DukeNukem1977 15 #10401 Napisano 7 Stycznia 2017 Jeżeli w środku jest FHF 974 a prawdopodobnie tak, to mechanizm zaczęto produkować w 1975 roku na bazie FHF 96, FHF97. Co prawda te mechanizmy powstawały już od 1965 roku, ale w wersji bez datownika. Patrząc na styl tarczy, kształt koperty skłaniałbym się raczej do lat późnych lat siedemdziesiątych, tym bardziej jeśli w środku jest FHF 974. Oczywiście moim skromnym zdaniem i oczywiście mogę się mylić. Nie zmienia to absolutnie mojego uznania dla zegarka i gratulacje co do pomysłu kolekcjonowania mniej powszechnych zegarków.Kiepski jestem jeśli chodzi o datowanie zegarków. Sugerowałem się stylem logo, później uległo ono zmianie i tym : " The model names which Numa Jeannin SA claimed during 1950 and 1960, and which you can find on their dials, are the following: Olma Aqua KingOlma Aqua StarOlma Arctic StarOlma Caravelle (1962)Olma Deep OceanOlma Reserve (1955)Olma Sea-CupOlma Seven Seas (1957)Olma Sonic (1955)Olma Sport (1961)Olma Vox (1955)"" Wysłane z mojego HTC Desire 620G dual sim przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #10402 Napisano 7 Stycznia 2017 Nie znam kompletnie historii Olmy, a przypuszczenia, tak jak pisałem związane są z mechanizmem, notabene podstawowym w Atlanticach Orginalach i Delbanach właśnie z przełomu lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. Może któryś z kolegów lepiej zorientowanych coś więcej podpowie. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory_70 510 #10403 Napisano 10 Stycznia 2017 Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl 730 #10404 Napisano 10 Stycznia 2017 miałem ten model. Ponadczasowo duży. Gratulacje! 0 WasylMam różne zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #10405 Napisano 10 Stycznia 2017 Fascynację Olmami całkowicie rozumiem - dobre kilkanaście lat temu miałem nawet mały zbiór naręcznych tej marki - teraz została mi jedna (automat w stali z lat 60. na ETA) - pokażę w wolnej chwili. Numę też jedną zachowałem, choć nie wiedziałem,że ma z Olmą pokrewieństwo @DukeNukem1977 - trzymam kciuki za rozwój zbioru 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory_70 510 #10406 Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) miałem ten model. Ponadczasowo duży. Gratulacje!Dziękuję Tomasz. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Stycznia 2017 przez Gregory_70 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość lamhub #10407 Napisano 10 Stycznia 2017 Czyżby to ta z aledrogo ? To faktycznie ten paproch na tarczy który mnie odstraszył okazał się tylko kurzem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arekor 2595 #10408 Napisano 11 Stycznia 2017 cal. 11 0 "Co mi tam czas! Bywa, że i cały miesiąc odda się chętnie za pół rubla, a innym razem za żadne skarby nie sprzedałoby się nawet pół godzinki." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9031 #10409 Napisano 11 Stycznia 2017 (edytowane) Taki zegareczek... To pamiątka rodzinna sąsiadki - dała mi w prezencie.niestety praktycznie bez mechanizmu (nie dość, ze wrak, to jeszcze podmieniony - za mały i otwory na kluczyk nie pasowały).Tarcza natomiast może być oryginalna, bo miała nóżki dogięte do nowego mechanizmu (!) Swego czasu kol. Władysław usiłował ten wrak naprawić, ale nie powiedziałbym, ze po naprawie zegarek chodzł, raczej pocykiwał... Trochę czasu zajęło mi znalezienie pasującego mechanizmu - cylinder ok 38-39mm z takim układem zębatek, że otwór na klucyk jest niemal idealnie na 12 to ciut rzadsze znalezisko... Koperta jest dwukolorowa, ale złocenie prawie zeszło... Mechanizm praktycznie nie miał włosa...Mój moze nie jest idealny, ale i tak jestem dumny.Do tego cudnie na nim chodzi, a to najważniejsze. Te stare cylinderki mają straszliwie mięciutkie włosy, takie bardzo, bardzo mięciutkie.Po pierwsze łatwo uszkodzić, a po drugie - z każdym sztywnym włosem z "normalnej" kieszonki zapiernicza jak 2892 Dlatego przerobiłem uszkodzony włos z Wołny - wyciąłem dobry kawałek, podocinałem, podoginałem i o dziwo działa Ja mówie, calkiem nieźle działa Edytowane 11 Stycznia 2017 przez pmwas 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Misiu7 263 #10410 Napisano 11 Stycznia 2017 Piękny. Świetnie, ze go przywróciłeś do życia - gratulacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Montepulciano 14 #10411 Napisano 11 Stycznia 2017 Pierwszy brązowy zegarek w zbiorach - drugi Enicar 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #10412 Napisano 11 Stycznia 2017 Nawet gdyby to nie był Enicor, to gratulacje murowane. Ciekawy. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Montepulciano 14 #10413 Napisano 11 Stycznia 2017 zastanawiałem się chwile czy go ponownie nie pozłocić, ale przetarcia super komponują się tarczą. No i trafił się praktycznie darmo, gdyż człowiek od którego kupowałem co innego, jak zapytałem czy ma stare zegarki to mówi, że ma tylko takiego trupa i może go dorzucić za darmo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #10414 Napisano 11 Stycznia 2017 Ludzie to mają szczęście. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #10415 Napisano 11 Stycznia 2017 Pierwszy tegoroczny nabytek.,Nawigacyjny Breitling.,Zegarek dosyć ciekawy i poszukiwany ,gdyż jest to jedyny Breitling jaki służył kiedykolwiek w siłach zbrojnych USA 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Montepulciano 14 #10416 Napisano 11 Stycznia 2017 Ludzie to mają szczęście. Takie perełki niestety są rzadkością, większość przypadków to ruski, w kiepskim stanie i wcale nie jakieś rzadkie, często damskie (pozłacanych czajek na bransoletkach już nie biorę ), a czasami się niestety prawdziwy złom trafi nie do reanimacji, no i rzadko to jest tak zupełnie za darmo, z reguły parę groszy zostawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9031 #10417 Napisano 11 Stycznia 2017 Cudo ! 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bobo 3 #10418 Napisano 12 Stycznia 2017 Witam! Rzadki Kienzle Sport Stop-Timer w stanie prawie NOS w oryginalnym pudełku z 1972 roku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan M. Krawczyk 287 #10419 Napisano 12 Stycznia 2017 Fajna kompozycja kolorystyczna. A stan... wow. Cieszy, że jeszcze udaje się znaleźć takie egzemplarze. 0 Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubah 9 #10420 Napisano 12 Stycznia 2017 zastanawiałem się chwile czy go ponownie nie pozłocić, ale przetarcia super komponują się tarczą. No i trafił się praktycznie darmo, gdyż człowiek od którego kupowałem co innego, jak zapytałem czy ma stare zegarki to mówi, że ma tylko takiego trupa i może go dorzucić za darmo Jestes widze z Łodzi, tak jak ja... i zastanawiales sie czy go ponownie pozlocic... tak jak czasem ja - pytanie: czy masz jakiegos dobrego zlotnika,ktorego mozesz polecic ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radekvintage 341 #10421 Napisano 12 Stycznia 2017 67' Cal. 561 Constellation Ref. 168.017. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gienek_mkb 885 #10422 Napisano 12 Stycznia 2017 67' Cal. 561 Constellation Ref. 168.017. Piękny! Kurde jak ja zacząłem się jarać tymi vintagowymi Omegami Mają coś w sobie 0 Mateusz https://www.instagram.com/gienek_mkb/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #10423 Napisano 12 Stycznia 2017 Wczorajszy nabytek przetarty z kurzu.,Na ostatnim zdjęciu jedno z zastosowań w urządzeniu nawigacyjnych USAF Sextant MK2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #10424 Napisano 12 Stycznia 2017 Jestem pod wrażeniem, ale nie tylko zegarków, ale sposobu w jaki je pokazuję i tego, że "wiążesz" je historycznie, pokazując środowisko w jakim "żyły". 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan M. Krawczyk 287 #10425 Napisano 13 Stycznia 2017 @mayorPiękna kolekcja się z tym uzbierała. Tym bardziej naciskam na jakieś opracowanie dla potomnych Bo materiał jest 0 Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach