowany albo przez 5-latka albo przez designera po pijaku, to też rewolucja? W zegarkach za 1000 zł są o niebo lepiej wykonane. Jak sobie przypomnę grawer na mojej PO z 2008 roku…. eeech. No ale Omega to marka robiąca postępy.

W pewnym sensie Janek miał rację. Omega dąży do doskonałości - 5 generacja będzie miała dekiel jak w Rolku. 

W ten oto sposób, księgowi zaoszczędzą na pijaczku, a i na gierki nie trzeba będzie wydawać środków.

Osobiście uważam, że 8912 powinien być wyeksponowany. Więc brakuje mi transparentnego dekla. 

Zdecydowanie uważam, że przy tej kwocie powyższe byłoby lepszym rozwiązaniem. 

Ale nie mam na to wpływu, a jak wcześniej wspomniałem - mam tą przypadłość, że noszę zegarek tarczą do góry.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Skupienie się na grawerze na deklu pomijając całą resztę jest łatwe i intencjonalne. Próby porównawcze u  konkurencji R polegające na badaniu stopnia krzywizny ucha lub głębokości czerni bezela i późniejszej interpretacji wymagają większej finezji. Ocenianie postępu i rozwoju firmy na podstawie " tyłu " produktu jest dosyć zabawne. Moim zdaniem nowa PO ma poważniejsze problemy niż ten nieszczęsny dekiel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, kingcrimson napisał(-a):

Skupienie się na grawerze na deklu pomijając całą resztę jest łatwe i intencjonalne. Próby porównawcze u  konkurencji R polegające na badaniu stopnia krzywizny ucha lub głębokości czerni bezela i późniejszej interpretacji wymagają większej finezji. Ocenianie postępu i rozwoju firmy na podstawie " tyłu " produktu jest dosyć zabawne. Moim zdaniem nowa PO ma poważniejsze problemy niż ten nieszczęsny dekiel.

Przepraszam, a gdzie ja cokolwiek o Roleksie pisałem? Czyli dekiel to pierdoła, firma się rozwija i jest fajnie, ale problemy jednak są. Ale żeby nie było o deklu tylko: nowa PO mi się nie podoba, ten bezel jest za duży i w ogóle wcześniejsze wersje były ładniejsze. Obejrzę ją sobie w przyszłym tygodniu i sprawdzę jeszcze na żywo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.11.2025 o 15:40, Ulotny napisał(-a):

Jak dla mnie super jest, na pewno kupię. Wreszcie zrobili coś nowego, poprawili dla mnie wiele rzeczy, pracę bezela, grubość i te barokowe kręcone ucha, które nie pasowały to nowoczesnego divera, brak zaworu. Ja jestem zachwycony.

721384123_WhatsAppImage2025-11-27at15_24.05(1).thumb.jpeg.a555b778c38fdf644578792c33e0d4ce.jpeg

369253270_WhatsAppImage2025-11-27at15_24_05.thumb.jpeg.4a69e5de80feb139b37a095d3d6abafe.jpeg 

Piękna sztuka, jak będzie okazja wrzuć go na normalny pasek bez tych ciężkich endlinków i pochwal się efektem. Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć takiego zestawienia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Przepraszam, a gdzie ja cokolwiek o Roleksie pisałem? Czyli dekiel to pierdoła, firma się rozwija i jest fajnie, ale problemy jednak są. Ale żeby nie było o deklu tylko: nowa PO mi się nie podoba, ten bezel jest za duży i w ogóle wcześniejsze wersje były ładniejsze. Obejrzę ją sobie w przyszłym tygodniu i sprawdzę jeszcze na żywo. 

Rolex jest królem, jest punktem odniesienia do wszelakich porównań, analiz i to jest bardzo widoczne na forum. Chciałem zwrócić uwagę na szersze i powszechnie występujące tu zjawisko polegające na wybieraniu fragmentu, wycinku jakiegoś projektu i krytyce w oderwaniu od całości, natomiast brak takiej intensywności i zaangażowania w szukaniu pozytywów czy zmian na plus. Zdaje sobie sprawę, że łatwiej jest krytykować ale dziwi mnie to wszystko bo to jednak forum miłośników zegarków. Ja nowej PO nie kupię, bo mi się nie podoba od frontu, obejrzenie jej na żywo też raczej tego nie zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rolex jest królem, jest punktem odniesienia do wszelakich porównań, analiz i to jest bardzo widoczne na forum. Chciałem zwrócić uwagę na szersze i powszechnie występujące tu zjawisko polegające na wybieraniu fragmentu, wycinku jakiegoś projektu i krytyce w oderwaniu od całości, natomiast brak takiej intensywności i zaangażowania w szukaniu pozytywów czy zmian na plus. Zdaje sobie sprawę, że łatwiej jest krytykować ale dziwi mnie to wszystko bo to jednak forum miłośników zegarków. Ja nowej PO nie kupię, bo mi się nie podoba od frontu, obejrzenie jej na żywo też raczej tego nie zmieni.

Ciężko widzieć zmiany na plus, jak są elementy, które zostały nieprzemyślane - dekiel. Ja fanem PO nie jestem, chociaż bodajże 2 albo 3 generacja mi się podobała, tylko trochę gruby był. Oczywiście podobała nie na tyle, żeby kupić, ale na tyle, żeby docenić, że to fajny zegarek.

Również jestem zdania, że albo mogli dać szkło albo zrobić lepszy dekiel i nie byłoby gównoburzy. Zawór helowy lub jego brak, to kwestia gustu. Mnie na zdjęciach trochę kształt koperty nie pasuje, ale jak zobaczę, to się wypowiem. W Noblu w Kato jeszcze go nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Ciężko widzieć zmiany na plus, jak są elementy, które zostały nieprzemyślane - dekiel. Ja fanem PO nie jestem, chociaż bodajże 2 albo 3 generacja mi się podobała, tylko trochę gruby był. Oczywiście podobała nie na tyle, żeby kupić, ale na tyle, żeby docenić, że to fajny zegarek.

Również jestem zdania, że albo mogli dać szkło albo zrobić lepszy dekiel i nie byłoby gównoburzy. Zawór helowy lub jego brak, to kwestia gustu. Mnie na zdjęciach trochę kształt koperty nie pasuje, ale jak zobaczę, to się wypowiem. W Noblu w Kato jeszcze go nie ma emoji846.png

Mój wpis w dużej części był natury ogólnej, dotyczył faktu, że jako miłośnicy zegarków skupiamy się na detalach istotnych i nieistotnych poświęcając mnóstwo energii i czasu na narzekanie i krytykowanie, zamiast cieszyć, że ten biznes jeszcze się kręci i powstają nowe zegarki bo to chyba wiecznie trwać nie będzie. Dla mnie główny problem w nowej PO to ten napompowany do granic możliwości bezel, co mi zaburza proporcje tego zegarka. Oczywiście, bransoleta jest zbyt błyszcząca ale to już detal😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś się może orientuje czy w łódzkim Kruku jest już dostępna nowa PO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachęcam do zakupu klubowych kalendarzy 2026. W kalendarzach są zdjęcia klubowych kolegów. W wersji ściennej kalendarza karty kilku miesięcy zdobią zegarki marki Omega np. styczeń ☺️ Chcecie wiedzieć jakie jeszcze karty zdobią zegarki Omega? Zachęcam do zakupu ☺️

Kalendarze śmiało można zamawiać.

Lista zapisów tutaj: https://zegarkiclub.pl/forum/topic/220941-kalendarz-klubowy-2026-zapisy/?do=findComment&comment=3632011

Link do klubowego sklepu, gdzie kalendarze można nabyć:  https://zegarkiclub.pl/forum/store/category/2-kalendarze-klubowe/

Adres e-mail na który należy wysłać dane do wysyłki kalendarza (numer paczkomatu i numer telefonu lub adres pocztowy) [email protected]

IMG_0248.thumb.jpeg.ca71406f117482756bb4f6608324b739.jpeg

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Front nowej PO, to sprawa gustu, jednym się spodoba, a innym nie i obojętnie w którym kierunku by nie poszli to będzie część osób to popierająca a część nie. Biorąc pod uwagę ten fakt można tylko wyrazić opinię w kwestii swojej subiektywnej oceny, a nie krytyki twórców.  Mi osobiście ta generacja od frontu akurat bardziej się podoba, nawet bransoleta, no może z wyjątkiem zaworu który wcześniej był bajerancki. Bardziej radykalną zmianą stylistyki, mogą przyciągnąć klienta któremu wcześniej wygląd nie do końca odpowiadał, także jest to dosyć logiczne, a przede wszystkim lepiej lub gorzej uzasadnione.

Natomiast niech mi ktoś wytłumaczy jakie jest uzasadnienie dla takiego wykonania dekla,  przecież to wygląda jak tampoprint. Pomijając żarty, że to oszczędności lub, że to z tyłu i nie widać, to nic rozsądnego nie przychodzi na myśl.

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, piotralski napisał(-a):

Rocznik 2015... uwielbiam ją :)

1.jpg

mieli zrobić cieńszą ale oczywiście poszli po kosztach czyli wywalili datę. Nie stać ich na zrobienie cieńszych mechanizmów niż ich Co-Axiale sprzed dawna. Świat im ucieka. Teraz podobno wycofują Globemastera. Jedyny który miał to coś. Walenie w bęben Speedmastera, ale ile można to odgrzewać? Wtórność, laziness i cięcie kosztów. Tylko fanboy'om to się podoba, ale wiadomo, że fanboy'e są nieobiektywni. Gdyby nie rozmiar firmy, to pewnie już byśmy im mówili Sayonara. Bardzo się starają, żeby nic od nich nie kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info 😊. Wiesz może czy pełna kolorystyka? W sumie to zależy mi na niebieskiej. Muszę co prawda pozbyć się najpierw AT i AT Worldtimera ale taki jest plan 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, muzofan napisał(-a):

Dzięki za info 😊. Wiesz może czy pełna kolorystyka? W sumie to zależy mi na niebieskiej. Muszę co prawda pozbyć się najpierw AT i AT Worldtimera ale taki jest plan 😁

W sobotę były wszystkie kolory. Niebieska była na gumie i bransolecie. Jak będzie gdy sprzedasz swoje AT - tego już nie wiem 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, chejron74 napisał(-a):

mieli zrobić cieńszą ale oczywiście poszli po kosztach czyli wywalili datę. Nie stać ich na zrobienie cieńszych mechanizmów niż ich Co-Axiale sprzed dawna. Świat im ucieka. Teraz podobno wycofują Globemastera. Jedyny który miał to coś. Walenie w bęben Speedmastera, ale ile można to odgrzewać? Wtórność, laziness i cięcie kosztów. Tylko fanboy'om to się podoba, ale wiadomo, że fanboy'e są nieobiektywni. Gdyby nie rozmiar firmy, to pewnie już byśmy im mówili Sayonara. Bardzo się starają, żeby nic od nich nie kupić.

Stare firmy się wykruszają, nie mają już serca i zapału żeby napędzać branże do przodu. Niemiecka motoryzacja ledwo zipie, Amerykanie długo nie pociągną pod naciskiem chińskich np Irobotów. Z zegarkami to podobnie, tylko trochę inaczej bo prestiż ich bardziej chroni.

Niedawno sprawiłem żonie BMW i jak widzę specyfikację nowych chińczyków to ręce opadają i nie chodzi tu o cenę, tylko o to co oni tam fajnego powymyślali - a BMW podobnie jak Omega, co im się porządnej mikroregulacji już nie chce zrobić ,bo po co skoro wcześniej nie było, tylko konkurencji też nie było a teraz jest - i całe szczęście.

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzyłem dzisiaj nową PO. Bardzo fajny, proporcjonalny zegarek. Dekiel mi nie przeszkadza, wolę by powierzchnia kontaktu ze skórą była gladka. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to to, że krawędź bransolety od zewnątrz jest raczej ostra. Trzeba uważać przy małych dzieciach itp.

Póki co, Sub przekonał mnie do siebie i stał się moim codziennym zegarkiem, więc nowa PO na razie nie trafia na listę życzeń. Poczekam jak wypuszczą inne kolory tarczy np. taka biała z pomarańczowymi akcentami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Wojtas79 napisał(-a):

Stare firmy się wykruszają, nie mają już serca i zapału żeby napędzać branże do przodu. Niemiecka motoryzacja ledwo zipie, Amerykanie długo nie pociągną pod naciskiem chińskich np Irobotów. Z zegarkami to podobnie, tylko trochę inaczej bo prestiż ich bardziej chroni.

Niedawno sprawiłem żonie BMW i jak widzę specyfikację nowych chińczyków to ręce opadają i nie chodzi tu o cenę, tylko o to co oni tam fajnego powymyślali - a BMW podobnie jak Omega, co im się porządnej mikroregulacji już nie chce zrobić ,bo po co skoro wcześniej nie było, tylko konkurencji też nie było a teraz jest - i całe szczęście.

Ciekawe porównanie. Zakupione BMW to 7mka czy 1ka? Bo może w tym momencie zestawiasz cal. 2640 z 2500. I porównujesz 2500 z ST9250 ;) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ważny model, chciałem  tylko zauważyć, że zachowania firmy BMW przy ustaleniu konfiguracji samochodu klasy premium są bardzo zbliżone, w moich odczuciach, do zachowania firmy Omega przy tworzeniu nowych zegarków klasy premium (konkretnie w temacie mikroregulacji do Moona i dekla do PO).

Takie mam wrażenie jakby nie bardzo im się chciało, kompletnie brakowało elastyczności, nic lepszego do głowy już nie przychodziło i może faktycznie zostało tylko szukanie gdzie coś można przyoszczędzić. 

A odnośnie Chin, w kwestii końca kopiowania i początku własnej drogi, to w temacie zegarkowym bardziej wskazywałabym Cige niż Seagulla - ale to tak z marszu, bez upierania się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi