Burns 5156 #1551 Napisano 22 Grudnia 2025 Jak pisałem, ja jak kawa to tylko czarna, ale mam pytanie. Jak już zrobicie kawę z sexpresu to mleko czym grzejecie? Bo żona woli sobie podgrzać w metalowym garneczku osobno niż to spieniane, podgrzewane przepływowo przez ekspres. U jak się bawię tym Siemensem to on zarówno spienienione jak i to do kawy białej nie podaję jakoś super gorące. Więc kawy z mlekiem wychodzą o mniejszej temperaturze niż czarne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 43609 #1552 Napisano 22 Grudnia 2025 19 minut temu, Burns napisał(-a): Jak pisałem, ja jak kawa to tylko czarna, ale mam pytanie. Jak już zrobicie kawę z sexpresu to mleko czym grzejecie? Z sexpresu to i ja bym się chętnie napił 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 13206 #1553 Napisano 22 Grudnia 2025 (edytowane) Znalazłem rozwiązanie z moim wodnym problem: filtracja z nowego źródła Żywieckiego Kryształu dzbankiem najbardziej zmiękczającym filtrem Dafi. Co ciekawe espresso lepiej smakuje. Pewnie to zasługa "bogatszej" wody od mojej poprzedniej wersji ŻK 5 litrów + 1 gram MgSO⁴ x 7H²O plus filtracja tej wody z butelki. Uwaga! Jeżeli ktoś by chciał zastosować mój sposób, żeby nie odkamieniać ekspresu, to ja rękojmi nie daję. Niech każdy podejmie suwerenną decyzję. U mnie w Elektrze (mogę zajrzeć do bojlera) nalotu na grzałce nie ma, ani mętnej wody, ale z tymi filtrami różnie bywa. Jednocześnie ja będę wymieniał asekuracyjnie filtr co miesiąc, który w dodatku mało wody przefiltruje. Edytowane 22 Grudnia 2025 przez GostRado 1 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Topaz 3330 #1554 Napisano 26 Grudnia 2025 Taka kawa z Rwandy zawędrowała pod choinkę. Bardzo dobra, nasycona smakiem, kwaskowata, aromatyczna w espresso. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 334 #1555 Napisano 29 Grudnia 2025 W dniu 12.12.2025 o 16:14, rafiros napisał(-a): Twój ekspres ma grupę 58 mm - polecam taki tamper , który sam posiadam https://www.przyjacielekawy.pl/p/tamper-ze-stali-nierdzewnej-z-czerwonym-drewnianym-uchwytem-lelit/ A Sitka jakie masz w zestawie ? Na Aliekpsress kupisz tamper 58 mm lub 58,35 mm (zależnie od sitka - standardowe, czy np. IMS bądź VST) , a równiez tamper dynamometryczny, za ułamek tej kwoty. Także inny szpej baristy domowego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 334 #1556 Napisano 29 Grudnia 2025 W dniu 22.12.2025 o 18:49, GostRado napisał(-a): Znalazłem rozwiązanie z moim wodnym problem: filtracja z nowego źródła Żywieckiego Kryształu dzbankiem najbardziej zmiękczającym filtrem Dafi. Co ciekawe espresso lepiej smakuje. Pewnie to zasługa "bogatszej" wody od mojej poprzedniej wersji ŻK 5 litrów + 1 gram MgSO⁴ x 7H²O plus filtracja tej wody z butelki. Uwaga! Jeżeli ktoś by chciał zastosować mój sposób, żeby nie odkamieniać ekspresu, to ja rękojmi nie daję. Niech każdy podejmie suwerenną decyzję. U mnie w Elektrze (mogę zajrzeć do bojlera) nalotu na grzałce nie ma, ani mętnej wody, ale z tymi filtrami różnie bywa. Jednocześnie ja będę wymieniał asekuracyjnie filtr co miesiąc, który w dodatku mało wody przefiltruje. Odkamieniać ekspres to lepiej z umiarem, o ile konsekwentnie używa się ŻK. Ale czasem no trzeba, jakby z technicznego obowiązku. Po ostatnim odamienieniu 10 dni temu espresso wychodzi mi słabe (w młynku jakaś Brazylia), a i dzwignia zaczęła chodzić ciężko, ogólnie grupa E-61 do rozkręcenia, przesmarowania Molykote i skręcenia. Aha, ja zmiękczam wodę standardowym filtrem "piaskowym" w zbiorniku. Nie umiem powiedzieć, czy to coś wnosi pozytywnego. ŻK chyba nie jest gorszy niż świetna woda, którą Włosi mają w kranie. A istnieje uporczywa pogłoska, że oni robia ekspresy pod tę właśnie swoja wodę i gdzie indziej, gdzie woda jest twarda, bywają kłopoty. Na szczeście my mamy swój narodowy Żywiecki Krzyształ (niegazowany). 🙂 W dniu 26.12.2025 o 13:03, Topaz napisał(-a): Taka kawa z Rwandy zawędrowała pod choinkę. Bardzo dobra, nasycona smakiem, kwaskowata, aromatyczna w espresso. Na zdjciu raczej americano, ale smacznie wygląda. Kawa z Rwandy, jak z całej wschodniej Afryki, jest bardzo ok. Też pijałem i mam dobre wspomnienia. W dniu 19.12.2025 o 19:32, GostRado napisał(-a): Zawsze asekuracyjnie zamawiamy espresso, americano czy mleczne na podwójnym espresso. Jest szansa, że się im uda 😃 Otoż to, złota rada, zawsze trzeba tak mówić: espresso doppio - i zwykle rozumieją. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 13206 #1557 Napisano 30 Grudnia 2025 (edytowane) 8 godzin temu, Euryk napisał(-a): dzwignia zaczęła chodzić ciężko, ogólnie grupa E-61 do rozkręcenia, przesmarowania Molykote i skręcenia. Masz na myśli rozkręcenie całej e61? Bo może wystarczy tylko te gumowe uszczelki w dźwigience przy grupie? 8 godzin temu, Euryk napisał(-a): Aha, ja zmiękczam wodę standardowym filtrem "piaskowym" w zbiorniku. Nie umiem powiedzieć, czy to coś wnosi pozytywnego. 👍 Obecnie to konieczność, bo ŻK jest pompowany z innego źródła i mineralizacja wzrosła z 77 do 220. Dobry z filtracją jest też Żywiecki Zdrój (213ppm). Tylko należy zwrócić uwagę, bo z innego ujęcia ma ponad 300. Edytowane 30 Grudnia 2025 przez GostRado 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 334 #1558 Napisano 30 Grudnia 2025 (edytowane) 12 godzin temu, GostRado napisał(-a): Masz na myśli rozkręcenie całej e61? Bo może wystarczy tylko te gumowe uszczelki w dźwigience przy grupie? Parę razy to robiłem, Jak dźwignia ciężko chodzi to zwykle w środku przy krzywce jest sucho. Raz mi się nawet krzywka nieco wytarła i musiałem kupić cały E-61 kit. W tym przypadku zacina się po ok. 2 latach od ostatniego smarowania i natychmiast po odkamienianiu. Gdybym stale używał cafizzy do back flusha to też się ta przypadłość dość szybko pojawi. Dlatego zwykle back flush robię jedynie gorącą wodą. Z cafizzą to tylko jak następnego dnia mam rozkręcić grupę i ją nasmarować. Dobry detergent do usuwania tłuszczów kawowych jednak wypłukuje Molykote. 👍 Obecnie to konieczność, bo ŻK jest pompowany z innego źródła i mineralizacja wzrosła z 77 do 220. Dobry z filtracją jest też Żywiecki Zdrój (213ppm). Tylko należy zwrócić uwagę, bo z innego ujęcia ma ponad 300. Dzięki za info, muszę sprawdzić co kupuję. Sprawdzam .... No więc ujęcie S-4 w Kętach, mineralizacja jak pisałeś 220 mg/l. Masz racje, kupię sobie dzbanek z filtrami Dafi. Dzięki za radę. Właśnie zamówiłem. Edytowane 30 Grudnia 2025 przez Euryk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 13206 #1559 Napisano 30 Grudnia 2025 3 godziny temu, Euryk napisał(-a): Parę razy to robiłem, Jak dźwignia ciężko chodzi to zwykle w środku przy krzywce jest sucho. Raz mi się nawet krzywka nieco wytarła i musiałem kupić cały E-61 kit. W tym przypadku zacina się po ok. 2 latach od ostatniego smarowania i natychmiast po odkamienianiu. Gdybym stale używał cafizzy do back flusha to też się ta przypadłość dość szybko pojawi. Dlatego zwykle back flush robię jedynie gorącą wodą. Z cafizzą to tylko jak następnego dnia mam rozkręcić grupę i ją nasmarować. Dobry detergent do usuwania tłuszczów kawowych jednak wypłukuje Tak chemia niestety działa. Ja nigdy jeszcze nie rozbierałem grupy (nie było potrzeby, a ECM-a mam już chyba z 7 lat), tylko smarowałem wspomniane uszczelki, a ostatnio zamiast smaru oliwą z oliwek 😄 Działa i wiesz, co zauważyłem, że jak tych uszczelek nie wyjmuję z trzpienia dźwigienki tylko po wierzchu smaruję, to mam dłuższy okres do następnej operacji smarowania. 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5156 #1560 Napisano 1 Stycznia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 7131 #1561 Napisano 1 Stycznia Godzinę temu, Burns napisał(-a): "Moja była" Nivona też tak robiła, a Jura nie potrafi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 13206 #1562 Napisano 1 Stycznia 2 godziny temu, mroova napisał(-a): Moja była" Nivona też tak robiła, a Jura nie potrafi. Nie potrafi spienić mleko? 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 7131 #1563 Napisano 1 Stycznia 3 godziny temu, GostRado napisał(-a): Nie potrafi spienić mleko? Pewnie coś źle zrobiłem - przez 1,5 roku użytkowania oprócz tego latte raz robiłem cappuccino i raz piankę. Tym niemniej teraz bym brał Nivonę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 334 #1564 Napisano 1 Stycznia 6 godzin temu, Burns napisał(-a): Piwo? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 13206 #1565 Napisano 1 Stycznia (edytowane) 59 minut temu, mroova napisał(-a): Pewnie coś źle zrobiłem - przez 1,5 roku użytkowania oprócz tego latte raz robiłem cappuccino i raz piankę. Tym niemniej teraz bym brał Nivonę. W Jurze można zmienić, dobrać różne dysze spełniające. Pomijając jakość pianki z różnych automatów i tak sugeruję wymieszanie całości łyżeczką, aby uzyskać jednorodny w smaku napój kawowy tak, jak zawsze mieszamy espresso po ekstrakcji. Jeśli ktoś lubi pić warstwami, mleko, piankę, kawę jego sprawa, ale to mija się z celem, tj smakiem napoju kawowego. Tak czy siak nie warto aż tak się przejmować strukturą spienionego mleka, a jego temperaturą, zbliżoną do 64,8°C, chyba że przy latte art. Edytowane 1 Stycznia przez GostRado 1 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5156 #1566 Napisano 2 Stycznia 7 godzin temu, Euryk napisał(-a): Piwo? Irish Coffee 😉 https://www.facebook.com/share/r/17d9dwjFpX/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matti 150 #1567 Napisano 2 Stycznia W dniu 22.12.2025 o 18:49, GostRado napisał(-a): Znalazłem rozwiązanie z moim wodnym problem: filtracja z nowego źródła Żywieckiego Kryształu dzbankiem najbardziej zmiękczającym filtrem Dafi. Co ciekawe espresso lepiej smakuje. Pewnie to zasługa "bogatszej" wody od mojej poprzedniej wersji ŻK 5 litrów + 1 gram MgSO⁴ x 7H²O plus filtracja tej wody z butelki. Uwaga! Jeżeli ktoś by chciał zastosować mój sposób, żeby nie odkamieniać ekspresu, to ja rękojmi nie daję. Niech każdy podejmie suwerenną decyzję. U mnie w Elektrze (mogę zajrzeć do bojlera) nalotu na grzałce nie ma, ani mętnej wody, ale z tymi filtrami różnie bywa. Jednocześnie ja będę wymieniał asekuracyjnie filtr co miesiąc, który w dodatku mało wody przefiltruje. W czym ŻK jest lepszy od kranówy? Mniej twardy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 13206 #1568 Napisano 2 Stycznia Godzinę temu, Matti napisał(-a): W czym ŻK jest lepszy od kranówy? Mniej twardy? Tak i zakładam, że też czystszy, bez chloru. Twardość jest dla mnie najważniejsza, bo ekspresów z podwójnymi bojlerami normalnie nie odkamienisz, jeśli nie masz kranika do spuszczania wody w bojlerze serwisowym. Jak pisałem wyżej, obecny ŻK jest za twardy (Żywiecki Zdrój ma mniej ppm), ale i tak należy je przelać przez filtr zmiękczający, że nie było kamienia na grzałkach. 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 10523 #1569 Napisano 2 Stycznia Zwykłe espresso w zwykłej kawiarni w Neapolu. Smakuje lepiej niż gdzie indziej. Co jest tego przyczyną, nie wiem. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 13206 #1570 Napisano 2 Stycznia (edytowane) Wielka kolba gastronomiczna i aura miejsca. Edyta: @beniowski Poza tym żaden domowy ekspres kolbowy nie zrobi lepszego espresso niż gastro potwór z 20 litrowym bojlerem, który jest nonstop włączony i wygrzany. Oczywiście, jeśli obsługiwać będzie go profesjonalista. Edytowane 3 Stycznia przez GostRado 2 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matti 150 #1571 Napisano 3 Stycznia W dniu 2.01.2026 o 08:36, GostRado napisał(-a): Tak i zakładam, że też czystszy, bez chloru. Twardość jest dla mnie najważniejsza, bo ekspresów z podwójnymi bojlerami normalnie nie odkamienisz, jeśli nie masz kranika do spuszczania wody w bojlerze serwisowym. Jak pisałem wyżej, obecny ŻK jest za twardy (Żywiecki Zdrój ma mniej ppm), ale i tak należy je przelać przez filtr zmiękczający, że nie było kamienia na grzałkach. No ja używam kranówy i filtruje dzbankiem, odkamieniam co 3-4 tygodnie i już 11 lat mi służy Primadonna XS od De Longhi. Myślę, że jeszcze długo pociągnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 13206 #1572 Napisano 3 Stycznia 30 minut temu, Matti napisał(-a): Primadonna XS od De Longhi Ekspres na termobloku łatwo się odkamienia, podobnie jak SB (single boiler). 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5156 #1573 Napisano 3 Stycznia (edytowane) Ja lubię wiadro czarnej kawy (250-280ml) od kawki na strzała. Dzisiaj eksperymentalna profanacja szklanki. Odkąd w domu zainstalowałem Aquaphor Morion + wkład alkalizujący Biocera AntiOxy https://sklep.water-star.pl/aquaphor-morion-wklad-alkalizujacy-biocera-antioxy-p-115.html Odeszły problemy z kamieniem w urządzeniach, nadprodukcją plastikiwych odpadów, noszeniem kilogramów zgrzewek i baniaków. Jest za to zasadowe ph. Najlepiej wydane pieniądze, lepiej niż nie jeden ekspres do kawy. Poza tym wiara, że jeden filtr ma stworzyć niestworzone cuda z wodą w dzbanku jest mega na wyrost. Edytowane 3 Stycznia przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 10523 #1574 Napisano 3 Stycznia 12 godzin temu, GostRado napisał(-a): Wielka kolba gastronomiczna i aura miejsca. Edyta: @beniowski Poza tym żaden domowy ekspres kolbowy nie zrobi lepszego espresso niż gastro potwór z 20 litrowym bojlerem, który jest nonstop włączony i wygrzany. Oczywiście, jeśli obsługiwać będzie go profesjonalista. Magia miejsca to na pewno. A co do baristy, to nie wiem czy był pro, ale zasuwał nieźle i do tego …śpiewał😁. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 10523 #1575 Napisano 3 Stycznia @GostRadojak robię kawę w kawiarce, to ubijać kawę na maksa czy raczej wsypywać tylko tyle żeby było luźno? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach