Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zdroker

Klub Miłośników Zegarków ORIS

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Wisnia_Daniel napisał(-a):

W moje łapki trafił taki klocek. Oris BC3 Day Date, dojechany jak pięty Cejrowskiego. Kolega mi go przekazał celem oddania do zegarmistrza, wskazania potrzebnych napraw i wyceny całej usługi. Mam nadzieję, że ożyje i uda się poprawić jego stan wizualny. Trzymajcie kciuki :)

W tym wypadku pięty Cejrowskiego powinny poczuć się urażone.

Tak uważam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widać, że nie miał lekko ale zawalczymy o niego 💪

A jako ciekawostkę załączam kadr z filmu Park Jurajski, gdzie jeden z bohaterów miał go na nadgarstku. 

spacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wisnia_Daniel

Nie brzydzisz się tego zakładać na rękę bez czyszczenia? Ja raczej nie mam z takimi rzeczami problemu, ale ostatnie zdjęcie jest wręcz obrzydliwe 😕 

Edytowane przez Ceteth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie od dawna mi się podoba Oris big crown pointer date. Może byłaby możliwość podesłania do obejrzenia na żywo wersji niebieskiej i czarnej. Nie mam możliwości obejrzeć w zamian też mogę coś podesłać albo zwrotnie obiecuję dobrą whisky do paczki. Jakby ktoś się nie bał i miał ochotę udostępnić tylko do obejrzenia nie jakiegoś noszenia to proszę o Pw. Dziękuję 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wyczyściłem ten syf. Chłop pracuje przy olejach i smarach, to trochę się tego tam schowało. 
A ja mam kolegę ginekologa. Nie pracuje w zegarku. Wiec jest bardzo ok. I zegarek i kolega

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka nowość od Orisa, limitka do 25 sztuk ;)  https://iflwatches.com/products/oris-divers-65-candyman , 

Screenshot_15.jpg

👉📸 All Rights Reserved®                                                                    Diver'sholic 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.08.2023 o 11:22, kornel91 napisał(-a):

Panowie od dawna mi się podoba Oris big crown pointer date. Może byłaby możliwość podesłania do obejrzenia na żywo wersji niebieskiej i czarnej. Nie mam możliwości obejrzeć w zamian też mogę coś podesłać albo zwrotnie obiecuję dobrą whisky do paczki. Jakby ktoś się nie bał i miał ochotę udostępnić tylko do obejrzenia nie jakiegoś noszenia to proszę o Pw. Dziękuję 😀

Podbiję sobie wiadomość :)

uUNM37p.jpg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oris w pogoni za Omegą i Rolexem w wyścigu wodoszczelności.

Oris AquisPro ma 4000m. 120 godzin rezerwy chodu, 49.5mm średnicy, 23.4mm grubości i wysokość 55mm.

FB_IMG_1693337113490.jpg

FB_IMG_1693337117570.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55mm to chyba jednak L2L, bo grubość już podałeś. Ciekawy model, ale raczej dla wąskiej grupy docelowej z nadgarstkami "ponadnormatywnymi". Na gumie waży prawie 200 gramów, a to przecież tytan...

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może trochę duży ale wygląda świetnie. 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, tomaliusz napisał(-a):

Nosiłbym 😁

Tomek tylko cena odstrasza bo i ja bym chętnie kupił 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy projekt. Szkoda, że nie wsadzili do niego mechanizmu z manualnym naciągiem. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, ledr napisał(-a):

55mm to chyba jednak L2L, bo grubość już podałeś. Ciekawy model, ale raczej dla wąskiej grupy docelowej z nadgarstkami "ponadnormatywnymi". Na gumie waży prawie 200 gramów, a to przecież tytan...

Wysokość to właśnie L2L.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, van gunt napisał(-a):

Nowy Artelier S też może się podobać.

35148_0173377624057-0752070FC_horizontale.png

Ponieważ się nie znam to się wypowiem.

Ten garniak.
Sztuka prostoty.
Czysty minimalizm.
Oszczędne wzornictwo ale nie pozbawione subtelnej, wyrafinowanej wręcz elegancji.
Może się podobać.

Jednak....

w mojej ocenie (subiektywnej ma się rozumieć) ten projekt zagubił gdzieś orisowe DNA.
W tym DNA odnajdowałem wodę, lotnictwo, sport nawet muzykę (pamiętacie serię jazzową).

W serii Artelier (niektóre modele) były oszczędne ale tak surowej formy nigdy nie skojarzyłbym z Orisem.

A może to nowy kierunek / doświadczenie ?
Zobaczymy.

ps. Bardzo cenię Orisy (pierwszego kupiłem w Stanach w 2006 r.).
I do dzisiaj zawsze mi jakiś towarzyszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, sanik napisał(-a):

Wysokość to właśnie L2L.

Aż z ciekawości sprawdziłem w kilku źródłach, czy rzeczywiście po polsku tak się określa odległość L2L - i masz rację. W angielskim "height" oznacza grubość zegarka (ew. depth lub thickness), a zwykle terminologię techniczną przenosimy z angielskiego (lub francuskiego) w tej branży, ale widocznie tu jest wyjątek. Zwracam honor:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ledr napisał(-a):

Aż z ciekawości sprawdziłem w kilku źródłach, czy rzeczywiście po polsku tak się określa odległość L2L - i masz rację. W angielskim "height" oznacza grubość zegarka (ew. depth lub thickness), a zwykle terminologię techniczną przenosimy z angielskiego (lub francuskiego) w tej branży, ale widocznie tu jest wyjątek. Zwracam honor:-)

Cały czas też L2L pisałem jako odległość między uszami. 

https://ch24.pl/slownik/l/lug-to-lug/

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ledr napisał(-a):

4 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

Cały czas też L2L pisałem jako odległość między uszami. 

https://ch24.pl/slownik/l/lug-to-lug/

Ja też najczęściej opisuję ten wymiar jako L2L, bo raczej jest bardziej rozpoznawalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, sanik napisał(-a):

Ja też najczęściej opisuję ten wymiar jako L2L, bo raczej jest bardziej rozpoznawalny.

Tak miałem, dopóki nie zacząłem się dziwić, że na zagranicznych forach i w recenzjach po ang rozmiary L2L idą grubo ponad 40mm😁 Takich pasków nie widziałem i pewnie już nie zobaczę... Po angielsku rozmiar między uchami (na szerokość paska) to "interhorn width" albo po prostu "interhorns".

A przy okazji jeszcze wrzucę fotę pod koniec miesiąca miodowego z Orisem 65 OSC - ciągle tak samo jaram się tym zegarem jak pierwszego dnia😇

IMG-3934.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, ledr napisał(-a):

Tak miałem, dopóki nie zacząłem się dziwić, że na zagranicznych forach i w recenzjach po ang rozmiary L2L idą grubo ponad 40mm😁 Takich pasków nie widziałem i pewnie już nie zobaczę... Po angielsku rozmiar między uchami (na szerokość paska) to "interhorn width" albo po prostu "interhorns".

😇

Po angielsku szerokość w uszach to najczęściej lug width ja widuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, sanik napisał(-a):

Po angielsku szerokość w uszach to najczęściej lug width ja widuję.

Zgadza się. Jeszcze też po prostu lug size.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, przepraszam za „spam”, ale mamy namiary na Jasha ktory kiedys siedzial na forum? Kupilem od niego swegomczasu DeepthnGauge Chrono a teraz chcialbym jego namierzyc bo siedl mi strasznie nowy Aquis Pro 4000.

Lub macie kogos kto potrafi dac fajna cene?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi