Stary 78 #1226 Napisano 22 Października 2011 Ech!Już można zamknąć "Pokażcie swoje Worldmastery". Nic więcej nie ma do oglądania. Ja Ci dam zaraz zamknąć , w tym dziale w zasadzie od jakiegoś czasu to tylko Twoje wykopane spod ziemi cudaki można oglądać a nawiasem mówiąc nie wiem czy ktoś tu może się pochwalić większym zbiorem Worldmasterów.Ja choć w bardzo dobrym stanie mam zaledwie kilka a le u Cibie jest dopiero na czym oko zawiesić 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 733 #1227 Napisano 22 Października 2011 A co do koperty którą odnawiałeś sam też bym skorzystał z Chronostara, ta usługa jest naprawdę dobrze wykonywana ale cóż 95zł trzeb wyłożyć jednak efekt jest tego wart A ja bym się trochę czepiał jeśli się można czepiać uszy jakby trochę mniejsze i lekko zaokrąglone 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robredo 21 #1228 Napisano 22 Października 2011 A mi sie wlasnie wydaje, ze fajnie spilowane. Tylko 100 to troche sporo... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 733 #1229 Napisano 22 Października 2011 A mi sie wlasnie wydaje, ze fajnie spilowane. Tylko 100 to troche sporo... Moim zdaniem za chude ale "De gustibulus non disputantum est" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #1230 Napisano 22 Października 2011 A ja bym się trochę czepiał jeśli się można czepiać uszy jakby trochę mniejsze i lekko zaokrągloneMiałem takiego Tissota i te uszy takie są, one po prostu maja taki wygląd także w oryginale... 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr_n 0 #1231 Napisano 24 Października 2011 (edytowane) Miałem takiego Tissota i te uszy takie są, one po prostu maja taki wygląd także w oryginale... Jest dokladnie tak jak napisal Stary, krawedzie/ranty (te ktore sa) sa bardzo dobrze zachowane, a co do 'zmniejszenia' to mysle ze te kilka mikronow ciezko zauwazyc na zdjeciu , wiadomo, stara warstwe chromu trzeba zdjac i wypolerwoac przed kladzeniem nowej warstwy chromu. Ja jestem zadowolony, jedna rzecz na ktora mozna narzekac, to na dekelieku jest kilka wzerow, ale z drugiej strony wole aby tak zostalo niz miec dziure w dekelieku zrobiona przy nadgorliwym polerwoaniu, a juz kiedys cos takiego widzialem... Wysylam im drugi zegarek do zrobienia i tez wstawie zdejcia przed i po Edytowane 24 Października 2011 przez piotr_n 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #1232 Napisano 24 Października 2011 No sam jestem Ciekaw co tam wysłałeś, ale z tego co zrozumiałem to dekielka od Tissota nie odnawiałeś tak? 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr_n 0 #1233 Napisano 24 Października 2011 No sam jestem Ciekaw co tam wysłałeś, ale z tego co zrozumiałem to dekielka od Tissota nie odnawiałeś tak? Dekielek jest ze stali nierdzewnej, takze go tylko wypolerowali? W tym zegarku: http://imageshack.us/photo/my-images/843/dsc09843y.jpg/ (z prawej strony na zdejciu) bede robil koperte i tarcze? (ten z zloty z lewej zostaje tak jak jest). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GP 0 #1234 Napisano 24 Października 2011 W Tissocie pokusiłbym się o próbę delikatnego zdjęcia patyny z indeksów, tylko najpierw by trzeba dobrze zastanowić się jakiego środka użyć, żeby nie popsuć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1235 Napisano 25 Października 2011 (edytowane) Vintage, vintage... Lata 70-te, 60-te, 40-te... Staruszki... Zegarki z przeszłością...Jaki vintage? Jakie staruszki? Gówniarstwo i żółtodzioby nieopierzone!Mój nowy nabytek zaczął odmierzać czas kiedy Polskę rozbierali, Napoleonowi wąs się puszczał, a Mickiewicz się jeszcze nie urodził.A teraz leży przede mną i klekoce... Edytowane 25 Października 2011 przez chronofil 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9025 #1236 Napisano 25 Października 2011 Piękności! faktycznie mój najstarszy elgin był nowiutki, a te juz był vintage 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
armian 10 #1237 Napisano 25 Października 2011 Czarna MAGIA! Coś wspaniałego! Zegarek Marzenie! Gratulacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wintergreen 8 #1238 Napisano 26 Października 2011 Szacuneczek...Fantastyczny! Koniecznie trzeba nim pochwalić się w Galerii!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #1239 Napisano 26 Października 2011 (edytowane) Vintage, vintage... Lata 70-te, 60-te, 40-te... Staruszki... Zegarki z przeszłością...Jaki vintage? Jakie staruszki? Gówniarstwo i żółtodzioby nieopierzone!Mój nowy nabytek zaczął odmierzać czas kiedy Polskę rozbierali, Napoleonowi wąs się puszczał, a Mickiewicz się jeszcze nie urodził.A teraz leży przede mną i klekoce... Niekoniecznie jest taki stary jak piszesz, wystarczy rzucić okiem na bęben wyrównawczy.Tego typu zegarki robiono do połowy XIX w.Tak na marginesie to bawiłem się kiedyś jednowskazówkowcem puszkowym z połowy XVIw, , więc jak widzisz Twój zegarek to małolat. Edytowane 26 Października 2011 przez kaido2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tombox 1 #1240 Napisano 26 Października 2011 A ja mam coś takiego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZAX 1 #1241 Napisano 26 Października 2011 Witam Kolegów. A u mnie może nie taki nowy nabytek ale jeszcze nie był pokazywany a chyba warto . Glashutte Spezimatic. Więcej na http://zegarkiclub.pl/forum/topic/53781-wasze-zegarki-glashutte-gub/ Pozdrawiam ZAX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tombox 1 #1242 Napisano 26 Października 2011 Dostałem też taki zegarek, pytałem się poprzedniego właściciela czy był odnawiany i uzyskałem informacje ze kupił go na bazarku.....ale myślę że łgał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1243 Napisano 27 Października 2011 Niekoniecznie jest taki stary jak piszesz, wystarczy rzucić okiem na bęben wyrównawczy.Tego typu zegarki robiono do połowy XIX w.Tak na marginesie to bawiłem się kiedyś jednowskazówkowcem puszkowym z połowy XVIw, , więc jak widzisz Twój zegarek to małolat. Dziękuję za komplementy w imieniu mojego szpindlaka Co do wieku zegarka, to oczywiscie dokładnej daty produkcji nie znam i pewnie nikt nie jest w stanie jej podać.Wg katalogu Watchmakers and Clockmakers of the World manufaktura Walleriusa z Norrkoping zakończyła działalność w roku 1794. Gdzies indziej czytałem, ze było to w 1797. Logicznie rzecz biorąc zegarek musiał powstać w czasie działania wytwórni, czyli jednak jeszcze w wieku XVIII. Obejrzałem kilka podobnych egzemplarzy, pogadałem trochę z ludźmi biegłymi w szpindlakach i przyjąłem, że ten mój klekot urodził sie około 1790r. W ciągu dość długiego życia pozbył sie gdzieś wskazówek i szkła. Te elementy są późniejsze. Zaglądałem mu we wnętrzności i tam chyba wszystko trzyma się kupy. Oczywiście coś mogło być wymieniane, dorabiane itd. A co do jednowskazówkowca, to właśnie prowadzę negocjacje. Jeśli będą owocne, na pewno się pochwalę 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #1244 Napisano 27 Października 2011 Dostałem też taki zegarek, pytałem się poprzedniego właściciela czy był odnawiany i uzyskałem informacje ze kupił go na bazarku.....ale myślę że łgałNo nie wiem czy nie trafiłeś bardzo dobrze zachowany egzemplarz, koperta nie wygląda na odnawianą, a tarcza ma punkty fluorescencyjne raczej mocno sfatygowane co może świadczyć że znajduje się tam od dłuższego czasu. Tarcza wygląda na oryginalną moim zdaniem, choć jedno zdjęcie to za mało aby to stwierdzić, moim zdaniem jest duże prawdopodobieństwo że masz wspaniały oryginalnie zachowany egzemplarz.Gratulacje 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iko 618 #1245 Napisano 28 Października 2011 (edytowane) Tarcza tego Worldmastera prawdopodobnie niestety malowana, ale jako taka - dosyć "udolnie".Niemożliwe chyba, by napisy w nieodnawianym zegarku były tak grube i wyraźne. PozdrawiamIko Edytowane 28 Października 2011 przez Iko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #1246 Napisano 28 Października 2011 A moim zdaniem tarcza nie była malowana, ale napisy tak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iko 618 #1247 Napisano 28 Października 2011 Większe zdjęcia w lepszej rozdzielczości rozwieją nasze wątpliwości. PozdrawiamIko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #1248 Napisano 28 Października 2011 Zgadzam się z Wami choć zegarek prezentuje się bardzo dobrze i nie wygląda taka jak większość malowanek i cudaków prezentowanych ostatnio na allegro.... 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tombox 1 #1249 Napisano 28 Października 2011 (edytowane) Aparatem bawię się dopiero 3ci dzień. To chyba najlepsze jakie potrafię zrobić (na razie). Edytowane 28 Października 2011 przez Tombox 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #1250 Napisano 28 Października 2011 (edytowane) Koperta na pewno nie była odnawiana Panowie.... Jeżeli ktoś tak odnawia w Polsce koperty to poproszę kontakt do tej firmy!!!!!. Co do tarczy to chyba jednak była odnawiana kolega xylog słusznie zauważył, że napisy mogły być nanoszone lub cala tarcza była odświeżana . Jednak nie ujmuje to urody tego egzemplarza gdyż urażam, że renowacje przeprowadzano na dobrym poziomie. Edytowane 28 Października 2011 przez Stary 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach