Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Przymierzałem dzisiaj/ostatnio...

Rekomendowane odpowiedzi

Co Tudor ma ostatnio z tymi jubilee? Nowe Black Bay 36 etc. tez na jubilee sa. Mi to nie sklada sie ze stylem zegarka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest 5 links, są bardzo wrażliwi na tym punkcie 😂o jubilee nawet nie słyszeli. Mnie też to średnio pasuje ale sama bransoleta wygodna i nie jest taka biżuteryjna jak u starszego brata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wygody noszenia - pelna zgoda. Natomiast do charakteru tych zegarkow oyster pasowal mi lepiej.

Troche jakby probowali zastapic niedostepnosc modeli starszego brata pudrowaniem niektorych linii Tudora.

New Black Bay 31/36/39/41 update a downgrade? Tudor at Watches and Wonders  2023. Tudor Black Bay 36. - YouTube

Watches and Wonders 2023 – TUDOR presents an ocean of new Black Bays |  WatchGecko

Rolex Datejust 36 Blue Sticks Dial 2021 Jubilee Smooth Bezel Steel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zrobią black bay date (z cyklopem lub bez) to dopiero bedzie.  Nie miałem świadomości że oyster już w ogóle nie ma, jakoś bez sprawdzenia zakładałem że są obie opcje. Nie mniej odświeżona koperta i sekunda wyglądają dobrze. Linia z diamentowymi indeksami to jawny win win np dla Pań które nie zamierzają iść w R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego ostatnio mierzyłem 

20231103-131411.jpg 

20231103-155330.jpg 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Takiego ostatnio mierzyłem 

20231103-131411.jpg 

20231103-155330.jpg 

I jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdania są podzielone. :D

Mój 20 letni Junior jest zachwycony. 

Ikona zegarmistrzowska w innej odsłoni.

Mega wesoły zegarek. Chyba 90 godzin rezerwy chodu. Bardzo lekki. Jeżeli nie straci koperta koloru to będzie sztos. Dla mnie minus to cena. Nawet sama pani w salonie mówiła o wysokiej cenie. 

Reasumując. Fajny tylko drogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tydzień temu zrobiłem zdjęcie chińskim turystom - popatrzcie dokładnie na ich nadgarstki i zobaczycie że cała trójka nosi Moonswatche😃.

IMG_4913.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Dorian06 napisał(-a):

Fajny tylko drogi.

To jest akurat prawda uniwersalna o większości zegarków.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, paul221 napisał(-a):

Dość spora różnica😁

Teraz już wiem, że trzeba znależć dilera na Chrono, potem poszukać jego strony w sieci i tam kupować. Za taką różnicę, jak ktoś się obawia kupować w sieci bez pośrednictwa Chrono, to można spokojnie kupić bilet na tanią linię lotniczą (mam na myśli Europę), polecieć, kupić osobiście i jeszcze będzie różnica na plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.11.2023 o 12:10, beniowski napisał(-a):

5196G-001 w sklepie kosztuje 22 000 euro, na Chrono 25 157 euro. Natomiast 6119G-001 w sklepie kosztuje 26 000 euro, na Chrono 29 532. Niezła różnica

Chrono24 dodaje do kwoty transakcji prowizję w wysokości 6.5%, którą płaci sprzedawca, a w powyższych przypadkach różnica cen w sklepie i na portalu przekracza 13%. Zapewne sprzedawca dodaje jeszcze jakieś koszty (czy w ofercie nie ma przypadkiem "bezpłatnej wysyłki" z ubezpieczeniem?), albo może wynika to w części z praktyki "zaokrąglania" przeliczników walutowych przez Chrono24. Przypominam dla porządku, że Ch.24 jest firmą niemiecką.

Na przykład kiedy oferta na Ch.24 pokazuje zegarek polskiego sprzedawcy, z lokalizacją w Polsce, wystawiony z ceną powiedzmy 17 tys. zł, to jeśli kupujemy ten zegarek, portal pokaże nam kwotę do zapłacenia ok. 17 800,- zł ("na dziś", jak mówi Z. Zamachowski w filme K.Kieślowskiego pt. "Biały"). Nie z powodu prowizji, bo tę opłaca sprzedający w osobnym rozliczeniu z portalem, tylko dlatego że Ch.24 automatycznie przelicza cenę w złotych na euro, a następnie ponownie pokazuje potencjalnemu nabywcy cenę w złotych przeliczoną z euro, czyli odpowiednio wyższą. Taki kruczek.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, ireo napisał(-a):

Chrono24 dodaje do kwoty transakcji prowizję w wysokości 6.5%, którą płaci sprzedawca, a w powyższych przypadkach różnica cen w sklepie i na portalu przekracza 13%. Zapewne sprzedawca dodaje jeszcze jakieś koszty (czy w ofercie nie ma przypadkiem "bezpłatnej wysyłki" z ubezpieczeniem?), albo może wynika to w części z praktyki "zaokrąglania" przeliczników walutowych przez Chrono24. Przypominam dla porządku, że Ch.24 jest firmą niemiecką.

Na przykład kiedy oferta na Ch.24 pokazuje zegarek polskiego sprzedawcy, z lokalizacją w Polsce, wystawiony z ceną powiedzmy 17 tys. zł, to jeśli kupujemy ten zegarek, portal pokaże nam kwotę do zapłacenia ok. 17 800,- zł ("na dziś", jak mówi Z. Zamachowski w filme K.Kieślowskiego pt. "Biały"). Nie z powodu prowizji, bo tę opłaca sprzedający w osobnym rozliczeniu z portalem, tylko dlatego że Ch.24 automatycznie przelicza cenę w złotych na euro, a następnie ponownie pokazuje potencjalnemu nabywcy cenę w złotych przeliczoną z euro, czyli odpowiednio wyższą. Taki kruczek.

Pamiętam jak kupowałem mojego Day-Date na Chrono (od polskiego sprzedawcy). Cała konwersację prowadziliśmy przez ten portal. Dopiero jak już mi wysyłali zegarek i rozmawiałem z nimi przez telefon, wtedy mi powiedzieli: 'A dlaczego nas pan nie znalazł w sieci? Mamy swoją stronę'. Pytam: 'A co by to dało?'. A oni mi na to że spokojnie mógłbym lepszą zniżkę wynegocjować. Powiedzieli mi, że Chrono monitoruje konwersacje i jeśli wychwycą że sprzedawca (lub klient) chce się umawiać poza serwisem, to mogą mieć kłopoty. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet po zwykłym zapytaniu o cenę, portal po jakimś czasie pyta potencjalnego kupca, czy nabył dany zegarek. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Nawet po zwykłym zapytaniu o cenę, portal po jakimś czasie pyta potencjalnego kupca, czy nabył dany zegarek. 

Chyba rzeczywiście tak jest, mnie pytali po sfinalizowaniu transakcji, także jak kupowałem inny zegarek.

Teraz już wolałbym (kupując coś drogiego gdzieś gdzie mam dość blisko), polecieć na miejsce i samemu dokonać zakupu. Zegarek obejrzę na żywo, porozmawiam, mniej zapłacę; a do tego spędzę sobie dzień lub dwa w (potencjalnie) ciekawym miejscu. Naprawdę mnie zdziwiły różnice w cenie pomiędzy tymi w sklepie a na Chrono. I nadmienię że w moim przypadku nie było przeliczania z euro na inne waluty i w drugą stronę.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, sam to ostatnio przerabiałem kupujac zegarek, który znajomy odebrał mi będąc w Azji. Chrono uniemożliwia wklejenie maila

do konwersacji ale nie robi tego z numerem telefonu wiec porozmawiałem ze sprzedawca za pomocą whatsapp. 
Dostałem od ręki 10% mniej niż na chrono i kupiłem zegarek. Wczoraj dostałem maila z pytaniem od chrono czy doszło do sprzedaży czy jestem w trakcie negocjacji.

Edytowane przez lukaszkr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chrono udostępnia największą platformę, której utrzymanie kosztuje. To nie dziwne, że pobiera prowizję. 

"Ostatnio" Ronaldo został udziałowcem tego portalu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Dorian06 napisał(-a):

Chrono udostępnia największą platformę, której utrzymanie kosztuje. To nie dziwne, że pobiera prowizję. 

"Ostatnio" Ronaldo został udziałowcem tego portalu. 

Ależ niech sobie istnieją, sam przez nich kupowałem. Ja piszę tylko że w przypadku wydawania sporych pieniędzy warto poszukać zakupu poza tą platformą. No i w przypadku tych dwóch PP które przymierzałem w żaden sposób mi owe 6,5% prowizji platformy nie wychodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem bezpośrednio u sprzedawcy żeby uniknąć cła i podatku. Nawet nie myślałem o omijaniu opłat chrono. To dobra opcja szczególnie przy drogich zegarkach. A bez chrono pewnie nie trafiłbym na ten sklep. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, lukaszkr napisał(-a):

bez chrono pewnie nie trafiłbym na ten sklep

Zdaje się, że mimochodem stworzyliśmy nowy wątek pt. "Ch24 łączy ludzi". Pewnie należałoby założyć osobny temat.

To jest w ogóle bardzo dobry portal pod względem funkcjonalności i liczby ofert z całego świata. Zasadności opłat, takich jak prowizja, też nikt nie kwestionuje. Omawiamy po prostu różne własne doświadczenia związane z tą stroną i przykładowymi ofertami, z których skorzystaliśmy albo nie. Mnie się kilka razy zdarzyło coś kupić na Ch24 i jestem zadowolony, chociaż poza portalem pewnie uzyskałbym korzystniejszą cenę.

Zaletą Ch24 jest bezpieczeństwo zakupu, bardzo istotne w przypadku zegarków, zwłaszcza używanych. To jest jednak kwestia w dużej części psychologiczna, jak kontrola na lotnisku. Samo istnienie procedury kontroli powoduje zmniejszenie ryzyka, osobną kwestią jest skuteczność weryfikowana przez rzeczywiste incydenty. Na ile zakup zegarka jest rzeczywiście bezpieczny okazuje się dopiero wtedy, kiedy coś jest nie tak i trzeba rozwiązywać problem.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo zegarków kupiłem przez chrono, także tych droższych. Dwa razy miałem problem i dwa razy obsługa klienta załatwiła wszystko raz-dwa bez żadnych problemów. Jestem skłonny ponieść koszty gwarantujące spokój ducha o pomoc jak coś pójdzie nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi