Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba nie do końca się nie rozumiemy...

Przeczytaj powoli to, co już napisałem. Chodzi o niedopuszczalny sposób prowadzenia dyskusji (czy też raczej obrony) za pomocą wycieczek w osobiste życie innych osób. W takim wypadku zbiera ten, co tak kończy i już.

Zdjęcie nie zostało podstępnie, bez zgody, wykonane u Ciebie w domu, tylko pochodzi z publicznej aukcji. Nie zamieszczono również w tej aukcji zakazu publikowania zdjęć. Więc jakie to szpiegowanie ? Poza tym, nie podano tutaj ani wystawiającego, ani numeru aukcji.

PS. Nie uważam za straszliwy grzech rozbieranie na części niekompletnych, o niższej wartości, zegarów. Ale będzie to zawsze budzić różne opinie.

PPS. Sprzedający (choćby także i zbierający) zegary zawsze są tu bardziej narażeni na ataki. Nie tylko Ciebie to dotyczy.

Dyskusję na ten temat uważam za zakończoną. Kolejne uwagi proszę wymieniać na PW.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Na allegro od kilku miesięcy jest Gustav Becker Bandstand w cenie 3800 zł (wcześniej 4500) bardzo proszę o opinie;

-czy zegar jest orginalny

-czy cena jest ok

-czy brakujaca ozdoba tarczy powinna być taka jak na zdjęciu ponizej

Dziekuje z góry za wszystkie opinie i komentarze

post-70514-0-67415100-1398102516.jpg

post-70514-0-86533800-1398102684_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S Może ktoś ma taki zegar do sprzedania-chętnie kupie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roczniak o którego pytasz jest składakiem. Jest jeszcze jeden (tańszy) na 98% oryginalny. Brakuje osłony włosa, zdjęcia słabe.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki

roczniak o którym piszesz jest na allegro,jesli tak czy możesz podac numer aukcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie o roczniaka. Wygląda tak:
DSCF0149%2520%2528Medium%2529.JPG

mechanizm taki:
DSCF0150%2520%2528Medium%2529.JPG

tylna płyta taka:
DSCF0152%2520%2528Medium%2529.JPG

Podpisany tak:

DSCF0147%2520%2528Medium%2529.JPG

A numer jego 160616.

"Od zawsze" miał zerwaną strunę, poza tym kompletny. Zegarmistrz wyczyścił, strunę dobrał i działa jak trzeba. Z którego roku może pochodzić i jakie jest jego pochodzenie - Hubner czy nie? Podobny, jeśli nie taki sam jest na stronie 8 tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegar ma numer około 160000 co by oznaczało, że został wyprodukowany około roku 1924. Czyli po IWŚ, co oznacza, że wyprodukował go Kienzle we współpracy z Huberem i dla Hubera.

Według ostatnich ustaleń J. Hubby, Huber po IWŚ nie produkował roczniaków z pełnymi (frezowanymi) zębnikami, tylko kupował tego typu zegary od innych producentów, nabijał własną sygnaturę taką jak w Twoim zegarze i sprzedawał je w swojej sieci handlowej. 

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegar ma numer około 160000 co by oznaczało, że został wyprodukowany około roku 1924. Czyli po IWŚ, co oznacza, że wyprodukował go Kienzle we współpracy z Huberem i dla Hubera.

Według ostatnich ustaleń J. Hubby, Huber po IWŚ nie produkował roczniaków z pełnymi (frezowanymi) zębnikami, tylko kupował tego typu zegary od innych producentów, nabijał własną sygnaturę taką jak w Twoim zegarze i sprzedawał je w swojej sieci handlowej. 

Dziękuję Ci za precyzyjną odpowiedź!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z przypisaniem wahadła dyskowego do zegara. Zamieszczam poniżej zdjęcia. Po lewej stronie jest wahadło X, a po prawej dla porównania od Jahresuhrenfabrik.

Wymiary:

wahadło X: średnica 71,5mm, grubość tarczy 18mm

wahadło JUF: średnica 84,7mm, grubośc tarczy 14,6mm

post-10133-0-23230300-1398787586_thumb.jpgpost-10133-0-72392000-1398787598_thumb.jpgpost-10133-0-26276100-1398787594_thumb.jpg

Na spodzie wahadła jest mało widoczny numer 809271.

Niestety wahadło na pewno nie pasuje do mojego zegara z tego tematu... http://zegarkiclub.pl/forum/topic/88614-roczniak-kienzle/?do=findComment&comment=969111

Pozdrawiam.

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te powiększone zdjęcia są nieznanego wahadła ?

Trochę mało precyzyjny / irytujący sposób pokazywania...

Super zdjęcia i brak jednoznacznego opisu.

To powiększone na zdjęciach, lite, to wahadło B&B - może być od JUF-a, lub innego eksportu niemieckiego, który znalazł się w USA.

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te powiększone zdjęcia są nieznanego wahadła ?

Trochę mało precyzyjny / irytujący sposób pokazywania...

Super zdjęcia i brak jednoznacznego opisu.

To powiększone na zdjęciach, lite, to wahadło B&B - może być od JUF-a, lub innego eksportu niemieckiego, który znalazł się w USA.

Powiększone zdjęcia przedstawiają wahadło x, które jak słusznie zauważyłeś jest lite. Dodałem do postu ze zdjęciami wymiary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie  jest X tylko B&B ( wg obecnej wiedzy )  - w JUF-ach występowało często.

PS jak nie masz co z nim zrobić "oddaj" Dziadkowi  - szuka takiego czas jakiś ;)

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w trakcie przysposobiania takiego GB. Mam jednak pewne wątpliwości co do oryginalności niektórych elementów tego zegara.

Proszę kolegów o uwagi i uzasadnioną krytykę tego egzemplarza :rolleyes:

post-57457-0-51956900-1398960334_thumb.jpg

post-57457-0-05340000-1398960356_thumb.jpg

post-57457-0-95646700-1398960370_thumb.jpg

post-57457-0-43291500-1398960387_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze

post-57457-0-97172400-1398960612_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam dużego doświadczenia, ale dla mnie niebekerowskie są:

-widełki

-wkręt do mocowania górnego zacisku włosa

ale w sumie to drobiazgi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, widełki zamieniłem, bo poprzednie trochę zawodziły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Brakuje jeszcze czterech podkładek z przodu przy śrubkach wkręcanych w słupki i jednej podkładki na wahadle.

No i brakuje jeszcze podkładki i zatyczki blokującej wskazówkę minutową.

Natomiast wszystkie pozostałe elementy są przynależne do tej numeracji, moim zdaniem.

PS. Przy tej numeracji, podkładki z przodu i z tyłu na płytach są takie same. No i przy tej numeracji koronki były dużo szersze niż płyty. Co wskazuje, że koronka ze sterczynami jest oryginalna i przynależy do zegara o takiej numeracji, IMO.   

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mi  sterczynki (w  koronce) wygladaja na dwie  rozne..

Edit;

To  kwestia  ostrosci  zdjecia sa OK.

Edytowane przez janekp

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dziękuję. Tak więc nie jest źle. Drobiazgi do łatwego uzupełnienia.

Edytowane przez kobas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A co budzi Twoje wątpliwości? Brak jeszcze jednej śrubki w górnym mocowaniu włosa, brak podkładek pod śruby na przedniej płycie, niewidoczny (dla mnie) numer na spodzie wahadła (albo tak sfotografowany, albo spolerowany dla ważkich powodów). Jeśli widełki były oryginalne, to wyreguluj i wróć do nich. Fajny zegar.

Edit: sorry, odpisałem, nie wysłałem i polazłem na dwie godziny. Teraz zrobiłem "wyslij", ale już Dziadek w międzyczasie pozamiatał  :).

Edytowane przez fibo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit: sorry, odpisałem, nie wysłałem i polazłem na dwie godziny.

Tylko nie mów że poszedłeś podgrzać tę samą pomidorową :unsure:  ?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem wątpliwości dotyczące wahadła. Spód jest wypolerowany, świecący - jakby nie beckerowski. Pierwszy raz też widzę takie sterczyny na kolumnach. Są dwuczęściowe. Podstawa tej ozdoby ma nacięcie (do wkręcania śrubokrętem). Jednak najbardziej mnie zdziwiła niska cena tego zegara na Zatoce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Coś jeszcze odnośnie wahadeł "litych"

Bardzo często , lub wręcz zawsze są różnych rozmiarów.

Wg mnie ma to swoje usprawiedliwienie w technologi wykonania i pasowania  do ustawienia zegara.

W większości  prawdopodobnie były odlewane i przetaczane " na wygląd", a potem ew pasowali.

Niestety  w tym wypadku nie wystarczyło  ustalenie jednolitej masy wahadeł z powodów oczywistych - rozłożenie masy trzeba było pasować  - nie wiem jak to robili - na końcu, czy do  wzorcowego mechanizmu.

----------------------------------------------------------

A co do cen na ebay - zbliżamy się do sporych ( wakacyjnych ) obniżek i lekkiego marazmu. Jak co roku, więc nie ma się co dziwić .

U nas też ceny spadną - pewnie nawet bardziej ;) bo w stosunku do ebay jest bardzo drogo.

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterczynki są ok. Tak ma być. Jeśli wahadło jest wyszlifowane i wypolerowane na maxa, to pewnie dobierane. Ale właściwie. Jakiś debil zatarł numer, bo się nie zgadzało.

Czasem można coś wyrwać naprawdę tanio, to nie jest wada!  :). Fajny zegar z niebanalną, srebrzona tarczą. Też mam takiego, niestety bez oryginalnego klosza. 

Pomidorowa nie jest już ta sama. Miesiącami dolewałem wody i dodawałem koncentratu, coś jednak nie poszło. Smaczna franca nie jest bynajmniej. Chociaż z chlebem, ziemniakami z przedwczoraj i resztkami spagetti, pożywna oraz zdrowa. Garnek tylko zzieleniał, lecz z zewnątrz, co nie wadzi (zanadto). Może Krzysiek przyjedzie i zrobi barszczyk? On umi. Będzie znowu na lata!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przy odrobinie dobrej woli i wiedzy można sobie podpisywać wahadła jak się chce - tylko trzeba podpisywać starym stylem pisania.

Ktoś ostatnio podpisywał zupełnie inaczej.

Powstaje tylko pytanie po co ?

Kiedyś to miało sens by można było dopasować i nie "zgubić" dopasowanych części.

PS

Proponuję pomysł racjonalizatorski :

Może by się dało zupę przepompować i zrezygnować z łyżki ?  :P

:ph34r:

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.