Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

akism

Polityka cenowa omegi(czyt swatch-a)

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś ośmieliłem się zatelefonowac do salonu omegi w Krakowie i ...usiałem.Otóż ceny w tym roku podskoczyły drugi lub nawet trzeci raz ,konkretnie pytałem o aqua terrę ,którą ostatnio nabyłem i dowiedziałem się,że w wersji 41mm na bransolecie kosztuje 17600zł...,nie wspomnę o modelu z werkiem 8601,który ceni się 28000zł.Pytanie,czy te zegarki i brend zasługuje na aż tak wysoką cenę?Wiem ,że wielu wielbicieli omegi(za którego także się uważam),może mieć za złe,że zarzucam firmie próbę swego rodzaju przewartościowania swoich produktów,ale nie oszukujmy się ceny zegarków tej jakże lubianej firmy w ciagu 2 lat podskoczyły jakieś 35-40%.Rozumiem,że trzeba iść za ciosem i wykorzystywać wzrastającą popularnoć marki,ale dla nas ludzi,którzy chcą mieć w kolekcji kilka modeli firmy króliczek którego gonimy troszkę przyspieszył:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki Omega maja dobra relację cena /jakość, a wzrost cen podyktowany jest fatalna kondycją złotówki.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnoszę wrażenie,że chodzi tu także o podniesienie prestiżu firmy...Przykładem jest cena nowej PO z werkiem 8500 w cenie zbliżonej do submarinera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Zegarki Omega maja dobra relację cena /jakość, a wzrost cen podyktowany jest fatalna kondycją złotówki.

Czyżby? Jestem przekonany, że po obniżce kursu zł/chf cena nie zostanie obniżona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że kurs pary walutowej PLN/CHF ma tu znaczenie, ale nie aż tak duże jakie można w tej chwili zaobserwować.

Abstrahując od ceny nowej PO, większość modeli przypuszczalnie była już na salonie zanim Franek wspiął się na szczyty tablic kantorowych. A to oznacza, że mentalność cwaniaczków łapiących każdą okazję do zarobku nigdy nie zniknie z naszych pięknych ziem.

Nowa PO bardzo mi się widzi, ale cena, nawet za klasyka jakim niewątpliwie jest, podcina kolana.. Przynajmniej mi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie mozna wysokich cen sprowadzac do kursu CHF. W moim odczuciu, Omega przede wszystkim aspiruje do tego aby podniesc prestiz wlasnych czasomierzy. Jak na razie mozna je zaliczyc do "solidnej" sredniej polki, a zalezy im wskoczyc na gorna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smutne, bo wskakiwać na wyższą półke powinno się wszystkimi metodami ale nie ceną. Dla mnie to droga na skróty która sprawdzi się ale w odniesieniu do wąskiej mocno specyficznej grupy klientów.

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu takiego smutnego? Przecież nie próbują wskoczyć samą ceną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+1

Ponadto 3 lata temu CHF kosztował 2,3 PLN. Dziś 3,6 CHF.

To już uzasadnia taki wzrost cen.

Dodatkowo od 2008 roku sami Szwajcarzy we wiekszości marek podnieśli ceny, bo zdrożały wszystkie metale szlachetne , nawet stal.

Np. cena Omegi PO wyrażona w CHF wzrosła przez 3 lata ok 10 %.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bronię Omegi, ale logiczne są wyjaśnienia TIK TAKA. Ogólnie wszystko drożeję :(.

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym niskim kursem franka to trochę chwyt retoryczny, frank 2,30 , można spokojnie powiedzieć, że trzy lata temu frank kosztował i 3 zł i to będzie taka sama prawda, dziś kosztuje 3,50 zł.Kurs oczywiście ma wpływ na cenę ale w przeciągu ostatnich przynajmniej 3 lat to góra 20% może być, a czy Omega jakoś radykalnie obniżała u nas ceny w latach 2003-2008 gdy złoty systematycznie i mocno się umacniał bo zanim osiągnął frank te mityczne 2,10 to wcześniej był znacznie droższy. W tamtym okresie wielu importerów samochodów z wyższej półki mocno musiało schodzić z ceny i w 2008 roku kilkakrotnie obniżali cenniki złotowe i to dosyc mocno - a jak wtedy było z zegarkami (oczywiście tymi o pewnej wartości)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzrost ceny jest prawdopodobnie związany z pozycjonowaniem brandu, podwyżki są na całym świecie, ma to niewiele wspólnego z kursem złotego do franka. Bardziej chodzi o przesunięcie Omegi z zakresu zegarka dla średniej klasy w górę. Bogaci nie chcą nosić tego, co klasa średnia, a kupują rzeczy nie w oparciu o historię brandu czy inne duperele, ale w oparciu o cenę. Bardzo ważny jest potężny rynek chiński, gdzie cenowo króluje Rolex i on też jest uznawany za top. Chińczycy reprezentują bardzo materialistyczne podejście - jeśli coś jest najdroższe, to znaczy, że jest najlepsze. Omega na tym rynku jest aktualnie na średniej półce, na poziomie Citizena i Seiko. Gospodarka światowa wskazuje, że w Chinach nadal będzie przybywać ludzi bardzo bogatych, stąd sprzedaż zegarków będzie tam stale wzrastać. Dlatego ceny Omegi będą wzrastać na całym świecie, ale wygląda na to, że chodzi o rynek chiński, na którym od lat jest największy wolumen sprzedaży.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega na tym rynku jest aktualnie na średniej półce, na poziomie Citizena i Seiko.

Nie jestem ekspertem rynku chińskiego, ale szczerzę wątpie, aby Citizen i Seiko w Chinach kosztowały tyle co Omega. Nie mówię tu oczywiście o Grand Seiko.

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem ekspertem rynku chińskiego, ale szczerzę wątpie, aby Citizen i Seiko w Chinach kosztowały tyle co Omega. Nie mówię tu oczywiście o Grand Seiko.

Seiko nie ogranicza się tylko do Grand Seiko i tanich modeli międzynarodowych. Jest kilka półeczek pomiędzy. Patrząc na chińską stronę Seiko, modele "Japan Domestic" są tam obecne. Podobnie wygląda chińska strona Citizena - cała gama modeli "Japan Domestic": Attesy, Exceedy, Campanola, itd., które są pomiędzy tanią produkcją międzynarodową (choćby obecną w Polsce), a Chronomasterami (czyli fachowo linią The Citizen).

Odnośnie mojego postu wyżej, zainteresowanych zachęcam do lektury:

http://forums.watchuseek.com/f20/confirmed-price-increase-569814-5.html#post4202789

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko nie ogranicza się tylko do Grand Seiko i tanich modeli międzynarodowych. Jest kilka półeczek pomiędzy. Patrząc na chińską stronę Seiko, modele "Japan Domestic" są tam obecne. Podobnie wygląda chińska strona Citizena - cała gama modeli "Japan Domestic": Attesy, Exceedy, Campanola, itd., które są pomiędzy tanią produkcją międzynarodową (choćby obecną w Polsce), a Chronomasterami (czyli fachowo linią The Citizen).

Odnośnie mojego postu wyżej, zainteresowanych zachęcam do lektury:

http://forums.watchu...tml#post4202789

Mimo to żaden z wyżej wymienionych, nawet w Chinach nie będzie na równi w świadomości z Omegą. Mam na myśli szeroko pojęty PR, ambasadorów, wizerunek marki. Porównywać pewnie można, ale nigdy nie równać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abstrahując od ceny nowej PO, większość modeli przypuszczalnie była już na salonie zanim Franek wspiął się na szczyty tablic kantorowych. A to oznacza, że mentalność cwaniaczków łapiących każdą okazję do zarobku nigdy nie zniknie z naszych pięknych ziem.

Kiedy wchodzi nowy cennik po podwyżce, zwiększa się ceny wszystkich zegarków na półce (polityka producenta) i jest to całkowicie logiczne, muszą być aktualne ceny na wszystkie modele. Inna sprawa to rabat jaki może dać wtedy sprzedawca.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo to żaden z wyżej wymienionych, nawet w Chinach nie będzie na równi w świadomości z Omegą. Mam na myśli szeroko pojęty PR, ambasadorów, wizerunek marki.

Rzecz w tym, że na rynku chińskim nie ma tej świadomości, nie ma "kultury Swiss Made" jak w Polsce (gdzie statystyczny zjadacz chleba instynktownie wie, że jak zegarek, to szwajcarski). Obok Chin jest jedna z największych gospodarek na świecie - japońska, logiczne więc jest, że to japońskie jest substytutem dobrego (tak jak u nas przez wiele lat było myślenie, że niemieckie to dobre).

Owszem, trwa tam budowanie marki, ale to nie jest proces na miesiące, ale lata. Tymczasem gospodarczo Chiny się rozwijają bardzo szybko i rośnie rzesza bardzo bogatych ludzi, którzy chcą swój stan posiadania wyeksponować.

Przekładanie europejskiej kultury podejścia do przedmiotu w sposób jednak po trosze użytkowy (dla sporej części osób potrzebna jest ta legenda marki, ręczne składanie, ambasadorzy, itp.), nie odda specyfiki Chin, gdzie w przenośni nie odkleja się metki od zegarka. Świadomość ceny i proste myślenie - coś najdroższe jest najlepsze. Idealny rynek :(

Porównywać pewnie można, ale nigdy nie równać.

Tu się zgadzam, nie da rady porównać cech przedmiotu z legendą i ambasadorem innego :(

Niemniej chodzi o zakres cen, powiedzmy $1500-$3000. Z Omegą jest ta trudność, że zbyt tanie zegarki będą ściągać markę w dół, bo sprzedaje się w znacznym stopniu tą markę, a nie zegarek. Seiko nie zaszkodzi tani i drogi zegarek - bo tu się nie sprzedaje brandu, ale konkrety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh dopiero co byla dyskusja na ten temat przy okazji prezentacji nowej PO i porównywania jej do Rolexa a nawet stawiania na równi w sensie konkurencyjności. Mnie ciekawi inna sprawa - czy teraz ceny Rolexa okażą się stosunkowo akceptowalne dla ewentualnych przyszłych klientów, którzy będą porównywać choćby do cen Omegi, która co by nie mowić jest niżej od Rolexa. Oczywiscie nie mam za złe podnoszenia cen Omegi, mnie ciekawi natomiast czy znajdą nabywców w nowych cenach ... czy będzie to przysłowiowy strzał w kolano?

Rynek Chiński jest zapewne zdecydowanie najdynamiczniej rozwijającym się rynkiem ale ostatnie historie z US(dodrukowanie $ etc.) - czyli największym rynkiem zbytu chińskiej produkcji, nie spowolni rosnącego popytu na dobra luksusowe w Chinach tym bardziej , że jest ogromna konkurencja a sytuacja jest dosyć ciekawa.

Wzrost cen stali czy złota w przypadku zegarków jest sprawą pomijalną, ceny stali ostatnio trochę spadły gdyż wzrosła jej produkcja w Chinach oraz chyba minimalnie zmalało zapotrzebowanie.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie nie mam za złe podnoszenia cen Omegi, mnie ciekawi natomiast czy znajdą nabywców w nowych cenach ... czy będzie to przysłowiowy strzał w kolano?

Ciekawe. Owszem, na pewno wraz ze wzrostem cen Omega pozyska nowych klientów, na pewno też straci jakąś grupę, która nie zdecyduje się na nową, wyższą cenę. Pytanie za 100 punktów - co kupi ten stracony klient i przez jaki koncern będzie wyprodukowany ten zegarek? :(

Myślę, że ten ruch cenowy z Omegą jest bardzo przemyślany i TSG niczego nie ryzykuje - co najwyżej klient przesunie się na inny brand Swatch Group. Za to ze względu na specyfikę rynku chińskiego Omega może odebrać kawałek najsmaczniejszego ciastka Rolexowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otoz to , Omega wchodzi powoli na wyzsza polke czy sie to nam podoba czy nie . I oczywiscie nie tylko cena ma znaczenie , ograniczyli tez liczbe punktow sprzedazy na swiecie z 8tys do 3tys -jak mnie pamiec nie myli . Pare dni temu czytalem wywiad z CEO Omegi

No to moze jeszcze dla ciekawosci podam ze u nas cena sklepowa Omegi Hour Vision na bronsolecie jest dokladnie $8k a Rolexa GMT master II C $8140.00 .

Kiedys tez spotkalem sie z dosyc odwazna teza ze dzieki Hour Vision mamy Rolexa Datejust II , wczesniej Rolek nie mial odpowiednika wielkosciowego jak i cenowego Omegi a okazalo sie ze HV sprzedawala sie bardzo dobrze . W sumie ma to dla mnie sens . Jeszcze jedno z czym Omega zbliza sie do zwieksenia swojego "prestizu " to to ze odbiera prawa do sprzedawania jej zegarkow dealerom ktorzy daja zbyt duzy upust , a zeby niebylo ze wyssalem to sobie z palca to tak wlasnie sie stalo u mojego znajomego w Vancouver :(

Rolex do teraz nazuca odgornie jaki mozna dac max . upust na swoje zegarki , jakis czas temu wysylali swoich przedstawicieli do AD z "rozkazem " kupienia zegarka po jak najnizszej cenie i jezeli wytargowali wiekszy upust niz byl przewidziany w "ustawie " to takiego dealera czekala bardzo nieprzyjemna rozmowa i kara ktora mogla doprowadzic do odebrania praw AD . Niestety nie moge podac nazw zeby ta moja wypowiedz uwiarygodnic ale tak wlasnie bylo .

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa lata temu posiadałem omegę HV na bransolecie ,która w polskim salonie (na śląsku) zastała nabyta za 15000zł.Dzis ten sam zegarek kosztuje ok 30tys(28.600?),czy to przypadkiem nie przesada aż tak windować ceny produktu?Jeszcze jeden przykład ,zegarek z werkiem 8601 jest droższy od zegarka z werkiem 8500 o ok 12000zł,ponoć różnica polega na tym,że w 8601 jest aplikowany jakiś elemest ze złota(który nie waży grama :( )Tak poza tym jest to ten sam mechanizm(info zasięgnięte u pracownika Strojnego)..Jedyny pozytyw tych podwyżek to jest fakt,że omega wypuszcza coraz ciekawsze zegarki,a werk 8500,9300 i ich pochodne możemy spotkać w większości produktów firmy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką masz tą HV bo jestem przekonany, że coś Ci się pomyliło.

8601 to roczny kalendarz więc pracownik Strojnego chrzani bzdety.

Ps. HV na 8500 oglądałem ostatnio za około 22k :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzecz w tym, że na rynku chińskim nie ma tej świadomości, nie ma "kultury Swiss Made" jak w Polsce (gdzie statystyczny zjadacz chleba instynktownie wie, że jak zegarek, to szwajcarski). Obok Chin jest jedna z największych gospodarek na świecie - japońska, logiczne więc jest, że to japońskie jest substytutem dobrego (tak jak u nas przez wiele lat było myślenie, że niemieckie to dobre).

Otoz to. W Azji jest zupelnie inny swiatopoglad jezeli chodzi o dobra luksusowe i nie ma w tym nic dziwnego. Dla tamtejszej kultury Japonia jest wyznacznikiem jakosci i prestizu. Dlatego tez np konsole Sony czy Nintendo sprzedaja sie niewyobrazalnie lepiej niz Xbox. To samo na pewno przeklada sie na inne strefy przemyslu. Zmiana tego systemu wartosciowania jest dla zachodnich producentow wielkim wyzwaniem, ale tez ogromna szansa bo rynek azjatycki jest coraz bardziej bogaty i bardzo chlonny :(

Instagram - Lug2Lug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką masz tą HV bo jestem przekonany, że coś Ci się pomyliło.

8601 to roczny kalendarz więc pracownik Strojnego chrzani bzdety.

Ps. HV na 8500 oglądałem ostatnio za około 22k :(

Ok.może chodzi tu o nieco wzbogacony werk 8500,ale 22tys za HV to i tak prawie 50% drożej niż 2 lata temu...Fakt faktem,że zegarek jest piękny i cena być może jest ok jak na tej klasy wyrób.Rolex tak wykonany kosztowałby z 45tysi,ale rolek to już inna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam inaczej. Te 15k było po rabacie?. Jeżeli tak (a przypuszczam, że tak) to odejmij ten sam % rabatu, który dostałeś przy poprzedniej HV i już skok nie wydaje się tak wielki.

Ps. To nie to, że ja nie chciałbym żeby Omega została na poprzednim pułapie cenowym, ale to niestety nierealne. Wszystkie manufaktury podniosły ceny o przybliżony %, a że Omega postanowiła wstawić In-House, zastosować ceramiczny pierścień w PO, to też cena tego modelu podskoczyła wyżej.

To nie jest tak jak niektórzy to widzą (nie chodzi o Ciebie Akism), że Omega podniosła wszystkie ceny o 50%. Podnieśli je w modelach z In-House.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.