Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Wnioski po serwisie Poljota 2414

-nigdy więcej

-sprężynę kamienia nakrywkowego koła wychwytowego poskromiłem odrobiną plasteliny. Dopiero wtedy udało mi się wyjąć ją z trupa i przełożyć do czyszczonego modelu.

-plastelina świetnie nadaje się również do rozdzielanie kamieni balansu. Wystarczy odrobinę nałożyć na chwytak i ładnie nakrywkowy wychodzi.

-ułożenie włosa na przesówce to jakiś koszmar. Trzeba uważać, by nie pociąć włosa. Sam po włożeniu klocka nigdy nie wpadał na swoje miejsce.

-ma chyba najprostszą konstrukcję kalendarza jaką widziałem. Super prosta i praktyczna.

Podsumowując: z efektu jestem bardzo zadowolony, ale uważam, że to bardzo trudny mechanizm do serwisowania.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Werki kirowskiego 16 k czy 17 to przyjemna sprawa do serwisu jak dla mnie. Zrób sławe 24xx lub w automacie to pogadamy :) najlepsze do serwisu to "pobiedowo-zimowe" milusie są rakiety i poljoty 17 k lub 23 k ( jak 55g) wostoki 24xx ok, 22xx też ujdzie. molnie są superowe bo duże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2408/09 nie ma kalendarza przecież. Chyba jednak prawidłowo chodziło o 2414

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Poljot_2414&

Ma kalendarz

post-80460-0-01703300-1504255194_thumb.jpg

post-80460-0-39329100-1504255236_thumb.jpg

A zresztą poljot 2614/16 nie ma nakrywki na kolę wychwytowym.

Werki kirowskiego 16 k czy 17 to przyjemna sprawa do serwisu jak dla mnie. Zrób sławe 24xx lub w automacie to pogadamy :) najlepsze do serwisu to "pobiedowo-zimowe" milusie są rakiety i poljoty 17 k lub 23 k ( jak 55g) wostoki 24xx ok, 22xx też ujdzie. molnie są superowe bo duże

A czemu przecierz sławy nie są trudne w serwisowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma kalendarz

A zresztą poljot 2614/16 nie ma nakrywki na kolę wychwytowym.

A czemu przecierz sławy nie są trudne w serwisowaniu.

Uciekająca sprężynka, która ustawia palec mozna by rzec, co ustawia kalendarz dni we właściwej pozycji  jest sporym wyzwaniem. W rakiecie tak nie ucieka jak ze sławy.  Czasami zacina się element pompki co bezpośrednio przerzuca datownik dni miesiąca. Wyrabia się ta malunia sprężynka co dociska element przerzucający.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla początkujących nie polecam sławy 24×× ale dla bardziej obeznanych w temacie to dobry sprawdzian umiejętności. Oczywiście lepszym sprawdzianem jest chronograf lecz nic pochopnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla początkujących nie polecam sławy 24×× ale dla bardziej obeznanych w temacie to dobry sprawdzian umiejętności. Oczywiście lepszym sprawdzianem jest chronograf lecz nic pochopnie.

No a może masz jakiś patent na tą sprężynkę?

Bo powiem szczerze, że to udręka ciągle szukać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to patent czy nie ale robię to tak:

Najpierw składam zapadke i sprężynę na płytę datownika

post-80460-0-57303600-1504276690_thumb.jpg

Potem nakładam całość na datownik ustawiając w odpowiedniej pozycji

post-80460-0-38107900-1504276806_thumb.jpg

Końcowo dociskam w miejscu gdzie jest zapadka i wciskam ją na miejsce. Ważne zrobić to w taki sposób by nie wypadła z miejsca.

post-80460-0-41132300-1504276894_thumb.jpg

Cała operacja zajmuję około minuty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś cherezje z tymi poljotami.

2408 to Poljot na 16 kamieniach, 2409 na 17, 2414 to ten sam kirowski co 2409 tylko z kalendarzem.

Ed

2408 i2409 nie mają kalendarza.

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś cherezje z tymi poljotami.

2408 to Poljot na 16 kamieniach, 2409 na 17, 2414 to ten sam kirowski co 2409 tylko z kalendarzem.

Ed

2408 i2409 nie mają kalendarza.

Też mi się tak zawsze wydwało i tak napisałem :) Ale może czegoś nie wiemy

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Ja tam za samodzielne naprawy sie nie biorę, ale mogę polecić książkę:

Ремонт часов с автоматическим подзаводом пружины и календарём, 1985 - Л.В. Шамонова

Łatwo odszukać w PDF-ie.

Są tam opisane schematy wybranych mechanizmów (są na pewno Poljot, Sława, Rakieta, Łucz, Wostok) oraz typowe usterki i sposób ich naprawy.

Obrazki tez są ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Yakovlev już szukam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Yakovlev już szukam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

jak znajdziesz podeślij link 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to patent czy nie ale robię to tak:

Najpierw składam zapadke i sprężynę na płytę datownika

attachicon.gif20170901_163326.jpg

Potem nakładam całość na datownik ustawiając w odpowiedniej pozycji

attachicon.gif20170901_163401.jpg

Końcowo dociskam w miejscu gdzie jest zapadka i wciskam ją na miejsce. Ważne zrobić to w taki sposób by nie wypadła z miejsca.

attachicon.gif20170901_163433.jpg

Cała operacja zajmuję około minuty.

A ja skladam datownik z zapadka na oliwie zeby nie wypadla jak pozycjonuje, a potem wciskam sprezynke przez otwor technologiczny... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja skladam datownik z zapadka na oliwie zeby nie wypadla jak pozycjonuje, a potem wciskam sprezynke przez otwor technologiczny...

Oczywiście też lekko oliwie połączenie zapadki z płytą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzilo mi o oliwienie, tylko o inszy sposob wkladania sprezynki, zeby nie fruwala.

Na poczatku robilem tak jak ty, ale czasem nie wiedziec dlaczego to dziadostwo nie chcialo za chiny siadac i odlatywalo w rozne miejsca.

Ktos mi kiedys poradzil zeby poskladac bez sprezynki i dopiero jak wszystko siedzi to ja wcisnac wlasnie przez ten otwor. wchodzi elegancko i od tamtej pory ani razu nie szukalem ani nie klalem kolejny raz probujac to zmontowac ;)

A jeszcze jedno srubki plyty nie dokrecac tylko lekko zlapac, dopiero po osadzeniu sprezyny dokrecic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzilo mi o oliwienie, tylko o inszy sposob wkladania sprezynki, zeby nie fruwala.

Na poczatku robilem tak jak ty, ale czasem nie wiedziec dlaczego to dziadostwo nie chcialo za chiny siadac i odlatywalo w rozne miejsca.

Ktos mi kiedys poradzil zeby poskladac bez sprezynki i dopiero jak wszystko siedzi to ja wcisnac wlasnie przez ten otwor. wchodzi elegancko i od tamtej pory ani razu nie szukalem ani nie klalem kolejny raz probujac to zmontowac ;)

A jeszcze jedno srubki plyty nie dokrecac tylko lekko zlapac, dopiero po osadzeniu sprezyny dokrecic.

Każdy naprawia sposobem najwygodniejszym dla siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, znajdzie się tu ktoś, kto pomoże mi przywrócić wodoszczelność mojej amfibii? Wyszedłem na nieduży deszcz i już mgła na szkiełku..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Pokaż dokładną fotkę od strony szkła i z odkręconą koronką. Najlepiej makro lub co najmniej dobrej jakości fotkę w dużym powiększeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciągnąłem werk, wysuszyłem, złożyłem i coś lata w środku :D możliwe, że to krzywo wsadzony pierścień między szkiełkiem a tarczą?0818bb64fb11f611b30166c004110040.jpg145ad7ce15b01b3d8ffe44d8cd25cddb.jpgbacf2da011dd77dcb6f71f18399b6867.jpgd959a7674b4001bbecf78fa4ade4df75.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby pęknięcie, raczej rysa, ale przez to nie paruje, bo samo szkiełko skropiłem wodą i nic nie puściło. Możliwe, że ten dźwięk to wkładka antymagnetyczna, bo lata tylko przy potrząsaniu góra-dół.

Edytowane przez witkacy7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Podegnij te "wąsy" wkładki, to przestanie latać.

Nieszczelności winne jest szkiełko. Wymień je i nie będzie problemu.

Jak chcesz żeby było naprawdę dobrze to wymień również uszczelki koronki i tubusa. U meranoma są zestawy naprawcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, wziąłem się za serwis Slava 2427 w automacie. Zegarek nie chodził do dołu tarczą. Po rozlozeniu wyglada na złamany czop wałka balansu. Czy bedzie pasować do tego werka balans z mostkiem ze Slavy 2414?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi