PM1122 1788 #51 Napisano 22 Czerwca 2020 Z mojej strony cicho , bo na nic takiego w temacie , nie trafiłem . Ale rozglądam się 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #52 Napisano 22 Czerwca 2020 Ja dorzucę jeszcze do sygnatur pokazanych przez Kolegę, sygnaturę Endlera, ale bez środka, tylko Schutz Marke. Podobno Endler stosował taką w wyższej numeracji. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2304 #53 Napisano 2 Grudnia 2020 Dorzucam tu, bo umówiliśmy się, że poprzedni wątek jest Borussyjny. Moja NieMinerwa miała taki wieszak: Przypomnę, że przez NieMinervę rozumiemy ten przypadek: Dziś zobaczyłem REFORMa z takim wieszakiem: ... zaryzykuję twierdzenie, że ten chyba jest odrobinę późniejszy. Niemniej co do tego, że jest to wspólna baza od-Uranijna to nie mam wątpliwości. Kilka przypadków REFORMów na takim wieszaku mam. Ale ani jednego mech Urania, ani z sygnaturą Urania-REFROM. Zbiory mam skąpe w tym obszarze, więc nie okopuję się we wnioskach. Na chwilę obecną zakładam, że 'ta' NieMinerva (MBR) mogła pojawić się +/- około 1910 roku. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2304 #54 Napisano 18 Stycznia 2021 Dziś na FB pojawił się taki zegar: Na gongu widnieje S&J.. co sugeruje Sölch&Jäckel. Mechanizm wygląda na lata 30te, a skrzynia jest gabinetowa. Natomiast układ kół - wydaje mi się, że mocno nawiązuje do EXACTów. Naturalnie jest sporo różnic, ale to chyba kilkanaście lat różnicy też między nimi. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy, to transporterek. Chyba jest taki sam / identyczny (?). Więc sobie tak myślę, że te EXACTy - to chyba mogły być przez Sölch&Jäckel robione... z jakiejś przyczyny pod inną marką, podobnie jak REFORMy. (i może NieMinerva - też ?). Oczywiście wniosek jest nie do obrony na podstawie jednego przypadku, bo nie wiadomo czy akurat S&J to na 100% Sölch&Jäckel, ... i czy ten transporterek nie pojawił się tam przypadkiem, ale będę wypatrywał kolejnych..... może coś się okaże (?). Takie tam spostrzeżenia... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2304 #55 Napisano 19 Stycznia 2021 Jeszcze w temacie... Taki zegar na ogłoszeniu. Jest tabliczka 'okazyjna'. Chociaż mało czytelna to z opisu zegara wynika że stoi tam 1923. Więc jeżeli tak jest, to mamy tu mechanizm o konstrukcji REFORM ale już chyba bez napisu (bo nie rzuca się w oczy szczególnie), wieszak taki jak pokazany wcześniej przy REFORMIE i bardzo podobny do NieMinervy... w zasadzie taki sam, tylko wzorki odrobinę inne. Transporterek wygląda na kończący się bardzo podobnie / tak samo jak w poście poprzednim (ten będzie starszy). Więc sobie na ten moment układam to tak: W 1923 już raczej chyba nie pojawiały się napisy REFORM, ale były charakterystyczne transporterki z oczkiem - nadal. Były takie za Uranii... i to chyba od-Uranijny pomysł. I jeśli przyjmiemy, że ten zegar jest z 1923 - to wyjdzie że w tym okresie też takie jeszcze były. Z uwagi na mocowanie i ten transporterek - NieMinervę przesunąłbym +/- na ten okres.. tzn. około 1920. Patykiem na wodzie to wszystko pisane, ale tak sobie myślę, że warto takie szczegóły jakoś systematyzować. Coś nowego się 'okaże' - to się to będzie weryfikowało i przesuwało. EXACT - poza wspomnianymi wyżej szczegółami - nie idzie obronić jeszcze jako produkt Sölch&Jäckel . Nie przywiązuję się jeszcze do tego wniosku.:) 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #56 Napisano 19 Stycznia 2021 3 godziny temu, Yahagi napisał: ... EXACT - poza wspomnianymi wyżej szczegółami - nie idzie obronić jeszcze jako produkt Sölch&Jäckel . Nie przywiązuję się jeszcze do tego wniosku.:) Witam! Miałem podobne myśli: Pozdrawiam, Tatyana 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2304 #57 Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Moje statystyki w tym temacie są bardzo słabe. Jakoś szczególnie nad S&J się nie pochylałem. Numeracje mi troszkę chyba nachodzą na siebie. S&J - niskie numery mam na mech Kienzle. Potem mam 74 xxx, 102 xxx, 133 xxx, 19x xxx - ale na mech linkowych - okrutny rozrzut. Konstrukcja od-Uranijna. Exact - 164 xxx, 187 xxx, ... i jeszcze kilka sztuk aż po 242 xxx - same sprężynowe dla odmiany. Może to była jednolita numeracja ? Czcionki wydają się pokrywać / być takie same. Nie mam Exacta linkowego i nie mam S&J numerowanego na konstrukcji REFORM bądź innej, nie-Kienzlowej. Tak czy inaczej - będe się przyglądał tematowi. Tatyana - jak u Ciebie z numerami ? Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Yahagi 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2304 #58 Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Dwie pozycje wrzucam dziś. Nie ma pewności, że to Freiburg, ale sporo cech na to wskazujących. Pierwszy już był (w wątku z orczykiem) ale żeby nie szukać - wklejam ponownie tu: I sprężynowy tym razem. Chodzik. Tylko T nabite na plecach. Skrzynia - wtórna. Poza podobieństwem do Endlera (mostek i wskazówki) - nic mi do głowy nie przychodzi. Chyba, że były chodziki FMSy z takim mostkiem i tak dużą płytą. Może ktoś jeszcze coś wypatrzy ?? Edytowane 31 Stycznia 2021 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2304 #59 Napisano 1 Lutego 2021 Hmm...teraz dopiero zauważyłem, że są dodatkowe otwory w podstawie tarczy... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2304 #60 Napisano 5 Lutego 2021 Wrzucam tu, bo wydaje się, że to Freiburg będzie. Taki wynalazek, jest w PL dostępny, który niczego mi znanego nie przypomina. 1359 - to chyba nr mechanizmu 31359 - to chyba numer patentu. Tylko ja sobie nie potrafię go sprawdzić... coś rowerowego mi wychodzi pod tym numerem. Mam swojego 'typa' na producenta tego ... ale ciekaw jestem podejrzeń / spostrzeżeń innych. Kto to może być ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #61 Napisano 5 Lutego 2021 😳😳 😳😳 😳😳 O kurde ... takiego nie widziałem 🤭🤔 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #62 Napisano 5 Lutego 2021 Pępen tuszy czas wytłuszy. Śmierdź zymedrii! Wcześniej nie zauważyłem, nie wiem czy zauważyliście natomiast, że jak ten idyjota ciężki a chroniczny coś zrobiłem. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2304 #63 Napisano 5 Lutego 2021 1 godzinę temu, tarant napisał: Pępen tuszy czas wytłuszy. Śmierdź zymedrii! Qrczaki... google nie tłumaczy z neverwherańskiego :(( 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #64 Napisano 5 Lutego 2021 25 minut temu, Yahagi napisał: Qrczaki... google nie tłumaczy z neverwherańskiego :(( Też próbowałam 🤔... Daremny trud 🙄 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #65 Napisano 5 Lutego 2021 (edytowane) 2 godziny temu, tarant napisał: Pępen tuszy czas wytłuszy. Śmierdź zymedrii! Wcześniej nie zauważyłem, nie wiem czy zauważyliście natomiast, że jak ten idyjota ciężki a chroniczny coś zrobiłem. A może... Bęben duży czas wydłuży. Śmierć symetrii! 🤔 Pozdrawiam Jacek PS Hurra - podpięte powoli wracają do normy... Edytowane 5 Lutego 2021 przez JASI 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2304 #66 Napisano 5 Lutego 2021 To chyba dobre tłumaczenie Coś o mechanizmie / producencie ktoś ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #67 Napisano 6 Lutego 2021 Przyczyna przesunięcia mostka kotwicy w bok jest znana? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #68 Napisano 6 Lutego 2021 (edytowane) Patent dotyczy tego wynalazku ,tam jest chyba wyciagane kolo wychwytowe wiadomo po co ....😀😁😆 Edytowane 6 Lutego 2021 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #69 Napisano 6 Lutego 2021 🙂Domyśliłem się, chodzi mi o to, czy wiadomo jest dlaczego przesunięto przekładnię chodu tak, że mostek kotwicy nie jest centralnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #70 Napisano 6 Lutego 2021 (edytowane) Duzy Beben to wymusil ,trzeba zobaczyc po kolei kola i zebniki od bebna, beben wiedza juz wszyscy dla rezerwy chodu wiekszej,stad pogrubione osie ,wieksze sily .Najlepiej rozrysowac plyte i naniesc punkty,wyjdzie ze inaczej nie pasowalo musialaby byc jeszcze szersza plyta -tak tylko sobie mysle,ewentualnie gosc musialby tak zmienic beben napedowy jak to robia w przerabianych miesiecznych .... Edytowane 6 Lutego 2021 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #71 Napisano 6 Lutego 2021 Pytałem, bo nie wiem czy już ktoś o tym pisał. W starej gazecie ,, Gazeta Zegarmistrzów i Jubilerów" czytałem artykuł o rozporządzeniu w Anglii, nakazującym montowanie we wszystkich zegarach zamawianych przez rząd, do pomieszczeń użyteczności publicznej, mechanizmów tak skonstruowanych. Miało to zapobiec nagminnym kradzieżom, zegarmistrz miał obowiązek zgłosić policji jeśli taki zegar przyniósł ktoś do naprawy, nie z instytucji państwowej. Jeśli ktoś posiada tajemną moc, objawiającą się znajomością języka angielskiego, to internety na pewno coś o tym piszą😁. Ps. Gazety były z roczników międzywojennych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #72 Napisano 6 Lutego 2021 (edytowane) Czyli moja teoria spiskowa upadla,no no ciekawy patent . Edytowane 6 Lutego 2021 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #73 Napisano 6 Lutego 2021 Ten patent który jest na zdjęciu, to moim zdaniem coś w rodzaju szatona, łożyska dla osi koła wychwytowego, od strony wskazówki sekundowej. Oś koła wychwytowego nie może być równa długości osi minutowej, bo przy jej grubości była by podatna na uszkodzenia. Wskazówka sekundowa musiała mieć dłuższy komin. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2304 #74 Napisano 7 Lutego 2021 To ja może od siebie tylko dołożę, że stopka wychwytu przypomina Concordię (za wyjątkiem tego haka i widłaka naturalnie <do czego mógłby służyć ten haczyk ???>). Krój czcionki numeratora też pasuje do Concordii.... ale też byłaby to moja pierwsza widziana sprężynowa Concordia... więc nie wiem czy to dobry wniosek. ... albo to zupełnie nie jest Freiburg... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #75 Napisano 11 Lutego 2021 Mi to też pachnie Concordią... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach