Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak pisałem, ja jak kawa to tylko czarna, ale mam pytanie.

Jak już zrobicie kawę z sexpresu to mleko czym grzejecie?

Bo żona woli sobie podgrzać w metalowym garneczku osobno niż to spieniane, podgrzewane przepływowo przez ekspres.

U jak się bawię tym Siemensem to on zarówno spienienione jak i to do kawy białej nie podaję jakoś super gorące.

Więc kawy z mlekiem wychodzą o mniejszej temperaturze niż czarne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Burns napisał(-a):

Jak pisałem, ja jak kawa to tylko czarna, ale mam pytanie.

Jak już zrobicie kawę z sexpresu to mleko czym grzejecie?

Z sexpresu to i ja bym się chętnie napił ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem rozwiązanie z moim wodnym problem: filtracja z nowego źródła Żywieckiego Kryształu dzbankiem najbardziej zmiękczającym filtrem Dafi. Co ciekawe espresso lepiej smakuje. Pewnie to zasługa "bogatszej" wody od mojej poprzedniej wersji ŻK 5 litrów + 1 gram MgSO⁴ x 7H²O plus filtracja tej wody z butelki. 

Uwaga! Jeżeli ktoś by chciał zastosować mój sposób, żeby nie odkamieniać ekspresu, to ja rękojmi nie daję. Niech każdy podejmie suwerenną decyzję. U mnie w Elektrze (mogę zajrzeć do bojlera) nalotu na grzałce nie ma, ani mętnej wody, ale z tymi filtrami różnie bywa. Jednocześnie ja będę wymieniał asekuracyjnie filtr co miesiąc, który w dodatku mało wody przefiltruje. 

20251222_182651.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka kawa z Rwandy zawędrowała pod choinkę. Bardzo dobra, nasycona smakiem, kwaskowata, aromatyczna w espresso.

20251226_111841.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.12.2025 o 16:14, rafiros napisał(-a):

Twój ekspres ma grupę 58 mm - polecam taki tamper , który sam posiadam

https://www.przyjacielekawy.pl/p/tamper-ze-stali-nierdzewnej-z-czerwonym-drewnianym-uchwytem-lelit/

A Sitka jakie masz w zestawie ?

Na Aliekpsress kupisz tamper 58 mm lub 58,35 mm (zależnie od sitka - standardowe, czy np. IMS bądź VST) , a równiez tamper dynamometryczny, za ułamek tej kwoty. Także inny szpej baristy domowego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.12.2025 o 18:49, GostRado napisał(-a):

Znalazłem rozwiązanie z moim wodnym problem: filtracja z nowego źródła Żywieckiego Kryształu dzbankiem najbardziej zmiękczającym filtrem Dafi. Co ciekawe espresso lepiej smakuje. Pewnie to zasługa "bogatszej" wody od mojej poprzedniej wersji ŻK 5 litrów + 1 gram MgSO⁴ x 7H²O plus filtracja tej wody z butelki. 

Uwaga! Jeżeli ktoś by chciał zastosować mój sposób, żeby nie odkamieniać ekspresu, to ja rękojmi nie daję. Niech każdy podejmie suwerenną decyzję. U mnie w Elektrze (mogę zajrzeć do bojlera) nalotu na grzałce nie ma, ani mętnej wody, ale z tymi filtrami różnie bywa. Jednocześnie ja będę wymieniał asekuracyjnie filtr co miesiąc, który w dodatku mało wody przefiltruje. 

20251222_182651.jpg

Odkamieniać ekspres to lepiej z umiarem, o ile konsekwentnie używa się ŻK. Ale czasem no trzeba, jakby  z technicznego obowiązku.  Po ostatnim odamienieniu 10 dni temu  espresso wychodzi mi słabe (w młynku jakaś Brazylia), a i dzwignia zaczęła  chodzić ciężko, ogólnie grupa E-61 do rozkręcenia,  przesmarowania Molykote  i skręcenia. Aha, ja zmiękczam wodę standardowym filtrem "piaskowym" w zbiorniku. Nie umiem powiedzieć, czy to coś wnosi pozytywnego.  ŻK chyba nie jest gorszy niż świetna woda, którą Włosi mają w kranie. A istnieje uporczywa pogłoska, że oni robia ekspresy pod tę właśnie swoja wodę i gdzie indziej, gdzie woda jest twarda,  bywają kłopoty.  Na szczeście my mamy swój narodowy Żywiecki Krzyształ (niegazowany).   🙂

W dniu 26.12.2025 o 13:03, Topaz napisał(-a):

Taka kawa z Rwandy zawędrowała pod choinkę. Bardzo dobra, nasycona smakiem, kwaskowata, aromatyczna w espresso.

20251226_111841.jpg

Na zdjciu raczej americano, ale smacznie wygląda. Kawa z Rwandy, jak z całej wschodniej Afryki, jest  bardzo ok. Też pijałem i mam dobre wspomnienia. 

W dniu 19.12.2025 o 19:32, GostRado napisał(-a):

Zawsze asekuracyjnie zamawiamy espresso, americano czy mleczne na podwójnym espresso. Jest szansa, że się im uda 😃

Otoż to, złota rada, zawsze trzeba tak mówić: espresso doppio - i  zwykle rozumieją. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Euryk napisał(-a):

dzwignia zaczęła  chodzić ciężko, ogólnie grupa E-61 do rozkręcenia,  przesmarowania Molykote  i skręcenia.

Masz na myśli rozkręcenie całej e61? Bo może wystarczy tylko te gumowe uszczelki w dźwigience przy grupie?

8 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Aha, ja zmiękczam wodę standardowym filtrem "piaskowym" w zbiorniku. Nie umiem powiedzieć, czy to coś wnosi pozytywnego. 

👍 Obecnie to konieczność, bo ŻK jest pompowany z innego źródła i mineralizacja wzrosła z 77 do 220. Dobry z filtracją jest też Żywiecki Zdrój (213ppm). Tylko należy zwrócić uwagę, bo z innego ujęcia ma ponad 300.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Masz na myśli rozkręcenie całej e61? Bo może wystarczy tylko te gumowe uszczelki w dźwigience przy grupie?

Parę razy to robiłem, Jak dźwignia ciężko chodzi  to zwykle w środku przy krzywce jest sucho. Raz mi się nawet krzywka nieco wytarła i musiałem kupić cały E-61 kit.   W tym przypadku zacina się po ok. 2 latach  od  ostatniego smarowania i natychmiast po odkamienianiu. Gdybym stale używał  cafizzy do back flusha  to też się ta przypadłość dość szybko pojawi.  Dlatego zwykle back flush robię jedynie gorącą wodą. Z cafizzą to tylko  jak następnego dnia  mam rozkręcić grupę i ją nasmarować.  Dobry detergent  do usuwania tłuszczów kawowych jednak wypłukuje  Molykote. 

👍 Obecnie to konieczność, bo ŻK jest pompowany z innego źródła i mineralizacja wzrosła z 77 do 220. Dobry z filtracją jest też Żywiecki Zdrój (213ppm). Tylko należy zwrócić uwagę, bo z innego ujęcia ma ponad 300.

Dzięki za info, muszę sprawdzić co kupuję.  Sprawdzam ....  No więc ujęcie S-4 w Kętach, mineralizacja  jak pisałeś 220 mg/l.

Masz racje, kupię sobie dzbanek z filtrami Dafi. Dzięki za radę. 

Właśnie zamówiłem. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Euryk napisał(-a):

Parę razy to robiłem, Jak dźwignia ciężko chodzi  to zwykle w środku przy krzywce jest sucho. Raz mi się nawet krzywka nieco wytarła i musiałem kupić cały E-61 kit.   W tym przypadku zacina się po ok. 2 latach  od  ostatniego smarowania i natychmiast po odkamienianiu. Gdybym stale używał  cafizzy do back flusha  to też się ta przypadłość dość szybko pojawi.  Dlatego zwykle back flush robię jedynie gorącą wodą. Z cafizzą to tylko  jak następnego dnia  mam rozkręcić grupę i ją nasmarować.  Dobry detergent  do usuwania tłuszczów kawowych jednak wypłukuje 

Tak chemia niestety działa. Ja nigdy jeszcze nie rozbierałem grupy (nie było potrzeby, a ECM-a mam już chyba z 7 lat), tylko smarowałem wspomniane uszczelki, a ostatnio zamiast smaru oliwą z oliwek 😄 Działa i wiesz, co zauważyłem, że jak tych uszczelek nie wyjmuję z trzpienia dźwigienki tylko po wierzchu smaruję, to mam dłuższy okres do następnej operacji smarowania. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Burns napisał(-a):

IMG20260101103420.jpg

"Moja była" Nivona też tak robiła, a Jura nie potrafi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mroova napisał(-a):

Moja była" Nivona też tak robiła, a Jura nie potrafi.

Nie potrafi spienić mleko? 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Nie potrafi spienić mleko? 

Pewnie coś źle zrobiłem - przez 1,5 roku użytkowania oprócz tego latte raz robiłem cappuccino i raz piankę. 

Tym niemniej teraz bym brał Nivonę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Burns napisał(-a):

IMG20260101103420.jpg

Piwo? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
59 minut temu, mroova napisał(-a):

Pewnie coś źle zrobiłem - przez 1,5 roku użytkowania oprócz tego latte raz robiłem cappuccino i raz piankę. 

Tym niemniej teraz bym brał Nivonę.

W Jurze można zmienić, dobrać różne dysze spełniające. Pomijając jakość pianki z różnych automatów i tak sugeruję wymieszanie całości łyżeczką, aby uzyskać jednorodny w smaku napój kawowy tak, jak zawsze mieszamy espresso po ekstrakcji. Jeśli ktoś lubi pić warstwami, mleko, piankę, kawę jego sprawa, ale to mija się z celem, tj smakiem napoju kawowego. Tak czy siak nie warto aż tak się przejmować strukturą spienionego mleka, a jego temperaturą, zbliżoną do 64,8°C, chyba że przy latte art.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.12.2025 o 18:49, GostRado napisał(-a):

20251222_182651.jpg

W czym ŻK jest lepszy od kranówy? Mniej twardy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Matti napisał(-a):

W czym ŻK jest lepszy od kranówy? Mniej twardy?

Tak i zakładam, że też czystszy, bez chloru. Twardość jest dla mnie najważniejsza, bo ekspresów z  podwójnymi bojlerami normalnie nie odkamienisz, jeśli nie masz kranika do spuszczania wody w bojlerze serwisowym. Jak pisałem wyżej, obecny ŻK jest za twardy (Żywiecki Zdrój ma mniej ppm), ale i tak należy je przelać przez filtr zmiękczający, że nie było kamienia na grzałkach. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykłe espresso w zwykłej kawiarni w Neapolu. Smakuje lepiej niż gdzie indziej. Co jest tego przyczyną, nie wiem. 

IMG_2015.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wielka kolba gastronomiczna i aura miejsca.

Edyta:

@beniowski

Poza tym żaden domowy ekspres kolbowy nie zrobi lepszego espresso niż gastro potwór z 20 litrowym bojlerem, który jest nonstop włączony i wygrzany. Oczywiście, jeśli obsługiwać będzie go profesjonalista. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.01.2026 o 08:36, GostRado napisał(-a):

Tak i zakładam, że też czystszy, bez chloru. Twardość jest dla mnie najważniejsza, bo ekspresów z  podwójnymi bojlerami normalnie nie odkamienisz, jeśli nie masz kranika do spuszczania wody w bojlerze serwisowym. Jak pisałem wyżej, obecny ŻK jest za twardy (Żywiecki Zdrój ma mniej ppm), ale i tak należy je przelać przez filtr zmiękczający, że nie było kamienia na grzałkach. 

No ja używam kranówy i filtruje dzbankiem, odkamieniam co 3-4 tygodnie i już 11 lat mi służy Primadonna XS od De Longhi. Myślę, że jeszcze długo pociągnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Matti napisał(-a):

Primadonna XS od De Longhi

Ekspres na termobloku łatwo się odkamienia, podobnie jak SB (single boiler).

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja lubię wiadro czarnej kawy (250-280ml) od kawki na strzała.

Dzisiaj eksperymentalna profanacja szklanki.

Odkąd w domu zainstalowałem Aquaphor Morion + wkład alkalizujący Biocera AntiOxy

https://sklep.water-star.pl/aquaphor-morion-wklad-alkalizujacy-biocera-antioxy-p-115.html

Odeszły problemy z kamieniem w urządzeniach, nadprodukcją plastikiwych odpadów, noszeniem kilogramów zgrzewek i baniaków. Jest za to zasadowe ph. Najlepiej wydane pieniądze, lepiej niż nie jeden ekspres do kawy.

Poza tym wiara, że jeden filtr ma stworzyć niestworzone cuda z wodą w dzbanku jest mega na wyrost.

IMG20260103093950.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Wielka kolba gastronomiczna i aura miejsca.

Edyta:

@beniowski

Poza tym żaden domowy ekspres kolbowy nie zrobi lepszego espresso niż gastro potwór z 20 litrowym bojlerem, który jest nonstop włączony i wygrzany. Oczywiście, jeśli obsługiwać będzie go profesjonalista. 

Magia miejsca to na pewno. A co do baristy, to nie wiem czy był pro, ale zasuwał nieźle i do tego …śpiewał😁.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@GostRadojak robię kawę w kawiarce, to ubijać kawę na maksa czy raczej wsypywać tylko tyle żeby było luźno? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi