Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Recommended Posts

33 minuty temu, rads napisał(-a):

L888.2 i późniejsze od początku były z informacją o 64h rezerwie chodu.

@rads, jeśli tak to z L888.2 i L888.3 nie miałem racji - błąd mój wynikać może stąd, że niektóre modele zegarków longines miały wkładane zarówno wcześniej mechanizmy np. L619 a następnie np. L.882.

natomiast obecnie dla mechanizmów L888.4 oraz L888.5 longines na swojej stronie podaje rezerwę chodu około 72h (vide: np. model spirit 37mm i  conquest 38mm). I zapewne, tak jak napisałeś, mechanizm L888.6 z certyfikatem cosc różni się od również posiadającego certyfikat cosc mechanizmu L888.4 ulepszeniami, o których póki co nic nie wiemy.

Edited by blue7
dodanie " (vide: np. model spirit 37mm i conquest 38mm)

https://calibercorner.com/longines-caliber-l888/

Longines L888 Variations:

There are other versions of the calibre L888 listed below.

• L888 – Not COSC
  • L888 ND (No Date) – Not COSC
  • L888.2 –
  • L888.3 –
  • L888.4 – Silicon balance spring, COSC
  • L888.4 ND – Silicon balance spring; COSC
  • L888.5 – Silicon balance spring; not COSC
  • L888.6 – Silicon balance spring; COSC; 72 hours

Editor’s note: Longines does not make it easy. Researching the differences between the various L888 calibers is its own kind of hell. There is minimal consistency. For example, on the black ceramic Hydroconquest (L3.784.4.56.9) press-release, Swatch Group makes a brief mention of the caliber L888.3 inside. Then, on the official product page, it is simply referenced as L888. Will update these pages with more info later.

Edited by cordi7

@cordi7 W tym zestawieniu jest błąd polegający na tym, że nie ma wersji "L888" / "L888 ND" 😉 Ten mechanizm od samego początku (Longines Railroad, 2016) w produkcji miał referencję L888.2. Podobnie jest z wieloma innymi mechanizmami Longinesa (od ETA) w wersji podstawowej - zawsze mają oznaczenie .2. Prawdopodobnie .1 (o ile istnieje) jest zarezerwowane dla prototypu.

Edited by rads

Ja tylko wklejam :)

A na poważnie - wg mnie wzięło się to z faktu, że Longines czasem nie podawał dokładnego podtypu a oznaczał mechanizm jedynie jako „L888” (co też jest wspomniane we wklejonej przeze mnie notce).

Wszystko, co widziałem w internecie to 882.2 do 888.6.

Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Wszystko, co widziałem w internecie to 882.2 do 888.6.

Bo tak jest w istocie.

Nie chcę aby to zabrzmiało jakoś arogancko (jestem totalnym zegarkowym amatorem), ale naprawdę kilka miesięcy poświęciłem na research i rozkminianie tego wszystkiego, weryfikując przy tym sprzeczne informacje - często u samego źródła. Jasne, że pewnie niejeden raz się pomyliłem czy ominąłem coś ważnego, ale w kwestii tych konkretnych mechanizmów zerknijcie zawsze najpierw do tego tematu, bo net jest wręcz najeżony błędami i bzdurami na ich temat, które potem sami nieświadomie powielamy.

Edited by rads

Ale ja tego absolutnie nie podważam, ba - pamiętam dyskusje jakie prowadziliśmy w trakcie twojego „projekciku”. Natomiast zupełnie szczerze nie rozumiem polityki firmy, która prowadzi niemal kampanię dezinformacyjną :)

PS. L888 nie jest już wyłącznie używany przez Longines’a, UG z niego korzysta jako UNG-07.S1 (krzemowy włos) i UNG-07.01 (zwykły włos).

10 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

Ze specjalną dedykacją i podziękowaniami dla @gyc78

IMG_20241110_114917.L.jpg

IMG_20241110_115012.L.jpg

IMG_20241110_115236.L.jpg

Coś pięknego.
Rozumiem, że to nowość u Ciebie…

Naprawdę klasyka elegancji. Nosiłbym chętnie, jeśli nie za duży.

p.s. jaka to ref.? 😊

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

20 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Ale ja tego absolutnie nie podważam, ba - pamiętam dyskusje jakie prowadziliśmy w trakcie twojego „projekciku”. Natomiast zupełnie szczerze nie rozumiem polityki firmy, która prowadzi niemal kampanię dezinformacyjną :)

PS. L888 nie jest już wyłącznie używany przez Longines’a, UG z niego korzysta jako UNG-07.S1 (krzemowy włos) i UNG-07.01 (zwykły włos).

Hehe, racja, mi najbardziej podobały się nasze dywagacje nad Powermaikiem 😄

Z UG to znana sprawa, choć w oficjalnym przekazie zamieciona pod dywan 😉

15 godzin temu, Dnlaie napisał(-a):

Wybaczcie spam!  

Jaki spam, świetne zegarki i świetne zdjęcia zawsze mile widziane. Zresztą łącząc DolceVite z bransoletą od sektora stworzyłeś nową referencję, którą spokojnie mogliby wprowadzić do oferty.

15 godzin temu, Dnlaie napisał(-a):

@AK&AK dziękuje za wsparcie (od samego początku zegarkowej manii) i dobre słowo! 

Do usług :). 

Małżeństwo i zegarki.