Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
roberto266

Nasze Budziki

Rekomendowane odpowiedzi

W tej rupieciarni,która wygląda na jakiś angielski strych po prawej stronie widać mechanizm ,który ma z 300 lat.Naprawdę jest na co popatrzeć .Widać różne mechanizmy ,skrzynie ale ten lenz jest tak jak powinno być w centrum obrazu. I to mi się podoba.

To jest rupieciarnia raczej z Francji, ten mechanizm to Comtoise z wychwytem wrzecionowym.

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wagi to jak pociski artyleryjskie .Ciekawe ile waży cały razem z wagami i wahadłem.Takich kilka powiesić na ścianie i u Kasi ściana się wali.

O widzę, że kolega był u Kasi...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oui, oui. Dlatego swój wystrzeliłem.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysztofie jak będę kiedyś u Ciebie to razem odwiedzimy Kasię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra

Zapraszam :rolleyes: A budzik Taranta faktycznie zwala z nóg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdziwe bliźniaki. Dwie wersje tego samego modelu budzika GB. Z obudową mosiężną i niklowaną:

c05095bdea9e7a9bm.jpg

59c7d849af732808m.jpg

51b18553640175e9m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby konkurencja nie uciekła z wyglądu musiały być podobne do innych budzików jak np.Lenzkircha. No i z całą pewnością nie odbiegały jakością wykonania .Ładna parka - gratuluję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dużej porcji pięknych kareciaków i niesamowitych olbrzymów gdzie dzwonek jest większy od tego kurduplka ( nazewnictwo wg taranta :P ) przyszedł i czas na prawie współczesny budzik z 1959 r. produkowany masowo u naszych sąsiadów. Ten egzemplarz zachował się w bardzo przyzwoitym stanie.

post-57210-0-83726400-1365329253_thumb.jpg

post-57210-0-68625700-1365329255_thumb.jpg

post-57210-0-14126700-1365329258_thumb.jpg

post-57210-0-57354100-1365329260_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten budzik ze zdjecia Taranta mi sie podoba a czy ma ktos wiekszy ano ma niestety zdjecia pozniej ,bedzie wiekszy tylko o drugi dzwonek :)

Jezeli chodzi o rupieciatrnie to jest w Polsce ale pochodzenie francuskie w wiekszosci , to tylko czesc,Comtoise sa tam ze trzy chyba z tymi wczesnymi wskazowkami.Na razie jestem na etapie zagospodarowywania kacika otrzymanego od zony na strychu na cele majsterkowxania z zegarami.

Odbiegne od tematu zna sie ktos na pozytywkach?

img2368w.jpg

img2370ta.jpg

img2371r.jpg

Nakrecac sie da ale pozniej wali toto jak szalone to znaczy sie brakuje czegos do stabilizacji obrotow albo blokady bo kreci sie w kilka sekund z zawrotna predkoscia

Edytowane przez janekp

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stety. Nie popadam w kompleksy, jak ktoś ma coś większego niż ja :D

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten budzik ze zdjecia Taranta mi sie podoba a czy ma ktos wiekszy ano ma niestety zdjecia pozniej ,bedzie wiekszy tylko o drugi dzwonek :)

Jezeli chodzi o rupieciatrnie to jest w Polsce ale pochodzenie francuskie w wiekszosci , to tylko czesc,Comtoise sa tam ze trzy chyba z tymi wczesnymi wskazowkami.Na razie jestem na etapie zagospodarowywania kacika otrzymanego od zony na strychu na cele majsterkowxania z zegarami.

Odbiegne od tematu zna sie ktos na pozytywkach?

Ciekawa jestem Janku tego budzika... Ale doprawdy nie deprecjonujmy małych budzików. Frank powiada - małe jest piękne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby konkurencja nie uciekła z wyglądu musiały być podobne do innych budzików jak np.Lenzkircha. No i z całą pewnością nie odbiegały jakością wykonania .Ładna parka - gratuluję.

Fajni barciszkowie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jezeli chodzi o wagi sa to wg mnie jak najbardziej od starego Comtoise (byly odlewane stalowe,olowiane ,kamienne patrz:

http://morez1900.net/Horloge8.htm

Teraz zmuszacie mnie do szukani a fotek ale juz za pozno wiec gwoli kompromisu uznaje ze ten ze zdjecia jest najwiekszy zamieszczony na forum <_<

A kompleksy najlepiej sie leczy przy czerwonym winie :)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jezeli chodzi o wagi sa to wg mnie jak najbardziej od starego Comtoise (byly odlewane stalowe,olowiane ,kamienne patrz:

http://morez1900.net/Horloge8.htm

Teraz zmuszacie mnie do szukani a fotek ale juz za pozno wiec gwoli kompromisu uznaje ze ten ze zdjecia jest najwiekszy zamieszczony na forum <_<

A kompleksy najlepiej sie leczy przy czerwonym winie :)

I w doborowym towarzystwie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstawiam budzik Lenzkirch.Model 155 nr mechanizmu 768 918 o wymiarach 8,8cm x 8,8cm ,średnica tarczy 6 cm. Obudowę tego budzika zakupiłem na allegro jako budzik Beckera ,w który nie było mechanizmu. Wykonałem delikatną konserwację a następnie zapytałem w temacie "Kupię oddam ,zamienie " czy ktoś posiada mechanizm lenza pasujący do tego budzika? W przeciągu 1 minuty otrzymałem odpowiedż od kolegi Teddy61, z którym dokonałem zamiany na interesujące jego cz,eści do zegarów i tak narodził się ten budzik.Brakuje do pełnego kompletu jednego dluższego pokrętła.Może ktoś posiada na wymianę ?

post-41769-0-19775600-1365607302_thumb.jpg

post-41769-0-61177500-1365607333_thumb.jpg

post-41769-0-49102500-1365607443_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny ten budzik :rolleyes: jak wszystkie Twoje zegary:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję, pomysłowości, wytrwałości i dbałości o szczegóły. Piękny budzik, podobnie jak pozostałe z Twojej kolekcji.

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wieczór wszystkim,

Rozumiem że to Wasze cacka, ale może od czasu do czasu coś sprzedajecie? Nie jestem fanem zegarków, ale humanistą-marzycielem :) i widok tych zegarków wzbudził we mnie uczucie nieokreślonej tęsknoty. Mieć na biurku taki artefakt ,swoim cykaniem przypominający o czasach minionych, ah :)

Ps. Czy takie egzemplarze można nabyć pod Halą Targową w Krakowie? Ale to pewnie niedziałające będą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nieokreślona tęsknota Tobą kieruje, to już jest podstawa do działań! Pod Halą można znaleźć cuda... tylko trzeba chcieć. Ja tam kiedyś kupiłem odznakę, której szukałem 17 lat na profesjonalnych aukcjach. Podniosłem z kocyka, leżała przy grzebykach i wpinkach pierwszomajowych.

Kup sobie tam coś. Coś co do Ciebie zagada. Zapomnij o humanizmie i odnajdź w sobie banalnego, prostego do bólu mechanika. Napraw to, co kupiłeś. Postaw na biurku. Bądź szczęśliwy! Dalej będzie to, o czym piszesz: swoim cykaniem przypomni minione czasy. Bankowo! Nie da się tej satysfakcji kupić gotowej niestety, kupione pracują metalicznie i bezosobowo. Sam musisz ożywić zamarły mechanizm.

Trzymam kciuki, informuj o postępach.

pozdrawiam życzliwie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, zabrzmiało jak porada mistrza buddyjskiego - sam musisz ożywić zamarły mechanizm. :)

Schodząc na ziemię - jak humanista się zabiera za majsterkowanie, to z tego nic dobrego nie wyniknie. Więc to "sam" to raczej w sensie, że sam oddam do naprawy ;)

Dzięki za sympatyczną odpowiedź :) Do zobaczenia przy kocykach, medalach, starych butach, pokątnej erotyce, no i starych zegarkach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zen i sztuka obsługi motocykla" już zostało napisane. Może "Zen i naprawa zegarów" czeka na swojego autora? :)

Pozdrowienia serdeczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tego działu bliższe jest rozszerzenie pozycji "Zen i sztuka łucznictwa" o "Zen i sztuka rzutu budzikiem" ....

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi