Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dariusz chlastawa

Zegarki klubowe , forumowe etc

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli zgoda jest wydana na podstawie wniosku (jaki on ma być, jaki poziom formalizmu w nim będzie, jakie dane trzeba będzie podać? - na razie tego jak rozumiem nie ma) to, IMHO, należaloby później dopilnować, czy (po uzyskaniu zgody) jest on realizowany zgodnie z założeniami zgłoszonymi. Na które była zgoda. Chyba, że nie będzie. I wtedy pisze wniosek, dostaję zgodę - na określone działanie - a później robię, co chcę.

Przecież to proste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba z uzyskaniem odpowiedzi na te pytania trzeba będzie poczekać do spotkania zarządu. Ale pytania bardzo trafne moim zdaniem i merytoryczne.

Nie pomyśl, proszę, że się wywyższam lub chcę być protekcjonalny, ale IMO Twoha wiara w uzyskanie sprawiedliwego werdyktu wynika z krótkiego stażu na tym forum...

J.

PS: o, widzisz: według Kahału ja po prostu NIE ISTNIEJĘ ;)

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bzdety to Ty piszesz adminie.

Panowie, jak usuną, cóż. Ich forum, ich problem. Ja i tak będę pisał, co myślę. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, trzymajmy się kultury wypowiedzi, pomimo prowokacji...

Bo inaczej niewygodny temat pójdzie do kosza, w zapomnienie. Jak wiele innych :rolleyes:

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli prowadzisz tu kabaret, to mógłbys przynajmniej cienką kawę serwować. A na to mi wygląda. W poprzednim poście zamieściłem fragment Twojej wypowiedzi, dbając, by nie był wyrwany z kontekstu. A ty mi tu piszesz, że nic takiego nigdy itd. Kpisz sobie ze mnie? Lekceważenie próbujesz okazać?

Chybaś się srodze pomylił.

Jeżeli ja napisałem choć jedno zdanie o tobie w takim tonie jak ty o mnie, to przepraszam.

Żeby było jasne powtórzę to co napisałem jeszcze raz:

Fundacja G. Gerlach nie działa oficjalnie na tym forum bo nie musi, działają za nią osoby niezależne.

I jeszcze raz napiszę że:

twierdzę dokładnie to co napisałem i nic więcej. Wszelkie insynuacje, iż twierdzę (?) że ktoś ma tutaj nieformalne związki, czy czerpie korzyści są nieprawdziwe.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje się Piotrze, że twoją wypowiedź można zastosować do niemal każdej marki zegarkowej. Bo tak samo osoby niezależne promują seiko, orienta czy inne marki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrki, nie potrzebnie wdajecie się w jałową dyskusję. Garlachy sa niemile widziana zapewne dlatego, że publicznie obrażają właściciela tego forum. Hendrix jeżeli Ciebie ktoś obraża nagminnie obraża, zaprasza go do domu? Zapewne nie.

Więc nie rozumiem skąd to zażenowanie i zdziwienie. Do swojego projektu, który stworzyłeś tutaj wybrałeś kogoś kto jeździ po Stowarzyszeniu jak po łysej kobyle. Można powiedzieć, delikatnie to ujmując, że to zwyczajny nietakt z Twojej strony.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr Ratyński user_popup.png

myślę, że czas zacząć pisać po polsku bo piszesz tak, że jedno zdanie zaprzecza kolejnemu

a jeżeli nie masz nic do powiedzenia wprost, to lepiej nie pisz nic

bo jedyne co widzę to jakieś zabawy słowami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zgoda jest wydana na podstawie wniosku (jaki on ma być, jaki poziom formalizmu w nim będzie, jakie dane trzeba będzie podać? - na razie tego jak rozumiem nie ma) to, IMHO, należaloby później dopilnować, czy (po uzyskaniu zgody) jest on realizowany zgodnie z założeniami zgłoszonymi. Na które była zgoda. Chyba, że nie będzie. I wtedy pisze wniosek, dostaję zgodę - na określone działanie - a później robię, co chcę.

Przecież to proste.

Czyli jednak zrozumienie prostego nie jest proste. Nam nie chodzi o formalizm, tylko o to, żeby inicjatywy były zgodne z założeniami Stowarzyszenia, które jest właścicielem forum, a przede wszystkim o zmniejszenie ilości niektórych inicjatyw, które w zasadzie nie maja nic wspólnego ze Stowarzyszeniem i Klubem.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrki, nie potrzebnie wdajecie się w jałową dyskusję. Garlachy sa niemile widziana zapewne dlatego, że publicznie obrażają właściciela tego forum. Hendrix jeżeli Ciebie ktoś obraża nagminnie obraża, zaprasza go do domu? Zapewne nie.

Więc nie rozumiem skąd to zażenowanie i zdziwienie. Do swojego projektu, który stworzyłeś tutaj wybrałeś kogoś kto jeździ po Stowarzyszeniu jak po łysej kobyle. Można powiedzieć, delikatnie to ujmując, że to zwyczajny nietakt z Twojej strony.

Masz wrażenie, że to jest tylko i wyłącznie wina G.G. ?

Innym możesz to wmawiać, ale sam przed sobą...nie przesadzajmy :)

Jeśli już, to poprosiłbym o szczerość, bez zapalczywości i naleciałości.

Może to jest dobry moment, aby wyjaśnić sobie dlaczego jest tak, a nie inaczej ?

Dla dobra środowiska, nie dla potrzeb egoistycznych B)

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to proste:

Piszesz do admina co zamierzasz, czyli jaką inicjatywę chcesz podjąć, a admin wyraża zgodę albo nie i to uzasadnia. Po uzyskaniu zgody wszystko będzie jak do tej pory.

Czyli w przypadku projektu 303 wyglądało by to tak:

MacAron piszę do admina w sprawie projektu, wstępne założenia już są. Niestety nie znamy jeszcze producenta który się podejmie ale będzie do projekt do 1000 więc raczej Szwajcaria odpada na rzecz rosyjskich czy innych produkcji. Admin wyraża zgodę, bo czemu miałby nie? Forumowicze tworzą projekty i po wielu dyskusjach okazuję się, że Gerlach zostaje wybrany bo zaoferował najwięcej za najmniej.

I koniec końców mamy dokładnie tą samą sytuacje - admin przecież nie cofnie chyba wtedy swojej decyzji?

Więc po co ten biurokratyczny krok skoro efekt byłby dokładnie sam?

Dlatego zamiast na takie kroki marnować swoją energie może warto by tak jak Leszek zaproponował stworzyć podforum dla wszystkich FORUMOWYCH inicjatyw?

Tu link jakby ktoś nie wierzył, że na początku był pomysł a dopiero potem producent a nie odwrotnie ;)

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/69946-zegarek-%E2%80%9Edywizjon-303%E2%80%9D/

I jeszcze ktoś twierdził, że gerlach powstał jakiś czas po inicjatywie 303:

http://www.krs-online.com.pl/g-gerlach-fundacja-rozwoju-polskiej-mysli-krs-717710.html

Określenie "w wiadomym celu" akurat rozumiem bo na stronie fundacji możemy przeczytać jej cele:

Celem Fundacji jest:

badanie i propagowanie historii techniki i przemysłu na ziemiach polskich, ze szczególnym uwzględnieniem mechaniki precyzyjnej i urządzeń pomiarowych,

wspieranie, rozwój i propagowanie współczesnej polskiej myśli technicznej i wzornictwa przemysłowego

integracji osób zainteresowanych techniką i wzornictwem przemysłowym,

ochrona dziedzictwa narodowego, rewitalizacja zabytków kultury i techniki,

wspieranie i rozwój lokalnych społeczności, grup socjalnych i zawodowych, kultury, produktów i marek,

działalność edukacyjna.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to proste:

Piszesz do admina co zamierzasz, czyli jaką inicjatywę chcesz podjąć, a admin wyraża zgodę albo nie i to uzasadnia. Po uzyskaniu zgody wszystko będzie jak do tej pory.

I tu właśnie jest pies pogrzebany - jak będzie ten mechanizm uzyskania zgody wyglądał i czy w ogóle jest potrzebny? Ok - Stowarzyszenie rządzi sobie forum jak chce, nic mi do tego, podsuwam tylko jakieś ludzkie, rynkowe rozwiązania, a nie zamiatanie problemów pod dywan.

Jeśli Stowarzyszenie podejmie decyzję, że ok - każda inicjatywa przechodzi po odfajkowaniu kwestii formalnych i personalnych (co robimy, dla kogo robimy, kto jest odpowiedzialny za projekt i jaki mod opiekuje się projektem od strony technicznej) to super. Do tego tworzy się odrębne forum inicjatyw klubowych i wszystko gra, bo inicjatywy które chętnych nie znajdą odpadną na starcie. Zostaną te prowadzone w sposób przemyślany i oferujące fajny produkt. I nie potrafię przyjąc do wiadomości że istnieją problemy techniczne z otwarciem subforum. Podforum z jakimiś piłkarskimi reklamówkami nie było problemem (uwaga - 40 postów od 30 marca!)

Jeśli natomiast Stowarzyszenie dojdzie do wniosku, że lepszym rozwiązaniem będzie wprowadzenie obostrzeń formalnych w postaci np. konieczności bycia partnerem/reklamodawcą/Stowarzyszonym etc. to będzie to strzał w stopę, bo forum kompletnie się już skomercjalizuje, a ludzie to czują, oj czują.

Trochę czarno-białe te moje powyższe wizje, ale środka nie widzę - albo coś się dzieje non-profit (co oczywiście nie wyklucza inicjatyw dystrybutorskich), albo kręcimy biznes i na pokładzie zostają firmy związane z forum/sklepami i świeżaki spragnione napisu Swiss.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak zrozumienie prostego nie jest proste. Nam nie chodzi o formalizm, tylko o to, żeby inicjatywy były zgodne z założeniami Stowarzyszenia, które jest właścicielem forum, a przede wszystkim o zmniejszenie ilości niektórych inicjatyw, które w zasadzie nie maja nic wspólnego ze Stowarzyszeniem i Klubem.

Piotrze, mógłbyś mi wyjaśnić to pogrubione ?

Jak to rozumieć dokładnie ?

dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Genialna myśl!

Myślałem, że chodzi o zegarki, nie tu chodzi tylko o prywate stowarzyszenia, którego założenia najlepiej reprezentował moderator na A.

Myślenie o forum jak o właśności, prywatynym folwarku dużo wyjaśnia.

Czy nie widzicie, że zrażacie do siebie ludzi i niedługo zostaniecie miejscem, gdzie będą padać tylko pytania o podróby rolexa?

P.S. Może jeszcze większe banery sobie zróbcie w stopkach!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, że nic nie rozumiesz, zresztą nie tylko Ty...

Piotrze (Ratyński), moja wypowiedź nie była skierowana do Ciebie. Jej adresata łatwo ustalić śledząc li tylko chronologię wypowiedzi (nie zagłębiając się nawet w logikę dyskusji).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Dlaczego nietaktem? Przecież Stoważyszenie nie jest związane z tym projektem. Nikt tez nie zmusza Zarządu i członków Stowarzyszenia do chwalenia go, promowania, ani brania udziału w jego realizacji. Można jedynie wymagać ozostania obojętym - niech się zrealizuje i po sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nietaktem? Przecież Stoważyszenie nie jest związane z tym projektem. Nikt tez nie zmusza Zarządu i członków Stowarzyszenia do chwalenia go, promowania, ani brania udziału w jego realizacji. Można jedynie wymagać ozostania obojętym - niech się zrealizuje i po sprawie.

Forum to prywatna właśność pewnych panów, którzy mają opinie nas, zwykłych szaraków, bez których zginą, za nic. Smutna prawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie to miałem właśnie napisać. Co użytkownika forum(przeciętnego) interesują jakieś spory na linii Zarząd/Stowarzyszenie - CW/Gerlachy? No chyba że forum już nie jest platformą wymiany myśli związanych z pasją i jej realizacją, a platformą mającą służyć tylko członkom Stowarzyszenia i reklamodawcom?

Ograniczanie się do tylko "prawomyślnych inicjatyw" doprowadzi kiedyś do zapaści i zżerania własnego ogona. Ale nie ja tu rządzę i chyba napisałem już wszystko co uznałem za przydatne z punktu widzenia organizacyjnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm jest prosty.

Są reklamodawcy, którzy płacą.

Są "zarządzający", których zadaniem jest "namówienie" użytkownika na dany wyrób.

Zarząd ma z tego kasę, opłaca działalność Stowarzyszenia, forum itp.

Każda inicjatywa nie finansująca tej działalności jest zbędna - nie przynosi korzyści.

Każdy user myślący, a nie poddający się biernie trendom jest kłopotliwy.

Tylko po co do tego wszystkiego jakieś ideologie, wielkie słowa, szumne nazwy...

Oczywiście są to moje prywatne przemyślenia, powstałe na skutek zjawisk zachodzących na tej platformie forumowej.

Nie twierdzę, że tak jest naprawdę, ale...nikt nie chce mnie wyprowadzić z tego błędu, wykazać, że jednak Miłośnicy, to miłośnicy :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ja napisałem choć jedno zdanie o tobie w takim tonie jak ty o mnie, to przepraszam.

Ależ drogi Macchiavelli, nie pisaliśmy o mnie, żaden to temat. Było o transcendentalnej różnicy między działalnością osób na rzecz fundacju G. Gerlach, a nieformalnymi związkami tytchże z pomienioną fundacją.

I nie ma potrzeby przepraszać. BTW nniejszym daję Ci prawo jednorazowwego określenia mnie wybraną inwektywą. W ramach reparacji za posądzenie jakobyś miał mi podać kawę B)

I jeszcze raz napiszę że:

twierdzę dokładnie to co napisałem i nic więcej. Wszelkie insynuacje, iż twierdzę (?) że ktoś ma tutaj nieformalne związki, czy czerpie korzyści są nieprawdziwe.

Wszelkie insynuacje, że powątpiewam w powyższe, są prawdziwe.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Tylko po co do tego wszystkiego jakieś ideologie, wielkie słowa, szumne nazwy...

Oczywiście są to moje prywatne przemyślenia, powstałe na skutek zjawisk zachodzących na tej platformie forumowej.

...

chyba sprzedażowej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadwarażliwość niektórych kolegów jest dla mnie śmieszna. Próbujecie na siłę wykazać jaką to solą tego Forum jesteście i że bez Was przestanie ono istnieć. Nie łudźcie się, będzie trawało nadal. Co byście nie powiedzieli jego właścicielem jest Stowarzyszenie i czy się Wam to podoba czy nie, musicie się dostosować do jego wymagań. Jeśli się Wam to nie podoba to smiało możecie się ewakuować na inne, gdzie atmosfera jest tak przyjacielska, że portki opadają.

Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadwarażliwość niektórych kolegów jest dla mnie śmieszna. Próbujecie na siłę wykazać jaką to solą tego Forum jesteście i że bez Was przestanie ono istnieć. Nie łudźcie się, będzie trawało nadal. Co byście nie powiedzieli jego właścicielem jest Stowarzyszenie i czy się Wam to podoba czy nie, musicie się dostosować do jego wymagań. Jeśli się Wam to nie podoba to smiało możecie się ewakuować na inne, gdzie atmosfera jest tak przyjacielska, że portki opadają.

Mirek

No, Mirek, szczerze - portki mi opadły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mirek

Kolejne potwierdzenie, że to My jesteśmy dla Was, a nie odwrotnie...

Przykre, ale prawdziwe.

Forum bez użytkowników nie przestanie istnieć tylko jako sklep internetowy.

Takie są realia...

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale Forum to jest platforma społecznościowa.

Oczywiście posiada swoje warunki uczestnictwa i należy się do nich stosować.

Ale równocześnie to ludzie tworzą tę platformę, nie właściciele...

Po raz kolejny jasno daliście do zrozumienia, że Nas, użytkowników macie za nic...

Cieszę się, że inni też to mam nadzieję zauważą...

Dziękuję za szczerość,

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ach ,żeby tak tematy bardziej merytoryczne tez wzbudzały tyle dyskusji i emocji :)

Nie rozumiem kompletnie zacietrzewienia niektórych klubowych Kolegów , skoro temat jest prosty jak nie przymierzajac , budowa cepa.

Konieczność usystematyzowania WSZYSTKICH inicjatyw tego typu, więc pisanie o równych i rowniejszych jest nadinterpretacja .

Nie zarzucalem tym , którzy napisali wątki nt Gerlacha czerpania zysków , natomiast uważam ,ze sam Gerlach jako firma , traktuje sobie KMZiZ jako najlepsza platformę sprzedazowa , a cześć osób skupionych dookoła nie widzi nic złego w z jednej strony wieszaniu psów na KMZiZ ale z drugiej wykorzystaniu bezprecedensowej popularności naszego forum do sprzedaży , bo to wygodne .

To jest nie fair i to nie tylko moje zdania. I nie ma to nic wspólnego z tlumieniem inicjatyw etc jak niektórzy byli uprzejmi sugerować.

Co do sądów i pozwów , czekam z uprzejmą niecierpliwością , aczkolwiek biorąc pod uwagę moje kilkunastoletnie doświadczenie biznesowe ( miałem przyjemnośc pracować z Weil Gotshal& Manges , SKS, Allen&Overy, GLN , Clifford Chance etc ) to marnie widzę szanse skutecznego procesu.

A jak mawiał mój nieżyjący Ojciec , kolokwialnie acz dostanie " nie strasz nie strasz bo się z..."

I tym optymistycznym akcentem kończę polemikę, po poniedziałkowym spotkaniu c.d.n.

P.S. Żadnej Kseni nie znam ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.