Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos wie, gdzie kupie dobre teleskopy? te co mam w circle juz za niedlugo beda do wymiany, nie chcialbym zgubic mojego cykajacego pupila.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej udaj się do zegarmistrza - tam Ci powinien dać do wyboru tani lub droższy - lepszy :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrobilem niecaly rok temu. Wydawaly sie ok, choc kosztowaly 2 zl za sztuke. Po kilku miechach przerdzewialy sprezynki. (Wzialem je do drugiego paska). W starych sprezynka ok, nic raczej nie rdzewieje ale lapia juz luz na koncowkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrobilem niecaly rok temu. Wydawaly sie ok, choc kosztowaly 2 zl za sztuke. Po kilku miechach przerdzewialy sprezynki. (Wzialem je do drugiego paska). W starych sprezynka ok, nic raczej nie rdzewieje ale lapia juz luz na koncowkach

to może jest problem w sposobie użytkowania ;) albo masz pecha kupiłeś jakieś wadliwe :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam gruby nadgarstek, zapinam na ostatnia/pierwsza (zależy jak patrzeć) ale to chyba nie powinno mieć znaczenia. Zresztą to tylko teleskopy, zagadam z zegarmistrzem, ze szukam lepszych z nierdzewki ,,bezszfowe".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam gruby nadgarstek, zapinam na ostatnia/pierwsza (zależy jak patrzeć) ale to chyba nie powinno mieć znaczenia. Zresztą to tylko teleskopy, zagadam z zegarmistrzem, ze szukam lepszych z nierdzewki ,,bezszfowe".

kup może dłuższy pasek.. jak nie ma w sklepie to zamów sobie :] może pomoże ;):]

Edytowane przez pk_kamil

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 2 złote, to kupiłeś lepsze ;), jaki tam jest rozmiar, kup jeśli wejdą grube od Seiko :) Edytowane przez oprzemyslaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz info gdzie takie od Seiko? teleskop 22mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem u nas na bazarku, ale 20 mm jak do Monstera. Zapodaj temat, może ktoś ma i się podzieli, bo sprowadzanie dwóch teleskopów wyjdzie trochę drogo.

Zegarmistrz też może mieć dwa rodzaje, tzn. u mnie ma grubsze i mówi na nie à la ruskie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz zalatwione, zalatwilem fajny grubiutki sztuk jeden bo tyle mial zegarmistrz. Drogo wyszlo, ale z szacunku dla jego zawodu nie mialem oporow dac mu piataka. Sprowadzi wiecej sztuk na przyszlosc jakby co. Zapytalem o cene przegladu mechańizmu. 150zl, choc za kilka lat zapewne bedzie inn, teraz nie potrzebuje serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój zegarmistrz też sprzedaje grube po 5 zł... Chyba, że ktoś jest stałym klientem. :)

Edit: na pocieszenie cena ze strony:

http://www.seiyajapan.com/collections/seiko/products/seiko-22mm-fat-spring-bars-for-sbdb009-sbdx011-sbbn013-sbbn015-sbbn017

Edytowane przez oprzemyslaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup nowy dluzszy pasek u http://www.pattini.pl, wymiana teleskopów nic Ci nie da jeśli masz pasek cały czas na ciągnie ty.

A tak przy okazji to celna uwaga dla producenta by zaoferował dłuższe paski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przy kupowaniu swojej Warszawy, poprosiłem o krótszy pasek, więc pewnie w Xicorze dłuższy też da się zamówić przy zakupie zegarka, wystarczy zapytać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak to nie to. Na ostatniej jest w miare luzny, nie obraca sie na reku ale nie jest napiety. Czasem tylko szlufka spada, ale to tez rozwiazalem moczac ja w wodzie, susząc i... zmniejsza się takowa. A teleskopy jak teleskopy, trzeba je kontrolowac by kiedys nie zdziwic sie sprawdzajac godzine :-)

Edytowane przez albiNOS 01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak to nie to. Na ostatniej jest w miare luzny, nie obraca sie na reku ale nie jest napiety. Czasem tylko szlufka spada, ale to tez rozwiazalem moczac ja w wodzie, susząc i... zmniejsza się takowa. A teleskopy jak teleskopy, trzeba je kontrolowac by kiedys nie zdziwic sie sprawdzajac godzine :-)

a generalnie po po czym rozpoznajesz, że teleskopy są już na wykończeniu i trzeba je wymienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ich końcówki są luźne albo zaczynają wysuwać się. Można jeszcze podgiąć blaszki ale to tylko na krótką metę. Można to oczywiście sprawdzić tylko przy okazji wymiany paska.  Mniej więcej co miesiąc myję i konserwuję pasek, zawsze po tym zabiegu jest jak nowy, przynajmniej mnie się tak wydaje. No i oczywiście nie nabiera nieprzyjemnego zapachu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak końcówki ruszają się w grubszej części teleskopa to znak że czas na wymisnę.

A w jaki sposób konserwujesz pasek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mój zegarmistrz też sprzedaje grube po 5 zł... Chyba, że ktoś jest stałym klientem. :)

Edit: na pocieszenie cena ze strony:

http://www.seiyajapan.com/collections/seiko/products/seiko-22mm-fat-spring-bars-for-sbdb009-sbdx011-sbbn013-sbbn015-sbbn017

A grube to jakie 1,8 mm?

Bo szukam 1,8 mm ze srednicą koncowki/trziebia 1,1 mm - zamiennik seikowych.

Tapnięte z fona.

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak końcówki ruszają się w grubszej części teleskopa to znak że czas na wymisnę.

A w jaki sposób konserwujesz pasek?

Najpierw poprostu myje go w wodzie z mydlem, delikatnie, ale widac jak brod z woda odchodzi. Potem susze recznikiem papierwowym tak wstepnie, nastepnie zawijam w suchy recznik i czekam ze trzy dni az wyschnie i sie zrobi twardy jak kawalek drewienka niemal. Wtedy juz wiadc odswiezone przeszycia (biale). Potem bardzo ostroznie pastuje czarna pasta do butow. Trzeba uwazac na nitki. Zostawiam na jeden dzien. Potem.delikatnie poleruje jakas szmatka i czynnosc powtarzam z tym, ze od wewnatrz pasta bezbarwna. a po jakims czasie znowu poleruje. W miejscach gdzie.dorobilem.dziorki daje.duzo pasty i... podpalam ja, ladnie sie wtapia w skore (patent z wojska, trzeba uwazac). Jak sie dobrze zaimpregnuje, to dlugo nie wchlania wilgoci i mieciutki sie robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toż to cały rytuał, podziwiam zacięcie. Dzięki za informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Ja podziwiam precyzję pastowania żeby białe nitki zostały białe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podziwiam precyzję pastowania żeby białe nitki zostały białe :)

Można uzyć taśmy malarskiej do ich zamaskowania, wtedy jest łatwiej, ale po kilku razach ma się już wprawę i bez niej. Najważniejsze przy skórze by dobrze wyschła a potem ją odżywić. To samo dotyczy butów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albinos1 powiem Ci, że dałeś z tym pastowaniem do pieca :)

sanik nawet go nie słuchaj :)

Po pierwsze paska nie trzeba zamawiać u Xiccora tylko tu:

http://www.pattini.pl/

Standardowy pasek 130 mm jest dość długi i przy cienkich szlufkach dużo zostaje. Ja przy nadgarstku 18-18,5 cm zamawiałem 120 mm i jest ok. 

albinos jak Ci się kręci to zamów pasek o odpowiedniej długości tylko poproś aby pierwszą dziurkę przesunęli o 2 mm w jedną lub drugą stron. Co do mycia paska to ok letnia woda z mydłem. To czarne to raczej nie brud a skóra puszcza kolor :)

Co do konserwacji żadne pasty. Tylko tłuszcz do skór. Używam tego taki miodowy zapach mi nie przeszkadza :)

http://akcesoria-obuwnicze.pl/akcesoria-obuwnicze/preparaty-do-skory/protexol-tluszcz-do-skory.html

Jedziesz obydwie strony. Oczywiście zewnętrzną delikatniej aby nitek jasnych nie pobrudzić. Zostawiasz żeby się wchłonął i potem wycierasz resztę. Pasek mięknie i tak nie chłonie wilgoci. 

sanik jak często zmieniasz paski to lepiej miej w zapasie kilka teleskopów. Jak już są wyrobione to po wyciągnięciu są luzu na boki i jak ściskasz nie ma oporu. Ja przy paskach mam założone teleskopy wtedy też się nie niszczy pasek przez ciągłe wyciąganie teleskopu z uszu. 

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za rady o teleskopach.

paseki do xicorra można zamawiać pod wymiar u xicorra (raczej bez dopłaty) lub bezpośrednio w pattinim (ale wezmą kaskę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego to nie wiem. Pewnie przez to, że Xiccorr zamawia tyle pasków to cena jest lepsza :) Tu mi też chodziło o to, że można przesunąć otwór żeby dokładniej dopasować pasek na nadgarstek :) 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi