Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303”

Rozmiar zegarka „Dywizjon 303”  

199 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Fotka Urbanowicza z białym zegarkiem:

http://www.national-geographic.pl/foto/fotografia/dywizjon-303-8/

Gładych:

http://www.national-geographic.pl/foto/fotografia/dywizjon-303-9/

EDIT

Na forum był chyba kiedyś pokazywany taki zegarek. Biała Omega.

Może zróbmy tak.

Pojadę do muzeum A Fiedlera, może uda mi się porozmawiać z ludzmi,którzy byli zaangażowani w rekonstrukcję Hurricana, dotrzeć do większej ilości zdjęć lotników D303 i napiszę, jakie wnioski, ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta przewijająca się PAFowska Omega jest jak dla mnie najładniejszym zegarkiem w tym wątku. Nie miałbym nic a nic przeciwko mocnemu stylistycznemu do nich nawiązaniu :(.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abstrahując od tematu. Dostałem mail od G. Gerlach. Są chętni. Robimy projekt, ustalamy technikalia, oni wyceniają i jest git. Zaczynają od 15 sztuk. Możemy więc zrobić te 24 w numeracji samolotu i np.: drugą wersję znów w takiej samej numeracji.

Proponuję więc jedną serię na Sea Gullu, drugą na Ecie. Albo jedną zwykłą, drugą chrono. Jak chcecie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chetnie wejde w biala tarcze z duza sekunda. Czarna tez moze byc ale tak jak Mw75 wspomniał- w klimacie tej Omegi

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abstrahując od tematu. Dostałem mail od G. Gerlach. Są chętni. Robimy projekt, ustalamy technikalia, oni wyceniają i jest git. Zaczynają od 15 sztuk. Możemy więc zrobić te 24 w numeracji samolotu i np.: drugą wersję znów w takiej samej numeracji.

Proponuję więc jedną serię na Sea Gullu, drugą na Ecie. Albo jedną zwykłą, drugą chrono. Jak chcecie :(

masz wiadomość :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To z wiadomością od G. Gerlach wycofuję. Skontaktowałem się z prezesem i okazuje się, że ktoś się pod nich podszywał. Oni chętnie też się podejmą, ale póki co informacja o ilości trafia do kosza. A ja pewnie jako świadek będę musiał do Szczecina jeździć... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zróbmy tak.

Pojadę do muzeum A Fiedlera, może uda mi się porozmawiać z ludzmi,którzy byli zaangażowani w rekonstrukcję Hurricana, dotrzeć do większej ilości zdjęć lotników D303 i napiszę, jakie wnioski, ok?

Z tego co udało mi się wyczytać na stronach muzeum A.Fiedlera replikę robił p. Jacek Bromski.

Natomiast p. Piotr Czaja jest chodzącą encyklopedią D303.

Jeśliby czas mi pozwolił chętnie wybrałbym się z Tobą do muzeum w Puszczykowie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... A ja pewnie jako świadek będę musiał do Szczecina jeździć... :/

W celu?

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo najbezpieczniej się kontaktować poprzez adresy podane na stronie Fundacji G.Gerlach - gerlach.org.pl

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

zostałem poproszony o przedstawienie tutaj oficjalnego stanowiska G.Gerlach Fundacja Rozwoju Polskiej Myśli Technicznej i Mechaniki Precyzyjnej:

W trwającym na podforum KZMiZ wątku o zegarku upamiętniającym dywizjon 303. padły sugestie, by jego wykonawca był G. Gerlach.

Jeden z prowadzących wątek podjął próbę skontaktowania się z nami, w tym wyslał wiadomość na Facebooku, w której poprosił o kontakt na podane maile.

Skontaktowano się z nim z konta :

[email protected]

informując :

Witam,

Musimy przyznać, że Państwa propozycja brzmi niezwykle interesująco. Jesteśmy pozytywnie nastawieni do pomysłów odnoszenia się do ważnych, historycznych wydarzeń. Dlatego prosimy o więcej szczegółów z Państwa pomysłów. Jeśli chodzi o dowolność, nie chcemy wprowadzać szczególnych ograniczeń. Skoro wpadli Państwo na tak ciekawie zapowiadający się pomysł, to nie mamy zamiaru podcinać mu skrzydeł. Proszę o wysłanie zamówienia ze wszystkimi szczegółami, a my postaramy się wszystko fachowo wycenić oraz określić dokładnie co i jak jesteśmy w stanie zrobić.

Co do ilości egzemplarzy - możemy wyprodukować dany model, gdy będzie co najmniej 15 zamówień. Tak więc w tej kwestii, również nie widzimy żadnego problemu.

G. Gerlach Fundacja Rozwoju Polskiej Myśli Technicznej i Mechaniki Precyzyjnej.

Podane konto NIE JEST, i nigdy nie było kontem Fundacji. Fundacja posiada swoje własne serwery i domeny, na których ma założone adresy mailowe służące korespondencji.

Cała sprawa jest zatem próba podszywania się, w domyśle albo w celu wyłudzenia, albo oczernienia - i zostanie jutro zgłoszona na policję. Dzisiaj podjąłem już działania by otrzymać od Google dane dotyczące zarejestrowanego konta.

dziekuję za uwagę.

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety idiotów w naszym kraju nie brakuje :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta przewijająca się PAFowska Omega jest jak dla mnie najładniejszym zegarkiem w tym wątku. Nie miałbym nic a nic przeciwko mocnemu stylistycznemu do nich nawiązaniu :(.

Popieram!

Czcionka projektów już w jakimś sensie nawiązuje do tej omegi ale może by tak więcej jeszcze zaczerpnąć (choćby skalę minutową)?

Ankieta pokazuje dominację ciemnej tarczy ale może jednak jasna zyska uznanie po zaprezentowaniu jakiegoś wstępnego projektu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn ze konto na fejsie nie jest Fundacji Gerlach ?

Chodzi o to konto.

http://www.facebook.com//pages/G-Gerlach/166503366747205

Jesli to powyższe jest OK, to o jakim fałszywym koncie mówimy ?

To konto jest na sto procent prawdziwym kontem fundacji G.Gerlach.

Zagrywka z falszywym mailem jest z czyjejs strony zagrywka ponizej pasa.Zawisc ludzka nie zna granic.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomtom - chodzi o konto mailowe, a nie konto na FB

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega PAF (Polish Air Force) moglaby posluzyc jako wzorzec:

DSCF1382.jpg

DSCF1392.jpg

DSCF1367.jpg

DSCF1394.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+1, będzie elegancko z klasą i historią, bez zabaw w przerabianie tego na b-uhra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega PAF (Polish Air Force) moglaby posluzyc jako wzorzec:

DSCF1382.jpg

DSCF1392.jpg

DSCF1367.jpg

Piękna, muszę przyznać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może do Kemmnera zastukać? Jego limitowana seria Udetów jakością wykonania urywa d*pę a cena przy tym śmieszna. Skoro chcecie pchać do środka sajgonkę jakąś to już niemiecki producent też nie powinien budzić kontrowersji :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jako japonofil bym was pogodził. Ruskie nie pasują, chińskie nie pasują, to Miyote tam wtryńcie, najlepiej z serii 9xxx. I budżetowo bedzie, i jakościowo :(

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam na projekty inspirowane ww. Omegą. Jest przepiękna !.

Po zapoznaniu się z projektami na ciemnych tarczach utwierdziłem się w przekonaiu, że chrono to błąd :D Tylko centralna sekunda, jak najwięcej z epoki, zero udziwnień i innych wodotrysków typu wspomniana rezerwa chodu :( , itp., a powstanie niepowtarzalny zegar z klasą i duszą.

Logo KMiZ moim zdaniem tu nie pasuje- nie jest to zegarek klubowy, powstał w innym celu jak rozumiem Autora wątku.

MacAron- nie czy numer limitacji będzie na deklu ?

" w poszukiwaniu straconego czasu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się, że pomimo głosów w ankiecie i popularności czarnych lotników coraz więcej osób skłania się ku zegarkowi z jasną/białą w tarczą.

W taki zegarek, z centralną sekundą i podobną skalą minutową wchodzę w ciemno.

Limitację będę chciał po J. Zumbachu bo facet miał cojones (pilot, przemytnik, najemnik, historia tego jak trafił do niewoli jest warta filmu).

Jakie mechanizmy pasowałyby do tego typu zegarka rozmiarem i centralną sekundą?

PS

Jeżeli chętnych będzie więcej to w 1940 roku walczył jeszcze jeden polski dywizjon myśliwski - 302. Oznaczenie WX. Wszedł do walki wcześniej ale takich sukcesów oraz takiej sławy nie osiągnął.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.