Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
roberto266

Nasze Budziki

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, polimerek napisał(-a):

Proponuję dorobić nowy uchwyt w którym wywiercić w odpowiednim miejscu otwór i nagwintować, a następnie przyspawać uchwyt do obręczy, elektroda 2 mm. spawarka np.  MMA

Jak narazie nie znalazłem chetnego do spawania żeliwa 😞

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dymar3

Moja propozycja:

1. Oczyscic obie czesci z kleju.

2. Jezeli sie nie myle to sytuacja bedzie tak wygladac:

IMG_20250708_184811.thumb.jpg.4db6fe3db2fd1b0e70e743d66e145d46.jpg

Po oczyszczeniu wlozyc srube M5 ( ? ), aby obie czesci ulamane byly w oryginalnym polozeniu wzgledem siebie. Uchwycic to razem w imadelku recznym. Nawiercic otwory pod srube M3 ( ? )

a/ w czesci dolnej dla gwintu

b/ w czesci gornej dla walka sruby i dla lba ( aby go schowac ).

Jak to wszystko bedzie gotowe i lekko skrecone to pomiedzy obie czesci na powierzchni zlamanej wlac lekko kleju typu super glue - kropelka czy jak tam on sie nazywa , mocno skrecic i wytrzec pozostaly klej.

Zawsze mam niepewnosc czy to co pisze jest zrozumiale czy nie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 7/7/2025 at 1:48 PM, mkl1 said:

Moja luźna sugestia... usunąć resztki do płaszczyzny, z grubej blachy zrobić katowniczek, nagwintować w odpowiednim miejscu. Przymocować wiercąc otworek przez kątownik i pierścień i zanitować, lub gwint i skręcic...

Najbardziej realna i malo skomplikowana opcja naprawy  nie wymagajaca duzych umiejetnosci  osobiscie zdecydowal bym sie na taka naprawe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.07.2025 o 19:13, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

@Dymar3

Moja propozycja:

1. Oczyscic obie czesci z kleju.

2. Jezeli sie nie myle to sytuacja bedzie tak wygladac:

IMG_20250708_184811.thumb.jpg.4db6fe3db2fd1b0e70e743d66e145d46.jpg

Po oczyszczeniu wlozyc srube M5 ( ? ), aby obie czesci ulamane byly w oryginalnym polozeniu wzgledem siebie. Uchwycic to razem w imadelku recznym. Nawiercic otwory pod srube M3 ( ? )

a/ w czesci dolnej dla gwintu

b/ w czesci gornej dla walka sruby i dla lba ( aby go schowac ).

Jak to wszystko bedzie gotowe i lekko skrecone to pomiedzy obie czesci na powierzchni zlamanej wlac lekko kleju typu super glue - kropelka czy jak tam on sie nazywa , mocno skrecic i wytrzec pozostaly klej.

Zawsze mam niepewnosc czy to co pisze jest zrozumiale czy nie.

pozdrawiam

Bardzo dziękuję za sugestie. Już zleciłem to zadania znajomemu z forum. Zamierza nawiercić od góry dwa otwory o bardzo niewielkiej średnicy i zanitować +klej. Pokaże efekty jak się uda. Ale dziękuję bardzo za pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Dymar3

Pokaz efekty pracy koniecznie. Jaka jest grubosc tego ucha ? Ja ocenilem na 4-5 mm, ale moze sie myle.

pozdrawiam

Edytowane przez Andrzej Wachowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie widzę w czym tkwi problem,

na forum są specjaliści którzy wielokrotnie wypowiadali się w temacie lutowania i spawania żeliwa

(ba nawet mają ponoć pokończone studia w tym kierunku) żeliwo się spawa lub lutuje na lut twardy.

Spoina jest na tyle wytrzymała że potem nawet gdyby częściowo zalała gwint - to zawsze można go poprawić gwintownikiem.

Pozdrawiam 
Roman

Edytowane przez Kieszonkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie twardy lut ... Nie idźcie drogą 😉

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi