Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

Nie, nie rozumiemy się. System odstawiania ziaren nic tu nie zmienia. Także nieważne - ode chciało mi się tłumaczyć 🙂 Moją radę wyraziłem, kto chce będzie stosował kto nie chce to nie 🙂

Mariusz, naprawdę uważasz, że producent ekspresu nie ma pojęcia o tym, jaki młynek do niego wsadził i jak użytkownik ma z nim postępować, żeby go nie zepsuć? Na pewno reklamacja w takim przypadku nie będzie uznana. 

5 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

nawet bardziej mi chodzi o dobór rodzaju ziarna kawy , w zależności od wybranej kawy , jasna kawa do mlecznych,  ciemna do mniej mlecznych kaw , no i opcja extra shot do mlecznych , której mi brakuje w moim  E8

Klasycznie, to odwrotnie, ale ja też lubię, żona, jasne ziarna ze spienionym mlekiem

7 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

no i opcja extra shot do mlecznych

To jest taki bajer, za który niepotrzebnie dopłacasz => wystarczy przed lub na końcu ekstrakcji dodać shota z espresso. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, GostRado napisał(-a):

Mariusz, naprawdę uważasz, że producent ekspresu nie ma pojęcia o tym, jaki młynek do niego wsadził i jak użytkownik ma z nim postępować, żeby go nie zepsuć?

A co wcześniej napisałem? 🙂 Także powtórzę - tak, w instrukcji często piszą pierdoły często niezgodne z rzeczywistością. I to też nie jest tak że od razu go zepsujesz, ale dzięki temu wydłużysz jego żywotność. Tyle i aż tyle. Czy uznają gwarancję - to zależy 🙂 Producentom akurat najmniej zależy na tym aby Twój sprzęt działał nieskończenie długo - im szybciej go zużyjesz tym szybciej wyłożysz kolejną kasę 🙂

Także jeszcze raz, bo ogólnie mam wrażenie że Ty nie do końca kumasz o czym ja piszę. Bo Ty mi odpowiadasz o ekstrakcji, a ja o nowym ekspresie i docieraniu żaren młynka. Nowy ekspres powinien pochodzić trochę na ustawieniu fabrycznym młynka a dopiero potem należy robić jego regulację i dopasowanie pod siebie. Z czego regulację robić na pracującym młynku - wtedy masz najmniejsze i najbardziej równomiernie rozłożone siły działające na żarna młynka. Nieważne czy masz odstawianie ziaren kawy czy nie, bo to kompletnie nic do tego nie ma. Postępując w taki sposób zapewniasz najdłuższą żywotność młynkowi. Czy musisz tak robić - nie. Nikt Cię nie zmusi do tego. Możesz od razu po wyjęciu ekspresu z pudełka ustawić mu najdrobniejsze mielenie i przestawiać grubość mielenia "na sucho" nawet ze skrajnych pozycji w skrajne. Twój ekspres, Twoja sprawa 🙂 Tylko jak doradzasz coś takiego komuś innemu, to ruszyło mnie, żeby poinformować tą osobę że tak nie powinna robić.

Akurat ktoś piszący instrukcję do Melitty zrobił to zgodnie ze sztują, czyli tak jak powinno się obsługiwac młynek:

image.png.84ba6079097f8947fe7b63e58abd0163.png

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Klasycznie, to odwrotnie, ale ja też lubię, żona, jasne ziarna ze spienionym mlekiem

To jest taki bajer, za który niepotrzebnie dopłacasz => wystarczy przed lub na końcu ekstrakcji dodać shota z espresso. 

jasna kawa do espresso i mało mlecznych kaw będzie zbyt owocowa jak dla mnie , natomiast do mlecznych kaw będzie idealna 

extra shot jest potrzebny , bo w przypadku Jury,  dysza od espresso jest gdzie indziej,  i do takiego dodatkowego espresso , trzeba przestawić filiżankę z cappuccino w innym miejscu 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, mariusz9a napisał(-a):

Tylko jak doradzasz coś takiego komuś innemu, to ruszyło mnie, żeby poinformować tą osobę że tak nie powinna robić.

Tak, jak wcześniej napisałem, młynek w tym ekspresie na najdrobniejszym mieleniu nie zapycha ekstrakcji, a na średnim leci jak z wiadra i kawa do niczego się nie nadaje. Tych kilkunastu znajomych, którym poleciłem ten konkretny ekspres, nie narzeka, nawet z dużym przerobem w firmach. Także, albo dobra kawa, albo kwas i siki Weroniki. Jeszcze raz powtarzam, to co napisałem odnosi się do tego modelu, który wielokrotnie ustawiałem.  Inaczej się ma do Jury, Siemensa, De'Longhi, Nivona i WMF espresso najlepsze na najdrobniejszym mieleniu, zaś tani Krups czy Philips analogicznie jak rzeczona Melitta, tyle że jeszcze gorzej. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

trzeba przestawić filiżankę z cappuccino w innym miejscu 😉

Wygodnicki 😀

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Tak, jak wcześniej napisałem, młynek w tym ekspresie na najdrobniejszym mieleniu nie zapycha ekstrakcji, a na średnim leci jak z wiadra i kawa do niczego się nie nadaje. Tych kilkunastu znajomych, którym poleciłem ten konkretny ekspres, nie narzeka, nawet z dużym przerobem w firmach. Także, albo dobra kawa, albo kwas i siki Weroniki. Jeszcze raz powtarzam, to co napisałem odnosi się do tego modelu, który wielokrotnie ustawiałem.  Inaczej się ma do Jury, Siemensa, De'Longhi, Nivona i WMF espresso najlepsze na najdrobniejszym mieleniu, zaś tani Krups czy Philips analogicznie jak rzeczona Melitta, tyle że jeszcze gorzej. 

Ty tak teraz poważnie mi odpisujesz, czy żartujesz sobie ze mnie? Bo nie rozumiem co ma piernik do wiatraka, a zakładam że rozmawiam z kimś rozumnym a nie AI. Nawet zwróciłem Ci uwagę ze nie czytasz co piszę - ja o uruchomieniu nowego ekspresu a Ty o ekstrakcji. Jaja sobie robisz czy o co Ci chodzi? Rozumiesz o czym była/jest rozmowa ze mną czy tak nie za bardzo? Co Twoja wypowiedź ma wspólnego do wątku poruszanego przeze mnie? 

Przeczytaj może jeszcze raz naszą rozmowę, ok? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmowa zaczęła się od tego, że nie wiedziałeś, że nie we wszystkch automatach zmianę stopnia mielenia wykonuje się podczas pracy młynka i kwestionowałeś taką zasadę wg instrukcji producenta Jury, że to brednie, ale potem przytaczasz instrukcje innego producenta i jest oki. A ja Ci odpowiedziałem, że każdy ten ekspres mialem w łapach i go osobiście ustawiałem. Czy Ty też, czy tylko posiłkujesz AI? Pytanie retoryczne. Więcej nie ma sensu drążyć tematu. Każdy postępuje w danym temacie wg własnej wiedzy i doświadczenia. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, rozmowa zaczęła się od tego, że kazałeś jednemu z kolegów w nowo kupionym ekspresie ustawić mielenie na minimum, a robić tego się nie powinno - dopiero po dotarciu żaren młynka można go ustawiać pod swoje preferencje. 

A do zacytowanej instrukcji dodałem od siebie, że Melitta opiasala to zgodnie z technologiczną sztuką, więc u nich jest dobrze. Jesli Jura każe robić inaczej to szkodzi żywotności młynka. Podałem Ci też kilka przykladów jak producenci wypisuja różne głupoty w instrukcjach - widać w Jurze też ktoś odleciał, a może nie i to celowy zabieg, domyśl się co majacy na celu. Wytłumaczyłem/uzasadniłem Ci też dlaczego zmianę należy wykonywać podczas pracy młynka. Dodałem, że nikt Cię do tego nie zmusza i będziesz robił jak chcesz, ale nie wymuszaj tego innym użytkownikom.

Masz rację, dyskusja z Tobą nie ma sensu 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

Nie, rozmowa zaczęła się od tego, że kazałeś jednemu z kolegów w nowo kupionym ekspresie ustawić mielenie na minimum, a robić tego się nie powinno - dopiero po dotarciu żaren młynka można go ustawiać pod swoje preferencje. 

A ja Ci tłumaczyłem, jak krowie na rowie, co się dzieje z ustawieniami młynka w tym konkretnym ekspresie. Szkopuł w tym, że nie masz zielonego pojęcia, co to jest podekstrakcja, ekstrakcja zbalansowana, nadekstrakcja, wtedy na pewno byś załapał.

Masz rację, dyskusja z Tobą nie ma sensu 🙂

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kawy się napijcie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, satanic napisał(-a):

Kawy się napijcie. 

Chyba wypili nadmiar 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kawy się napijcie. 

Może się napili aż za dużo.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, satanic napisał(-a):

Kawy się napijcie. 

Nie, tu tylko sitka Cruve może coś pomogą, aby Mariusz zrozumiał. Jak zobaczy na własne oczy, to dostanie olśnienia.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44179937_1042707975912271_117955740571795456_n.jpg

21 minut temu, Burns napisał(-a):

Chyba wypili nadmiar 🤣

20 minut temu, machlo napisał(-a):

Może się napili aż za dużo. emoji6.png

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Macie racje:-) On nie rozumie tekstu pisanego. No cóż - ja o docieraniu żaren młynka w nowym ekspresie, a ten o ekstrakcji - bez sensu. Już latwiej się kopie z koniem bo jest bardziej kumaty 🙂 Także ja wysiadam 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

ten o ekstrakcji - bez sensu

Bo jesteś kompletnym ignorantem w tej dziedzinie. Melitta nawet na najdrobniejszym ustawieniu wykazuje się podekstrakcją, a np De'Longhi czy Jura 16g na dwójce => nadekstrakcją. Ciekawe, dlaczego. Jak wyżej napisałam sitka Cruve Cię oświecą, ale wnioskując po Twoich wypowiedziach, wątpię. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasja ciśnie młynkiem, miesza, eksperymentuje i marzy o idealnej filiżance, a teoria stoi obok jak strażnik ekspresu, pilnuje ciśnienia, temperatury i że nikt nie zrobi z maszyny parowej bomby. Spotykają się i powstaje chaos... albo kawa, która przypomina, że życie rządzi się własnymi zasadami.

Tyle ode mnie. 🙂

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Pasja ciśnie młynkiem, miesza, eksperymentuje i marzy o idealnej filiżance, a teoria stoi obok jak strażnik ekspresu, pilnuje ciśnienia, temperatury i że nikt nie zrobi z maszyny parowej bomby. Spotykają się i powstaje chaos... albo kawa, która przypomina, że życie rządzi się własnymi zasadami.

Tyle ode mnie. 🙂

👌 ładnie napisane 👍 Jeśli wszystko zrozumiesz i zepniesz, już nigdy nie będzie ci groził chaos, tylko wyśmienite espresso!

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, GostRado napisał(-a):

o jesteś kompletnym ignorantem w tej dziedzinie. Melitta nawet na najdrobniejszym ustawieniu wykazuje się podekstrakcją,

A co to ma do rzeczy? Czy ja gdzieś zaprzeczam że tak nie jest? Tylko co to ma do uruchamiania nowego ekspresu i tego że nie można przez ok 100 mieleń przestawiać fabrycznego ustawienia młynka? Czego Ty czlowieku nie rozumiesz? A Ty każesz koledze w nowym ekspresie od razu przestawić młynek na najdrobniejsze mielenie. Jak dotrą się żarna młynka to niech ustawia jak chce 🙂 Tylko niech przestawia podczas mielenia.

Weź juz skończ bo żenujace to jest🙄

Mam prośbę, mógłbyś opisać własnymi słowami co jest napisane we fragmencie instrukcji obslugi melitty, który wkleilem kilka postów wyzej? Chce zobaczyc czy rozumiesz tekst pisany, bo serio, po wymianie zdań z Tobą, mam co do tego poważne wątpliwości 😞

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Cienias ten kto nigdy młynka nie przestawił, kiedy chciał 🤣

f*ck the instructions

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jezeli młynek jest ceramiczny i ma żywotność 10 lat, ale w opcji startowej (powiedzmy 4 z 10) dociera sie przez 100 kaw (zmieleń) to pytanie brzmi.

Dla tej samej ustawionej grubości mieletnia co ile kaw zmienia się rozmiar zmielonej cząstki kawy?

Bo wychodzi na to, że przez "x" kaw dla tej samej pozycji mielenia robi kawę w podekstrakcji, nastepnie po "xx" kaw dla tej samej pozycji mielenia przechodzi w ekstrakcję zbalansowaną, żeby po "xxx" mielenia przeszedł dla tej samej pozycji mielenia w nadekstrakcję.

Czyli jak na młynku mamy start od 4 w skokach co 0,5 to trzeba sukcesywnie co "x*x" mieleń obniżać grubość mielenia na nastawie młynka.

Wszyscy na sali zrozumieli ?

Upraszczając jak w nastawie młynka dojdziemy do pozycji 0, ekspres należy wy***ać.

KPW ?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Burns napisał(-a):

Dla tej samej ustawionej grubości mieletnia co ile kaw zmienia się rozmiar zmielonej cząstki kawy?

Ja bym to pytanie trochę inaczej zadał: co ile kaw zacznie być zauważalna różnica dla wytrawnego kawosza i czy da radę ją w ogóle wyczuć 🙂 Bo na poziomie molekularnym to co mielenie będzie różnica. Już załóżmy dla uproszczenia że ziarna kawy są cały czas identyczne 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale odlot. 😀 Musiałem sprawdzić na czym polega ekstrakcja kawy, bo nie rozumiałem o czym piszecie. Ja to kawy przeważnie nie piję, a jak już piję to robię tak: idę do spożywczaka, kupuję produkt "kawopodobny" (według punktu odniesienia, jakim jest ten wątek), wsypuję to do kubka, zalewam gorącą wodą, dosypuję ze dwie łyżeczki cukru, mieszam i już. 😀 Już stąd uciekam, bo nic nie wiem o parzeniu kawy i mogę wyjść tu tylko na profana lub debila albo jedno i drugie jednocześnie. 😉 To zupełnie obcy mi temat i jestem zaskoczony, że parzenie kawy może wzbudzać aż tyle emocji. Ech te pasje. 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Piję mocno paloną kawę (aż tłusta) i tu pytanie o stopień mielenia oraz temperaturę. Gdzieś wyczytałem, że przy mocno palonych kawach nie jest wskazane ustawianie najbardziej drobnego mielenia a także obniżenie temp. zaparzania. Chętnie się czegoś więcej dowiem w tej kwesji. Ekspress - Jurek E8

Kawa:

image.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi