Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Sisqo napisał(-a):

Kozackie zdjęcie, a sam zegrek sztos!

Gratuluje i oby sie dobrze nosił...

Dzięki śliczne. No siadł bardzo dobrze,  zegar bomba, tylko niestety będę musiał gdzieś jedno ogniwo domówić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Horizon napisał(-a):

Chciałbym podzielić się swoją refleksją na temat Silver Arrow po pół roku użytkowania.

Pół roku, czyli był czas na oswojenie się i przemyślenie już na chłodno, bez zauroczenia występującego często w pierwszym okresie po zakupie.

Pomimo że zakupiłem go ze sporym rabatem od ceny z metki, był to dla mnie spory wydatek - to jest mój najdroższy zegarek. Tak swoją drogą, kupiłem chyba ostatni dostępny nowy egzemplarz w PL. Zaraz potem zniknął z oferty.

To mój pierwszy kontakt ze "szwajcarem" z tej półki. Wcześniej miałem tylko zegarek Doxa Ethno. Generalnie obracałem się w kręgu marek japońskich - kilka Seiko, Casio Oceanus, Casio, Orient, Orient Star. Prawie równoległe z Longinesem nabyłem Tissota 1938, ale to oddzielny temat.

Plusy: fajny, dokładny mechanizm ze sporą rezerwą chodu, piękna tarcza, która jak na razie mi się w ogóle nie nudzi, cienka koperta bez trudu wchodząca pod mankiet koszuli, mała popularność modelu w PL więc szansa na spotkanie kogoś z takim zegarkiem niewielka ;)

Minusy: tylko jeden - pasek. Niestety po pół roku jest nadal stosunkowo twardy. Nie jest to jakaś tragedia, ale zegarek z tej tej półki cenowej powinien mieć lepszą jakość paska.

Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego zakupu i bez wahania polecam jego zakup z rynku wtórnego osobom które poszukują czegoś w tym stylu :)

IMG_1394.jpg

Zegar świetny,  a akurat pasek to najmniejszy problem. Są na forum Koledzy,  którzy Ci zrobią pod niego co tylko będziesz chciał. I wyglądowo i jakościowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

Przeglądania Spiritów ciąg dalszy - tym razem przymierzyłem wersję, która ze względu na kolor najmniej mnie interesuje, w dodatku w dużym wariancie 40mm, który na moim zdjęciu optycznie wydaje się jeszcze większy.

20240613_124014.thumb.jpg.a3e7fd95f34c0ab3733836a4aa03a473.jpg

Pomijając bardzo sztywny pasek, który można sobie oczywiście zmienić, słabszą stroną wydało mi się jednak surowe okienko daty. Za to świetna jest czytelność wskazówek - szkoda, że nie ma takich w 37mm. W sumie to miałem przyjemne wrażenie noszenia klasycznego "oversized" pilota, w duchu lotniczych tradycji Longinesa.

Tylko 40tka ma te bardzo dlugie uszy 😕

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem trochę rozczarowany tym nowym Conquest'em. Chrono mi się podoba, wygląda dobrze, "mocno", jak Conquest powinien wyglądać w mojej opinii. Jest trochę za gruby jednak na codzienny zegarek. Nie mam problemu z dużymi zegarkami, ale ta grubość trochę mi przeszkadza. Nie rozumiem jednak całkowicie co się stało z zegarkiem, który miał być toolwatch'em dla aktywnych ludzi. Pomijam już nowe kolory i rozmiary, dla każdego coś co go kręci. OK. Ale projekt nowego Conquesta bardziej pasauje właśnie do tych nowych kolorów i małych rozmiarów, tzn. na damskie nadgarstki i mężczyzn, którzy by nie wybrali nigdy starego Conquesta. Rozumiem że taka grupa użytkowników istnieje i oczywiście zegarki dla nich powinny być, ale Longines ma wiele innych modeli, które się wpisują w taką stylistykę. Nawet nazwa modelu nie pasuje do tego zegarka.

Może mi ktoś to wyjaśni, bo nie rozumiem takiego ruchu rynkowego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi