Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Ten nurki GMT mają bardzo przyjemny rozmiar

Owszem, przeszedłem z conquesta który bez bezela w 41mm jest za duży. A noszę 42mm w spiricie i pan europ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.08.2024 o 21:59, rafi napisał(-a):

Łukasz, to zależy.
Jak masz cztery zegarki, na zasadzie casual, diver dress watch i g-shock, to IMO nie.
Oczywiście w takim bardzo potocznym i bardzo szerokim sensie, jaki przyjął się na forum, jest to kolekcja. Tylko nie o takim sensie Tu (jak i wtedy i innym wątku) pisałem.
Zresztą, spróbujmy spojrzeć na to z perspektywy podmiotowej: czy mając takie właśnie cztery czy pięć zegarków użytkowych nazwiesz siebie kolekcjonerem zegarków?

Łamiesz mi serce 😉

Ale mam takie pytanie. Czy żeby posiadać kolekcję to od razu musisz nazywać się kolekcjonerem? 

Czy kolekcjoner który z jakiś przyczyn straci swoją kolekcje (np. kradzieży czy pożaru) nadal jest kolekcjonerem czy zostaje zdegradowany do roli amatatora - nowicjusza? 😜

Powiem nawet, że kilka zegarków (mogę nawet postawić linie że te kilka to 3) już można nazwać kolekcją. Małą, malutką, miniaturową ale kolekcją. Powiem odważnie więcej, że takie 3 fajne zegarki będa zdecydowanie ciekawszą kolekcją od całej gabloty przeciętniaków / podróbek z aliexpress 🤪

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Tu Spirit 37mm

Padło na czarnego 37 😁

Dzięki Wszystkim za podpowiedzi 😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, gszydlowsky napisał(-a):

Padło na czarnego 37 😁

bedzie Pan zadowolony, czekamy na foty

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

Padło na czarnego 37 😁

Oczywiście zakup z dobrym rabatem?? 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mi się początkowo najbardziej podobał pilot iwc 43, ale poza zasięgiem cenowym. Kierowałem się ku niebieskiemu spiritowi, natomiast jak zobaczyłem tytana na nato sprawa była jasna. 
20240717_212628.thumb.jpg.9c4d3c252c17c83ec09e6c0a91923b58.jpg

Szampańska 37-ka jest bardzo spoko. Czarny zresztą też.
Ale ta 40-ka w tytanie to zdecydowanie najlepsza wersja Spirita jak dla mnie.

Łamiesz mi serce 
Ale mam takie pytanie. Czy żeby posiadać kolekcję to od razu musisz nazywać się kolekcjonerem? 

Twoje szczęście, że to tylko moja opinia .

Aczkolwiek przyznaję Ci rację - można posiadać kolekcję i nie być od razu kolekcjonerem pełną gębą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, rafi napisał(-a):

Szampańska 37-ka jest bardzo spoko. Czarny zresztą też.
Ale ta 40-ka w tytanie to zdecydowanie najlepsza wersja Spirita jak dla mnie.

Fakt. U mnie to akurat 42mm. Nie lubię złota, ale w tym modelu pewnym kątem obramówki cyfr robią mega efekt. Wybrałem 42mm bo bardziej przypomina pilota niż fieldwatch, a różnica w l2l to ok. 1mm vs koperta 40mm. Długość nadgarstka 57mm.

Edytowane przez meeehau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fakt. U mnie to akurat 42mm. Nie lubię złota, ale w tym modelu pewnym kątem obramówki cyfr robią mega efekt. Wybrałem 42mm bo bardziej przypomina pilota niż fieldwatch, a różnica w l2l to ok. 1mm vs koperta 40mm. Długość nadgarstka 57mm.

O widzisz, to nawet nie wiedziałam, że robią je też w tym rozmiarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Oczywiście zakup z dobrym rabatem?? 😀

Rabat jest dobry , ale mam jeszcze mętlik w głowie czy napewno Spirit 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

Co jeszcze masz do wyboru? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, gszydlowsky napisał(-a):

No na pewno. Jak zakup przez Internet to zobaczysz czy jednak to to :)

No właśnie a co jeszcze w głowie ??

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, kornel91 napisał(-a):

No właśnie a co jeszcze w głowie ??

W głowie coś prostego i uniwersalnego , miał być ex36 ale są też inne ważne wydatki więc chyba narazie odpuszczę i tak sobie kombinuje 😃 lubię styl vintage i mniejsze zegarki . Patrzyłem też na Vulcaina Skin divera , BB58, Sinna 556a , budżet max 10k . 

Godzinę temu, meeehau napisał(-a):

Co jeszcze masz do wyboru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, gszydlowsky napisał(-a):

W głowie coś prostego i uniwersalnego , miał być ex36 ale są też inne ważne wydatki więc chyba narazie odpuszczę i tak sobie kombinuje 😃 lubię styl vintage i mniejsze zegarki . Patrzyłem też na Vulcaina Skin divera , BB58, Sinna 556a , budżet max 10k . 

To może Serica 6190 Ci spasuje, ładny projekt/wzornictwo i bardzo dobrze jakościowo wykonane zegarki, albo poprzednie wersje Commando, California.

Edytowane przez nav

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, gszydlowsky napisał(-a):

Byłem w podobnej sytuacji. I najpierw padło na Sinna ale wyszla skucha ze spasowaniem endlinków. Nawet dostałem info od AD, że "lekki luz to cecha produktu" :P

IMG_20240526_155838070_HDR.thumb.jpg.267f45f0064f4a9a3558e3bb707a1b8f.jpg.83db8070521b5f53bb06d6be356e3d51.jpg.694c678756787baad78b864011a3a88f.jpg

IMG_20240526_155850550_HDR.thumb.jpg.fd9c7d4c727fdc7ef90b3d1605ed8f53.jpg.b801b3684d4ba4cb722cccdb1558d028.jpg

Jednemu będzie przeszkadzać drugiemu nie.... W każdym bądź razie Spirit jest pod tym względem idealny. Jeszcze zobacz sobie Christopher ward Dune

https://www.christopherward.com/watches/c65-dune-automatic/C65-38ADA3-S00K0-B0.html

Screenshot_20240821-131419.thumb.png.e5b7a98020d5aa9d382aee9d6e089caa.png

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

Baltic Hermetique Tourer.

7 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Byłem w podobnej sytuacji. I najpierw padło na Sinna ale wyszla skucha ze spasowaniem endlinków. Nawet dostałem info od AD, że "lekki luz to cecha produktu" :P

Jednemu będzie przeszkadzać drugiemu nie.... W każdym bądź razie Spirit jest pod tym względem idealny. Jeszcze zobacz sobie Christopher ward Dune

https://www.christopherward.com/watches/c65-dune-automatic/C65-38ADA3-S00K0-B0.html

Biorac pod uwage fantastyczne zapiecie Sinna bralbym gume albo pasek, poza tym szczerze? wszystkie ktore widzialem nie mialy az takich problemow.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

Tudor to też fajny wybó chociaż pod 10 k to tylko używka. Myślę. że Longines podejdzie :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

Myślę. że Longines podejdzie :)

Jakbym go kupił to nadal myślałbym i porównywał do Explorera 😆

Zapomniałem że jest jeszcze SBGX261 co prawda bez duszy ale ze świetną kopertą i w miarę fajną bransoletą 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi