Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

PawelBlak

Wg czego ustawiacie zegarek?

Rekomendowane odpowiedzi

On-Time Atomic Clock Sync

Zresztą, temat był już wałkowany.

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja korzystam z tej strony

OK, tylko ja sobie oszczędzam reklam, i korzystem z TEGO

To jest dokładnie to samo.

greenwichmeantime.com jest dokładny. Zawsze jak porównuję z radiowo synchronizowanym Casio, to pokazuje z grubsza to samo.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, tylko ja sobie oszczędzam reklam, i korzystem z TEGO

To jest dokładnie to samo.

Słuszna koncepcja. Korzystam z tego samego źródła, przejrzyście i wygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ustawiam mechaniki według G-Shocka.

A tego G-Shocka ustawiam według pr. I Polskiego Radia raz na jakieś 2 miesiące i to mi w zupełności wystarczy. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ustawiam według G-Shocka z Waveceptor, który z kolei ustawia się sam, bo ma Waveceptor ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Ja korzystam z programu STOPER ver. 1.2 - jest fajny, bo synchronizuje też kompa i ma wiele serwerów do wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ustawiam według G-Shocka z Waveceptor, który z kolei ustawia się sam, bo ma Waveceptor ;)

Tak właśnie, wszystko na miejscu. ;)

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kombinujecie. Wystarczy zaznaczyc w opcjach Waszego systemu operacyjnego, by czas synchronizował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po raz kolejny i mam nadzieję, że ostatni. :)

Zegarki ustawiam na podstawie sygnału czasu nadawanego z laboratorium czasu i częstotliwości na antenie Jedynki Polskiego Radia. "Początek ostatniego, wydłużonego sygnału oznacza godzinę 12-tą". Dodatkowo na Jedynce praktycznie co godzinę "pikają" na pełna godzinę. Informacje dodatkowe jakby ktoś chciał wdawać się w szczegóły. Dokładność wskazania czasu i "synchronizacja na słuch" w zupełności zadowala moje wymagania.

Komputer synchronizuję z serwerami czasu urzędowego GUM - info

W moim przypadku (aktualnie używam Xubuntu) - w terminalu wklepuję "sudo ntpdate tempus1.gum.gov.pl" albo "sudo ntpdate tempus2.gum.gov.pl" to by było na tyle w temacie.

Ja, niżej podpisany oświadczam, że będę zabierał głos na forum KMZiZ tylko w dyskusjach związanych z zegarmistrzostwem, lub dotyczących sposobu funkcjonowania tegoż forum.

13-08-2010

Mirek Kornaszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ustawiam, zegarki ustawiają się same :D(Waveceptor to wygodna rzecz)

Natomiast reszta zegarków ma cieszyć oko i dokładność nie jest wymagana. Ustawiam "na oko raz rzucone na budzik" :(

Pozdrawiam

Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...http://wwp.greenwichmeantime.com/time-zone/europe/european-union/poland/...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiam zegarki wg słońca.

Dobra, żartowałem :( A tak na serio ustawiam zegarki wg czasu telegazety programu TVP1. Zarówno sygnał czasowy Teleekspressu jak i Wiadomości są zsynchronizowane z zegarem w telegazecie.

Dobry zegarek nie jest zły!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg. zegara na cable box, lub programu pierwszego TV w NY czyli NY1

ROBERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ustawiam :rolleyes: . Zegarek stał się dla mnie chyba czymś więcej niż czasomierzem i po prostu o tym nie pamiętam. Zazwyczaj ustawiam jak danego dnia jakaś osoba zapyta mnie o godzinę , a na tarczy lipa i nie jestem w stanie odpowiedzieć , wtedy ustawiam pod komórkę. W domu najczęściej pod Oceanusa z radiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wg Gieza :rolleyes: I szczerze żadnej różnicy między zegarami atomowymi nie widze.Giez chodzi dokładnie tak samo jak czas w GUM .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... szczerze żadnej różnicy między zegarami atomowymi nie widze.

Dziwne by było, gdyby różnica była. W końcu zegar atomowy to coś w rodzaju wzorca czasu. A nadajnik w Niemczech jest oficjalnym źródłem czasu przyjętym przez UE, więc można by rzec, że ważniejszy od GUM :rolleyes:

A co do zegarków, to jestem szczęśliwym posiadaczem zbiorku, w którym 2/3 zegarków to radiowe albo dokładnie odmierzające czas (do kilku sekund różnicy na rok), więc problem z ustawianiem nie istnieje. I muszę przyznać, że wielce to sobie chwalę.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sergserg więc nic tylko kupowć Casio jako wzorzec czasu :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.