Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Pssst... koleżanka nie ma jeszcze roczniaka... ale to się może zmienić... ;)

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No może, może  za rok, na okrągłe urodziny B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można poznać Wasze zdanie na temat takiego roczniaka? Brak zdjęcia płyty. Jedyne zdjęcie:post-57894-0-60273700-1388697085_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz kupić to poproś o zdjęcie płyty dla pewności. Mam bardzo podobnego firmy Kern praktycznie bliżniak:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chce za niego 150 zł plus poczta. Warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko zależy w jaki jest stanie mechanizm czy ma włos Klosz jest ?? Od czegoś trzeba zacząć :)) Dowiedz się więcej i zdjęcia niech ci prześle dodatkowe dla pewności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisze że chodzi dobrze, klosz szklany jest. Ale chyba sobie odpuszczę bo to aż z Francji. Gdyby to był Schatz albo JUF, to chyba bym się skusił. <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do obejrzenia pracy wychwytu cylindrowego w moim zegarze. dzięki uprzejmości córki Marty. :)P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cylindra wprawdzie tu nie widać, ale moim zdaniem koło wychwytowe się nie cofa, wiec wszystko jest OK, a powolny opad zębów koła wychwytowego na cylinder jest spowodowany specyfiką działania wahadła zegara rocznego, które to w porównaniu z balansem, ma zdecydowanie mniejszą ilość wahnięć na godzinę, a co za tym idzie zęby koła wychwytowego dużo wolniej zsuwają się po powierzchniach palet cylindra.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cylindra wprawdzie tu nie widać, ale moim zdaniem koło wychwytowe się nie cofa, wiec wszystko jest OK, a powolny opad zębów koła wychwytowego na cylinder jest spowodowany specyfiką działania wahadła zegara rocznego, które to w porównaniu z balansem, ma zdecydowanie mniejszą ilość wahnięć na godzinę, a co za tym idzie zęby koła wychwytowego dużo wolniej zsuwają się po powierzchniach palet cylindra.

Dzięki za wiedzę :). Trochę to inaczej wygląda niż w wizualizacji pracy wychwytu cylindrowego. Tam koło cylindrowe robi tylko spad i opad. Zębów tu jest 20, nie jak pisałem 19, pomyłka. Pracę samego cylindra będzie ciężko zwizualizować . Zobaczę, może coś wyjdzie. Pozdrawiam.Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę, by koło wychwytowe się cofało.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę, by koło wychwytowe się cofało.

Tutaj chodziło mi o coś innego. W dziale Jak zostać zegarmistrzem podałem wizualizację z internetu pracy wychwytu cylindrowego. Nie chodziło mi o cofanie, ale o porównanie wizualizacji z internetu z pracą tego roczniaka. Nie jestem zegarmistrzem i nie widziałem tylu mechanizmów cylindrowych,żeby mieć jakiś ogląd. W wizualizacji koło cylindrowe stoi i wykonuje dwa ruchy spad i opad. Tutaj dodatkowo porusza się podczas pracy zęba na ,lub w środku cylindra. O to pytałem. Kolega Piotr wyjaśnił, że  z balansem zapewne ruch jest szybki i być może ten ruch zlewa się w jeden, tutaj, to działa jak żółw i widać jak koło cylindrowe przesuwa się plus ruch opad/spad. O to mi chodziło i mam już wyjaśnione. Wstawię jeszcze jeden filmik z widokiem na cylinder, coś wyszło. Pozdrawiam.Piotr:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem jednak Kerna, ale innego. Czekam aż dojdzie, wiem tylko, że: oczywiście włos jest uszkodzony, brak jednej śruby. Ale tak to niestety jest, gdy się nie zna francuskiego, bo oni za cholery nie chcą używać innego języka. Próbuję znaleźć dobór włosa do KERNa, ale nie potrafię (skleroza ...). Może Ktoś podpowie? Załączam fotkę.post-57894-0-71370700-1389013420_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem jednak Kerna, ale innego. Czekam aż dojdzie, wiem tylko, że: oczywiście włos jest uszkodzony, brak jednej śruby. Ale tak to niestety jest, gdy się nie zna francuskiego, bo oni za cholery nie chcą używać innego języka. Próbuję znaleźć dobór włosa do KERNa, ale nie potrafię (skleroza ...). Może Ktoś podpowie? Załączam fotkę.attachicon.gifkern.JPG

Nic prostszego jak zmierzyć grubość, z tego , co piszesz jest zerwany. Punkt wyjścia masz. Pzdr:)P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wizualizacji koło cylindrowe stoi i wykonuje dwa ruchy spad i opad. Tutaj dodatkowo porusza się podczas pracy zęba na, lub w środku cylindra.

Odpad (nie opad) następuje po impulsie i w tym czasie (impuls + odpad) koło cylindrowe jest w ruchu. Spoczynek koła występuje kiedy przód zęba opiera się o paletę wejściową (zewn.) lub wyjściową (wewn.)  Wahadło w tych momentach przechodzi przez zwrotne punkty, zatrzymując się. Impuls następuje przed przejściem wahadła przez punkt neutralny. 

Ruch zęba wewnątrz cylindra składa się właśnie na impuls + odpad przy wejściu zęba, podobnie przy wyjściu: impuls + odpad. Chyba nie do końca wiadomo, co rozumiesz pod pojęciem "spad i opad". Analizuj pracę jednego zęba, nie dwóch; choć obawiam się, że jedynym sposobem na zrozumienie pracy wychwytu, jest próba narysowania go.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpad (nie opad) następuje po impulsie i w tym czasie (impuls + odpad) koło cylindrowe jest w ruchu. Spoczynek koła występuje kiedy przód zęba opiera się o paletę wejściową (zewn.) lub wyjściową (wewn.)  Wahadło w tych momentach przechodzi przez zwrotne punkty, zatrzymując się. Impuls następuje przed przejściem wahadła przez punkt neutralny. 

Ruch zęba wewnątrz cylindra składa się właśnie na impuls + odpad przy wejściu zęba, podobnie przy wyjściu: impuls + odpad. Chyba nie do końca wiadomo, co rozumiesz pod pojęciem "spad i opad". Analizuj pracę jednego zęba, nie dwóch; choć obawiam się, że jedynym sposobem na zrozumienie pracy wychwytu, jest próba narysowania go.

Masz rację. patrzyłem na dwa , nie na jeden. Mam temat w książkach, podpatrzę i precyzji wymowy się douczę. Tutaj jakby martwiło mnie , o czym pisałem, wyżej. Dzięki za sprostowanie i wyjaśnienia.Pozdrawiam:)P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem jednak Kerna, ale innego. Czekam aż dojdzie, wiem tylko, że: oczywiście włos jest uszkodzony, brak jednej śruby. Ale tak to niestety jest, gdy się nie zna francuskiego, bo oni za cholery nie chcą używać innego języka. Próbuję znaleźć dobór włosa do KERNa, ale nie potrafię (skleroza ...). Może Ktoś podpowie? Załączam fotkę.attachicon.gifkern.JPG

Dobrym punktem wyjścia jest przyzwoite zdjęcie tylnej płyty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając wypowiedź kolegi kumite również nie wiedziałem o co chodzi, ale oglądając film zrozumiałem, że kolega ma na myśli po prostu dużo dłuższy impuls, w porównaniu z wychwytem  balansowym, a to jest tutaj właśnie wynikiem wolnego poruszania się wahadła, które ma  przecież o wiele mniejszą częstotliwość wahań od balansu.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrym punktem wyjścia jest przyzwoite zdjęcie tylnej płyty...

Zrobię gdy dojdzie. Znalazłem stronę muzeum zegarów Kern i wydaje się, że kupiłem model 546G. Niestety link do części zam. nie działa. Na stronie Horolovar nie potrafię znaleźć tabeli z firmami i grubościami (chociaż gdzieś była, bo szukałem i znalazłem do mojego GB). Na stronie innej firmy sprzedającej Horolovara znalazłem Kern= 0,022 ale Kern robił wykonania zwykłe i miniaturowe (piccolo) i nie wiem czy włos był taki sam co do grubości.

Nic prostszego jak zmierzyć grubość, z tego , co piszesz jest zerwany. Punkt wyjścia masz. Pzdr:)P

Nie mam takiego miernika do 0,001mm, a poza tym nie wiem czy urwany włos był ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to jest niższy roczniak, z tego co kiedyś wkładałem, to może być ok  0,05mm. 0,06mmm. Są suwmiarki z dokładnością do 0,01 i to wystarczy. Pzdr:)P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając wypowiedź kolegi kumite również nie wiedziałem o co chodzi, ale oglądając film zrozumiałem, że kolega ma na myśli po prostu dużo dłuższy impuls, w porównaniu z wychwytem  balansowym, a to jest tutaj właśnie wynikiem wolnego poruszania się wahadła, które ma  przecież o wiele mniejszą częstotliwość wahań od balansu.

Tym bardziej dziękuję za pomoc. Patrząc na wykreślanie parametrów wychwytu cylindrowego, trochę się w oczach troi. Podejrzewam, że na zajęciach szkolnych takie zagadnienie to parę godzin wykładu i ćwiczeń.:)P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny zegar kupiłeś, moim zdaniem to najładniejszy roczniak jakie Kern&Sohne produkował.

Włos ma grubość 0.0036" (0,091mm), reszta na zdjęciu.

post-28411-0-58885300-1389030310_thumb.jpg

post-28411-0-29592400-1389030299_thumb.jpg

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny zegar kupiłeś, moim zdaniem to najładniejszy roczniak jakie Kern&Sohne produkował.

Włos ma grubość 0.0036" (0,091mm), reszta na zdjęciu.

attachicon.gifKern.JPG

attachicon.gifKern płyta.JPG

Bardzo dziękuję Dziadku za pomoc. Niepotrzebnie kupiłbym ten włos 0.022". Żona określiła tego roczniaka, że jest wykonany "na bogato". Mam trochę obaw co do jego stanu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do obejrzenia cz 2 pracy wychwytu cylindrowego . Głos można wyciszyć bo słychać jak harują na zewnątrz. :)P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz na tym filmie wyraźnie widać: ten wolniejszy ruch koła wychwytowego to impuls, a ten szybszy to odpad. Natomiast przypadku balansu ta różnica jest w zasadzie niezauważalna gołym okiem.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.