Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Coraz gorzej się to czyta :(

DSC_1204.jpg

Sprawdź moją aktualną ofertę na: www.chroneo.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze trochę to na bazarku poza opisem 10/10, raz na ręce, stan sklepowy, cena 23k zł, będzie litania:

- luma równa, świeci równo

- mechanizm nie porysowany

- wskazówki bez rys

- szczotkowanie bez defektów

- bezel centruje (z wszystkimi indeksami)

- end linki spasowane perfekcyjnie

- otwory na klucz równe

- napisy równe

- krawędzie bez załamań

- wskazówki zsynchronizowane

- data zmienia się o 0:00-0:01

- rezerwa chodu pół godzinny większa niż deklaruje producent

- trzyma dokładność COSC

- pudełko równo złożone

- karty bez przebarwień

:P

Już takie opisy się zdarzają.Ostatnio widziałem na bazarku Suba,gdzie w opisie sprzedający podkreślał,że ma " bezel spasowany prawidłowo":)

Tisell Klub Polska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafał, kropką się nie przejmuj, mam tak samo, to jest minimalne przesunięcie.

Niestety Omega nie potrafi zrobić ceramicznego bezela.

Natomiast maskownice mają mieć luz przy kopercie, tak ma być.

PO 2500 miała bardzo ciasno spasowane maskownice i strasznie rysowały kopertę.

Jednego jestem pewien, nie kupię już więcej Omegi.

Raz - ceny odjeżdżają w kosmos.

Dwa - coraz gorsze wykonanie, dopuszczone przez kontrolę jakości.

Trzy - nowsze modele są niestety coraz brzydsze.

Cztery - brak pewnego serwisu. W SGP na pewno się nie pokażę (z własnego doświadczenia).

Na szczęście jestem w miarę zadowolony z mojej PO 8500, ale do przeglądu serwisowego na pewno nie dotrzyma u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak chcesz coś luksusowego to masz wybór na rynku wybór, tylko to są inne pieniądze. Od razu podpowiadam że Omega czy Rolex to nie są zegarki luksusowe

Podpowiadać nie musisz, bo mam tego świadomość, prawdopodobnie dłużej niz Ty :)

Społeczenstwo jest konsumpcyjne, rządzą księgowi :), to rzemiosło idze w odstawkę ( poza kilkoma firmami w branży-ale to już kosztuje) bo by przetrwać większość musi iść na ilość, a jakość przedkładać na plan drugi...

Resztę załatwia szeroko pojeta ( często klamliwa) reklama i konsument zyje w uludzie posiadania luksusowego przedmiotu, przy uciesze wielonarodowej korporacji....

:)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniając temat , uwielbiam ten zegarek

26dee08297337.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem takiego Seamaster Electric blue , że po kupnie podejrzewałem że dałem się nabrać i kupiłem podróbę , tak miał piękne nałożone indeksy na falującej tarczy .

Szczerze , to proponuję jednak założyć osobny temat o tej omedze , choć jeśli się nie mylę taki gdzieś tam juz jest .

e8Me4oa.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast maskownice mają mieć luz przy kopercie, tak ma być.

PO 2500 miała bardzo ciasno spasowane maskownice i strasznie rysowały kopertę.

Co to znaczy tak na być? Skąd taka informacja?

Jak jest spasowana i się nie rusza to jak może rysować? Na pewno ruszajaca porysuje bardziej niż spasowana nawet z mikro ruchami.

To już nie te czasy żeby robić takie duże luzy.

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdej PO jaką widziałem tak było. Do swojej mam już drugą bransoletę i jest tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz bardziej dojzewam do decyzji o skasowaniu konta tutaj :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Panowie ale nie mylmy luksusu z poprawnie wykonanym produktem bez większych widocznych wad. Czy to Certina za 2k czy PO za 20k mamy chyba prawo oczekiwać ZWYKŁEJ STARANNOŚCI I POPRAWNOŚCI. Nie mówię o super ultra ideale z pieczęcią genewska i oczekiwaniach, że go znajdziemy w zegarku budżetowym. Ja wcale nie płaczę, że jeden jedyny mankament to pojedynczy indeks który odstaje o 1/1000 mm. Koledzy dobrze mówią gdzieś tam nie centruje bezel a w innym kropa schodzi a jeszcze w następnym egzemplarzu jakiś indeks trochę leci jeśli chodzi o ogólne wrażenia zegarków, które posiadamy czy oglądamy w butiku. Tak Jak pisałem dla mnie jest to do zaakceptowania i jest ok. 2 wady w jednym egzemplarzu np kropa + indeksy też są ok. Więcej, przeżyje nawet kropę+indeksy+ np luźną przedłużkę nurkową. Zastanawia mnie jednak czy jest to możliwe, że przy zachowaniu podstawowych najzwyklejszych prostych standardów jest możliwe tyle wad na raz w jednym zegarku. Bo jeśli faktycznie jest tak, że w Omedze jest to standardem, że każdy zegarek ma lipę jednocześnie na tarczy, bezlu, deklu, kopercie, bransolecie, zapięciu, first linkach itd to znaczy, że faktycznie dałem się nabrać na piękne foty w katalogu

Edytowane przez raphael1215

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachęcony opiniami o serwisie SG Polska zleciłem pełne odnowienie starego Bonda 2531.80.00. Sympatyczny i rzeczowy kontakt z serwisem, akceptacja wstępnych kosztów i już wysłany przez nich kurier czekał pod domem.

Na tym etapie pełen profesjonalizm, z dalszych postępów zdam relację.

Pięknie spatynowany antyrefleks,  tak się nosi toolwatcha!

post-1617-0-40509300-1467984268_thumb.jpgpost-1617-0-98873400-1467984296_thumb.jpg

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzięli jakas dopłatę za spatynowanie? Czy gratis?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy spatynowac antyrefleks?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy spatynowac antyrefleks?

Przyłączam się do pytania.

Tisell Klub Polska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieprecyzyjnie się wyraziłem, serwis SG zajmuje się starym zegarkiem.

Ja w tym czasie użytkuję sobie nową trzysetkę jak na zegarek typu toolwatch przystało. Zdjęciem chciałem pokazać zmasakrowany ar, którym się nie przejmuję, w przeciwieństwie do kolegi Rafała szukającego wyimaginowanych felerów swojej PO. To są zegarki robocze, jak samochody terenowe, więc rysy i uszkodzenia są ich częścią składową. Wyobraź sobie jak ten zegarek będzie wyglądał za kilkanaście, kilkadziesiąt lat, gdzie po szlifowanych powierzchniach zostanie tylko wspomnienie, a jakość polerki zejdzie na trzeci plan? Ważne, że zegarek nadal będzie działał, mechanizm trzymał parametry, a rysy nadadzą mu twardego charakteru. To jest zegarek do ciężkiego tyrania. I tyle.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega od PO jakby takie coś zobaczył u siebie na nadgarstku od razu wylądowałby na oddziale kardiologi interwencyjnej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cdd8da0aeb36a3cfe1f5913c5462c138.jpg

Zastanawia mnie jakie wady miała moja PO bo nigdy nie analizowalem :) Panowie pomożecie?;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Das

Swiatlo sie nierownomiernie zalamuje na uszach, wyrzuc ten zegarek bo wyglada jak podroba  :D

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam że jeszcze bardziew się spieszył z sekundę na dobę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieprecyzyjnie się wyraziłem, serwis SG zajmuje się starym zegarkiem.

Ja w tym czasie użytkuję sobie nową trzysetkę jak na zegarek typu toolwatch przystało. Zdjęciem chciałem pokazać zmasakrowany ar, którym się nie przejmuję, w przeciwieństwie do kolegi Rafała szukającego wyimaginowanych felerów swojej PO. To są zegarki robocze, jak samochody terenowe, więc rysy i uszkodzenia są ich częścią składową. Wyobraź sobie jak ten zegarek będzie wyglądał za kilkanaście, kilkadziesiąt lat, gdzie po szlifowanych powierzchniach zostanie tylko wspomnienie, a jakość polerki zejdzie na trzeci plan? Ważne, że zegarek nadal będzie działał, mechanizm trzymał parametry, a rysy nadadzą mu twardego charakteru. To jest zegarek do ciężkiego tyrania. I tyle.

Myslę identycznie jak Ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie jakie wady miała moja PO bo nigdy nie analizowalem :) Panowie pomożecie?;)

Bransoleta nie centruje, a hippocamp wygląda jak na dopalaczach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dzisiaj gorszy dzień chyba hippokamp? Co to?;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi