zbyszek_z 139 #3276 Napisano 2 Lutego 2016 Świetnie wygląda ten TH, ale pasek bym założył inny - nie czarny.Pasek jest granatowy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek16 49 #3277 Napisano 3 Lutego 2016 Teraz tak moda w każdej firmie zegarkowej żeby coś nie centrowało To się nazywa obniżenie jakości, tzw. cięcia... Ale można klientom powiedzieć że to hand made i że ma unikalny zegarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mizu80 14 #3278 Napisano 3 Lutego 2016 Tylko że to na prawdę tak jest. W SGP mówią że mieści się w tolerancji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #3279 Napisano 3 Lutego 2016 Tylko że to na prawdę tak jest. W SGP mówią że mieści się w tolerancji.Niestety tylko ich. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4987 #3280 Napisano 3 Lutego 2016 Co się dzieje z tymi zegarkami, dużo ostatnio takich kwiatków wychodzi łącznie z Omegą i Rolex, ale że to nie moje koniki,to napiszę, że u Seiko w nurkach też nastąpiła tragedia i Seiko też raczej nic sobie z tego nie robi (o czym już rozmawiałem na PW z Jash)na kilku samplach przedprodukcyjnych udało się dojrzeć naklejkę CASED CHINA a że Seiko pcha się ze swoim X (od Prospex) na nowe rynki gdzie nie były wcześniej sprzedawane, zachodzi prawdopodobieństwo, że przenieśli a może i otworzyli sobie kolejną fabrykę w Chinach...a wiadomo - w Chinach nic nie jest proste - chociaż wcale mnie to nie śmieszy a wręcz taka krzywizna irytuje... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mizu80 14 #3281 Napisano 3 Lutego 2016 (edytowane) SeiyaJapan przy diverach Seiko zamieszcza taką uwagę: NOTE:The chapter ring and index & bezel index and face index not being aligned perfectly. Edytowane 3 Lutego 2016 przez Mizu80 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 36898 #3282 Napisano 3 Lutego 2016 (edytowane) Jak tak dalej pójdzie, to trzeba się będzie bardziej zwrócić w stronę małych producentów. Przykładowo Stowa, Nomos, Damasko, Dornbluth & Son. Jeszcze nie słyszałem o nich złych opinii. Tam gdzie jest masówka, tam różnie bywa z kontrolą jakości, niestety. SeiyaJapan przy diverach Seiko zamieszcza taką uwagę: NOTE:The chapter ring and index & bezel index and face index not being aligned perfectly. Też to widziałem. Z jednej strony zabezpieczają się przed ewentualną reklamacją, z drugiej strony odstraszają potencjalnych klientów przed zakupem. Edytowane 3 Lutego 2016 przez Mirosuaw 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4987 #3283 Napisano 3 Lutego 2016 (edytowane) to jest jego wymysł i kilku innych sprzedawców wyssany z palca bo nie jest autoryzowanym ... i pewnie ma problemy ze zwrotem, albo wymianą w fabryce,natomiast te niedoskonałości, które były kiedyś to był pikuś przy tym co jest teraz... Edytowane 3 Lutego 2016 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jebudu 2301 #3284 Napisano 3 Lutego 2016 Jak tak dalej pójdzie, to trzeba się będzie bardziej zwrócić w stronę małych producentów. Przykładowo Stowa, Nomos, Damasko, Dornbluth & Son. Jeszcze nie słyszałem o nich złych opinii. Tam gdzie jest masówka, tam różnie bywa z kontrolą jakości, niestety. Popieram w 100% 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 27350 #3285 Napisano 3 Lutego 2016 Co się dzieje z tymi zegarkami, dużo ostatnio takich kwiatków wychodzi łącznie z Omegą i Rolex, ale że to nie moje koniki,to napiszę, że u Seiko w nurkach też nastąpiła tragedia i Seiko też raczej nic sobie z tego nie robi (o czym już rozmawiałem na PW z Jash)na kilku samplach przedprodukcyjnych udało się dojrzeć naklejkę CASED CHINA a że Seiko pcha się ze swoim X (od Prospex) na nowe rynki gdzie nie były wcześniej sprzedawane, zachodzi prawdopodobieństwo, że przenieśli a może i otworzyli sobie kolejną fabrykę w Chinach...a wiadomo - w Chinach nic nie jest proste - chociaż wcale mnie to nie śmieszy a wręcz taka krzywizna irytuje...Seiko od wielu lat ma też fabryki kopert w Chinach i nie jest to żadna tajemnica. Swego czasu były sumo które też miały koperty robione w Chinach. 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4987 #3286 Napisano 3 Lutego 2016 a ja co do Nomosa i Stowy nie jestem już taki pewny ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 27350 #3287 Napisano 3 Lutego 2016 Czego nie jesteś pewny? 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4987 #3288 Napisano 3 Lutego 2016 (edytowane) Seiko od wielu lat ma też fabryki kopert w Chinach i nie jest to żadna tajemnica. Swego czasu były sumo które też miały koperty robione w Chinach.Chodziło o dekle w Sumo,wiem, że ma fabryki w Ch,wiemy również, że z powodów jakiś podatków i praw sprzedaje te same modle z napisem made in Japan i bez,czy to jest 51% części, nie udało znaleźć się jednoznacznych informacji,czym się różnią też ciężko wyczuć, często sztuka różni się od sztuki, poza tym też nie są idealne, ale jakieś różnice i niuanse na poszczególnych elementach są(mogą to być nawet różnice poszczególnej zmiany pracującej na obrabiarkach, czy dostaw półproduktów - częst ten sam błąd jest powtarzalny w egzemplarzach z podobnych miesięcy produkcji - jak kto dolał farby do matrycy czy tam maszyny z matrycą) gdybam sobie tylko, że może koperta w wersji JP jest rzeczywiście obrabiana w JP, a K w Korea, albo wszystkie robione są w Korea i tylko lepiej selekcjonowane dla wersji JPz reguły to były pierdoły - teraz widać to gołym okiem pozostają jeszcze serie (np Brightz, Ananta), które robione są w studiach (pododdziałach Seiko) przez mniejsze grupy zegarmistrzów, w mniejszych ilościach miesięcznych nie przekraczających 100szt na model i tam z jakością z reguły nie ma do czego się przyczepić. tylko, że te zegarki są już same z siebie w 80% przeznaczone na rynek rodzimy Czego nie jesteś pewny? braku problemów z centrowaniem, wydaje mi się, że były opisywane przesunięcia tarczy, wskazówek zwłaszcza jeśli chodzi o Stowę, ale nie upieram się i nawet szukać nie będę bo spływa to po mnie... Edytowane 3 Lutego 2016 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 27350 #3289 Napisano 3 Lutego 2016 Stowa może i tak, natomiast co do Nomosa to tam jest wszystko tip top, bardzo dbają o to. 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #3290 Napisano 3 Lutego 2016 Stowa też mocno poprawiła jakość.Miałem dwie nowe sztuki w zeszłym roku i kompletnie nie było się do czego przyczepić.Dodatkowo były świetnie wyregulowane. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 571 #3291 Napisano 3 Lutego 2016 To prawda. Flieger z COSC mieści się w 1-2 sek/dobę. 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mizu80 14 #3292 Napisano 4 Lutego 2016 Najgorsze jest to, że te wszystkie błędy nie są traktowane jako wady wykonania i przechodzą kontrolę jakości nie dlatego, że ktoś przegapił tylko dlatego że jest to dopuszczalne.I powtarza się to w wielu egzemplarzach.Popatrzcie na wystawy w sklepach - trudno znaleźć np. nową Omegę PO z równo wycentrowanym bezelem, praktycznie wszystkie krzywe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan M. Krawczyk 291 #3293 Napisano 14 Lutego 2016 Niedawna wycieczka w celu poszukiwania idealnego chronografu. Wiem, że różnią się stylem, ale mają trochę cech wspólnych. Który Waszym zdaniem jest lepszym wyborem? 0 Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #3294 Napisano 14 Lutego 2016 Z tych dwóch to Moonwatch oczywiście Gdybyś Zenitha mierzył tego, to warto się zastanowić. : 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukebor 8616 #3295 Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) Tommaso - tylko gdzie go przymierzyć szukam już dosyć długo i nic są tylko 42 mm Jan - bierz śmiało Moonwatcha, to naprawdę świetny zegar Edytowane 14 Lutego 2016 przez lukebor 0 I'm not myself, but not dead and not for sale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #3296 Napisano 14 Lutego 2016 Chyba się nie da u nas w kraju.Ja mierzyłem w Rzymie ze 3 lata temu.Potem prawie kupiłem od Karola, ale ktoś mnie uprzedził zanim dojrzałem do decyzji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan M. Krawczyk 291 #3297 Napisano 14 Lutego 2016 Na razie w planach mam coś innego, ale już myślę o kolejnych krokach. Moja córka ma 2 lata i pomyślałem, że kupię jakiś model z roku jej urodzenia i dostanie go w prezencie gdy będzie już gotowa. Na razie na pierwszym miejscu jest Moonwatch z hesalitem Ale chcę się upewnić, że to dobry pomysł 0 Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukebor 8616 #3298 Napisano 14 Lutego 2016 Chyba się nie da u nas w kraju.Ja mierzyłem w Rzymie ze 3 lata temu.Potem prawie kupiłem od Karola, ale ktoś mnie uprzedził zanim dojrzałem do decyzji. No właśnie - u nas to towar deficytowy 0 I'm not myself, but not dead and not for sale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel2499 148 #3299 Napisano 14 Lutego 2016 Potem prawie kupiłem od Karola, ale ktoś mnie uprzedził zanim dojrzałem do decyzji. Karol miał nie dawno super wersję na bransolecie, jeśli o nim mówisz Tomku, wpatrywałem się w jego zdjęcia godzinami i różne rzeczy przychodziły do głowy z chrono moim zdaniem to byłby najlepszy wybór 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #3300 Napisano 14 Lutego 2016 Ja pamiętam wersję na pasku, miał dodatkowo dorobiony świetnie pasujący szary pasek od Filipa.O tym na bransolecie to nawet nie wiedziałem. To był original 1969?. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach