Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Taktic

Co zrobić aby wyświetlały się zdjęcia z Imageshacka na forum

Rekomendowane odpowiedzi

Problem leży po obu stronach, bo ImageShack "banuje" zegarkiclub.pl, prawdopodobnie nie tyle ze względu na jakieś tam obrazki erotyczne, tylko ze względu że przekroczyliśmy jakieś tam ich limity transferu.

Po prostu jako społeczność zbyt dużo linkujemy obrazków (albo zbyt wielkie obrazki) z IS.

Oni są to w stanie na bieżąco automatycznie badać, i mogą automatycznie "banować" całą domenę.

Prawdopodobnie jeśli forumowicze zmniejszą swoją aktywność na ImageShack, to po jakimś czasie zostaniemy automatycznie "odbanowani".

ImgShacka można "oszukać" poprzez przyblokowanie nagłówka HTTP Referer.

A w Firefoxie można to zrobić, w ustawieniach bardzo zaawansowanych.

Żeby wejść w bardzo zaawansowane ustawienia, to wpisujemy w pasek adresu Firefoxa

about:config

enter

klikamy przycisk "Zachowam ostrożność, obiecuję!"

odnajdujemy linię:

network.http.sendRefererHeader

klikamy na niej podwójnie

zmieniamy wartość z liczby 2 na liczbę 0

Od tej pory Firefox nie będzie wysyłał nagłowka Referer, tak więc ImgShack powinien pokazywać zdjęcia, bo nie będzie wiedział że "prośba" pochodzi z domeny zegarkiclub.pl

Procedurę powyższą należy sobie zapisać/zapamiętać, żeby w razie potrzeby móc z powrotem przywrócić liczbę domyślną 2

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnajdujemy linię:

Od tej pory Firefox nie będzie wysyłał nagłowka Referer, tak więc ImgShack powinien pokazywać zdjęcia, bo nie będzie wiedział że "prośba" pochodzi z domeny zegarkiclub.pl

Procedurę powyższą należy sobie zapisać/zapamiętać, żeby w razie potrzeby móc z powrotem przywrócić liczbę domyślną 2

.

Jako żywo - działa !!!

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Jeżeli ktoś korzysta z Opery to wystarczy wcisnąć F12, zdjąć ptaszka z "Przekazuj dane stron odsyłających" i wykonać reset przeglądarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby wejść w bardzo zaawansowane ustawienia, to wpisujemy w pasek adresu Firefoxa

enter

odnajdujemy linię:

Dla użytkowników Firefoxa mniej zaawansowanych, zamiast powyższej procedury

wyszukałem dodatek:

https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/change-referer-button/

Zainstalować dodatek

Na pasku narzędziowym na górze pojawi się przycisk

Klikając na przycisk można sobie ustawiać

Value 0 (Red icon): nie ma żab

Value 1 (Orange icon): nie jestem pewny

Value 2 (Green icon): są żaby

Jest to o tyle lepsze, że nie musimy wchodzić do ustawień zaawansowanych tylko mamy po prostu przycisk

A po drugie czasami mamy taki przypadek w internecie, że jakaś strona zachowuje się odwrotnie, czyli nie chce prawidłowo działać bez Referera. Rzadko się to zdarza, ale się zdarza, i wtedy ustawiamy sobie z powrotem Value 2 (Green icon)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przy Internet Explorer ?

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przy Internet Explorer ?

Ja tylko od Firefoxa jestem :)

Do Opery ktoś już podał przepis

Safari i Chrome chyba wspierają dodatki, więc coś takiego może być, ale ja nie znam.

IE - hmmm... Billa Gatesa spytaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko od Firefoxa jestem :)

Do Opery ktoś już podał przepis

Safari i Chrome chyba wspierają dodatki, więc coś takiego może być, ale ja nie znam.

IE - hmmm... Billa Gatesa spytaj :)

Dla Chrome i Safari:

http://blog.arpitnext.com/external-noreferrer-chrome

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

i co z tym chromem?

Niestety tylko Firefox i Opera mają możliwość wyłaczenia http referera spod poziomu przeglądarki. W przypadku IE,Safari czy Chroma można jedynie wspomóc się jakimś firewallem. Coprawda znalazłem rozszerzenie Noref dla Chroma które automatycznie po instalacji ma powodować blokadę odsyłaczy spod tej przeglądarki, lecz u mnie ono nie zadziałało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatem rozwiązaniem na dziś jest instalacja Firefoxa dedykowanego dla KMZiZ :)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo wygląda na to, że ImgShacka można "oszukać" poprzez przyblokowanie nagłówka HTTP Referer.

A w Firefoxie można to zrobić, w ustawieniach bardzo zaawansowanych.

enter

odnajdujemy linię:

.

Taktic wielkie dzięki za instrukcję...wykonałem i smiga wszystko jak trzeba. THX

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaido2 dzieki stary!!!ja mam Opere i zadzialalo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic - sprawdź z innej przeglądarki, możliwe, że Tobie ładuje się obrazek z cache'u i dlatego go widzisz.

używam Safari na Mac'u i jest żaba.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do blokowania wysyłania referrera przez przeglądarkę, radzę z tym postępować ostrożnie - wiele serwisów ma wbudowaną kontrolę referrera do zapewnienia ciągłości przebywania na stronie - np. przy wypełnianiu formatek, albo wysyłaniu zdjęć własnych serwisu.

Tu jest prosty przykład, gdzie z wyłączonym referrer'em się dalej nie wejdzie:

http://www.codeave.com/asp/mustbereferer.asp

W przypadku firefox'a można zrobić kompromis:

1. zainstalować dodatek o nazwie RefControl

2. dodać w nim ustawienie:

o Strona: imageshack.us

o Blokuj

o v Tylko dla zapytań z innych stron

Referrer nie będzie wtedy wysyłany TYLKO do IS, w każdym innym przypadku będzie normalnie działał.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jeśli ktoś nie chce blokować referrera dla wszystkich stron (np. z względów bezpieczeństwa), to w Operze jest możliwość zablokowania tego elementu tylko dla Imageshack:

Wchodzimy na http://imageshack.us/ - Prawy Przycisk Myszy - Preferencje dla witryny - Sieć - odznaczamy Przekazuj dane stron odsyłających.

Różni się to o tyle od rozwiązania proponowanego przez kaido2, że działa tylko w obrębie danej witryny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku firefox'a można zrobić kompromis:

1. zainstalować dodatek o nazwie RefControl

2. dodać w nim ustawienie:

o Strona: imageshack.us

o Blokuj

o v Tylko dla zapytań z innych stron

Referrer nie będzie wtedy wysyłany TYLKO do IS, w każdym innym przypadku będzie normalnie działał.

Działa bez zarzutu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działa bez zarzutu ;)

Cieszę się :)

Ten środek powinien służyć dostępowi tylko do historycznych stron (zdjęć). W bieżących działaniach z IS'a trzeba zrezygnować - co dzień pojawiają się nowi userzy, którzy widzą żaby.

Najlepiej byłoby wklejać zdjęcia bezpośrednio na forum (tak jak jest np. na WUSie).

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja do Firefoxa zamontowałem dodatek o nazwie Change Referer Button...

U mnie działa bez zarzutu (Firefix 5.0), a blokadę mogę wyłączyć jednym kliknięciem.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak nie działa ;)

Wcześniej chyba były w pamięci przeglądarki.

Edit: Piotr to Twoje u mnie też nie działa :)

Jak dotąd tylko rozwiązanie podane przez Taktica zadziałało u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak nie działa ;)

Wcześniej chyba były w pamięci przeglądarki.

Tak powinno być:

is.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz sprawdzam, bo z tego co pamiętam wpisałem "www." na początku i może to była przyczyna.

Edit: Jest ok ;)

Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się tam na przeglądarkach nie znam, ale jako że jestem osobnikiem miłującym pokój, to może zamiast kombinować z ustawieniami przeglądarek (co jest słabe, bo przecież przychodzą czytać Forum różni ludzie i najczęściej oni zobaczą żaby, jeśli nie będzie na pierwszej stronie instrukcji likwidacji żab), to może wystosować do ImageShack'a oficjalnego maila z grzecznym zapytaniem "WTF???", czyli po polsku "ossssochodzi?" i wytłumaczyć, że czy chcą, czy nie, ale stali się jakiś czas temu dzięki swojemu przyjaznemu podejściu współtwórcami i popularyzatorami zegarków w Polsce i banując nas robią nam i im spore kuku wizerunkowe. Jak są normalni to zrozumieją i odbanują.

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również byłbym za takim rozwiązaniem - korzystam z różnych przeglądarek, w różnych miejscach i po prostu kłopotliwe jest bawienie się w każdym z nich w modyfikowanie ich ustawień. Rozwiązaniem jest albo takie właśnie oficjalne pismo z prośbą o odblokowanie, albo jakieś rozwiązanie systemowe na które wpadnie nasza obsługa informatyczna, którą przecież mamy. Ew. jakiś mailing do userów z typowymi rozwiązaniami dla najpopularniejszych przeglądarek, tj. Explorer, FF, Chrome, Opera, Safari.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.