Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

Macie oczy Panowie :)

I żyłkę detektywistyczną 😉

"Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
48 minut temu, rads napisał:

Hehe, no ja niestety póki co mam ostry wzrok, choć wolałbym pewnych detali nie widzieć, zwłaszcza przybywających mikro-rysek 😄😉

To, co zwróciło moją uwagę, to że różnica nie jest wcale subtelna - kształt i grubość czcionki, jej rozmiar i ułożenie poszczególnych liter jest całkowicie inne (np. litera G czy odstęp między E i S).

Twój Flagship:

Mój Flagship (i wszystkie inne, jakie widziałem w necie czy u kolegów z forum):

Poniżej podróbka Flagshipa, którą znalazłem w necie za $109 ( http://www.replicawatchreport.co/replica-longines-flagship-heritage-mens-watch-l4-795-4-78-2  )

Jak widać różni się od oryginału głównie czcionką w logo Longines. Pewnie gdyby nie fakt, że kupiłeś go w Kruku, to zapaliłaby mi się lampka alarmowa i doradzałbym sprawdzenie tego u sprzedawcy lub bezpośrednio u Longinesa 😉 Stąd mnie to zaciekawiło, bo to przecież autoryzowany retailer. Czyżby więc nastąpiła zmiana czcionki w logo firmy? A może masz po prostu białego (nomen omen) kruka 😄 

Teraz to i ja widzę, ale z racji miejsca zakupu, spinać się nie będę, choć natchnąłeś mnie i sprawdziłem nr na deklu, przywieszce i i w karcie gwarancyjnej. Wszystko się zgadza. Z rzeczy istotnych, po dwóch dobach punktualnością zawstydza Rolka i chodzi w punkt 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, fanfar19 napisał:

Macie oczy Panowie :)

I żyłkę detektywistyczną 😉

No kuźwa, ktoś musi tym Szwajcarom na ręce patrzeć, by ta uskrzydlona klepsydra nie obniżyła lotów 😛😄

1 minutę temu, MarekTe napisał:

Teraz to i ja widzę, ale z racji miejsca zakupu, spinać się nie będę, choć natchnąłeś mnie i sprawdziłem nr na deklu, przywieszce i i w karcie gwarancyjnej. Wszystko się zgadza. Z rzeczy istotnych, po dwóch dobach punktualnością zawstydza Rolka i chodzi w punkt 🙂

Myślę, że możesz spać spokojnie. Fajnie, że Edmund znalazł identyczne logo na innych zegarkach, teraz nie ma wątpliwości że funkcjonują różne jego odmiany. Ot, kolejna Longinesowa ciekawostka 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
27 minut temu, rads napisał:

@Edmund Exley, dzięki, na to wygląda! Interesujące, w takim razie możemy chyba półoficjalnie ogłosić, że na rynku są dwie "wersje" Flagshipa 😉😄

I fajnie, będziemy mogli toczyć długie dyskusje, która wersja ładniejsza, która oddaje ducha firmy lepiej i która wierniejsza oryginałowi. Może nawet jakaś gównoburza z tego wyniknie 😉😂

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, MarekTe napisał:

I fajnie, będziemy mogli toczyć długie dyskusje, która wersja ładniejsza, która oddaje duch firmy lepiej i która wierniejsza oryginałowi. Może nawet jakaś fajna gównoburza z tego wyniknie 😉😂

😂😂😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, żebym coś sugerował, ale kilka lat temu miał miejsce mikro-skandal, kiedy okazało się, że w jednym ze sklepów Sephory w PL sprzedaje się... no, powiedzmy, że "homaże" znanej marki... ;)  :lol:

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, MarekTe napisał:

Wszystko się zgadza. Z rzeczy istotnych, po dwóch dobach punktualnością zawstydza Rolka i chodzi w punkt 🙂

Leżał w magazynie,  to się zastał,   jak się rozrusza, to przyspieszy. Mój też chodził w punkt. Przez 3 doby. Teraz robi +1 sekundę na dobę (średnia z 4 tygodni).

Ale życzę, żeby dalej chodził  w punkt

Edytowane przez cyryl99
zła inerpunkcja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
1 godzinę temu, cyryl99 napisał:

Leżał w magazynie,  to się zastał,   jak się rozrusza, to przyspieszy. Mój też chodził w punkt. Przez 3 doby. Teraz robi +1 sekundę na dobę (średnia z 4 tygodni).

Ale życzę, żeby dalej chodził  w punkt

To i tak lepiej niż super duper certyfikowany R, gdyż mój robi zawsze 2s in plus, niezależnie od okoliczności używania. Reasumując skrzydlata klepsydra górą 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.11.2020 o 23:44, wieloryb napisał:

Jestem na etapie testowania LLD przed ewentualnym zakupem wersji bronze. Czy to normalne, że rotor chrobocze tak, jakby miał się zaraz urwać i przy delikatnym stukaniu w szkiełko słychać jakby luźne części w środku obudowy zegarka? 

W moim byłym nic nie chroboczało. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, rads napisał:

No kuźwa, ktoś musi tym Szwajcarom na ręce patrzeć, by ta uskrzydlona klepsydra nie obniżyła lotów 😛😄

Świento prawdo :)

Sam się o tym całkiem niedawno przekonałem, co prawda marka była inna ale też szwajcarska i też od SG.

"Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Czwarty dzień a on co do sekundy. Rzec by się chciało chwilo trwaj 😀

DSCF0707.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, MarekTe napisał:

Czwarty dzień a on co do sekundy. Rzec by się chciało chwilo trwaj 😀

Bardzo fajnie dobrany pasek 👏

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
3 minuty temu, rads napisał:

Bardzo fajnie dobrany pasek 👏

Bardzo dziękuję Panie Kolego 😉, w związku z zakupem w listopadzie dwóch zegarków, no może nie najdroższych ale ... teraz nastał okres wielkiej smuty i wczoraj przecierki i różne tam zabiegi robiłem z rocznym już paskiem Geckota, aby przed zbliżającymi się świętami (o charakterze rodzinnym) kasiorki nie wydawać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja po otwarciu galerii, odświeżyłem sobie temat Longienesa z serii Master. 

38,5mm

DSC_6087.thumb.JPG.d213d9f4fb03b0714f5a189306387cf7.JPG

40mm

DSC_6085.thumb.JPG.12be0ab4c9da77ac5edadf711cfa2113.JPG

Na fotach zegarki jak zawsze wydają się troszkę większe niż były w rzeczywistości.

Wydaje mi się jednak, że mniejszy leży lepiej. 

Co sądzicie? 

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tych fotkach wygląda, że mniejszy leży lepiej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, evilym napisał:

A ja po otwarciu galerii, odświeżyłem sobie temat Longienesa z serii Master. 

38,5mm

40mm

Na fotach zegarki jak zawsze wydają się troszkę większe niż były w rzeczywistości.

Wydaje mi się jednak, że mniejszy leży lepiej. 

Co sądzicie? 

Moim zdaniem jednak mniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba będę polował na tą wersję 38,5mm...

Tylko trzeba najpierw zredukować czasomierze w kolekcji ;)

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, evilym napisał:

Co sądzicie? 

Ja zdecydowanie oddaję głos na mniejszy 👍

41 minut temu, evilym napisał:

Ja przeprowadziłem w lecie gruntowną redukcję i od tego czasu nie żałowałem jej ani minuty. Bądź twardy... męska decyzja i zero sentymentów 😉😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, evilym napisał:

...

Co tam masz w pudełku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi