Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Krzysiek_W

DZIAŁ TECHNICZNY

Recommended Posts

werther, wygląda, że zestaw pierścienia i dekielka jest OK. Może gwintowanie w kopercie jest zniszczone i krzywo wprowadza pierścień? Spróbuj czy bez włożonego dekielka będzie się dało go głębiej wkręcić - to może dać odpowiedź na pytanie czy na pewno dekielek i pierścień są "kompatybilne"

Witajcie.

Zaczynam wskrzeszanie zegareczka POLAN. Mam pewien problem, bo albo pierścień/dekiel jest nie od niego albo czegoś brakuje, bo nie można do końca skręcić. Ktoś pomoże?

A uszczelkę między mechanizmem a deklem masz?

Edited by spoxx2006

Kupię: ---.

Właśnie zmierzyłem średnice bezeli w swoich Amfibiach - nowa Ministry (koperta typu 710) ma bezel o zewnętrznej średnicy 38,4, z tym, że jest to wersja SE (bezel stalowy). Stare Amfibie w dowolnych kopertach mają bezele o zewnętrznych średnicach 38,9 - 39,0 mm (różnica w wynikach pomiarów wynika z obecności różnych "ząbków" na obwodzie). Nowy bezel (identyczny jak z tej aukcji ma następujące wymiary: średnica zewnętrzna: 38,9 mm, średnica wewnętrzna (w miejscu mocowania) 33,8 mm, średnica wewnętrzna (w okolicach szkiełka): 31,4 mm.

Wewnętrzne średnice w starych i nowych Amfibiach są chyba jednakowe, ale zewnętrzna średnica też ma znaczenie, bo ktoś tu ostatnio pisał o tym, że nowy bezel wadził o koronkę.

Słyszałem gdzieś, że ta Czajka posiada kamienie. Ile?

Ta Czajka najpewniej posiada werk 2356 - za czasów ZSRR te werki miały najczęściej 7 kamieni (wyjątkiem były np. werki pochodzące z zakładów w Petrodvorcu - w tym przypadku kamieni było 8 lub 9, przy czym ten 9. nie pełnił roli łożyskującej). W późniejszych latach liczba kamieni ulegała stopniowej redukcji. I tak np. w Slavach z werkiem 2356 długo stosowano werki 6-kamieniowe, natomiast w późnych Łuczach z lat 90 kamieni nie było w ogóle.

Podsumowując - w Twojej Czajce najbardziej prawdopodobna jest opcja 7 kamieni (oczywiście o ile nikt nie wymienił werku na nieoryginalny).

Koledzy , jak z tego Łucza wyjąć wałek z koronką?. Jest to damski czy męski zegarek ?

Wałek wyjmuje się standardowo - tzn. gdzieś w okolicy wałka powinien być "przycisk", po którego wciśnięciu będzie możliwe wyjęcie wałka.

Co do drugiego pytania - można powiedzieć, że to męski zegarek z damskim mechanizmem :)

Edited by sthool

Niektóre wersje tego mechanizmu nie mają przycisku do wyciągania wałka - najczęściej te, które były w kopercie gdzie wałek nie przechodził przez pełne oczko w kopercie i mechanizm dało się wyjąć bez wyciągania wałka. W takim przypadku najlepiej zdjąć wskazówki, tarczę i mostek remontuaru.

Ta Czajka najpewniej posiada werk 2356 - za czasów ZSRR te werki miały najczęściej 7 kamieni (wyjątkiem były np. werki pochodzące z zakładów w Petrodvorcu - w tym przypadku kamieni było 8 lub 9, przy czym ten 9. nie pełnił roli łożyskującej). W późniejszych latach liczba kamieni ulegała stopniowej redukcji. I tak np. w Slavach z werkiem 2356 długo stosowano werki 6-kamieniowe, natomiast w późnych Łuczach z lat 90 kamieni nie było w ogóle.

Podsumowując - w Twojej Czajce najbardziej prawdopodobna jest opcja 7 kamieni (oczywiście o ile nikt nie wymienił werku na nieoryginalny).

Dzięki! :)

Guest Ritter

@FrancJozef
Na drugim zdjęciu po prawej od blansu na krawędzi mechanizmu poniżej wałka jest otwór a w nim sztyft albo śrubka do zwalniania wałka. Najpierw wciskasz sztyft a potem lekko obracając koronką w obie strony wyciągasz wałek.

Witam 

Mam Komandira 2414 i taki kłopot z nim a mianowicie co jakis czas (30 min, 1godz, 10 min) zatrzymuje się trzeba nim lekko potrząsnąć aby ruszył. Co z nim jest nie tak?

Witam 

Mam Komandira 2414 i taki kłopot z nim a mianowicie co jakis czas (30 min, 1godz, 10 min) zatrzymuje się trzeba nim lekko potrząsnąć aby ruszył. Co z nim jest nie tak?

Wedle mnie sprężyna. wymień i będzie po sprawie.kilka razy tak miałem

Witam 

Żeby zasadniczo się upewnić czy to aby sprężyna należałoby popuścić trochę ją przed momentem gdzie się zatrzymuje. I zobaczy wtedy czy balans buja. Po zluzowaniu sprężyny tak aby balans stanął zrób 10-15 obrotów koronką i zobacz czy będzie bujał.