Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Krzysiek_W

DZIAŁ TECHNICZNY

Recommended Posts

Ja tylko dodam, że te blaszki dociskające oś sekundnika w Wostokach rodziny 2409A są dość niewdzięczne: zbyt mały docisk - luz na sekundniku, zbyt duży docisk - skrócona rezerwa chodu :)

Dlaczemu za mocny docisk skraca rezerwę?

Dlaczemu za mocny docisk skraca rezerwę?

Ponieważ przy zbyt dużym docisku występuje za duże tarcie - to jest po prostu takie mechaniczne przyblokowanie przekładni chodu. Kiedyś zrobiłem takie doświadczenie na jednej ze swoich Amfibii, które polegało na porównaniu rezerwy chodu werku z zamontowaną, a następnie ze zdemontowaną blaszką. Rożnica wyniosła ponad godzinę, oczywiście na korzyść werku bez blaszki :) Akurat tamta blaszka była zbyt bardzo dogięta - stąd też pojawiały się problemy z rezerwą chodu.

Ponieważ przy zbyt dużym docisku występuje za duże tarcie - to jest po prostu takie mechaniczne przyblokowanie przekładni chodu. Kiedyś zrobiłem takie doświadczenie na jednej ze swoich Amfibii, które polegało na porównaniu rezerwy chodu werku z zamontowaną, a następnie ze zdemontowaną blaszką. Rożnica wyniosła ponad godzinę, oczywiście na korzyść werku bez blaszki :) Akurat tamta blaszka była zbyt bardzo dogięta - stąd też pojawiały się problemy z rezerwą chodu.

Dzięks :)

wypassportowane z tapatalka

Koledzy,

może ktoś poratuje oryginalnym pierścieniem (ze sprawnym gwintem, śr. zewnętrzna ok.36mm) do zakręcenia koperty Wostoka Amfibii  ? A gdyby była uszczelka do otworu koperty (ta przy wałku naciągu) oraz wałek z koronką też nie pogardzę   :)

Pozdrawiam

(taki sam wpis umieściłem w dziale "kupię sprzedam")

Edited by AWG

Witam Panowie zegarnikowie,

Tym razem problem ze Startem dużym. Po wyczyszczeniu i naoliwieniu gdy tarcza skierowana do góry balans staje. Gdy tarcza w dół balans pięknie buja. Obydwa czopy balansu są. Mocowanie kotwicy dokręcone bo myślałem ,że kotwica luźna i naciska na balans podczas przewracania.Balans sprawny bo przed czyszczeniem działał normalnie.

Jeszcze raz przeczyść i nasmaruj łożyska balansu - ja bym od tego zaczął. Może gdzieś za dużo oliwy? Obejrzyj pod mikroskopem  albo porządną lupką (x30 x60) łożyska balans i wychwyt, może włos jest wygięty i o coś haczy?

Jeszcze raz przeczyść i nasmaruj łożyska balansu - ja bym od tego zaczął. Może gdzieś za dużo oliwy? Obejrzyj pod mikroskopem albo porządną lupką (x30 x60) łożyska balans i wychwyt, może włos jest wygięty i o coś haczy?

Czy jak by było za dużo oliwy to stanęło by wszystko niezależnie od pozycji?? Wyczyscilem z oleju kamienie i dalej staje. Staje już gdy tarcza jest w pozycji pionowej. Po lekkim obroceniu balans działa. Ale zauważyłem jedna rzecz choć chyba nie ma to wpływu. Czop przekładni sekundowej który wystaje ponad płytę jako dolna sekunda jest leciunio skrzywiony chyba od mojej zabawy. I teraz pytanie. Gdy tarcza jest ku górze to czy ta przekładnia lekko się cofa i czop może wadzic o płytę??? Dzisiaj podmienie z mniejszego starta przekładnie i zobaczę choć moim skromnym zdaniem nie powinno mieć to wplywu.

wypassportowane z tapatalka

Edited by Sebolski

Witam,

Zakupiłem ostatnio Komandirskiego na 17 kamieniach, zegarek jest mechaniczny nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z tym mechanizmem dlatego moje pytanie może być z gatunku ogórkowych.

Jak się go nakręca, tzn czy należy kręcić do oporu, czy jest jakiś patent do jakiego stanu nakręcać sprężynę żeby czegoś nie uszkodzić.

I inne pytanie zegarek ma bransoletę, która się rozciąga. Pytanie czy taką bransoletę można skrócić?

http://pl.tinypic.com/r/2aak3n8/9

Pokaż tarcze i mechanizm

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Witam,

Zakupiłem ostatnio Komandirskiego na 17 kamieniach, zegarek jest mechaniczny nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z tym mechanizmem dlatego moje pytanie może być z gatunku ogórkowych.

Jak się go nakręca, tzn czy należy kręcić do oporu, czy jest jakiś patent do jakiego stanu nakręcać sprężynę żeby czegoś nie uszkodzić.

I inne pytanie zegarek ma bransoletę, która się rozciąga. Pytanie czy taką bransoletę można skrócić?

http://pl.tinypic.com/r/2aak3n8/9

a gdzie kupił?

toż to zuan :) też takiego mam "wostoka"

A dokładnie to schanghai standard :)

Ed

I też mam, prosto ze złomowiska ;)

Edited by Enkil

Na foto widać wciskany dekiel i małą koronkę - to typowe dla chińczyków.

Żaden Komandir nie ma wciskanego dekla tylko zakręcany. Więc to chińczyk.Spuść go w kiblu. Sorry. ;)

Poza tym koronka jest wyraźnie mniejsza niż w oryginale, wskazówki są innym kształcie i mniejsze.

Jeszcze raz przeczyść i nasmaruj łożyska balansu - ja bym od tego zaczął. Może gdzieś za dużo oliwy? Obejrzyj pod mikroskopem  albo porządną lupką (x30 x60) łożyska balans i wychwyt, może włos jest wygięty i o coś haczy?

Zorganizowałem małego starta. Różnica polega chyba na tym że inny jest rozstaw otworów na tarczę w stosunku do dużego starta. Wymieniłem przekładnie sekundówki no i podmieniłem balans z małego starta bo na oko widzę ,że bebechy te same. Samo dokręcenie balansu powoduje jego zatrzymanie. lekkie poluzowanie, odwrócenie i buja. Więc coś nie tak jest z chyba z kamieniem dolnym. ale patrze lupą i qrcze chyba gra. Może cosik doradzisz?