Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, meeehau napisał(-a):

20250103_092845.jpg

Bez tej wielkiej dwunastki wygląda dużo lepiej.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chronometr jest chyba z 4. 888.5 nie ma COSC o ile pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Taką przymiarkę dzisiaj miałem. Master w wersji na 190-lecie marki. Tarcza z grawerowanymi cyframi jest super. Nie sposób na zdjęciach robionych telefonem w salonowym świetle oddać nawet częściowo koloru tarczy i efektu grawerowanych cyfr. Mechanizm mocno zdobiony. To L888.5 więc chyba chronometr (choć na tarczy się nie chwalą). Bardzo fajny elegant/garniturowiec. I jak na obecne ceny nowych wypustów, to cena wydaje się być całkiem rozsądna.

4aa6d04faac75a1b6a8dc9f6372dc2c8.jpg

e7cc6fd632a9d530188f0919f4f5cf96.jpg

Jaka cena z metki czy tam po rabatach bo nie wiem gdzie oglądałeś? 

Znalazłem 12k więc po rabatach blisko 10k. Więc mało nie jest. 

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena była metkowa, czyli 12k. Ale na tle innych nowych wypustów Longinesa to już mnie jakoś nie szokuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Cena była metkowa, czyli 12k. Ale na tle innych nowych wypustów Longinesa to już mnie jakoś nie szokuje.

No tak Robert chociaż uważam, że to jednak sporo. Wiem, że Twój nowy nabytek z drugiej ręki ale myślę, że cenowo jednak trochę mniej bo taki Longines w uzywce pewnie pod 8 k i niczym nie ustępuje. U mnie pewnie będzie dłuższa cisza zakupowa ale ostatnio dużo elegantów w temacie i ja jakoś myślę czy za jakiś czas właśnie nie poszukać Nomosa a może Eposa jak Twój swego czasu byby w fajnej cenie nowe sztuki ale nie to też już pewnie nie wróci chyba poniżej 4k jak pamiętam. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

No tak Robert chociaż uważam, że to jednak sporo. Wiem, że Twój nowy nabytek z drugiej ręki ale myślę, że cenowo jednak trochę mniej bo taki Longines w uzywce pewnie pod 8 k i niczym nie ustępuje. U mnie pewnie będzie dłuższa cisza zakupowa ale ostatnio dużo elegantów w temacie i ja jakoś myślę czy za jakiś czas właśnie nie poszukać Nomosa a może Eposa jak Twój swego czasu byby w fajnej cenie nowe sztuki ale nie to też już pewnie nie wróci chyba poniżej 4k jak pamiętam. 

Szkoda, że szykuje się u Ciebie przerwa zakupowa. Fajne rzeczy zawsze wybierasz. Zobaczymy jak się to postanowienie utrzyma w praktyce 😉 

U mnie też tempo zakupowe osłabło i w 2024 kupiłem tylko dwa zegarki. Staram się przy tym trzymać zasady, że kupuję zegarki do 5 kPLN. Przy ostatnim zakupie udało się tę zasadę utrzymać 🙂. W grudniu byłem bliski zakupu innego zegarka, trochę powyżej tego limitu. Już wyciągnąłem portfel, ale ostatecznie sobie odpuściłem. Chyba dobrze zrobiłem, bo gdybym sfinalizował ten zakup, to zaraz potem nie myślałbym już o Montblanc.

Jak myślisz o garniturowcu, to Eposa jak mój sobie odpuść. Fajny zegarek, ale są chyba fajniejsze. Choćby ten Montblanc jest moim zdaniem dużo ciekawszy. Patrzyłbym na jakiegoś manuala na Passeux nie grubszego niż 7 mm - 8 mm. Epos takiego też ma. Nawet niedawno był na bazarku. Andrzej @AK&AK pewnie mógłby się o nim wypowiedzieć. Te cieniutkie koperty z Passeux w środku robią wrażenie. I Nomos też ma takie cieniutkie garniturowce w ofercie.

Ten Longines, którego właśnie mierzyłem to przy nich jednak "aż" 9 mm z okładem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Szkoda, że szykuje się u Ciebie przerwa zakupowa. Fajne rzeczy zawsze wybierasz. Zobaczymy jak się to postanowienie utrzyma w praktyce 😉 

U mnie też tempo zakupowe osłabło i w 2024 kupiłem tylko dwa zegarki. Staram się przy tym trzymać zasady, że kupuję zegarki do 5 kPLN. Przy ostatnim zakupie udało się tę zasadę utrzymać 🙂. W grudniu byłem bliski zakupu innego zegarka, trochę powyżej tego limitu. Już wyciągnąłem portfel, ale ostatecznie sobie odpuściłem. Chyba dobrze zrobiłem, bo gdybym sfinalizował ten zakup, to zaraz potem nie myślałbym już o Montblanc.

Jak myślisz o garniturowcu, to Eposa jak mój sobie odpuść. Fajny zegarek, ale są chyba fajniejsze. Choćby ten Montblanc jest moim zdaniem dużo ciekawszy. Patrzyłbym na jakiegoś manuala na Passeux nie grubszego niż 7 mm - 8 mm. Epos takiego też ma. Nawet niedawno był na bazarku. Andrzej @AK&AK pewnie mógłby się o nim wypowiedzieć. Te cieniutkie koperty z Passeux w środku robią wrażenie. I Nomos też ma takie cieniutkie garniturowce w ofercie.

Ten Longines, którego właśnie mierzyłem to przy nich jednak "aż" 9 mm z okładem.

Zrobiło się trochę tego stąd przerwa nie zarzekam się jak długo ale zakup będzie dopiero jak coś upłynnie. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

Zrobiło się trochę tego stąd przerwa nie zarzekam się jak długo ale zakup będzie dopiero jak coś upłynnie. 

mi żona kupiła pudło na 10 zegarków. Na początku byłem zmieszany ale to dobra ilość bo i tyle ciężko nosić. Rotacja jest chociaż nie wszystkie założę w miesiącu 😀. Stąd sprzedaż Tudora i miejsce dla Breitlinga.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Picy napisał(-a):

mi żona kupiła pudło na 10 zegarków. Na początku byłem zmieszany ale to dobra ilość bo i tyle ciężko nosić. Rotacja jest chociaż nie wszystkie założę w miesiącu 😀. Stąd sprzedaż Tudora i miejsce dla Breitlinga.  

zszedlem do 6 zegarków i mi dobrze. no dobra nie liczac taniochy do 300 zeta. Głowna kolekcja to 6 i jest mi o wiele lepiej niz z 10ma :D

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

zszedlem do 6 zegarkó i mi dobrze. no dobra nie liczac taniochy do 300 zeta. Głowna kkolekcja to 6 i jest mi o wiele lepiej niz z 10ma :D

Niby tak ale 6 jest napewno u mnie na dłużej (nie chce używać słowa dożywocie) 4 do zamian. 

Edytowane przez Picy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi