Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów.

Przedstawiam nowego mieszkańca mojej polki. W pełni sprawny , pokazuje idealny czas.

Miałem pokazać swojego Wurth'a (świeży zakup na "zatoce") z klasykiem disc, ale przy Twoim mój, to kupa śmiechu ;-), ale też dumnie dyskiem "kręci"i, choć nie jest wyregulowany, bo kupiony "for parts or repair", ale postawiłem go do życia. Temat rozwinę potem. Kol. Dascola, ...... hm, hmm.. mariaż bez intercyzy Cię interesuje? Chorobcia, zadowolę się połową Twoich skarbów  ^_^ . Pa,pa.. A.K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem pokazać swojego Wurth'a (świeży zakup na "zatoce") z klasykiem disc, ale przy Twoim mój, to kupa śmiechu ;-), ale też dumnie dyskiem "kręci"i, choć nie jest wyregulowany, bo kupiony "for parts or repair", ale postawiłem go do życia. Temat rozwinę potem. Kol. Dascola, ...... hm, hmm.. mariaż bez intercyzy Cię interesuje? Chorobcia, zadowolę się połową Twoich skarbów  ^_^ . Pa,pa.. A.K.

Drogi Kolego Arturze K. Wrzucaj tego Wurtha , tez chce zobaczyc :o  One maja cudowne zwienczenia, bardzo dumne i wyrazne idealnie polaczone z malymi buzkami :rolleyes: .

Co do marizu , to wlasnie znalazlam Chlopa co kocha konie i psy. To juz dla mnie cudownie Mimo iz nie kocha zegarow , to jak pomarudze to mi je kupi :P

Pozdrawiam i czekam na Twoj nabytek :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zyczenie dekielek z numerem 1688

di-KOIXEKQN.jpg

di-9FD1MQK4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super :D

Jeszcze tylko kilku wymiarów brakuje:

-średnica i wysokość talerza ?

-średnica rurki cynkowej ?

-średnica stalowych słupków ?

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super :D

Jeszcze tylko kilku wymiarów brakuje:

-średnica i wysokość talerza ?

-średnica rurki cynkowej ?

-średnica stalowych słupków ?

Nie za trudne zadania dla Blond Dziwczyny :blink:

Mierzone suwmiarka , czyli zewnetrzne wymiary :

-średnica i wysokość talerza  12 mm

-średnica rurki cynkowej 14 mm

-średnica stalowych słupków 8 mm

Mam nadzieje ze dobrze.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, że dobrze - nawet bardzo :)

Jeszcze tylko średnica dysku ( bo jak rozumiem podałaś jego wysokość ).

Wiem - marudny jestem ;)

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sie robi...

post-27317-0-75142400-1394649585_thumb.jpg

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sie robi...

attachicon.gifDSCN9023.JPG

Ho,ho,ho, tych wzorów ponoć trochę było, który to,z jakiego nr Beckera 503 ? Już z daleka widać, że podrabiane. Cena mojego modelu poszybowała w dół na łeb i szyję. Koniec kolekcjonerstwa :(

http://www.antiquesnavigator.com/d-1046223/antique-gustav-becker-german-400-day-anniversary-clock-parts-%C3%82%C2%A0.html

Kolejny wzór 

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są surówki wykonane  w celach niekomercyjnych :P

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie obrabiam metal... dużo metalu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna juz zamawiac czesci ?? :rolleyes:  Pierwsza w kolejce :D Gorke do Wurtha prosze. <_<  serio !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna juz zamawiac czesci ?? :rolleyes:  Pierwsza w kolejce :D Gorke do Wurtha prosze. <_<  serio !!!

Wzór/rysunek górki Wurtha mogę zrobić  ... ale nie podałaś w końcu średnicy talerza wahadła ... no nie wiem :rolleyes:

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak co to sie pisze na gorke od Wurtha moze byc stara lub nowa ale zdecydowanie wkrecana od gory na dwie srubki.

Wymiary : czyli przekatna wahadla ( dysku ) to 850mm

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potężny zegar :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam kogoś z narzynką prawą i lewą M2.6 by wykonać śrubę regulacyjną do wahadła Wurtha (niestety z jednej strony jest pęknięta). Pomoże ktoś :(.

Edytowane przez baja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prawie 3 miesiącach wrócił od zegarmistrza mój roczniak GB o którym pisałem wyżej. Niestety poza wyczyszczeniem i wypolerowaniem korpusu mistrz (podobno doświadczony w roczniakach) sobie nie poradził z chodem.

Jego zdaniem zamiast włosa 0.102 ma być włos 0,080 i wszystko będzie ok. Zupełnie mnie to nie przekonuje, ponieważ i przy włosie 0.102 i założonym alternatywnie 0,090 wychwyt niekiedy terkocze (tzn przeskakuje kilka zębów) a wahadło kręci max 160 stopni. Sądzę, że coś nie tak jest z odpadem na jednej z palet. Zmiana odległości osi też nic nie dała. Na razie studiuję 8 tom

Podwapińskiego, ale mam trudności z praktyczną stroną teorii. Spróbuję wysunąć jedna z palet, może się uda. Wiem, ze moje chęci zdecydowanie przewyższają moje umiejętności - ale nie mam wyjścia, jeżeli chcę go uruchomić.

I taki drobiazg: mistrz polerował widełki i prawie zupełnie zjechał łeb wkręta ściskającego obydwie części widełek co bardzo utrudnia manipulacje widełkami.

Edytowane przez erzlot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prawie 3 miesiącach wrócił od zegarmistrza mój roczniak GB o którym pisałem wyżej. Niestety poza wyczyszczeniem i wypolerowaniem korpusu mistrz (podobno doświadczony w roczniakach) sobie nie poradził z chodem.

Jego zdaniem zamiast włosa 0.102 ma być włos 0,080 i wszystko będzie ok. Zupełnie mnie to nie przekonuje, ponieważ i przy włosie 0.102 i założonym alternatywnie 0,090 wychwyt niekiedy terkocze (tzn przeskakuje kilka zębów) a wahadło kręci max 160 stopni. Sądzę, że coś nie tak jest z odpadem na jednej z palet. Zmiana odległości osi też nic nie dała. Na razie studiuję 8 tom

Podwapińskiego, ale mam trudności z praktyczną stroną teorii. Spróbuję wysunąć jedna z palet, może się uda. Wiem, ze moje chęci zdecydowanie przewyższają moje umiejętności - ale nie mam wyjścia, jeżeli chcę go uruchomić.

I taki drobiazg: mistrz polerował widełki i prawie zupełnie zjechał łeb wkręta ściskającego obydwie części widełek co bardzo utrudnia manipulacje widełkami.

Hej! Dobry zegarmistrz, to skarb. Jak nie ma do takowego dostępu, to trzeba uważać, co się kupuje, czyli kupowany towar oglądać wcześniej w realu, inaczej będzie ciężko. Poszukaj innej śrubki i wymień, bo rzeczywiście będzie potrzebna. Co do regulacji, to musisz mieć pewność, że całość jest w porządku,zwłaszcza koło wychwytowe. Niedługo sam będę ustawiał 3 zegary,ale mechanizmy są sprawdzone i pewne. Prawdopodobnie na tym zegarze będziesz się uczył metodą prób i błędów,aż się coś znowu nie sknoci, to neverending story.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie obrabiam metal... dużo metalu

Cześć!

Jakie ma oznaczenie mosiądz z ktorego uzywasz? Ciekawy jestem czy odcień jest zgodny resztą zegara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki jak w hurtowni można kupić, to jest blacha MO58, chyba. Odcień można skorygować później.

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prośbę wielką, poszukuję schematu, rysunku, zdjęcia układu naciągu Atmosa J.L.Reuttera. Jest to naciąg rtęciowy. Nigdzie nie mogę znaleźć obrazka. :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarant  usun  to prosze 

post-27388-0-81544800-1395156383_thumb.jpg

Edytowane przez janekp

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary mieszkaniec mojej polki i juz nawet zakurzony , ale chyba go nie ma na forum. Duza bestyjka :)

di-I0J24UGJ.jpg

di-XIE1ZASH.jpg

di-L39WKRA5.jpg

di-ZM32NTV6.jpg

di-8EV13J5G.jpg

di-THCC9R94.jpg

di-SV9LJF8Z.jpg

di-VWX79FQP.jpg

di-J48OOIEW.jpg

di-WPUY5QQ0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.