Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
parigot

Klub Miłośników Zegarków Breitling

Rekomendowane odpowiedzi

to się pochwalę, nowym nabytkiem  :rolleyes:

Przy okazji podziękowania dla Genovese za pomoc w zakupie

Piekny zegarek :)

Ja mam na krótkiej liście duże, niebieskie chrono SO - na zywo wygląda świetnie, z tym że to raczej nie może być jedyny zegarek. Mesh Breitlinga jest najlepszy w branży IMO. Dobrze zrobiłes kupując ten zestaw. Oryginalny kauczuk kosztuje niewiele, polecam, diametralnie odmienia zegarek i będziesz miał de facto dwa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Genovese_, świetne zdjęcia i mimo, że nie jestem fanem tego modelu tak tutaj jakoś zaczyna mi się bardziej podobać :D

Dzięki. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzieliście już może nowe Colty 41 na żywo?

Nowe tzn które?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekny zegarek :)

Ja mam na krótkiej liście duże, niebieskie chrono SO - na zywo wygląda świetnie, z tym że to raczej nie może być jedyny zegarek. Mesh Breitlinga jest najlepszy w branży IMO. Dobrze zrobiłes kupując ten zestaw. Oryginalny kauczuk kosztuje niewiele, polecam, diametralnie odmienia zegarek i będziesz miał de facto dwa ;)

Ten mesh jest super to fakt .Guma i pasek skórzany juz w drodze do mnie ale na razie zostanie na meshu, efekt nowości działa ????
Oglądałem te nowe Colty w czerwcu w Wiedniu i jak dla mnie jakies takie sa bez charakteru. Nawet moja piękniejsza połówka stwierdziła ze ten stary ładniejszy a ma dość ambiwalentne podejście do zegarków. Albo jest ładny albo nie :) . W tej nowej stylistyce lepiej sie prezentują Navitaimery 8 Date, przynajmniej dla mnie. Edytowane przez MacGege

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Breitling Navitimer 8, wersja klasyczna z prostą tarczą.

Przymierzyłem i dzielę się wrażeniami J

Gustuję w zegarkach w rozmiarze nie przekraczającym 42mm koperta, 13mm wysokość, 22mm uszy.

Najmniejszy rozmiar jaki dopuszczam to 38mm, 9mm, 20mm.

Nowy Breitling ma gabaryty 41mm koperta, wysokość nieco ponad 10mm i 21mm w uszach, więc łapie się w przedziale.

Przy tych gabarytach w moim przypadku (niecałe 18 cm nadgarstek) zegarek do ręki dosłownie przykleja się, a dzieję się też to za sprawą zagiętych i dość krótkich uszu. W pierwszym momencie nie poczułem, że to 41, a bardziej odczucie było na 39. Zegarek robi wrażenie niewielkiego idealnego na co dzień ale również i do bardziej oficjalnych strojów (np. mankiety). Tarcza jest łagodna, bardzo robocza (czytelna) bez zbędnych fajerwerków poza mieniącym się w tym przypadku odcieniem niebieskim i subtelnym logo B. Również wskazówki robią dobre wrażenie, są dopasowane, nie rozpraszają i oddają klimat zegarka.

Bezel, koperta i bransoleta – jak nie w Breitlingu. Mam tu na myśli brak wręcz lustrzanej polerki. Zegarek w większości swoich elementów jest szczotkowany, co wg. mnie jest dużym atutem, choć i te elementy mienią się pod różnymi kątami światła, to nie sprawiają wrażenia przesyconych.

Zegarek jest lekki mimo bransolety, a sama bransoleta przyjemnie układa się na nadgarstku, zwężając się przy zapięciu do 18mm. Zapięcie nie robi szału „ala Seiko”, wydawać mogłoby się, że w tej cenie można byłoby bardziej się postarać.

Nie mniej jednak całokształt zegarka robi całkiem dobre wrażenie i myślę, że w kategorii tool watch będzie alternatywą nie tylko dla IWC mark XVIII – do którego jest porównywany, ale też do Rolexa Explorera I. Patrząc na ceny w PL to przedział 15-17 tyś, u naszego zachodniego sąsiada idzie wyrwać go za 11-12 tyś. Osobiście chciałbym go u siebie zobaczyć, być może poczekam na rynek wtórny gdy ceny zaczną oscylować w granicach 8-9 tyś – wtedy wydaje mi się, że będzie warto, bo patrząc na nasze ceny, to u sąsiada wyrywa się już chrono na B01 J

Ostatnia myśl jaka mi przyszła oglądając ten zegarek i bijąc się z myślami (dylemat przed zakupem Tudora BB na którego ostatecznie się zdecydowałem), nikogo nie urażając pomyślałem taki Porsche Boxster czyli Breitling dla biedniejszych, choć i podobna myśl towarzyszy Tudorowi względem Rolka.

Jeszcze na koniec dodając, w zależności jak się przyjmie - choć póki co idzie to mozolnie wśród zagorzałych zwolenników marki, to myślę że Breitling rozwinie w przyszłości ten zegarek o dodatkowe opcje kolorystyczne (np. jasna tarcza jak w TransOcean), a być możne podobnie jak Tudor, w kolejnej edycji spakuje jakiś inhouse.

post-30158-0-21125300-1538219765_thumb.jpg

Edytowane przez reelax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjęciu niestety nie prezentuje się zbyt dobrze. Na żywo jeszcze nie widziałem. Cieszę się, że Breitling odszedł od błyskotkowego stylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem tego nowego Navitimera, dla mnie bardzo przeciętny. Pewnie znajdą sie na niego chętni, ale Navitimer World zjada go na śniadanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjęciu niestety nie prezentuje się zbyt dobrze.

To toolowy zegarek, nie będzie błyszczał i przyciągał wzroku. Ma być prosty i praktyczny.

Oglądałem tego nowego Navitimera, dla mnie bardzo przeciętny.

Rzeczywiście robi odczucie przeciętnego, ale w nim oto chyba chodzi. To nie jest top z katalogu, to "budżetówiec" dla mas, bądź wersja "light" chrono - bez chrono ;)

W nowych wersjach navi jest sporo "szarości" - w kontekście braku polerki. Ubyło też wiele wodotrysków przydatnych być może pilotom, ale nie niedzielnym użytkownikom. Dlatego nawet chrono wydaje się odbiegać mocno od tradycji.

Jak przeglądam różne serwisy, zauważam, że navi 8 przysfaja się wolno i wymaga zmiany mentalność wśród fanów. Czy to eksperyment... wyniki sprzedaży i ew. podtrzymanie serii pokażą. Być może już na Baselworld2019 jak przyciśnie.

Mimo to uważam, że jest jakąś tańszą alternatywą aspirującą do półki Mark XVIII czy Explorer I.

Edytowane przez reelax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny Chronomat. Tak z ciekawości, to ten egzemplarz z allegro?

Edytowane przez fanThomas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny Chronomat. Tak z ciekawości, to ten egzemplarz z allegro?

Tak:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak:)

Więc wersja limitowana z przeszklonym deklem. Gratuluję. Dobry zakup.

Ja jestem posiadaczem Chronomata 44 blacksteel (równierz przeszklony dekiel), zakupiony jako nowy w Aparcie rok temu - do dnia dzisiejszego jestem z niego mega zadowolony. Lecz co zrozumiałe przymierzam się do kolejnego egzemplarza ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie to tylko przymiarka :) nie kupiłem ale wrażenie zrobił:) limitacja dodaje mu smaku... ciężki orzech do zgryzienia bo wszystkiego mieć nie można :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. Ciekawi mnie niezmiernie czy próbowałeś delikatnie negocjować cenę...

Tak na przyszłość, ciekawi mnie czy można próbować coś zbić. Jak podchodzą do tego sprzedający...?

Bo najpierw na Allegro była cena 21tyś. Potem 19,5...

Ile można ewentualnie próbować zejść?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od sytuacji w tym przypadku akurat trochę znam sprzedającego (kiedyś już kupowałem od Niego zegarek) i cena 20 jest na teraz minimalną na jaką chce się zgodzić a na Allegro jest wywoławcza...:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciek super fotka i zegarek.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Wielkie dzięki Tomek ;)

Tomek też dzięki, ale dużo mniejsze :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę wątek, bo nudy w aucie :

Dobrze, że nie wrzuciłeś do wątku Omegi, bo by Cię zlinczowali :)

Swoją drogą fajny sikor. Męczy mnie Navitimer, najlepiej niebieski, ale musi chyba poczekać, bo za dużo biletów narodowego banku polskiego poszło w tym roku na cykacze.

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry sikor to się obronił. Navi przepiękny może nie z tego ujęcia, ale super.

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi