Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ładny zegar i widać że w dobrym stanie technicznym!

Jak na moje oko, to zegar jest oryginalny i kompletny.

Został wyprodukowany w okresie między 1927 - 1930r.

Mechanizmów z sygnaturą dwóch słoni nie numerowano. Nabijali tylko samą sygnaturę.

O ile dobrze pamiętam, to powinna jeszcze być jakaś literka w lewym dolnym rogu.

Mechanizmy tego typu i w tym samym czasie, były również montowane do roczniaków ''królewskich''.

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj dziadku, czy te literki maja jakies znaczenie?.Pozdrawiam R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre zdjęcia JUF-a. Można się pobawić w szukanie różnic.  http://www.ebay.com/itm/JAHRESUHREN-FABRIK-400-DAY-GERMAN-ANNIVERSARY-CLOCK-ELEPHANTS-102-years-/221247680343?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item338363af57

post-22303-0-70106100-1378064899_thumb.jpg  post-22303-0-81532900-1378064666.jpg 

Mam jeden mechanizm ze słoniami nabitymi blisko dolnej krawędzi i nie ma dodatkowych literek w lewym rogu. Natomiast w tym na aukcji widoczna literka D.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj dziadku, czy te literki maja jakies znaczenie?.Pozdrawiam R.

Witam serdecznie Kolegę!! Widzę że coś ostatnio mało piszesz.

Trochę już nazbierałeś tych roczniaków. Wiem, że masz również bardzo ładnego ''mahonia'' Gustava Beckera.

Co się tyczy tych literek, to na NAWCC napisali, że te literki prawdopodobnie oznaczają rok produkcji.

Mnie osobiście, bardziej pasują do odróżnienia  różnych modeli (po płytach) mechanizmu. Co oczywiście, w jakimś zakresie wiąże się również z datą produkcji.

Od jakiegoś już czasu zacząłem zwracać uwagę na te literki oglądając zegary JUF i na rodzaj płyty mechanizmu im przynależnej. Zobaczymy za jakiś czas, czy moje przypuszczenia się potwierdzają.

Pozdrawiam

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie Kolegę!! Widzę że coś ostatnio mało piszesz.

Trochę już nazbierałeś tych roczniaków. Wiem, że masz również bardzo ładnego ''mahonia'' Gustava Beckera.

Co się tyczy tych literek, to na NAWCC napisali, że te literki prawdopodobnie oznaczają rok produkcji.

Mnie osobiście, bardziej pasują do odróżnienia  różnych modeli (po płytach) mechanizmu. Co oczywiście, w jakimś zakresie wiąże się również z datą produkcji.

Od jakiegoś już czasu zacząłem zwracać uwagę na literki oglądając zegary JUF i na rodzaj płyty mechanizmu im przynależnej. Zobaczymy za jakiś czas, czy moje przypuszczenia się potwierdzają.

Pozdrawiam

Witam i pozdrawiam bardzo serdecznie. Tak jakos sie wszystko zbieglo, ze nie pisalem zbyt wiele, jednak staram sie byc  na czasie w tematach zamieszczanych na tym forum. To wszystko zwiazane przez prace jaka wykonuje, nie mam nawet czasu powedkowac co bardzo mnie odstresowuje. Zegary staly sie moja pasja ktora staram sie zarazac znajomych, nie kupuje juz wszystkiego co wpada mi w rece, stalem sie troszke wybredny - dziele sie zegarami ktore sa mi zbedne, i nie sprzedaje. Wyremontowalem sobie maly pokoik gdzie kazdego ranka przed praca popijam solidna kawe i podziwiam swoje zbiory-jakos ta starzyzna mnie uspokaja. Gustaw ma sie dobrze i jestem bardzo z niego zadowolony. Pozdrawiam R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę nie na temat, aleeeeeeeeee  Dobry wieczór, mam pytanie odnośnie roczniaka koma. Otóż mój roczniak od czasu do czasu "przerzuca' na wychwycie co objawia się nagłym przyspieszeniem zegara. jak to usunąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obniżyć kotwicę... A jak - to już zależy od modelu. Wrzuć zdjęcia, mądrzejsi w temacie podpowiedzą.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Najpewniej, to myślę, że trzeba przyjrzeć się włosowi, czy nie jest skręcony, potem kotwica i w niej regulacje (cała w górę i w dół lub czasem jest regulacja tylko jej "łopatek" lewej i prawej). Bardzo rzadko, ale się zdarza, że ząb któryś jest krzywy i przeskakuje. Ale to najlepiej, jak zegarmistrz doświadczony obejrzy. A tu na forum, to tylko zdjęcia z bliska, wtedy ocenią fachowcy. Teraz, to za mało szczegółów Kolega podał. Pozdrawiam. ArturK.

Edytowane przez ArturK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze pytanie: czy kotwica przeskakuje, czy "furkocze" (mam na myśli bardzo szybką pracę co pewien czas)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No musze  przyznac  ze  ladnie  wyglada  ta  Trojca.

Gratuluje  zdobycia  GB  z  tak  niskim  numerem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od razu powiem ze nie jestem zegarmistrzem. Lubie amatorsko grzebac w zegarach. Od czasu do czasu na pchlim targu wpadnie mi jakis roczniak.

Prosze o pomoc gdyz nie moge dojsc do ladu z moim roczniakiem

Zegar to KUNDO 

Rozmiar tylnej tarczy - 94*68 mm

Doszedlem ze jest to mechanizm 1407 B

Wlos .00032"

Model wlosa 3A

Jaka odpowiednia dlugos wlosa - jak ja mierzyc?

Prosze o pomoc odnosnie prawidlowego umieszczenia gornych widelek - na jakiej wysokosci?

Jak kupilem zegar to wlos byl uszkodzony, po wymianie nie chce chodzic, pochodzi z godzine i staje.

Chce wszystko sprawdzic bo nie jestem pewien czy wszystko zrobilem dobrze.

Dziekuje za pomoc i zycze milego dnia wszytkim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej 

I mam jeszzce jedno pytanko

Czy mozecie mi polecic sklep z czesciami - chodzi mi o zawieszke i wlos

Dziekuje za zainteresownie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model wlosa 3A

Prosze o pomoc odnosnie prawidlowego umieszczenia gornych widelek - na jakiej wysokosci?

Czesc,

125 mm powinno wystarczyc i bedzie z dosc duzym zapasem.

Dla zestawu 3A, 3B, 3C, odleglosc od dolnej krawedzi zawieszki gornej do gornej krawedzi widelek powinna byc 7 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje slicznie za tak szybka reakcje - jutro bede dalej dzialal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od razu powiem ze nie jestem zegarmistrzem. Lubie amatorsko grzebac w zegarach. Od czasu do czasu na pchlim targu wpadnie mi jakis roczniak.

Prosze o pomoc gdyz nie moge dojsc do ladu z moim roczniakiem

Zegar to KUNDO 

Rozmiar tylnej tarczy - 94*68 mm

Doszedlem ze jest to mechanizm 1407 B

Wlos .00032"

Model wlosa 3A

Jak kupilem zegar to wlos byl uszkodzony, po wymianie nie chce chodzic, pochodzi z godzine i staje.

Chce wszystko sprawdzic bo nie jestem pewien czy wszystko zrobilem dobrze.

Dziekuje za pomoc i zycze milego dnia wszytkim

Coś jest nie tak! Napisałeś cyt: "Rozmiar tylnej tarczy – 94*68 mm".

Mam rozumieć, że jest to wymiar tylnej płyty mechanizmu. Jeżeli tak, to rycina w książce 400 Day Clock  Repair Guide nad numerem 1407B jest niewłaściwie zidentyfikowana.

Wymiar płyt dla numeru 1407B wynosi  44mm(szerokość) x 93mm(wysokość).

Natomiast, są również i takie mechanizmy które mają wymiar płyt 68mm(szerokość) x 92mm(wysokość). Proponuję zrobić jeszcze raz pomiar, lub dołączyć zdjęcia mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukuje do GB roczniaka:

- pierwszej oski ( tj. zebnik + kolo zebate, na wspolnej osi) tej wspolpracujacej bezposrednio z bebnem napedowym.

Lub calego mechanizmu GB - ale tylko w bardzo oplakanym stanie, kompletnego nie mialbym sumienia rozbrajac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tylko kotwicę na osi, ale ze zdjętym przerzutnikiem... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tylko kotwicę na osi, ale ze zdjętym przerzutnikiem...

Dziekuje ale potrzebuje pierwsza od bebna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem dzisiaj w Kulmbach na pchlim targu taki oto roczniak firmy Schatz za 40 € , Wedlug sprzedawcy oczywiscie na chodzie co okazalo sie nie prawda bo zegar staje a klucz ktory do zegara otrzymalem  okazal sie zbyt krotki  . Zegar ladny zadbany bez wiekszych widocznych uszkodzen  a czy jest ladny to oczywiscie kwestia gustu  i temat do dyskusji . W zwiazku z tym mam do szanownych kolegow pytanie co sadza o tym zakupie i czy bedzie problem z przegaldem  u zegarmistrza .

u44.JPG

j4rt.jpg
t3zm.jpg

a do tego otrzymalem w nagrode za dzielne targowanie , taki oto werk "chodzik "  37a8.jpg

q3ts.jpg

Edytowane przez kwb3rdu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruttmann & Klein, Kempten.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skad wiedziales ze  szukam tej sygantury?   -dziekuje a co sadzisz  o tym roczniaku   ...........

Edytowane przez kwb3rdu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.