Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.03.2026 o 07:00, Mirosuaw napisał(-a):

(...). A co do daty, to zazdroszczę Ci jej braku.

Z poprzedniej edycji modelu wg mnie najlepiej wypadał tytanowy, właśnie ze względu na brak datownika. Najbardziej spójna wersja.  

15 godzin temu, ireo napisał(-a):

Andrzeju, a mógłbyś dać znać, kiedy w procesie tracenia i znajdywania zgubią wreszcie ten romb na wskazówce godzinowej?

Obstawiam, że gdy cena na metce dojdzie w okolice 20k... 

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie przymiarka?

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdańsk ale już dorwałem kilka komentarzy, że niezbyt dobrze wykonany. Teraz przypominam sobie, że faktycznie miejsce gdzie jest regulacja i ten mechanizm od regulacji jakby był taki tandetny jak w zabawce. Ktoś opisywał że bransoleta nie jest skręcana śrubami a w tej cenie już powinnna no i chyba jednak wybiorę zielonego IWC Marka. Nie wiem pomyślę…

Kolor ładny podobny do Starbucks ale MK1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj ten zielony kusi, jako akurat idealny kandydat na nadchodzace cieplejsze dni.

@MocnyFull przymierzales 42mm czy 39mm ? Jak 42mm to jak wyglada on w rzeczywistosci ? Wiekszy/mniejszy niz sugeruja liczby ? Bo ten lug-to-lug 51.2mm zaczyna brzmiec troche poteznie. No i jak sam kolor, nie jest zbyt krzykliwy/jaskrawy, bo na zdjeciu wyszedl wspaniale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, doncieslacco napisał(-a):

@MocnyFull przymierzales 42mm czy 39mm ?

To 42mm. Wersja 39mm ma datę w linii indeksów.

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, AK&AK napisał(-a):

To 42mm. Wersja 39mm ma datę w linii indeksów.

@AK&AK , czy chodzi o to, że 39mm od zewnętrznej strony ma okienko daty w linii indeksów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, blue7 napisał(-a):

@AK&AK , czy chodzi o to, że 39mm od zewnętrznej strony ma okienko daty w linii indeksów?

Tak.

Góra 42mm, dół 39mm:

IMG_20260329_125402.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oj ten zielony kusi, jako akurat idealny kandydat na nadchodzace cieplejsze dni.

[mention=104805]MocnyFull[/mention] przymierzales 42mm czy 39mm ? Jak 42mm to jak wyglada on w rzeczywistosci ? Wiekszy/mniejszy niz sugeruja liczby ? Bo ten lug-to-lug 51.2mm zaczyna brzmiec troche poteznie. No i jak sam kolor, nie jest zbyt krzykliwy/jaskrawy, bo na zdjeciu wyszedl wspaniale.

42 i pasuje na moj nadgarstek bardzo dobrze. Mam cos około 17,5-18 ale wąski :) Kolor właśnie mnie powalił bo jest bardzo zbliżony do Rolexa MK1 na którego kiedyś polowałem. Nie wiem natomiast jak w słońcu mógłby się prezentować bo w salonie to taka ciemna zieleń. Bardzo ładna natomiast wiadomo, że wszystko kwestia gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak.
Góra 42mm, dół 39mm:
IMG_20260329_125402.thumb.jpg.3a1916ad8720aa682df3d3f3df1dbee9.jpg
No niestety okienko daty w 42mm burzy moje poczucie symetrii.
Ta przypadłość dotyczy także Zulu Time w wersji 42mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Korzystajac z niedzieli handlowej wybralem sie do butiku Longinesa zeby organonoleptycznie stwierdzic,czy, ktora wielkosc i kolor. W moim przypadku poszlo dosyc gladko - 39mm i zielony. Teraz na spokojnie jeszcze przespac sie z myslami/ odczekac ze 2 dni zeby sie upewnic i lece zakupic.
522d8d45-c419-49df-80f8-fadba2d71511.thumb.jpeg.ad2182a4c588d0e4dc5264f3c4fea324.jpeg
9797bc6d-d9be-4d82-8285-835ae66a9d20.thumb.jpeg.62de6279b62a98029d992318745729d5.jpeg
No większy by nie mógł być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, doncieslacco napisał(-a):

Korzystajac z niedzieli handlowej wybralem sie do butiku Longinesa zeby organonoleptycznie stwierdzic,czy, ktora wielkosc i kolor. W moim przypadku poszlo dosyc gladko - 39mm i zielony. Teraz na spokojnie jeszcze przespac sie z myslami/ odczekac ze 2 dni zeby sie upewnic i lece zakupic.

Moim zdaniem Longines rozbił bank. Koniecznie muszę przymierzyć i podobnie wydaje mi się, że zielony 39 to petarda, chociaż cały granatowy też zachęcający.

Longines tłucze tyle ciekawych modeli, że mógłbym skompletować całą kolekcję tylko z tej firmy.

I po co komu Rolex...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a):

Moim zdaniem Longines rozbił bank. Koniecznie muszę przymierzyć i podobnie wydaje mi się, że zielony 39 to petarda, chociaż cały granatowy też zachęcający.

Longines tłucze tyle ciekawych modeli, że mógłbym skompletować całą kolekcję tylko z tej firmy.

I po co komu Rolex...

Jedna z sieci jubilerskich oferuje do środy zniżkę 15% na zegarki do 10 tys. PLN. Na Longinesa też. Mierzyłem dzisiaj 42mm nowy Hydro i jestem pozytywnie zaskoczony, bo GMT był dla mnie mało proporcjonalny, a tarcza biedna. O ile GMT miałem na nadgarstku 15 sekund i wiedziałem że go nie chcę, to tego mierzyłem z 10 minut i trudno było odejść. Niestety nie było 39 mm dla porównania. L2L spory i choć fajnie wyprofilowany, to tak na styk dla mnie. Dla 17 cm + będzie super. Porównywalne ceny lub max 500 pln drożej są na CH, więc 30% w dół będzie niedługo normalne, zarówno na nówki i jak nowe. Braitka z 24 udarłem na 17, a teraz nowe są po 14, więc będę wołał max 12, żeby szybko zmienić na innego Braitka 😉 Fajny ten HC, ale poczekam z decyzją 😉

Edytowane przez nononame

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ja skusiłem się na przymiarkę. Szczerze powiedziawszy, mocno to teraz Rolexem śmierdzi. Nie trafił kompletnie w moje gusta. Rozmiar fajny jeden i drugi dobrze się na ręce układał.

90790299a888e81ef08331798c060ef0.jpg
e93fde0df0fde4fdfc2a77a301d37ffc.jpg
84fc49a8ef63fd85c6021dead1fc1045.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Picy napisał(-a):

mocno to teraz Rolexem śmierdzi

Takie właśnie miałem pierwsze skojarzenie, gdy pierwszy raz zobaczyłem HC GMT i tego nowego HC. Indeksy jak w Submarinerze, tylko na odwrót kreseczki i kółeczka. Charakterystyczna osłona koronki, która wcześniej miała kształt logo Longinesa, teraz jest tak Submarinerowo zaokrąglona. Generalnie to trochę szkoda, bo HC miał swój styl i charakter, a teraz wygląda jak setki innych nurków - na tarczy zamiast Longines równie dobrze mogłoby być np. Epos albo Davosa. Z plusów to dobrze, że w końcu zrobili nową bransoletę z nowym zapięciem, bo ta stara, to pasowała do zegarka za max 3k, a nie takiego za prawie 10k.

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie na pierwszy rzut oka, to taki homar Eposa będącego homarem Suba. Po wskazówkach można się domyśleć, że to Hydroconquest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubię jak Longines wygląda jak Longines (Rolex jak Rolex / Tudor jak Tudor itd.) ale gdy producent - modyfikuje wzornictwo (imo ten model utracił dna, charakterystyczne dla uskrzydlonej klepsydry) chcąc wyjść na przeciw - badaniu opiniom klientów / malkontentów (bo 'rzymianka' be, itd.) to później mamy tego efekt, w postaci takich mutantów (podobnych zupełnie do nikogo ; )

*nowy napis na tarczy "Hydroconqest" pewnie nie wziął się znikąd (inaczej, moglibyśmy mieć problem z identyfikacją modelu ; ) / zapięcie pewnie lepsze od poprzedniej generacji (za to bez dodatkowego zabezpieczenia typowego dla 'nurków') / i ciekawe czy bransoleta, ma dalej ostre krawędzie (w moim przypadku - właśnie to było powodem zmiany)...

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi