Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/13244-kupi%C4%99-sprzedam-zamieni%C4%99-oddam/page-680?do=findComment&comment=1684752

Znalazłem suwmiarkę i teraz mam problem:

Powiedzcie mi jak zmierzyć szkiełko szczególnie gdy nie jest płaskie tylko zaokrąglone?

Zgodnie z moim rozumowaniem zmierzyłem od środka (wewnątrz) ponieważ ta krawędź musi się dopasować do koperty przy wciśnięciu.

Czy też ma to być zmierzone od zewnątrz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej od zewnątrz. Najlepiej mierzyć kopertę.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej od zewnątrz. Najlepiej mierzyć kopertę.

Tylko od zewnątrz wychodzi mi 34,5mm a powinno być parzyście.

Mierząc od wewnątrz 32,2 idealnie i teraz nie wiem...

Tutaj mają szkiełka jakbym mierzył od wewnątrz:

http://allegro.pl/szkielka-do-zegarkow-narecznych-wysoka-jakosc-i5949469410.html

A tutaj takie i takie:

http://allegro.pl/zegaryna-24-plexi-do-zegarkow-140-370-krajowe-i6004759621.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/szkielka-do-zegarkow-narecznych-wysoka-jakosc-i5949469410.html

A tutaj takie i takie:

http://allegro.pl/zegaryna-24-plexi-do-zegarkow-140-370-krajowe-i6004759621.html

Skoro 34,5 to powinieneś kupić szkiełko 346 lub 348.

Poczytaj jeszcze ten wątek może Ci pomoże.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/115185-jak-dobrać-średnicę-szkiełka-plexi/

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, mam pytanie czy balans z mechanizmu Slavy 2427 będzie pasował do mechanizmu 2427.K532 Kamienie???

Trafiła mi się wizualnie piękna Slava ale technicznie z nią nie najlepiej, i chciałbym ją odratować, a jak widać na fotce ktoś ostro potraktował włos i w ogóle mechanizm....w sumie brak w nim dekla.....

Dzięki za pomoc!

DSCF0259_1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro 34,5 to powinieneś kupić szkiełko 346 lub 348.

Poczytaj jeszcze ten wątek może Ci pomoże.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/115185-jak-dobrać-średnicę-szkiełka-plexi/

Dzięki za podrzucenie tematu!

Jak zmierzyłem wewnątrz między rantami koperty tak jak kolega z tego tematu to wyszło mi równe 350, tylko teraz nijak to się ma do pomiarów szkiełka - z tematu wynika, że powinienem kupić przynajmniej 350 albo z 354.

Wniosek jest jeden - trzeba kupić kilka i dopasować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Panowie, mam pytanie czy balans z mechanizmu Slavy 2427 będzie pasował do mechanizmu 2427.K532 Kamienie???

Powinien pasować. Ale dla pewności napisz do kolegi pmwas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien pasować. Ale dla pewności napisz do kolegi pmwas.

Dziękuję za informację! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tutaj takie i takie:

W przypadku potrzeby rozmiaru 34.5 to brać 346 lub 348 tak jak piszą powyżej. Wynika to z tego, że nigdy nie można wierzyć idealnie producentowi i mimo najszczerszych chęci to 346 nigdy nie będzie idealnie 346 tylko raczej odrobinę mniej. Tyczy się to niestety niemal wszystkich szkiełek plexi...nawet AF-ki za ponad 24zł. Jedyne, które trzymały idealnie wymiar to były jakieś niemieckie, ale nazwy nie pamiętam.   Te z pierwszego linku są chińskie i nieco cieńsze niż polskie. Mają też mniej soczewkowy profil. Wiem bo miałem mieć dostawę tego do siebie w sporej ilości, ale wycofałem się.

Ta druga aukcja jest z mojego sklepu...taniej te plexi mam w sklepie www.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź! Na razie jednak zrezygnowałem z reanimacji tego zegarka. Myślałem, że to tylko szkiełko będzie do wymiany, ale jak go dziś rozebrałem to na pewno trzeba by ponownie ustawić dźwignie od balansu, wyregulować i przeczyścić włos żeby dobrze chodził (nie startuje od razu) - koszty reanimacji w tym przypadku przerosłyby wartość, a aż tak bardzo ten wostok mi się nie podoba...

Raczej zostawię go na dawce, albo jeżeli ktoś z forum by potrzebował to mogę po kosztach oddać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jacek Olszewski

Posiadam radziecki zegarek Slava Automatic 27 Jewels, w którym uszkodzeniu uległ mechanizm naciągu automatycznego - oderwaniu uległ wahnik. Czasomierz ten ma dla mnie wartość sentymentalną, gdyż jest to pamiątka po moim Ojcu. Dlatego bardzo zależy mnie na jego naprawie i przywrócenia do pełnej funkcjonalności.

Jednak pomimo długotrwałych poszukiwań na aukcjach internetowych i w zakładach zegarmistrzowskich nie udało się mnie znaleźć mechanizmu, lub jego części niezbędnych do wykonania naprawy.

Znajomy zegarmistrz zaproponował mnie przerobienie mechanizmu na naciąg manualny, jednak nie jestem do końca przekonany do takiej opcji.

W związku z powyższym proszę o wyrażenie przez Was opinii w przedmiotowej kwestii.

post-89266-0-64741900-1457283165_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys pytalem sie o polerowanie kopert i ktos polecal paste K2 tempo ale tak sobie czytam na forach samochodowych i wszyscy ja odradzaja... Ma ktos jakies konkretne doswiadczenia z ta pasta? Moze lepiej jej nie uzywac...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Kiedys pytalem sie o polerowanie kopert i ktos polecal paste K2 tempo ale tak sobie czytam na forach samochodowych i wszyscy ja odradzaja... Ma ktos jakies konkretne doswiadczenia z ta pasta? Moze lepiej jej nie uzywac...?

Nie wiem, jak chcesz polerować, ale ogólnie pasta polerska czerwona, dostępna np. w Castoramie, powinna być dobrym rozwiązaniem. Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jak chcesz polerować, ale ogólnie pasta polerska czerwona, dostępna np. w Castoramie, powinna być dobrym rozwiązaniem.

Zalezalo by mi na 2 chromowanych kopertach. Jedna ktora nie ma glebokich rys ale od mikrorysek mocno sie zmatowila... I droga w gorszym stanie.... Z glebszymi ryskami, wiem ze wszystkiego nie da sie spolerowac ale zeby chociaz troche to lepiej wygladalo... Zaraz poszukam moze mam gdziej na szybko zdjecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Zalezalo by mi na 2 chromowanych kopertach. Jedna ktora nie ma glebokich rys ale od mikrorysek mocno sie zmatowila... I droga w gorszym stanie.... Z glebszymi ryskami, wiem ze wszystkiego nie da sie spolerowac ale zeby chociaz troche to lepiej wygladalo... Zaraz poszukam moze mam gdziej na szybko zdjecia.

Chromowane chcesz polerować? Hm... byłbym ostrożny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Polerując te koperty prawdopodobnie usuniesz zewnętrzną warstwę chromu. Moim zdaniem to się nie uda. Ale może bardziej doświadczeni Koledzy coś doradzą.

Jeśli jesteś bardzo zdeterminowany, to w grę wchodzi chromowanie. Koperty wyjdą na "lustro", ale to kosztuje i najczęściej jest związane z częściową utratą krawędzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polerując te koperty prawdopodobnie usuniesz zewnętrzną warstwę chromu. Moim zdaniem to się nie uda. Ale może bardziej doświadczeni Koledzy coś doradzą.

Jeśli jesteś bardzo zdeterminowany, to w grę wchodzi chromowanie. Koperty wyjdą na "lustro", ale to kosztuje i najczęściej jest związane z częściową utratą krawędzi.

Chodzi mi tylko aby je odswiezyc nie chce wszystkich rys spolerowac... Tak by nabraly blasku bo wiekszosc z nich to tylko mikrorysy. Moze zle to na zdjeciach widac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Chodzi mi tylko aby je odswiezyc nie chce wszystkich rys spolerowac... Tak by nabraly blasku bo wiekszosc z nich to tylko mikrorysy. Moze zle to na zdjeciach widac...

No nie wiem,.. nie mam własnych doświadczeń z taką polerką chromu. Może po prostu ściereczka capecode i delikatna ręczna polerka? Wręcz delikatne przetarcie? Kolega @jaszczur oferował capecode na bazarku.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie można polerować :)

Jeśli rysy nie są głębokie aż do mosiądzu to da sie je spolerować niemal na zero :)

Trzeba tylko pamiętać że na początku używa się niższej gradacji - co zmatowi kopertę ale póżniej pasta polerska wyprowadzi wszystko na  błysk  :)  tylko troszkę cierpliwości trzeba  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

362 rozmiar szkła, dobry zegarmistrz dobierze ci nawet wypukle szklane, które powinno ładnie spasować do tej rakiety. 

oryginalnie jest plexi.

Większość plexi oferowanych przez zegarmistrzów jest dosyć wysoka i popsuje estetykę tego zegarka. Zawsze warto sie wybrac a moze akurat sie uda ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Pytanie do znawców. Zegarek po włożeniu dwóch baterii wyświetla jedynie cyfrę 0. Nie reaguje na naciskanie przycisków. Dodam tylko, że brakuje jednego z nich, co widać na foto. Ktoś coś ? Pozdrawiam

post-31719-1457500638,1804_thumb.jpgpost-31719-1457500645,994_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Pytanie do znawców. Zegarek po włożeniu dwóch baterii wyświetla jedynie cyfrę 0. Nie reaguje na naciskanie przycisków. Dodam tylko, że brakuje jednego z nich, co widać na foto. Ktoś coś ? Pozdrawiam

Napisz do kolegi TempusFugit on jest guru od modułów. Znajdziesz go w dziale polskim w wątku o warelach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi