bart33 2 #1351 Napisano 10 Czerwca 2015 Witam,dziś pierwszy raz na nogach - wygodne, przewietrzanie dość skuteczne, chodzi się jak na sprężynach .Pzdr. Zapierają dech w piersiach.Musisz wybrać się w ich na targi do Florencji Pitti uomo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1352 Napisano 10 Czerwca 2015 @CookParę lat temu charakteryzowało ich doś konserwatywne wzornictwo, dobra jakość i niska cena. Mamy w domu kilka par sprzed pięciu i więcej lat w przyzwoitym stanie.Obecnie ceny poszły w górę, jakość - zależy od modelu, ale patrząc ogólnie na cały asortyment niestety spadła. Więcej uwagi przykładają do "designu", reklamy i ulokowania sklepu w prestiżowym miejscu. Zachowują się dokładnie tak, jak większość konkurencji na rynku.Mój stosunek do ich produktów zmienił się z bardzo pozytywnego do neutralnego.Dziękuje. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek K. 1379 #1353 Napisano 11 Czerwca 2015 Zapierają dech w piersiach.Musisz wybrać się w ich na targi do Florencji Pitti uomo. Witam,nie wiem co chciałeś przekazać ... prawdziwy zachwyt czy raczej drwina, ironia - tylko po co ?Pzdr. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4707 #1354 Napisano 11 Czerwca 2015 @CookParę lat temu charakteryzowało ich doś konserwatywne wzornictwo, dobra jakość i niska cena. Mamy w domu kilka par sprzed pięciu i więcej lat w przyzwoitym stanie.Obecnie ceny poszły w górę, jakość - zależy od modelu, ale patrząc ogólnie na cały asortyment niestety spadła. Więcej uwagi przykładają do "designu", reklamy i ulokowania sklepu w prestiżowym miejscu. Zachowują się dokładnie tak, jak większość konkurencji na rynku.Mój stosunek do ich produktów zmienił się z bardzo pozytywnego do neutralnego.Bardzo celnie. Nacisk na windowanie cen do poziomu mocno nieuzasadnionego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #1355 Napisano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Bardzo celnie. Nacisk na windowanie cen do poziomu mocno nieuzasadnionego. Poziom cen jest moim zdaniem uzasadniony, ponieważ marża w centrach handlowych i dużych galeriach musi być duża z uwagi na koszty własne galeryjnych sklepów. Średnia marża w tego typu sklepach zaczyna się od kwoty netto razy trzy plus WAT lub więcej. Więc jeżeli koszt produkcji w Polsce przeciętnej pary obuwia męskiego wynosi około od 70 zł do 110 zł netto, to taki buty w galerii muszą kosztować około 400 zł. Obuwie produkowane w Chinach ma znacznie większą marże w galeryjnych sklepach niż obuwie produkowane w Polsce, bo jest tańsze w zakupie. Dlatego w galeriach handluje się głównie produktami produkowanymi w Chinach i obecnie coraz częściej w Indiach. W miarę dobre buty wyprodukowane we Włoszech, Hiszpanii lub w Anglii kosztują w galeryjnych sklepach powyżej 1000 zł. Wszystkie tańsze, to niestety w większości chińska, indyjska lub wietnamska produkcja niezależnie od wszywki, lub stoki. Edit. Przy okazji dołączę kilka zdjęć z jednej z indyjskich fabryk produkującej buty i należącej do bardzo dużego indyjskiego koncernu obuwniczego. Dyrektor fabryki. A to sklepy w galeriach handlowych sprzedające ich buty z bardzo dobrą marżą i zyskiem. Brakuje mi tylko zdjęć zadowolonych polskich klientów. Kupujcie buty wyprodukowane w Polsce, stosunek jakości w stosunku do ceny jest nieporównywalny z tymi wyprodukowanymi w Chinach czy Indiach. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakub Mróz 16 #1356 Napisano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Witam,nie wiem co chciałeś przekazać ... prawdziwy zachwyt czy raczej drwina, ironia - tylko po co ?Pzdr.Zignoruj to, nie ma sensu dyskutować z pewnymi sytuacjami na tym forum Zgadzam się w całej rozciągłości z postem kolegi dziadek. Tylko zauważ, że musimy poczekać jeszcze z 5-10 lat za nim Polacy zrozumieją, że Zara etc, to tylko złote opakowanie dla śmierdzącego gówna. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Jakub Mróz 0 IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4707 #1357 Napisano 11 Czerwca 2015 Ale to poziom za który kupujemy buty znamienitszych marek. Wojas chce wskoczyć do wyższej ligi wyłącznie ceną. Mnie to nie przekonuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakub Mróz 16 #1358 Napisano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Niestety, póki co, zakłady Kielmana i Januszkiewicza z Chmielnej odwiedza tylko maleńki odsetek. Dziesiętne części promila. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Jakub Mróz 0 IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aty3 12 #1359 Napisano 11 Czerwca 2015 I raczej tak już zostanie... 0 Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakub Mróz 16 #1360 Napisano 11 Czerwca 2015 Kto wie. Jest co raz więcej start-up'ów z Polski, jest co raz więcej menadżerów średniego szczebla w wieku 25-30, a oni już bardziej świadomi co można zrobić kasą prócz zakupu samochodu czy zaciągnięcia kredytu 0 IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz17 6681 #1361 Napisano 11 Czerwca 2015 wybór :-( . Gdzie kupujecie swoje ? U mnie na wsi w niektórych sklepach oczy robili jak się o Onitsuki pytałem. Ja swoje też w outlecie kupiłem w Warszawie. 0 "Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1362 Napisano 11 Czerwca 2015 Byłem w tym sklepie (Kielmana) nie zgadniesz Jakub czemu.....:-) :-) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakub Mróz 16 #1363 Napisano 11 Czerwca 2015 Obstalowałeś buty na wesele? 0 IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4707 #1364 Napisano 12 Czerwca 2015 Chyba nie liczysz na to, że buty w cenie porządnych handmade-ów będą kupowane masowo?Przeciętnego człowieka nie stać na "seryjne" dobre buty. A pozostałym wystarczają te dobre seryjne. Buty na miarę to wszędzie jest i będzie promil. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dyziek 10 #1365 Napisano 12 Czerwca 2015 Możecie napisać czas oczekiwania oraz średnią cenę bucików u Kielmana? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel2499 147 #1366 Napisano 12 Czerwca 2015 Nie kupowałem ale z tego co się orientuję to średnia cena ok. 2tyś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4707 #1367 Napisano 12 Czerwca 2015 To chyba dolna cena za podstawowe cielaczki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakub Mróz 16 #1368 Napisano 12 Czerwca 2015 (edytowane) Jak na polski rynek, troszkę wysoko, ale obecnie nie schodzi poniżej ok. 3k. Porównując to z jakością obecnie szytych Church's i JM Weston z polskiego butiku Paradise Group w W-wie, to nie jest dużo, jednak póki co prym stosunku ceny do jakości, wiedzie Pan Tadeusz Januszkiewicz, choć tego akurat nie znam z autopsji, ale Filip(eye-lip) na swojej stronie ma wiele recenzji i pięknych fotek jego prac. Kielman ma więcej skór i krótsze terminy(z uwagi na sposób funkcjonowania zakładu), ale wygoda, podobno(bo nie porównywałem) lepsza w przypadku pierwszego. Ja wolę kupić ze dwie pary bespoke za 5k(Polska), 2 pary Church's Custom Grade(ostatnia ostoja dawnych Church's, tych z Bondów z Brosnanem, np. model Grafton) za 3k, 1 parę Edward Green za 2k, czyli wydać 10k w rok, ale później mieć te 5 par przez 10 lat, i mieć wygodne, doskonale uszyte, wysokiej klasy buty, niż wydać co roku 1k pln na to co oferują "galeryjne" sklepy z Wietnamskimi wyrobami. EDIT: Proszę o sklejenie postów. Edytowane 12 Czerwca 2015 przez tarant 0 IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1369 Napisano 12 Czerwca 2015 Obstalowałeś buty na wesele? Niestety nie:-) Ciągle wspominałeś o tej pracowni to z ciekawosci odwiedzilem, dla Ciebie to zrobilem:-) P.S Ślub będzie w innym stroju...:-) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aty3 12 #1370 Napisano 12 Czerwca 2015 Ja wolę kupić ze dwie pary bespoke za 5k(Polska), 2 pary Church's Custom Grade(ostatnia ostoja dawnych Church's, tych z Bondów z Brosnanem, np. model Grafton) za 3k, 1 parę Edward Green za 2k, czyli wydać 10k w rok, ale później mieć te 5 par przez 10 lat, i mieć wygodne, doskonale uszyte, wysokiej klasy buty, niż wydać co roku 1k pln na to co oferują "galeryjne" sklepy z Wietnamskimi wyrobami. EDIT: Proszę o sklejenie postów. wszystko ok, ale tacy jak Ty entuzjaści stylu, elegancji itp. to jest ten promil i tak raczej zostanie. 0 Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4707 #1371 Napisano 12 Czerwca 2015 Niestety nie:-)Ciągle wspominałeś o tej pracowni to z ciekawosci odwiedzilem, dla Ciebie to zrobilem:-) P.S Ślub będzie w innym stroju...:-)Za mundurem panny sznurem….. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikolaj78 747 #1372 Napisano 12 Czerwca 2015 Też tak sądzę, bo jednak cokolwiek (buty, garnitur, koszula) robione na zamówienie kojarzy się z luksusemi dla wielu tak jest w istocie. Ile osób, nawet z tego forum, wydających kupę kasy na zegarki jest w stanie psychicznie znieść wydatek 10k na kilka par butów . Wiele osób przekalkuluje to sobie na szybko i będzie wolało kupić np. Omegę SPMc którą będzie można później odsprzedać za podobną kwotę. 0 Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #1373 Napisano 12 Czerwca 2015 Dzisiaj nieformalne spotkanie zegaromaniaków na Chmielnej właśnie. Zwrócę uwagę na buty w jakich Koledzy przyjdą, zobaczymy czy znajdzie się choć jeden który będzie miał buty uszyte na Chmielnej. Żeby nie było wątpliwości, to ja przyjdę w butach uszytych w fabryce "Ryłko". 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakub Mróz 16 #1374 Napisano 12 Czerwca 2015 (edytowane) To fakt, odsetek jest mniejszy niż odsetek zegarkomaniaków. Zdarza się spotkać kogoś z Brajtkiem np. w Tesco na zakupach, ale raczej nie spotkałem w Poznaniu kogoś kto miałby wysokiej klasy buty. Z drugiej strony, czy ja patrzę na innych facetów? Raczej rozglądam się za fajnymi pupami Pań EDIT: W tej ostatniej materii polecam wypad z kumplami na weekend do Skorzęcina niedaleko Gniezna. Barmaneczki, sprzedawczynie ze stoisk, plażowiczki. Pięknie! Edytowane 12 Czerwca 2015 przez Jakub Mróz 0 IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1375 Napisano 12 Czerwca 2015 Ja będę w klapkach:-) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach